Dyskusje na temat zdobywania 100% osiągnięć w grach

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 349 razy
Podziękowania: 343 razy

Armin pisze: 24 paź 2023, o 22:52 trudno mi uwierzyć w te 3h w kazdej z tych gierek, no ale dobra *wyplumplum* to i tak bez żadnego znaczenia xd
Mam podobne odczucia w tej kwestii. Tzn. nie posądzam forumowicza o stosowanie SAMa, żeby było jasne, ale widać, że wiele z tych setek ma podejrzanie krótki czas przejścia. I w sumie Desolatora mam "na radarze" już dłuższy czas. Chociażby setka w Serial Cleaner (7 h, gdzie na True Achievements gracze przechodzą w ok. 9-10), The Ascent w 20 h (średnia na TA 25-30 h), A Plague Tale: Innocence w 11 godzin (średnia na TA 15-20 h), Road 96 wymaksowane w jednym podejściu (gdzie gra jest mocno losowa i żeby zaliczyć na jednym sejvie trzeba podejmować określone decyzje, których raczej nikt za pierwszym razem nie poczyni).

Nie chcę jakoś moralizować, po prostu widać, że poradnik był zawsze pod ręką. I nie krytykuję, bo samemu też jak przychodzi chwila zwątpienia to patrzę w solucje czy filmiki (chociażby ostatnio w Spec Ops), tylko tutaj ewidentnie po czasach widać, że nie była w ogóle podejmowana samodzielna próba rozgrywki, tylko od razu korzystano ze wspomagania.

Oczywiście kolega może być nadzwyczajnym graczem a ja go niesłusznie posądzam, ale biorąc pod uwagę, że jak tylko ma możliwość to korzysta ze wspomagania (tak jak zrobił setkę w Celeste w 10h), to raczej nie ma tu mowy o nadzwyczajności. I tak jak już pisałem, nikogo nie krytykuję, raczej chcę zadać pytanie po co robić takie calaki, gdzie nie ma mowy o własnej inwencji a jest tylko kopiowanie solucji od deski do deski?
Ci użytkownicy podziękowali StonRoc za ten post (w sumie 4):
ArminEjdrien.Skywalker1988jobjoxPL
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

StonRoc pisze: 25 paź 2023, o 19:10 Mam podobne odczucia w tej kwestii. Tzn. nie posądzam forumowicza o stosowanie SAMa, żeby było jasne, ale widać, że wiele z tych setek ma podejrzanie krótki czas przejścia. I w sumie Desolatora mam "na radarze" już dłuższy czas. Chociażby setka w Serial Cleaner (7 h, gdzie na True Achievements gracze przechodzą w ok. 9-10), The Ascent w 20 h (średnia na TA 25-30 h), A Plague Tale: Innocence w 11 godzin (średnia na TA 15-20 h), Road 96 wymaksowane w jednym podejściu (gdzie gra jest mocno losowa i żeby zaliczyć na jednym sejvie trzeba podejmować określone decyzje, których raczej nikt za pierwszym razem nie poczyni).

Nie chcę jakoś moralizować, po prostu widać, że poradnik był zawsze pod ręką. I nie krytykuję, bo samemu też jak przychodzi chwila zwątpienia to patrzę w solucje czy filmiki (chociażby ostatnio w Spec Ops), tylko tutaj ewidentnie po czasach widać, że nie była w ogóle podejmowana samodzielna próba rozgrywki, tylko od razu korzystano ze wspomagania.

Oczywiście kolega może być nadzwyczajnym graczem a ja go niesłusznie posądzam, ale biorąc pod uwagę, że jak tylko ma możliwość to korzysta ze wspomagania (tak jak zrobił setkę w Celeste w 10h), to raczej nie ma tu mowy o nadzwyczajności. I tak jak już pisałem, nikogo nie krytykuję, raczej chcę zadać pytanie po co robić takie calaki, gdzie nie ma mowy o własnej inwencji a jest tylko kopiowanie solucji od deski do deski?
Pozwól, że odniosę się do Twojego wywodu, w punktach żeby było czytelniej:
1. Temat nosi tytuł: Gry, w których macie 100% osiągnięć. Czy autor gdzieś napisał jakie dodatkowe warunki trzeba spełnić? Ja nic takiego nie widzę, jedynym wymogiem jest zdobycie 100%, a to w jaki sposób ktoś je zdobył to już według mnie jego indywidualna sprawa.
2. Nigdy nie korzystałem z SAMa.
3. Serial Cleaner - gra jest krótka i nie jest jakoś szczególnie wymagająca. Niektóre poziomy musiałem powtarzać po kilka/kilkanaście razy, żeby zmyć 100% krwi - spokojnie dałbym radę to ukończyć parę godzin szybciej, gdybym nie popełniał głupich błędów.
4. The Ascent - skończyłem tę grę kiedyś w Gamepassie, więc już byłem z nią obeznany.
5. A Plague Tale: Innocence - to samo co wyżej.
6. Road 96 - przecież napisałem, że nie wymaksowałem gry za jednym podejście, bo pominąłem jedno osiągnięcie na początku. Osiągnięć jest tylko 12 i te dotyczące kluczowych decyzji można policzyć na palcach jednej ręki. Nie wspominając o tym, że te kluczowe wydarzenia są integralną częścią wątku, więc wcześniej czy później na nie natrafimy. Wystarczy się skupić na survivalu (wytrzymałość, pieniądze) i dotrzeć do granicy co najmniej 5 razy. 1 osoba zginęła mi w trasie, a 5 udało mi się bezpiecznie doprowadzić do granicy.
7. Oczywiście, że korzystam z poradników, ale głównie tych dotyczących osiągnięć. Pewnie korzysta z nich większość osób, które się tu wpisują.
8. Nie rozumiem o co Ci chodzi z próbą podejmowania samodzielnej rozgrywki? Przecież to ja ukończyłem te gry, a nie ktoś za mnie. W większości wypadków gram na normalnym poziomie trudności. Z opisów przejścia gry również korzystam bardzo rzadko, no chyba że się gdzieś kompletnie zatnę lub jest to gra przygodowa z absurdalnymi zagadkami typu: użyj wszystkiego co masz na wszystkim co cię otacza w celu popchnięcia fabuły do przodu. Nadzwyczajnym graczem na pewno nie jestem - ale zdecydowanie powyżej przeciętnej, mam zaliczone sporo gier uznawanych za trudne np. serię Dark Souls, serię Nioh, Elden Ringa itp.
9. Celeste - wymień mi gry, które pozwoliły włączyć tak absurdalne ułatwienia i na dodatek nie blokowały osiągnięć. Poza Celeste nic nie przychodzi mi do głowy, a mam zaliczone setki gier. Ukończyłem parę pierwszych etapów bez żadnych wspomagaczy i gra mnie rozczarowała (według mnie jest mocno przereklamowana). Nie chciało mi się męczyć, więc odpaliłem dopalacze z nadzieję, że później będzie ciekawiej (ale tak nie było).
Toxiczo pisze: 25 paź 2023, o 21:38 Nudziło mi sie xD
Niestety musisz zrobić od nowa, wstawiłeś zły podpis :P To ja napisałem, a nie Armin.
obraz_2023-10-26_161918111.png
obraz_2023-10-26_161918111.png (273.22 KiB) Przejrzano 11389 razy
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post (w sumie 4):
krruk1TheLastJediNatanTyrannei
Awatar użytkownika
Predator

Desolator pisze: 26 paź 2023, o 17:41 Pozwól, że odniosę się do Twojego wywodu, w punktach żeby było czytelniej:
Nie miałem czasu w weekend, więc odniosę się teraz do punktów.
1. Tytuł wskazuje na gry w których mamy 100% osiągnięć. Czy to oznacza, że osoba, która ma 100% osiągnięć przez wbicie ich Samem albo skorzystała z save'a 100% nie mogłaby umieszczać tutaj swoich gier. Oczywiście, że może, bo przecież jak sam zauważyłeś, nie ma tu żadnych wymagań oprócz posiadania 100% w kliencie. Dlatego setki, które wstawiasz spotkały się z taką reakcją, bo niektórzy są podejrzliwi i jak widzą w każdej grze, którą wstawiasz zaniżone czasy to zaczynają się zastanawiać o co chodzi.
2. Jeżeli poświęciłbyś 5 minut na przeczytanie posta ze zrozumieniem, to byś wiedział, że nie posądzam Ciebie o stosowanie Sama.
3. Czy ona jest taka krótka? Patrząc na czasy w necie, to jak ktoś robi to samodzielnie to te ok. 10 godzin mu wyjdzie. W samej grze masz 20 plansz w kampanii, potem te 20 plansz trzeba rozegrać dwukrotnie w trybie challenge. Czyli już mamy 60 poziomów do zmęczenia. A to jeszcze nie koniec, bo mamy kampanię bonusową. I zupełnie przez przypadek tak się składa, że jak ktoś ma setkę w 7 godzin to najczęściej pomaga sobie, odpalając kampanię bonusową w trybie "endless cleaning", który zalicza poziom bez faktycznego oczyszczenia mapy z ciał. Wystarczy odpalić mapę w endless cleaning, po chwili wyjść i mamy poziom zaliczony. I zamiast przechodzić dodatkową kampanię w te 3 godziny, zajmuje to 10 minut. Zupełnie przez przypadek Ty masz zaliczone w 7 godzin, co pozwala przypuszczać, że Endless Cleaning był stosowany.
4 i 5. Jestem w stanie uwierzyć, że Ascent można tak przejść, bo tam nie ma zbyt dużo do zbierania unikalnych przedmiotów, ale A Plague Tale Innocence? Chcesz mi powiedzieć, że zapamiętałeś miejsce każdej znajdźki i każdej rzeczy do zebrania? Gdzie w grze mamy 55 znajdziek plus jeszcze masę rzeczy potrzebnych do craftowania (często po 30 przedmiotów na poziom różnych rodzajów jak alkohol, skóra, tkaniny). Aż tak dobry chyba nie jesteś.
6. Road 96 - wiesz, grałem w nią (jak i inne wymienione) i aż tak łatwo nie ściemnisz tutaj. Acziwek, o którym mówisz jest na samym początku. To jest pierwsze 25 minut gry i nie wiąże się zbytnio z żadnym wyborem, po prostu trzeba dmuchnąć w ognisko. Jestem tym bardziej zdziwiony czemu nie zrobiłeś tego za pierwszym razem, skoro w tamtej scence gra mocno sugeruje, żeby dmuchnąć. Wszystkie pozostałe acziwki związane z wyborami i losowością gry zrobiłeś w jednym podejściu, więc po prostu mam rację.
7. Każdy korzysta z poradników, ale nie każdy bezczelnie. I o to chodziło w mojej wypowiedzi.
8. Jeżeli gra się Tobie nie spodobała, to nie musiałeś jej maxować. Tak byłoby uczciwiej a nie robić wszystko w trybie z ułatwieniami.
Ci użytkownicy podziękowali StonRoc za ten post (w sumie 2):
Skywalker1988Ejdrien.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

StonRoc pisze: 1 lis 2023, o 15:22 Nie miałem czasu w weekend, więc odniosę się teraz do punktów.
1. Tytuł wskazuje na gry w których mamy 100% osiągnięć. Czy to oznacza, że osoba, która ma 100% osiągnięć przez wbicie ich Samem albo skorzystała z save'a 100% nie mogłaby umieszczać tutaj swoich gier. Oczywiście, że może, bo przecież jak sam zauważyłeś, nie ma tu żadnych wymagań oprócz posiadania 100% w kliencie. Dlatego setki, które wstawiasz spotkały się z taką reakcją, bo niektórzy są podejrzliwi i jak widzą w każdej grze, którą wstawiasz zaniżone czasy to zaczynają się zastanawiać o co chodzi.
2. Jeżeli poświęciłbyś 5 minut na przeczytanie posta ze zrozumieniem, to byś wiedział, że nie posądzam Ciebie o stosowanie Sama.
3. Czy ona jest taka krótka? Patrząc na czasy w necie, to jak ktoś robi to samodzielnie to te ok. 10 godzin mu wyjdzie. W samej grze masz 20 plansz w kampanii, potem te 20 plansz trzeba rozegrać dwukrotnie w trybie challenge. Czyli już mamy 60 poziomów do zmęczenia. A to jeszcze nie koniec, bo mamy kampanię bonusową. I zupełnie przez przypadek tak się składa, że jak ktoś ma setkę w 7 godzin to najczęściej pomaga sobie, odpalając kampanię bonusową w trybie "endless cleaning", który zalicza poziom bez faktycznego oczyszczenia mapy z ciał. Wystarczy odpalić mapę w endless cleaning, po chwili wyjść i mamy poziom zaliczony. I zamiast przechodzić dodatkową kampanię w te 3 godziny, zajmuje to 10 minut. Zupełnie przez przypadek Ty masz zaliczone w 7 godzin, co pozwala przypuszczać, że Endless Cleaning był stosowany.
4 i 5. Jestem w stanie uwierzyć, że Ascent można tak przejść, bo tam nie ma zbyt dużo do zbierania unikalnych przedmiotów, ale A Plague Tale Innocence? Chcesz mi powiedzieć, że zapamiętałeś miejsce każdej znajdźki i każdej rzeczy do zebrania? Gdzie w grze mamy 55 znajdziek plus jeszcze masę rzeczy potrzebnych do craftowania (często po 30 przedmiotów na poziom różnych rodzajów jak alkohol, skóra, tkaniny). Aż tak dobry chyba nie jesteś.
6. Road 96 - wiesz, grałem w nią (jak i inne wymienione) i aż tak łatwo nie ściemnisz tutaj. Acziwek, o którym mówisz jest na samym początku. To jest pierwsze 25 minut gry i nie wiąże się zbytnio z żadnym wyborem, po prostu trzeba dmuchnąć w ognisko. Jestem tym bardziej zdziwiony czemu nie zrobiłeś tego za pierwszym razem, skoro w tamtej scence gra mocno sugeruje, żeby dmuchnąć. Wszystkie pozostałe acziwki związane z wyborami i losowością gry zrobiłeś w jednym podejściu, więc po prostu mam rację.
7. Każdy korzysta z poradników, ale nie każdy bezczelnie. I o to chodziło w mojej wypowiedzi.
8. Jeżeli gra się Tobie nie spodobała, to nie musiałeś jej maxować. Tak byłoby uczciwiej a nie robić wszystko w trybie z ułatwieniami.
2. Sam masz problem z czytaniem ze zrozumieniem - jedynie stwierdziłem, że nie korzystam z SAMa. Gdzie napisałem, że mnie o to posądzasz?
3. Przedobrzyłeś z analizą i wypisujesz głupoty. Osiągnięcie jest tylko za odpalenie wszystkich wyzwań - nie trzeba ich nawet kończyć, wystarczy po odpaleniu od razu wyjść do menu.
5. Jeżeli poświęciłbyś 5 minut na przeczytanie posta ze zrozumieniem - to wyczytałbyś w punkcie 7, że korzystam z poradników dotyczących zdobywania osiągnieć. W Plague Tale ciężko znaleźć wszystkie znajdźki bez poradnika, bo bardzo łatwo można przekroczyć "niewidzialną linię", która blokuje nam dostęp do wcześniejszej lokacji. Z materiałami craftingowymi nie miałem żadnego problemu - wystarczy na początku skupić się na maksymalnym ulepszeniu sakwy i ograniczać wykorzystanie rzadkich materiałów.
6. Zapytałem koło fortuny czy masz rację - wylosowało, że NIE masz racji. Sam napisałeś, że gra jest mocno losowa. W takim razie istnieje prawdopodobieństwo zdobycia wszystkich osiągnięć za jednym podejściem. Ze względu na losowość tej gry uznałem, że nie ma sensu korzystać z poradników i poszedłem na żywioł. Dlatego m.in. przegapiłem osiągnięcie z ogniskiem.
obraz_2023-11-01_192205795.png
obraz_2023-11-01_192205795.png (21.7 KiB) Przejrzano 9895 razy
8. Chyba pomyliłeś numerki, zapewne chodziło Ci o Celeste czyli punkt 9. Nie musiałem maksować, ale chciałem, zabronisz mi? Pretensje miej do twórców gry - przecież mogli nie dodawać takich ułatwień.
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post:
kamil_999666
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 323 razy
Podziękowania: 338 razy
Kontakt:

Desolator pisze: 1 lis 2023, o 19:46 8. Chyba pomyliłeś numerki, zapewne chodziło Ci o Celeste czyli punkt 9. Nie musiałem maksować, ale chciałem, zabronisz mi? Pretensje miej do twórców gry - przecież mogli nie dodawać takich ułatwień.
W punkt. Jeśli twórcy nie blokują osiągnięć takimi ułatwieniami lub jak w trybach opisanych wyżej przy HOGach z tym endless cleaning to czemu z tego nie korzystać? Co z ustawkami w multi gdzie w kilka osób zakłada się grę i wbija osiągnięcia? Gdzie jest granica w jaki sposób setka jest niby uczciwa? Ja osobiście korzystam ze wszystkiego poza SAMem i grzebaniem w plikach gry, takie osiągnięcia są dla mnie bez sensu, ale co jest złego we wspomaganiu się poradnikami lub jakimiś customowymi trybami DOSTĘPNYMI W NIEZMODOWANEJ GRZE?
Tutaj w temacie wiele osób przedstawia w jaki sposób zdobyła setkę i często opisuje najefektywniejsze sposoby na niektóre acziki i to jest moim zdaniem bardzo fajne.
Ci użytkownicy podziękowali Takelot za ten post (w sumie 8):
MerlinPLalesoriuskamil_999666GreedTheLastJedioLiardiQuoyqueEdmundBA
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 303 razy

Po co kolega Desolator wdaje się w takie dyskusje? Temat o 100% osiągnięć dotyczy 100% osiągnięć, raczej z domysłu idzie, że nikt tutaj nie używa SAM'a do wstawiania calaków, bo po co? Łatwo można to przeanalizować, a ten drugi kolega właśnie to robi, bo nie ma ciekawszych zajęć i robi takie wywody na forum i szuka dziury w całym. Ten drugi kolega niech sobie uświadomi, że do wymaksowania gierki nie trzeba wcale w nią grać, bo wystarczy odpalić jej proces i mniej więcej w odpowiednim momencie ( licznik czasu w grze ) wystarczy "unlockować" odpowiednie osiągnięcia. Mogę mu przepisać receptę i proponuję w niej przeznaczenie swojego cennego czasu na coś bardziej produktywnego, niż stalkowania innych graczy oraz tego jak kto gra i czy używa bezczelnie poradników czy nie albo co gorsza przytacza unlockera do acziwmentu. Fachowiec i rodzynek po całości widzę. Dyskutujcie sobie na PW, ja tutaj wpadam zobaczyć co ludzie fajnego maksują i może czymś zainspirują do zrobienia kolejnej setki z mojej własnej biblioteki. Pozdro.
Ci użytkownicy podziękowali patrykem17 za ten post (w sumie 9):
Desolatorkamil_999666GreedTyranneiTheLastJediQuoyqueForman08EdmundBAsempie44
Awatar użytkownika
Predator

patrykem17 pisze: 1 lis 2023, o 20:47 Łatwo można to przeanalizować, a ten drugi kolega właśnie to robi, bo nie ma ciekawszych zajęć i robi takie wywody na forum i szuka dziury w całym. Ten drugi kolega niech sobie uświadomi, że do wymaksowania gierki nie trzeba wcale w nią grać, bo wystarczy odpalić jej proces i mniej więcej w odpowiednim momencie ( licznik czasu w grze ) wystarczy "unlockować" odpowiednie osiągnięcia. Mogę mu przepisać receptę i proponuję w niej przeznaczenie swojego cennego czasu na coś bardziej produktywnego, niż stalkowania innych graczy oraz tego jak kto gra i czy używa bezczelnie poradników czy nie albo co gorsza przytacza unlockera do acziwmentu.
Mam na tyle dużo ciekawszych zajęć, że odpowiedź na wywody kolegi Desolatora zajęła mi tydzień. No ale ponieważ kolega patrykem nie za bardzo rozumie o czym piszę, to koledze wytłumaczę - chodzi o minimalne standardy robienia maksów. Nie ukrywajmy, robienie maksów to też rywalizacja, chwalenie się czy wręcz popisywanie przed innymi, więc jeżeli ktoś chce się chwalić to niech robi to uczciwie. A nie przelatuje przez gry z filmikiem albo poradnikiem odpalonym na drugim ekranie/monitorze.

Powiem koledze patrykem'owi, że kiedyś w tym temacie to było zupełnie normalne, że jedni użytkownicy weryfikowali czasy czy osiągnięcia innych. I kilku cheaterów się złapało w sieci. Hejterzy (tacy jak kolega patrykem) nazywali to pogardliwie CSI Łowcy, ale dzięki temu przynajmniej kilku najbardziej bezczelnych typów (czy to korzystających z Sama czy zaniżających czasy grą a vista z poradnika) poleciało. Chodzi o to, żeby to było miejsce też uczciwe a nie jacyś krętacze robili sobie kółko wzajemnej adoracji.

