Nawet nie próbuję opisywać tych gier, bo wyszedłby mi z tego pewnie najdłuższy post w historii tej strony

, ale jeżeli ktoś ma pytania dotyczące którejś z tych gier to zapraszam, chętnie odpowiem.
420.
Ori and the Blind Forest

Dwa przejścia, jedno to cała gra na 100%, a drugie speedrun(poniżej 3h) bez wydania punktów umiejętności i bez zginięcia.
421.
Ori and the Blind Forest: Definitive Edition

Trzy przejścia, pierwsze speedrun(poniżej 3h) bez wydania punktów umiejętności i bez zginięcia, drugie to przejście gry na 100% na trudnym poziomie trudności i trzecie w trybie permanentnej śmierci.
422.
Ori and the Will of the Wisps

Dwa przejścia, pierwsze to przejście gry na 100% na trudnym poziomie trudności, a drugie to speedrun(poniżej 4h) bez wydania żadnych punktów umiejętności, bez kupowania niczego w sklepie oraz nie ginąc ani razu. Rewelacyjne gra.
423.
Blades of Time

Dwa przejścia, jedno(jeszcze w 2013) na normalnym poziomie trudności(jak grałem teraz to zdobyłem tylko ominięte wcześniej notatki) i drugie na trudnym poziomie trudności(także ze wszystkimi znajdźkami). Dodatkowo jest kilka osiągnięć z trybu online, który jest martwy, więc trzeba sobie załatwić kompana do wbijania osiągnięć(niektóre z nich można nabić grając z botami).
424.
Dying Light

"Umierające Światło" na 100% mogłem przejść w jakieś 77-78h, ale grając w trybie kooperacji mieliśmy problem z zaliczeniem osiągnięcia za bycie ostatnim wciąż żyjącym graczem w Hordze Bozaka, więc tam "straciliśmy" dodatkowe 6-7 godzin na wiele kolejnych prób wbicia osiągnięcia.
425.
Marvel’s Spider-Man Remastered

Podstawka na 100% 43h, każde DLC(też na 100%) po 5h(w sumie 15h) i 10h na speedrun NG+(na najtrudniejszym poziomie trudności). Obok Batman: Arkham... najlepsza superbohaterska gra.
426.
GWINT: Mag Renegat/
GWENT: Rogue Mage
Mój poradnik do 100% osiągnięć.
427.
Borderlands Game of the Year Enhanced/
Borderlands GOTY Enhanced

Spokojnie mogło zamknąć się w ok. 12h, ale 3 areny z DLC były przechodzone normalnie, przed wczytaniem save'a z klasycznej wersji.
428.
Marvel's Guardians of the Galaxy

Po przejściu gry trzeba włączyć jeszcze początek na NG+, żeby nabić ostatnie dodatkowe stroje. Gra posiada bardzo dużo możliwych do pominięcia osiągnięć i przedmiotów kolekcjonerskich, więc trzeba uważać.
The Darkside Detective: A Fumble in the Dark

Ostateczna, trzecia już dodatkowa sprawa(w sumie w całej grze jest ich teraz 9). Najdłuższa z tych dodanych po premierze.
429.
Psychonauts

Wcześniej miałem wbite ok. 2,5h, więc realny czas to jakieś 20h. Dodatkowo, czekałem do świąt, aby "legalnie" zdobyć osiągnięcie za kupienie czegoś w sklepie podczas tego okresu.
430.
Impostor Factory

Trzecia część serii zapoczątkowanej przez To the Moon. Podobnie jak poprzednie części ta również trzyma poziom. Polecam.
431.
The Pedestrian

Niezwykle pomysłowa gra logiczna, ze świetnym stylem graficznym.
432.
God of War

Grę wystarczy przejść raz na dowolnym poziomie trudności, ja grałem na trudnym i zrobiłem wszystko co tylko się dało. Świetna gra.
433.
HITMAN™

Pełno ukończenie całej gry, przejście tylko na 100% osiągnięć to robota na jakieś 40-50h.
434.
Zup! Q

Siedemnasta(?!) już część serii, jak każda ta również jest bardzo przyjemna.
435.
A Plague Tale: Requiem

Sequel do jednej z najlepszych gier 2019 roku, drugie część trzyma poziom poprzedniczki. W 21h przeszedłem całą grę na 100%, a pozostałe 6h poszło na nabijanie dwóch pozostałych pasków umiejętności.
436.
Gabriel Knight: Sins of the Fathers 20th Anniversary Edition

Klasyczna przygodówka w nowym wydaniu. Jest tutaj osiągnięcie za wyeksplorowania dosłownie całej gry, ale jeżeli gramy uważnie to zdobędziemy to bez większych problemów.
437.
Dead Cells

Jedna z najtrudniejszych gier, jaką miałem przyjemność ukończyć na 100%. Uczciwa i bardzo wymagająca. Gra ma 5 dodatków(jeden darmowy), które są wymagane do osiągnięć i wzbogacają grę o ogromną ilość nowego contentu. Genialna gra i równie genialne dodatki.
438.
Portal

Po wielu latach, wreszcie postanowiłem dokończyć wyzwania polegające na przejściu poziomów w określonym czasie i z odpowiednią ilością kroków.
439.
Bastion

Kampanię(i NG+) na 100% przeszedłem w 2017 roku. Teraz zrobiłem tylko brakujące wyzwania, których wtedy się obawiałem, ale okazały się całkiem przyjemne. Dodatkowo musiałem nabić milion punktów w dodatkowym trybie, co można łatwo zrobić korzystając z dodatkowej broni z serii Portal.
440.
Tomb Raider

Cała kampania na 100% zajęła mi 17h, reszta to tragiczny multiplayer(12,5h grind i 2,5 rankedy).
441.
Asterix & Obelix XXL: Romastered

Dwa przejścia gry, jedno to przejście kampanii(na 100%) i dodatkowych wyzwań(na złoty medal) na normalnym poziomie trudności, co zajęło mi ok. 14h. Drugie polegało na przejściu gry na najtrudniejszym poziomie trudności, na co zeszło 8h. Warto dodać, że ten najtrudniejszy poziom trudności to jedno z najbardziej niesprawiedliwych wyzwań jakie kiedykolwiek widziałem w grach. Szkoda, że odnowiona wersja gry nie posiada świetnego polskiego dubbingu z klasycznego wydania.
442.
Sniper Elite V2

Powróciłem do gry po 9 latach i wreszcie skończyłem ją na 100%. Grałem od nowa, więc realny czas gry to jakieś 18h. Trzeba przejść kampanię na najwyższym poziomie trudności(zbierając wszystkie przedmioty kolekcjonerskie) oraz 3 dodatkowe, pakiety DLC. Dodatkowo, gra posiada kilka osiągnięć w trybie wieloosobowym, które najlepiej zrobić umawiając się z kimś na wspólne granie.
KeeRay pisze: 3 sty 2021, o 01:36
313.
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077/
Cyberpunk 2077: Widmo wolności/
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty (02.10.2023r.)

Przejście tego genialnego dodatku zająło mi 50h, 44h na przejście go na 100% + 6h na inne zakończenia. Po aktualizacji 2.0 gra jest lepsza praktycznie w każdym aspekcie. Teraz mogę już powiedzieć, że to jedna z najlepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem.