Bazar - Q&A

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 123 razy
Podziękowania: 478 razy
Kontakt:

Revan pisze: No to pewnie niedługo odblokują.
Nie odblokują. Już pisałem o tym i nikt nawet nie raczył piernąć w moją stronę (moje ostatnie posty w temacie "Lista kluczy o zerowej wartości do zbanowania na Bazarze"). Gunwogierki co były kiedyś rozdawane za free, a już od miesięcy nie są, wciąż kisną na liście zbanowanych. Zapomnijcie że ktokolwiek kiwnie palcem w tym temacie. Z bazarem jest jak z Windowsem XP, niby działa i funkcjonuje, można korzystać, ale wsparcia i aktualizowania czegokolwiek nie ma i chyba już nie będzie...
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 18 razy
Podziękowania: 18 razy

TomoS pisze: ^Właśnie ten czas się skonczył i nie ma już za darmo :roll:
logicznym by było odblokowanie po wygaśnięciu ważności klucza. (2 grudnia bodajże)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Hej, jestem nowym userem Bazaru i wczoraj zakupiłem klucz. Mam informację, że sprzedawca przekazał info. o sposobie zapłaty. a z automatu od sprzedawcy przyszło powiadomienie o tym, co wpisać w tytule przelewu. Nigdzie nie widzę numeru konta, na jakie mam wpłacić, a sam sprzedawca od wczoraj południa, kiedy dostał ode mnie wiadomość nie odpowiada, chociaż był online.
Ani na jego profilu, ani w wiadomościach dotyczących zakupu nie widzę numeru konta. Coś robię nie tak? Jeśli sprzedawca ma opcję płatności przelew, to podaje w wiadomościach nr konta, czy to jest gdzieś 'ukryte' na jego profilu? Zaznaczam, że user ma ok. 70 pozytywnych transakcji na koncie i zero negatywa.
Jeśli pytanie jest w złym wątku, przepraszam, ale nie mogę założyć nowego na forum.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Pewnie nie dał w danych dotyczących płatności numeru konta i musisz się o niego upomnieć.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

A nie dostałeś przypadkiem linka do PayPala? Bo to jest najpopularniejsza i stosowana niemal przez wszystkich metoda. Jeśli ktoś akceptuje przelew to tylko jako bonus i raczej z automatu numeru konta nie wysyła (ja np. wysyłam tylko na prośbę kupującego).
Awatar użytkownika
Łowca

tigritron pisze: Pewnie nie dał w danych dotyczących płatności numeru konta i musisz się o niego upomnieć.
Nie dał, upominam się.
Niriles pisze: A nie dostałeś przypadkiem linka do PayPala?
Nie, wybrałem tego sprzedawce, gdyż miał opcję przelew, która jest mi wygodniejszą.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1293 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Upomnij się pisząc komentarz w transakcji - tam można prowadzić rozmowę jakby coś. Tutaj to on tego pewnie nie zauważy. Powodzonka!
Awatar użytkownika
Łowca

Quoyque pisze: Upomnij się pisząc komentarz w transakcji - tam można prowadzić rozmowę jakby coś. Tutaj to on tego pewnie nie zauważy. Powodzonka!
Od wczoraj otrzymał ode mnie 2 informacje w komentarzach transakcji oraz jedną na @ - nadal cisza.
Dzięki.
Mdzl
Awatar użytkownika
Mdzl

