Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

dusty.camper pisze: Koniec Idle Mastera :(
http://steamcommunity.com/groups/idlema ... 1288054077
EEE tam, ja pol roku uzywan jednej i tej samej wersji... takze pewnie troche i tak podziała nawet bez updejtów. Swojom drogom to sie już nie opyla w ogole bawić w karty i wymiany, czy sprzedawanie kart z gier za 2 centy :E
Awatar użytkownika
Członek zespołu
Podziękował: 429 razy
Podziękowania: 249 razy
Kontakt:

dusty.camper pisze: Koniec Idle Mastera :(
http://steamcommunity.com/groups/idlema ... 1288054077
Gdyby nie było alternatyw to można by płakać... program przydatny, ale jak nie ten to inny, a zaraz pewnie i znowu się coś pojawi ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 0
Podziękowania: 11 razy

Kasia pisze: Obrazek

Proszę, powiedzcie, że to tylko domyślna wiadomość informująca o zmianach i naprawdę nie będę musiała podawać Volvo numeru telefonu i instalować jakichś gunwnianych aplikacji i emulatorów tylko po to, by móc wystawić kilkucentową kartę w markecie... :nie:
no właśnie. Co to jest "market listings"? To znaczy, że teraz do każdego sprawdzenia ceny na rynku potrzebny będzie token?
Czy po prostu samo użycie tokena w ciągu poprzedniego tygodnia już odblokuje rynek i listingi?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 72 razy
Podziękowania: 129 razy
Kontakt:

Kasia pisze: Proszę, powiedzcie, że to tylko domyślna wiadomość informująca o zmianach i naprawdę nie będę musiała podawać Volvo numeru telefonu i instalować jakichś gunwnianych aplikacji i emulatorów tylko po to, by móc wystawić kilkucentową kartę w markecie... :nie:
To sobie poczekasz po 15 dni na wystawienie. Jeśli cena spadnie to będziesz wisiała z kartą za 5-6 centów netto kolejne 15 dni itd. Oczywiście wszystko dla "twojego dobra" czyt. Volvo nie chce się zatrudnić ludzi do supportu.
O ile uwierzytelnianie dwuskładnikowe uważam za bardzo dobry pomysł (i dziwię się że czegoś takiego nie ma np: Paypal przez co strach tam trzymać więcej niż parę złotych z przelewu błyskawicznego do kupienia bundla itp), tak sposób w jaki Volvo to wprowadza przypomina najgorsze czasy rządów Ballmera w MS.
Powód: na głównym koncie to świetnie, choć lekko uciążliwe rozwiązanie przez wpisywanie kodów przy każdym logowaniu (a nie jak w danym SteamGuard z emailem - tylko na nowej maszynie), ludzie mają na kontach po kilkaset euro i ekwipunek często warty drugie tyle. Ale już niemożliwość wypisania się z tego rozwiązania bez praktycznie odcięcia się od wymian i rynku to nieporozumienie. Steam traktuje wszystkich jak niedorozwinięte dzieci. Chcesz ponosić ryzyko: OK twoja sprawa, na tym polega dorosłość. No ale nie w przypadku Steama, bo przecież nie o nas tu chodzi, tylko by support się nie przepracował od zgłoszeń płaczków.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 02:08 przez Skapiradlo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

FotelSkrzypi pisze: Ciekawe jak sytuacja będzie wyglądać z grami i pakietami DLC - na przykład takie XCOM albo Civ...
Obawiam się, że nie da się ich kupić inaczej niż gift i potem ewentualnie dodać do konta.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 02:08 przez Skapiradlo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

No i mnie Volvo zakopało żywcem jako sprzedawcę kart :P
Jako posiadacz zabytkowego telefonu nie mam możliwości użycia tej aplikacji więc mogę się pocałować z rynkiem na pożegnanie. Tak przynajmniej rozumiem z tej całej formułki którą przeczytałem.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Rasiek pisze:
MerlinPL pisze:
Rasiek pisze: Polecam emulator androida, osobiście używam BlueStacks
Odradzam BlueStacks. To już nie ten sam emulator co kiedyś. Za bardzo im palma uderzyła do głowy i teraz gratis dostajesz ad-ware, szpiegowanie i wymuszoną zgodę na udostępnienie wszystkich informacji z emulatora.