Ps. No i dziękuję koledze patrykemowi za to radę jak to z chęcią nauczy jak korzystać z SAMa, żeby wyglądało legitnie. Może wytłumacz to Desolatorowi, jemu na pewno się przyda. A co do kolegi patrykema to następnym razem zastanowię się dokładnie czy kolejna wrzucona setka nie jest zrobiona Samem.
Ci użytkownicy podziękowali StonRoc za ten post:
Greed
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 34 razy
Kontakt:

StonRoc pisze: 1 lis 2023, o 23:50
patrykem17 pisze: 1 lis 2023, o 20:47 Łatwo można to przeanalizować, a ten drugi kolega właśnie to robi, bo nie ma ciekawszych zajęć i robi takie wywody na forum i szuka dziury w całym. Ten drugi kolega niech sobie uświadomi, że do wymaksowania gierki nie trzeba wcale w nią grać, bo wystarczy odpalić jej proces i mniej więcej w odpowiednim momencie ( licznik czasu w grze ) wystarczy "unlockować" odpowiednie osiągnięcia. Mogę mu przepisać receptę i proponuję w niej przeznaczenie swojego cennego czasu na coś bardziej produktywnego, niż stalkowania innych graczy oraz tego jak kto gra i czy używa bezczelnie poradników czy nie albo co gorsza przytacza unlockera do acziwmentu.
Mam na tyle dużo ciekawszych zajęć, że odpowiedź na wywody kolegi Desolatora zajęła mi tydzień. No ale ponieważ kolega patrykem nie za bardzo rozumie o czym piszę, to koledze wytłumaczę - chodzi o minimalne standardy robienia maksów. Nie ukrywajmy, robienie maksów to też rywalizacja, chwalenie się czy wręcz popisywanie przed innymi, więc jeżeli ktoś chce się chwalić to niech robi to uczciwie. A nie przelatuje przez gry z filmikiem albo poradnikiem odpalonym na drugim ekranie/monitorze.

Powiem koledze patrykem'owi, że kiedyś w tym temacie to było zupełnie normalne, że jedni użytkownicy weryfikowali czasy czy osiągnięcia innych. I kilku cheaterów się złapało w sieci. Hejterzy (tacy jak kolega patrykem) nazywali to pogardliwie CSI Łowcy, ale dzięki temu przynajmniej kilku najbardziej bezczelnych typów (czy to korzystających z Sama czy zaniżających czasy grą a vista z poradnika) poleciało. Chodzi o to, żeby to było miejsce też uczciwe a nie jacyś krętacze robili sobie kółko wzajemnej adoracji.

Ps. No i dziękuję koledze patrykemowi za to radę jak to z chęcią nauczy jak korzystać z SAMa, żeby wyglądało legitnie. Może wytłumacz to Desolatorowi, jemu na pewno się przyda. A co do kolegi patrykema to następnym razem zastanowię się dokładnie czy kolejna wrzucona setka nie jest zrobiona Samem.
co to ten SAM ?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

StonRoc pisze: 1 lis 2023, o 23:50uczciwe
Dobre sobie. Jak komuś udowodnisz że nie używał trainerów?
Czy tak jak wspomniał Takelot poradników czy ustawki na multi.
Acziki z ustawki w grze która ma martwe multi są mnie warte od tych zdobytych podczas premiery gry? A ja powiem że są warte o wiele więcej bo przeważnie są one banalnie proste do zdobycia a to właśnie zorganizowanie graczy do tej ustawki jest największym wyzwaniem.
Są stronki czy to true aczi czy xbox aczi i tam 99% komentarzy to ustawki właśnie do zrobienia aczików.
Nie zapominajmy też o grach w których acziki to rng czyli np. CSGO (mój ulubiony przykład). Nie ma takiej opcji aby uczciwie zdobyć 100% bez używania spreparowanych map / grania z botami. Czy granie z botami jest uczciwe?
Dla mnie legalne jest wszystko za wyjątkiem SAMa, a nawet jego dopuszczam jeśli jakiś aczików zdobyć się nie da bo np. tak jak to jest w takim Hitman Absolution producent bezczelnie wyłączył połowę gry i bredzi coś o zmianie prawa ale jednocześnie identyczny system tworzenia kontraktów istnieje w nowych grach. A jak już jesteśmy przy Hitman Absolution to może komuś się przyda informacja że ktoś zrobił emulator trybu kontraktów co umożliwia zdobycie prawie wszystkich aczików z tego wyłączonego trybu gry.
Także skończcie już z tym pier. i niech każdy gra jak chce. Ten temat NIGDY nie miał nic wspólnego z uczciwością i służy wyłącznie do "pochwalenia" się tym że w coś się dużo grało i osiągnęło wszystko.
Ci użytkownicy podziękowali MerlinPL za ten post (w sumie 14):
kamil_999666ArdasilNatanHaazheelGreedkrruk1TheLastJediQuoyqueTyranneiXsaw i jeszcze 4 użytkowników
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 34 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze: 2 lis 2023, o 08:30
StonRoc pisze: 1 lis 2023, o 23:50uczciwe
Dobre sobie. Jak komuś udowodnisz że nie używał trainerów?
Czy tak jak wspomniał Takelot poradników czy ustawki na multi.
Acziki z ustawki w grze która ma martwe multi są mnie warte od tych zdobytych podczas premiery gry? A ja powiem że są warte o wiele więcej bo przeważnie są one banalnie proste do zdobycia a to właśnie zorganizowanie graczy do tej ustawki jest największym wyzwaniem.
Są stronki czy to true aczi czy xbox aczi i tam 99% komentarzy to ustawki właśnie do zrobienia aczików.
Nie zapominajmy też o grach w których acziki to rng czyli np. CSGO (mój ulubiony przykład). Nie ma takiej opcji aby uczciwie zdobyć 100% bez używania spreparowanych map / grania z botami. Czy granie z botami jest uczciwe?
Dla mnie legalne jest wszystko za wyjątkiem SAMa, a nawet jego dopuszczam jeśli jakiś aczików zdobyć się nie da bo np. tak jak to jest w takim Hitman Absolution producent bezczelnie wyłączył połowę gry i bredzi coś o zmianie prawa ale jednocześnie identyczny system tworzenia kontraktów istnieje w nowych grach. A jak już jesteśmy przy Hitman Absolution to może komuś się przyda informacja że ktoś zrobił emulator trybu kontraktów co umożliwia zdobycie prawie wszystkich aczików z tego wyłączonego trybu gry.
Także skończcie już z tym pier. i niech każdy gra jak chce. Ten temat NIGDY nie miał nic wspólnego z uczciwością i służy wyłącznie do "pochwalenia" się tym że w coś się dużo grało i osiągnęło wszystko.
co do ustawki na multi, to powiedz mi jak niby wbic te osiagniecia jak multiplayer jest martwy, a jak juz pisalem wczesniej bez sensu jest dawanie multi do gry typowo single player ?
Z tego co widze himtan absolution na ps4 jest bez trofek multi, takze kolejna gierka do rozważenia jak juz kiedys kupie ps4 :P
Awatar użytkownika
Predator

