Wydaje mi się, że się trochę przesadzasz etc. z tym ArchiSteamFarm (bo chyba o to Tobie chodziło pisząc o Archibocie) -
https://github.com/JustArchi/ArchiSteamFarm/wiki/FAQ
(Chodzi mi o pytanie w FAQ z powyższej strony - "Q: Can I get banned for this?")
W każdym razie, kiedy piszesz o zakazie botów, to (pisząc na podstawie tego FAQ ArchiSteamFarm, bo sam dokładnie nie czytałem Steam ToS) to w Steam ToS jest napisane:
"(...)You may not use Cheats, automation software (bots), mods, hacks, or any other unauthorized third-party software, to modify or automate any Subscription Marketplace process(...)"
Natomiast "(...)An example of a Subscription Marketplace is the Steam Community Market(...)".
Czyli przynajmniej używanie tego programu tylko do tego, żeby dana gra była widziana jako uruchomiona i żeby po pewnym czasie wypadały karty [no, i to, że po pierwszym logowaniu się tym programem kontem Steam nie trzeba potem na tym samym komputerze podawać loginu, hasła i kodu z aplikacji mobilnej Steam czy SMS'a, (jeśli się z tego korzysta), dopóki się nie usunie odpowiedniego pliku/plików aplikacji] raczej nie podchodzi pod "Subscription Marketplace". Tylko, że ponoć to "dropienie" kart jest troszkę szybsze, bo to jakoś inaczej (szybciej czy częściej? Nie jestem pewny) się łączy z serwerami Steam niż aplikacja Steam, jeśli się nie mylę (lepiej jest to wyjaśnione w FAQ).
Chociaż jest też np.
"(...)5. THIRD PARTY CONTENT
In regard to all Subscriptions, Contents and Services that are not authored by Valve, Valve does not screen such third party content available on Steam or through other sources. Valve assumes no responsibility or liability for such third party content. Some third party application software is capable of being used by businesses for business purposes - however, you may only acquire such software via Steam for private personal use(...)".
Jednak to w sumie dotyczy też Steam Idle Master - Valve (jeśli dobrze rozumiem) nie bierze odpowiedzialności za "third party content".
Poza tym
"(...)Valve may cancel your Account or any particular Subscription(s) at any time in the event that (a) Valve ceases providing such Subscriptions to similarly situated Subscribers generally, or (b) you breach any terms of this Agreement (including any Subscription Terms or Rules of Use)(...)", więc ostatecznie Valve różnie może postąpić.
Oprócz tego pisałem też do pomocy technicznej Steam w sprawie Steam Idle Master i ArchiSteamFarm i dostałem odpowiedź -
http://www.steamgifts.com/discussion/gC ... 11#JCi8F6S (poniżej i powyżej tego są także inne komentarze etc.)
PS Kiedyś Valve zresztą ukarało osoby, które używały zewnętrznych (third-party) programów, które udawały, że gra się na serwerze w Team Fortress 2, dzięki czemu mogły wypadać przedmioty bez grania i bez włączonej gry (Steam Idle Master czy ArchiSteamFarm nie powodują wypadania przedmiotów - "itemów" - z np. TF2 czy CS:GO). Kara polegała na tym, że wszystkie przedmioty zdobyte przy użyciu tego programu zostały zabrane, a osoby, które go nie używały dostały nakrycie głowy w grze ("Lament oszusta"). Po jakimś czasie nawet pozostałe osoby dostały te "czapki", ale bez opisu, że to w nagrodę na nie oszukiwanie.
Jednak jeśli się nie mylę, to przynajmniej jeden z tych programów (SteamStats - opisany na stronie wiki poniżej) powstał chyba mniej więcej w maju czy czerwcu 2009 roku (można znaleźć wpisując w Google np. "tf2 idling program steamstats" i ograniczając wyszukiwanie do np. końca 2009 roku), a te kary były już we wrześniu tego samego roku -
http://www.teamfortress.com/post.php?id=2787 (czyli Valve zajęło to jakieś ok. 3 czy 4 miesiące, jeśli ta data powstania tego programu jest prawdziwa; poza tym były też chyba inne programy do tego - nie wiem czy wcześniej czy póżniej niż ten SteamStats).
Opis tej historii można znaleźć też np. tutaj -
https://wiki.teamfortress.com/wiki/Idling (jest też po polsku, ale tłumaczenie ma przynajmniej jedną niedoróbkę).
Jeśli chodzi o programy do innych celów powiązanych ze Steam (a nie udające raczej, że się wchodzi na serwer Team Fortress 2), to taki np. Steam Achievement Manager istniał już chyba w 2006 roku. Można nim np. odblokowywać osiągnięcia w grach, a odkąd istnieją karty Steam można go także używać do tego, żeby dana gra była widziana jako włączona i wypadały z niej karty do ekwipunku Steam (bez konieczności jej pobierania). Nie jestem na 100% pewny, ale chyba nikt za SAM'a jakiejś kary od Valve czy bana nie dostał (możliwe, że VAC bana też nie, jednak to może być trudniej stwierdzić, chociaż niektórzy i tak radzą, żeby tego nie włączać, kiedy gra się w gry zabezpieczone VAC).
Steam Idle Master (a przynajmniej jakaś wersja chyba 0.2) powstała chyba pod koniec lipca 2014 czy na początku sierpnia 2014.
Archi Steam Farm (a przynajmniej ASF V0.6) zostało wydane chyba ok. 14 listopada 2015.
Wydaje mi się, że gdyby Valve miało jakoś reagować, to już by zareagowało (przynajmniej w przypadku SAMa i SIM; jednak od ASF też już minęły ok. 4 miesiące, jeśli nie więcej). Chociaż oczywiście i tak różnie to może być, ale przynajmniej na razie Valve chyba nie wydało żadnego oficjalnego komunikatu (i być może nie wyda), żeby SAM, SIM czy ASF były dozwolone, ani żeby były zakazane.