Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 3 razy

RoyKeane pisze:
Jacobsky pisze: Witam
Mam do was pytanie otóż kupilem na steam od znajomego gift Wiedzmina 3 ktory wygladal na zupelnie normalny a podekscytowany niska cena po prostu kupilem bez zastanowienia. Potem kiedy juz niestety dodalem do swojego konta gre okazalo sie ze byl to gift kupiony w rosji jak sie mozna latwo domyslic i tutaj rodzi sie moje pytanie czy beda za tym jakies konsekwencje? Czym mam sie spodziewac ewentualnych problemow itd.? Wypowiedzcie sie na ten temat jesli mozecie :P
Na chwile obecna wszystko wyglada w porzadku a gre mam w bibliotece.
Aktywowałeś grę za pomocą VPNa? Jeżeli tak to może się tak zdarzyć, że gra zostanie usunięta z Twojego konta. Jeżeli grę aktywowałeś normalnie, a i sam zakup był przeprowadzony legalnie to nie masz się czego obawiać.
Tak i nie. Jeżeli aktywowałeś przez VPN, problemy mogą być większe - od jakichś rodzajów bana po blokadę konta, jeżeli robiłeś to częściej. To jedno z największych przewinień według Valve.
Jeżeli aktywowałeś normalnie, gra może być niegrywalna (bo już teraz wiadomo, że Rosja będzie miała na nią inny region, ale rodzaj blokad jest jeszcze niepewny), lub w najgorszym przypadku usuną ci ją z konta.

EDIT:
Jacobsky pisze: Szczerze to nawet nie wiem co to :P Aktywowalem po prostu gifta ze swojego ekwipunku i dodalem na konto.
W skrócie jest to metoda łączenia się, żeby komputer był czytany jako podłączony w innym regionie. Po prostu tego typu rzeczy nie używa się na Steamie, bo to ewidentne i łatwe do wykrycia łamanie regulaminu. Czyli w twoim przypadku rozpiętość będzie od normalnego grania, przez zablokowanie W3 po po usunięcie gry z konta. Nic groźniejszego.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2014, o 00:59 przez Łoś, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 60 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

Nic się nie zdarzy - gratulacje dobrego zakupu :) Też się w sumie zastanawiałem bo tanio wychodzi...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

Przecież W3 jest w wersji ROW... Jak się taką aktywuje to raczej już nic się z grą nie stanie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 39 razy

EDIT:
Jacobsky pisze: Szczerze to nawet nie wiem co to :P Aktywowalem po prostu gifta ze swojego ekwipunku i dodalem na konto.
W skrócie jest to metoda łączenia się, żeby komputer był czytany jako podłączony w innym regionie. Po prostu tego typu rzeczy nie używa się na Steamie, bo to ewidentne i łatwe do wykrycia łamanie regulaminu. Czyli w twoim przypadku rozpiętość będzie od normalnego grania, przez zablokowanie W3 po po usunięcie gry z konta. Nic groźniejszego.[/quote]

A wy co byscie mniej wiecej obstawiali i co jest prawdopodobne? :P
I jeszcze jak wyglada sprawa z jezykiem czy bede musial sie bawic plikami i sciagac polska wersje z internetu.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 0

A czy ten Wiedźmin 3, którego kupowałeś miał przy gifcie RU czy dopiero po dodaniu gry dowiedziałeś się, że gra kupiona w Rosji? - jeśli dopiero po dodaniu to w jaki sposób się dowiedziałeś? Pytam z ciekawości ponieważ wydaje mi się, że info o wersji zagranicznej znajduje się właśnie przy gifcie i po dodaniu do biblioteki jeśli gra nie ma ograniczeń regionalnych to oznaczenie znika (chociaż tu nie jestem pewien ponieważ nie kupuję z zasady gier oznaczonych tagiem regionalnym)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 11 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

O ile sie nic nie zmieniło to ten gift nie powinien mieć oznaczenia RU.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Więc co wskazuje na to, że jest zakupiony w Rosji?