MerlinPL pisze: 2 lis 2023, o 08:30 Ten temat NIGDY nie miał nic wspólnego z uczciwością i służy wyłącznie do "pochwalenia" się tym że w coś się dużo grało i osiągnęło wszystko.
Dzięki, że przyznałeś mi rację. Mimowolnie, ale jednak przyznałeś. W końcu wcześniej napisałem coś takiego:
StonRoc pisze: 1 lis 2023, o 15:22 Tytuł wskazuje na gry w których mamy 100% osiągnięć. Czy to oznacza, że osoba, która ma 100% osiągnięć przez wbicie ich Samem albo skorzystała z save'a 100% nie mogłaby umieszczać tutaj swoich gier. Oczywiście, że może, bo przecież jak sam zauważyłeś, nie ma tu żadnych wymagań oprócz posiadania 100% w kliencie.
i jeszcze to:
StonRoc pisze: 1 lis 2023, o 23:50 Nie ukrywajmy, robienie maksów to też rywalizacja, chwalenie się czy wręcz popisywanie przed innymi
Więc w jednej kwestii się zgadzamy, jest to temat do łechtania swojego gamerskiego ego, gdzie trudno pokapować się kto gra uczciwie a kto nie.

Chociaż sam fakt, że w temacie najbardziej w gacie zrobili Desolator i patrykem a jednocześnie oni najwięcej tutaj postują daje sporo do myślenia.
Awatar użytkownika
Predator

maklo99 pisze: 2 lis 2023, o 00:54 co to ten SAM ?
Steam Achievements Manager

Tutaj masz link, żeby przekonać się o co w tym biega:
https://www.youtube.com/watch?v=A24Zk4IBGbQ
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 303 razy

Się obsrałem, ziew.
Bez nazwy.png
Bez nazwy.png (6.55 KiB) Przejrzano 8712 razy
Oj, tu będziesz miał dużo do weryfikowania, online zaliczone, została fabuła. :v
Bez nazwy1.png
Bez nazwy1.png (223.88 KiB) Przejrzano 8712 razy
Edit: Jak ukończę na 100%, to wrzucę Ci jeszcze zrzut z R*, bo na tym launcherze raczej sobie unlocków nie porobię, no i oczywiście do uzbierania 100% w RDR w trybie fabularnym bezczelnie z poradników będę jechał więc ten, liczy się czy nie taka setka? XD Dodam, że pierwsze przejście zajęło mi 93,5h, więc mam nadzieję że w 300h się zamknę i znajdziesz czas na weryfikację, czy setka legalnie zrobiona :P
Ci użytkownicy podziękowali patrykem17 za ten post (w sumie 2):
XsawEjdrien.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