Prośba do moderacji o argument, dlaczego muszę mieć 200 karmy, aby móc sprzedać Stardew Valley - popularna grę będąca już 2 razy w bundlach. Czy rzeczywiście 50 karmy to za mało aby odsiać potencjalnych oszustów? Jaki jest cel grindowego modelu i zabawy w zbieranie karmy idącej w setki?
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Mdzl pisze: Prośba do moderacji o argument, dlaczego muszę mieć 200 karmy, aby móc sprzedać Stardew Valley - popularna grę będąca już 2 razy w bundlach. Czy rzeczywiście 50 karmy to za mało aby odsiać potencjalnych oszustów? Jaki jest cel grindowego modelu i zabawy w zbieranie karmy idącej w setki?
Zawsze możesz sprzedać grę taniej, nikt Ci nie każe dawać wyższej ceny niż pozwala na to Twoja reputacja.
Stardew Valley była w 2 bundlach, owszem, ale w bundlach z progiem 30$. A przeznaczenie Bazaru było sprzedawać gry tańsze - resztki z bundli, nie te po kilkadziesiąt złotych.
Zawsze możesz też sprzedać na allegro z prowizją ~10%.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Revan pisze:
Mdzl pisze: Prośba do moderacji o argument, dlaczego muszę mieć 200 karmy, aby móc sprzedać Stardew Valley - popularna grę będąca już 2 razy w bundlach. Czy rzeczywiście 50 karmy to za mało aby odsiać potencjalnych oszustów? Jaki jest cel grindowego modelu i zabawy w zbieranie karmy idącej w setki?
Zawsze możesz sprzedać grę taniej, nikt Ci nie każe dawać wyższej ceny niż pozwala na to Twoja reputacja.
Stardew Valley była w 2 bundlach, owszem, ale w bundlach z progiem 30$. A przeznaczenie Bazaru było sprzedawać gry tańsze - resztki z bundli, nie te po kilkadziesiąt złotych.
Zawsze możesz też sprzedać na allegro z prowizją ~10%.
Już nawet pomijając tę słusznie poruszoną kwestie...
Po co próbować sprzedać drożej czy o złotówkę albo dwie taniej niż steam :?: Jak za 25 wystawisz to poleci w świat pewnie jeszcze dzisiaj.
Chyba że wolisz kisić ofertę. Zawsze pozostaje g2a :trollface:
Mdzl
Awatar użytkownika
Mdzl

Czyli system, który miał odsiać 'handlarzy' (za którego się nie uważam) tak na prawdę pozwala sprzedawać grę po rzeczywistej cenie (regulowanej przez nasz własny wewnętrzny rynek) jedynie.... handlarzom, którzy zdążyli nabić sobie potrzebną karmę.

A co do g2a to nie raz nie dwa widziałem jak osoba z karmą 200+ wykupuje moją ofertę. Przecież nie dla siebie, szczególnie jeśli ma już grę na swoim koncie, tylko po to żeby puścić dalej. Bazar nie daje mi opcji, żeby odmówić takiemu sprzedaży a jedynie zmusza mnie do mozolnego gromadzenia karmy na grach 0.50 gr.

Nadal apelowałbym o jakieś rzeczywiste argumenty taką sytuację broniące. To, że mogę sprzedać taniej lub gdzie indziej o dziwo wiedziałem przed waszymi odpowiedziami.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Gdyby ktoś tutaj słuchał argumentów to problem handlarzy już dawno byłby rozwiązany.
Ale nie, po co, lepiej wierzyć w bajeczki o zakupie tej samej gry dla 100 "kolegów".
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

To ja mam pytanie, nawiązujące nieco do innego tematu - odnośnie aktualizacji regulaminu, bo jakoś teraz w sumie to do mnie dotarło.
No bo jest taki zapis
oraz podarunkami Steam, będącymi w posiadaniu sprzedającego w momencie utworzenia oferty
Problem jest taki, że giftów już nie ma.
Znaczy wiadomo, niektórzy pewnie mają ostatki, ale na bazarze są nowsze pozycje jako gift. I teraz rozkmina, czy łamanie regulaminu, czy nie :trollface:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Punkt 11 c regulaminu dotyczy między innymi sprzedaży np. kluczy beta? Zastanawia mnie czy jest możliwość sprzedaży wczesnych beta czy też beta kluczy gier. Pamiętam kiedyś wystawiałem klucz do wcześniejszej bety do gry Destiny 2. Robiąc tą ofertę łamałem regulamin Bazaru gdy w opisie dodawałem BETA?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 364 razy
Kontakt:

Mdzl pisze: Czyli system, który miał odsiać 'handlarzy' (za którego się nie uważam) tak na prawdę pozwala sprzedawać grę po rzeczywistej cenie (regulowanej przez nasz własny wewnętrzny rynek) jedynie.... handlarzom, którzy zdążyli nabić sobie potrzebną karmę.
No cóż. Gdyby pozwolić działać na bazarze wolnemu rynkowi to wszyscy tacy zwyczajni sprzedawcy z doskoku (jak chociażby i ty) by przykryliby oferty handlarzy czapkami i ceny by spadły.
Ale tak to już niestety w naszym kraju już jest, ledwo co który od ziemi odrośnie to zaraz próbuje jakieś ograniczenia wprowadzać. Najczęściej bez cienia wyobraźni co do negatywnych skutków jakie jego radosna zabawa w prawodawcę potem niesie.
A co do g2a to nie raz nie dwa widziałem jak osoba z karmą 200+ wykupuje moją ofertę. Przecież nie dla siebie, szczególnie jeśli ma już grę na swoim koncie, tylko po to żeby puścić dalej. Bazar nie daje mi opcji, żeby odmówić takiemu sprzedaży a jedynie zmusza mnie do mozolnego gromadzenia karmy na grach 0.50 gr.
A przepraszam bardzo, czemu miałbyś takiemu odmawiać sprzedaży? Wystawiłeś za daną cenę - ciesz się że sprzedałeś. Pretensje mogę mieć jedynie jak ktoś potem zwleka z wystawieniem mi komentarza. Była na ten temat dyskusja zakończona słusznym postulatem aby po upływie umownego terminu wskakiwał automatyczny pozytyw (ale zdaje się że w chwili obecnej niemożliwa do zrealizowania).
Nadal apelowałbym o jakieś rzeczywiste argumenty taką sytuację broniące.
Ode mnie takiego nie usłyszysz. Ale to nie ma znaczenia, zasadniczo nikt z tych co mogą cokolwiek zrobić i tak nas tu nie słucha.
Z drugiej strony: szanuj bazara swego, bo zawsze możesz mieć gorszego. Niestety.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Mdzl pisze: A co do g2a to nie raz nie dwa widziałem jak osoba z karmą 200+ wykupuje moją ofertę. Przecież nie dla siebie, szczególnie jeśli ma już grę na swoim koncie, tylko po to żeby puścić dalej. Bazar nie daje mi opcji, żeby odmówić takiemu sprzedaży a jedynie zmusza mnie do mozolnego gromadzenia karmy na grach 0.50 gr.
No tak, ograniczmy możliwość zakupu tylko dla userów z repą mniejszą niż 50, bo reszta to handlarzyny przebrzydłe.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

RoyKeane pisze: No tak, ograniczmy możliwość zakupu tylko dla userów z repą mniejszą niż 50, bo reszta to handlarzyny przebrzydłe.
Obecnie jest tak że to blokada ilości sprzedaży doprowadziła do tego co jest teraz. Zamiast niej powinna być blokada ale na zakup nie więcej niż jednej sztuki gry. Wyeliminuje te skupowanie tanich ofert i wystawianie w cenach z (.), rozwiąże też problem braku komentarzy po transakcji.
I zanim kto wspomni o wielu kontach. Każdy ma prawo mieć JEDNO konto. Po to ktoś został murzynem moderatorem bazaru aby eliminował z niego multikonta.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze:
RoyKeane pisze: No tak, ograniczmy możliwość zakupu tylko dla userów z repą mniejszą niż 50, bo reszta to handlarzyny przebrzydłe.
I zanim kto wspomni o wielu kontach. Każdy ma prawo mieć JEDNO konto. Po to ktoś został murzynem moderatorem bazaru aby eliminował z niego multikonta.
Akurat to jest mega ciężkie do weryfikacji - wielu forumowiczów się nieraz chwaliło po ile to oni nie mają multikont do dropu kart(rekordziści po kilkanaście).
Awatar użytkownika
Łowca

Hej, jak już będę miał staż miesiąca na forum i te 25 postów to rozumiem, że opcja sprzedawania na bazarze zostanie jakoś automatycznie odblokowana? :-)
ODPOWIEDZ