Przy okazji mam pytanie pośrednio związane ze Steamem do osób którym zdarzyło się odsprzedawać Steamowe gry w formie giftów na portalach typu allegro. To co mnie zastanawia to to, że niemal wszyscy sprzedawcy, którzy wyraźnie zaznaczają na aukcji iż gra jest w formie Steam Giftu korzystają z automatów, które jak to automaty automatycznie rozsyłają "kody" po zaksięgowaniu wpłaty. Zastanawia mnie jednak to to w jaki sposób robią to nie z keyami lecz właśnie z giftami, które pierw z pozycji ekwipunku należałoby zaadresować podając zarówno adres mailowy jak i inne dane takie jak nazwa odbiorcy czy wiadomość załączoną do prezentu. Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że wcześniej generują Gifty na swój adres mailowy po czym kopiują odnośnik aktywacyjny podając go w automacie. Z drugiej zaś strony ciężko mi uwierzyć, że sprzedawcy którzy mają pierdylion aukcji bawili by się w ten sposób. Czy ktoś będzie w stanie zaspokoić moją ciekawość ^ ^?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

yarizu pisze: Więc co wskazuje na to, że jest zakupiony w Rosji?
Subid, które nigdzie nie jest napisane. Więc generalnie nigdy nie będziesz pewny pochodzenia gry. Chyba, że ci support powie.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Fakt, stąd moje pytanie w jaki sposób udało się komuś określić, że jego wersja posiada takie a nie inne subid.
Chyba, że zorientował się poprzez sprawdzenie konta użytkownika od którego kupił niemniej jednak napisanie "po dodaniu do konta" sugerowałoby, że to właśnie dodanie pomogło określić wersję gry.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ja swoją kopie kupiłem poniekąd sam, więc wiem na 100% jakie ma subid. W przypadku W3 jeśli został kupiony za około 60zł na steam to nie ma opcji - musi być ruski.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 47 razy
Kontakt:

Pojawił się u mnie powiedzmy drobny problem. Odpalam Steam'a i niestety przestał on wykrywać prawie wszystkie gry mimo iż są na dysku. Ściągnął przed odpaleniem jakąś aktualizację, tak więc czy ktoś ma podobny problem ? Ewentualnie jak to naprawić?

Już kiedyś przestał mi wykrywać jedną grę i niestety musiałem się dosyć namęczyć aby zobaczył ją ponownie. Nie chciałbym tego robić z kilkudziesięcioma grami, bo po prostu łatwiej by mi było zrobić format i ściągać je od początku.

EDIT: Udało się naprawić, po prostu Steam odłączył jedną z bibliotek na innej partycji. Wystarczyło podłączyć ją ponownie i gry wykrywa.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2014, o 10:51 przez MadHunter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 78 razy
Kontakt:

MadHunter pisze: Pojawił się u mnie powiedzmy drobny problem. Odpalam Steam'a i niestety przestał on wykrywać prawie wszystkie gry mimo iż są na dysku. Ściągnął przed odpaleniem jakąś aktualizację, tak więc czy ktoś ma podobny problem ? Ewentualnie jak to naprawić?

Już kiedyś przestał mi wykrywać jedną grę i niestety musiałem się dosyć namęczyć aby zobaczył ją ponownie. Nie chciałbym tego robić z kilkudziesięcioma grami, bo po prostu łatwiej by mi było zrobić format i ściągać je od początku.
Jeżeli masz w opcjach zaznaczone, że zgadzasz się na wersje beta klienta to ją spróbuj odznaczyć. Może wszystko wróci do normy.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 47 razy
Kontakt:

boskiapollo pisze:
MadHunter pisze: Pojawił się u mnie powiedzmy drobny problem. Odpalam Steam'a i niestety przestał on wykrywać prawie wszystkie gry mimo iż są na dysku. Ściągnął przed odpaleniem jakąś aktualizację, tak więc czy ktoś ma podobny problem ? Ewentualnie jak to naprawić?