StonRoc pisze: 1 lis 2023, o 23:50 Mam na tyle dużo ciekawszych zajęć, że odpowiedź na wywody kolegi Desolatora zajęła mi tydzień.
Jasne, przecież analizowanie każdego postu z osobna w tym temacie i weryfikowanie czy 100% zostało osiągnięte w sposób uczciwy zajmuje masę czasu. Potem wypisujesz takie śmieszne analizy jak w przypadku np. Serial Cleanera.
StonRoc pisze: 1 lis 2023, o 23:50 Ps. No i dziękuję koledze patrykemowi za to radę jak to z chęcią nauczy jak korzystać z SAMa, żeby wyglądało legitnie. Może wytłumacz to Desolatorowi, jemu na pewno się przyda.
Sam już zapewne opanowałeś tę sztukę do perfekcji. Wyprowadź mnie z błędu i pochwal się swoim kontem Steam. Pooglądam co tam wymaksowałeś. No chyba, że masz coś do ukrycia?
StonRoc pisze: 2 lis 2023, o 15:36 Chociaż sam fakt, że w temacie najbardziej w gacie zrobili Desolator i patrykem a jednocześnie oni najwięcej tutaj postują daje sporo do myślenia.
Najbardziej w gacie to sam narobiłeś, tylko jeszcze nie poczułeś tego smrodu. Sugeruję, żebyś utworzył sobie nowy temat np. "Gry, w których zdobyliście 100% w UCZCIWY sposób". Spisał na wstępie wszystkie warunki, które należy spełnić i następnie egzekwował je z należytą starannością od każdego kto tam się wpisze.

Żeby nie robić offtopa:
Locked Up - szybkie i krótkie 100%. To horror/symulator powolneeeeego chodzenia będący kalką kultowego P.T. od Kojimy. Większość osiągnięć wpada za przejście gry, a do co najmniej dwóch pozostałych trzeba skorzystać z poradnika (z pewnością nawet StonRoc nie dałby rady zdobyć ich bez poradnika).
obraz_2023-11-02_175051446.png
obraz_2023-11-02_175051446.png (37.78 KiB) Przejrzano 8594 razy
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post (w sumie 3):
Ejdrien.Xsawalesorius
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 219 razy
Podziękowania: 123 razy

G_wnoburza o uczciwość zdobywania osiągnięć powraca co jakiś czas dostarczając masę frajdy :D
Ten cały szeryf weryfikujący uczciwość innych musi mieć strasznie smutne życie, że zajmuje się takimi pi-rdołami :D
(poziom cenzury jak na forum dla 12-latków ehh)
Ci użytkownicy podziękowali LeniwyJohn za ten post (w sumie 2):
Desolatorviper218
Awatar użytkownika
Predator

LeniwyJohn pisze: 2 lis 2023, o 18:39 Ten cały szeryf weryfikujący uczciwość innych musi mieć strasznie smutne życie, że zajmuje się takimi pi-rdołami :D
Nie byłem pierwszy panie mocny w gębie, co zwrócił uwagę na czasy koleżki Desolatora. Pierwszy raz został złapany na 10 godzinach w Celeste, więc zanim się wypowiesz to zweryfikuj fakty a nie gadasz bez pojęcia. Więc wy-pier-papier z tym szeryfem. Nie weryfikuję niczyjej uczciwości, tylko Desolator leci w kulki kolejny raz. W końcu trafiło na kogoś kto mu powiedział, gdzie może iść ze swoją twórczością.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 219 razy
Podziękowania: 123 razy

StonRoc pisze: 2 lis 2023, o 23:17
LeniwyJohn pisze: 2 lis 2023, o 18:39 Ten cały szeryf weryfikujący uczciwość innych musi mieć strasznie smutne życie, że zajmuje się takimi pi-rdołami :D
Nie byłem pierwszy panie mocny w gębie, co zwrócił uwagę na czasy koleżki Desolatora. Pierwszy raz został złapany na 10 godzinach w Celeste, więc zanim się wypowiesz to zweryfikuj fakty a nie gadasz bez pojęcia. Więc wy-pier-papier z tym szeryfem. Nie weryfikuję niczyjej uczciwości, tylko Desolator leci w kulki kolejny raz. W końcu trafiło na kogoś kto mu powiedział, gdzie może iść ze swoją twórczością.
Uderz w stół a nożyce się odezwą :D

Te ... szeryf, ale wyciągnij ten kij z D.... nie ma znaczenia kto co i dlaczego, ważne, że jakieś przegrywy walczą o "sprawiedliwe osiągnięcia" pfffhahahaha. Filozofujecie nad tak trywialną rzeczą. Typ chce chwalić się zczitowanymi "setkami" to co was to tak boli, jacyś samozwańczy obrońcy ... Avengersi Acziwków XD Walczymy by życie przegrywa nabrało sensu! HAHA
Ci użytkownicy podziękowali LeniwyJohn za ten post (w sumie 2):
kamil_999666viper218
Awatar użytkownika
Predator

Desolator pisze: 2 lis 2023, o 18:31 Jasne, przecież analizowanie każdego postu z osobna w tym temacie i weryfikowanie czy 100% zostało osiągnięte w sposób uczciwy zajmuje masę czasu. Potem wypisujesz takie śmieszne analizy jak w przypadku np. Serial Cleanera.
Nie zajmuje w ogóle dużo czasu, ale skąd ty możesz o tym wiedzieć, przecież wszystko przechodzisz na cheatach albo poradnikach. Jak ktoś legitnie przeszedł tytuł, to wiele ile mniej więcej zajmuje wymaksowanie, więc wystarczy rzut okiem na czas.
Desolator pisze: 2 lis 2023, o 18:31 Sam już zapewne opanowałeś tę sztukę do perfekcji. Wyprowadź mnie z błędu i pochwal się swoim kontem Steam. Pooglądam co tam wymaksowałeś. No chyba, że masz coś do ukrycia?
Wszystkie moje setki ze Steama masz w tym temacie, jak któraś się tobie nie podoba, powiedz, która i pokażę screeny z czasami. Do tego momentu możesz sobie tylko po pierdzielić. I gwarantuję, że nie znajdziesz ani jednego oszukanego maksa.
Desolator pisze: 2 lis 2023, o 18:31 Najbardziej w gacie to sam narobiłeś, tylko jeszcze nie poczułeś tego smrodu. Sugeruję, żebyś utworzył sobie nowy temat np. "Gry, w których zdobyliście 100% w UCZCIWY sposób". Spisał na wstępie wszystkie warunki, które należy spełnić i następnie egzekwował je z należytą starannością od każdego kto tam się wpisze.
Nie muszę niczego otwierać, wystarczy że krętacze jak ty sobie pójdą z tego tematu. A patrząc jak się wijesz w histerii, to widać, że ze swoim smrodem już dawno się oswoiłeś.

I jeszcze na koniec jedna perełka z twoich mądrości:
Desolator pisze: 1 lis 2023, o 19:46 Sam napisałeś, że gra jest mocno losowa. W takim razie istnieje prawdopodobieństwo zdobycia wszystkich osiągnięć za jednym podejściem. Ze względu na losowość tej gry uznałem, że nie ma sensu korzystać z poradników i poszedłem na żywioł. Dlatego m.in. przegapiłem osiągnięcie z ogniskiem.
Proceduralnie generowana gra, gdzie istnieje tylko jedna możliwość zdobycia osiągnięć za podjęte decyzje w jednym podejściu i zupełnym przypadkiem ty po przejściu "na żywioł" zdobyłeś je wszystkie? I do tego czas masz taki sam jak poradniki z YT? No śmieszne, kolego. Na pewno w ogóle nie korzystałeś z poradników.

Jak jesteś taki kozak i tak bardzo chcesz oglądać profile na steamie, to pokaż swój. Na pewno kolejność wbicia acziwków będzie taka sama jak w poradnikach.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2023, o 23:47 przez StonRoc, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator

LeniwyJohn pisze: 2 lis 2023, o 23:26 Uderz w stół a nożyce się odezwą :D

Te ... szeryf, ale wyciągnij ten kij z D.... nie ma znaczenia kto co i dlaczego, ważne, że jakieś przegrywy walczą o "sprawiedliwe osiągnięcia" pfffhahahaha. Filozofujecie nad tak trywialną rzeczą. Typ chce chwalić się zczitowanymi "setkami" to co was to tak boli, jacyś samozwańczy obrońcy ... Avengersi Acziwków XD Walczymy by życie przegrywa nabrało sensu! HAHA
Uderz w stół a nożyce się odezwą :D

Te... mocny w gębie, wyciągnij ten kij z D..... Nie ma znaczenia kto co i dlaczego, ale ważne że jakiś przegryw pulta się o czyjeś rzekomo "smutne życie". Filozofujesz tak nad tak trywialną kwestią na forum dla 30 latków co jeszcze "w gry grają". Chcesz komuś mówić, że ma życie takie czy inne a spójrz na swoje. Robisz dramy, bo ktoś wyraził swoje zdanie i moralizujesz przy tym jakbyś był Leszkiem Kołakowskim. Avengers wesołego życia. Walczysz, żeby życie nabrało kolorów. HAHA

A teraz kończąc tę parafrazę.

I tyle to twoje pier-papier jest warte. Tyle co nic. A tylko pultasz się w temacie dla facetów w średnim wieku co męczą gry na PC. No ale wywołałeś mnie do tablicy tym szeryfem więc masz co chciałeś. I zamiast patrzeć na czyjeś smutne życie, to weź się za swoje g-wno warte. Wyjdziesz na tym lepiej.

I dla twojej wiedzy - to nie pierwsza draka o acziwki tutaj i nie ostatnia, więc zacznij szykować nowe teksty, bo pewnie nad tymi powyżej to myślałeś całymi dniami i nocami.
Awatar użytkownika
Predator

patrykem17 pisze: 2 lis 2023, o 23:51 A ja bym zaproponował temu szeryfowi bana, bo tylko prowokuje i wprowadza bardzo niewygodną atmosferę w tym dziale/temacie. :) Przyszliśmy sobie setki pokazać, a tu przyjdzie taki gbur i psuje fun z życia i marnowania czasu na gierki. :c
Kolego, sam robisz za szeryfa teraz, bo przyznajesz bany mimo, że nie masz uprawnień. I "za niewygodną atmosferę" nie ma banów gdybyś chciał wiedzieć. Za to za określenia typu "gbur" już można wyłapać. Więc patrz na siebie szeryfie patrykem.

I jeszcze jedno na koniec - każdy z was ma taką wielką ochotę jak najszybciej zakończyć offtopa i wrócić do wrzucania setek, ale jednocześnie nie możecie się oprzeć i kolejnego głupiego posta wrzucić. Jak tak bardzo tobie zależy na czystości tematu, to mogłeś nie wparowywać między wódkę a zakąskę. Ja z Desolatorem wymienilibyśmy uprzejmości i byłoby po sprawie. Z drugiej strony szeryf (o przepraszam zastępca szeryfa) patrykem musiał przyjść i swoje pięć groszy dołożyć.

Jak już przyznano mi tutaj uprawnienia szeryfa, to mój zastępco, możesz odmaszerować.
ODPOWIEDZ