Jeżeli masz w opcjach zaznaczone, że zgadzasz się na wersje beta klienta to ją spróbuj odznaczyć. Może wszystko wróci do normy.
Bety Steam'a nie używam bo wiem, że często jakieś jaja z nią są, ale udało mnie się to naprawić, po prostu Steam odłączył jedną z bibliotek na innej partycji. Wystarczyło podłączyć ją ponownie i gry wykrywa.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 39 razy

yarizu pisze: A czy ten Wiedźmin 3, którego kupowałeś miał przy gifcie RU czy dopiero po dodaniu gry dowiedziałeś się, że gra kupiona w Rosji? - jeśli dopiero po dodaniu to w jaki sposób się dowiedziałeś? Pytam z ciekawości ponieważ wydaje mi się, że info o wersji zagranicznej znajduje się właśnie przy gifcie i po dodaniu do biblioteki jeśli gra nie ma ograniczeń regionalnych to oznaczenie znika (chociaż tu nie jestem pewien ponieważ nie kupuję z zasady gier oznaczonych tagiem regionalnym)

No wlasnie nie mial oznaczenia byla sama nazwa gry. A dowiedzialem sie wlasnie przez kolege ktory sie mnie zapytal czy jest z rosij bo taki tani. Potem jeszcze sprawdzilem na konsoli steam i tam tez bylo napisane ze zakupiono "in RU"
Awatar użytkownika
Robin Hood

Jacobsky pisze: Potem jeszcze sprawdzilem na konsoli steam i tam tez bylo napisane ze zakupiono "in RU"
Możesz rozwinąć? O jaką konsolę chodzi?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Mam pewne problemy z pobieraniem na Steam.
Pierwszy: przy dłuższym pobieraniu większych gier (tak z 3-4 GB w górę, przy normalnej prędkości) na trochę starszym laptopie, po przekroczeniu tych 3+ GB wywala mi okienko z informacją, z tego co zdążyłem załapać, 'Instrukcja spod (biblioteki) *jakiś numer*...' i laptop się wyłącza.
System - W7
Nie wiem czy to wina steam czy sprzętu, ale może ktoś się z czymś takim spotkał?
Nie jest to jakaś tragedia, bo i tak akurat ten laptop to już growy staruszek, wiele nowych tytułów już nie uciągnie, no ale chcę wiedzieć co jest nie tak :D
Drugi problem, który występuje również po wznowieniu pobierania z w/w problemu nr 1: czasami Steam zaczyna pobierać i tradycyjnie się rozkręca, czyli 1,2,3,8 mb/s i wtedy się zeruje, a po wstrzymaniu i wznowieniu jest to samo (fakt, trochę się ściąga, ale i tak do końca nie dobrnie...).
Spotykam się z tym głównie przy okazji małych aktualizacji (kilka-kilkadziesiąt mb), przerwanego pobierania (przez wyłączenie komputera/steama), ale często też zupełnie bez powodu.
Czy ktoś natrafił na takie problemy, wie jak je rozwiązać? ;)

@komarEX - NTFS
Mam wolną chwilę, poszukam jeszcze w necie co to może być (szczególnie to pierwsze)
Ostatnio zmieniony 12 lip 2014, o 21:30 przez MQPopit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Strzelam. Partycja na którą ładujesz te gry jest w NTFS czy w FAT-32 ?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Wyglada to na problem z dyskiem. Steam tak swoja droga pokazuje teraz czy dysk jest idle czy tez przez niego tak sie wolno pobiera.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Poszukałem trochę informacji o multikontach w sieci.I odpowiedzi mam niejednoznaczne.
Skoro jest opcja w kliencie (zmień użytkownika) to steam sie przygotował do przelogowań.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytanie: Czy można mieć OFICJALNIE więcej niż jedno konto?. Bo nieoficjalnie to na pewno. :(
Potrzebna mi ta informacja bo będę zakładał drugie a nie wiem czy nie łamę regulaminu steam
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Oficjalnie możesz mieć tyle kont ile chcesz:
http://forums.steampowered.com/forums/s ... ?t=1206999
ODPOWIEDZ