Polecam HandyAndy.
Ja emulatora używam tylko do tokenów, więc mogą szpiegować sobie co chcą
Jedyne co mi się nie podoba w nim to to, że nie jest jakiś super szybki, ten HandyAndy jest szybki?
IMHO używanie emulatora Androida tylko do mobilnego tokena to lekko poroniony pomysł w sytuacji gdy jest coś takiego jak Steam Desktop Authenticator:
https://github.com/Jessecar96/SteamDesktopAuthenticator

Po małych problemach na początku z tworzeniem tokenów od około 10 grudnia 2015 i wersji 0.9 działa bezbłędnie. Co więcej z androidowego telefonu z rootem można wyciągnąć dane logowania i mieć uwierzytelnianie i na telefonie (przydatne poza domem przy logowaniu przez WWW) oraz drugą kopię na głównym komputerze/pendrive itp. jako backup i wygodniejsze rozwiązanie - często nie chce mi się sięgać po telefon z wygaszonym ekranem i wygodniej obsługiwać konto przez tą aplikację. Jeśli ktoś ma wiele altów nie wyobrażam sobie obsługi uwierzytelniania z poziomu telefonu czy zwykłego emulatora Androida - wygoda średnia przez konieczność dość uciążliwej zmiany kont. W SDA robi się to jednym kliknięciem, a przekopiowanie doku jest łatwiejsze niż ręczne jego wklepywanie.

Jedna z niewielu wad tego programu, to że autor wpadł na dość niewydarzony pomysł napisania tak prostego programu w MS NET 4.5.x -> program działa od Win7 w górę (na Viście nie sprawdzałem). Przez brak tej wersji NET nie działa na WinXP i Linuksie.

P.S.
Steam sam zachęca ludzi przez takie działania do używania Archibota itp. Nie podoba mi się to za bardzo. O ile taki IDLE Master to program wspomagający tylko dropienie kart i działający obok klienta steam (przez co tolerowany przez Valve), to już pochodne Archibota do dropienia kart, choć wygodne to jednak są to boty pełną gębą, a tych jest zakaz używania w SSA pod rygorem blokady konta. Nigdy nie wiadomo kiedy ktoś w Volvo nie wstanie lewą nogą i nie posypią się bany za takie boty. Używania IDLE mastera nie banowano, bo Volvo musiałoby zarżnąć kurę znoszacą złote jaja - zbanować większość aktywnych użytkowników wydajacych u nich spore pieniądze i mających na koncie nie kilka-kilkanaście, a parę tysięcy gier.
Z Archibotem już nie jest to takie jasne - raz że bot w 100%, dwa będzie używać go zdecydowanie mniej ludzi, a Volvo już nie raz pokazało że nie zależy im na ludziach masowo sprzedających na rynku.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Powoli zaczynam się cieszyć, że moje 300€ z pixeli csie poszły na ale- drogo bo jak tak dalej pójdzie to ludzie z tysiącami $ w steamowych pixelach utkną i nie będą mogli ich spieniężyć w żaden sposób.
Wszelkie akcje na markecie steam mają na celu ograniczyć możliwości scammerów. Ale tak naprawde jedynymi poszkodowanymi na tych działaniach są zwykli uczciwi użytkownicy. 3 czy 4 zmiana regulaminu korzystania z marketu od trade bana na itemkach do akceptacji każdego syfu za 3 centy w apce. Smutne patrzeć, że traktują swoich klientów jak bydło z którym można robić co się żywnie podoba. Ale co poradzić jak teraz bez steam 95% gier nie działa. 2stopniowa weryfikacja konta jest spoko, akceptacja tradów w apce też, ale reszta? Trade holdy bez apki, 7 dniowe trade bany na itemkach z marketu, jak tak dalej pójdzie to za niedługo trzeba będzie akceptować uruchomienie gry. Apki na Windowsowsa nie ma, więc troche osób, albo zmieni tel albo będzie sie bujać po 3-15dni z trade holdami. Smutne, ale niestety bogatemu na jego podwórku wszystko wolno.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Jak straszne, teraz nie będzie można zbijać kokosów na cyfrowych nożach :o
Ci użytkownicy podziękowali Jerry za ten post:
pelikulas
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Skapiradlo pisze: IMHO używanie emulatora Androida tylko do mobilnego tokena to lekko poroniony pomysł w sytuacji gdy jest coś takiego jak Steam Desktop Authenticator:
U mnie on nie działa, jak chcę się zalogować to wyskakuje mi Error logging in: Steam returned "General Failure".
Na liście errorów jest na ten error fix:
Fix:
If u used Family view on Steam make sure it's off
Try again, Steam servers might be busy

Tyle że ja nie mam i nigdy nie miałem włączonego Family view więc nie wiem o co chodzi. Czasami udaje się że mam inny komunikat o treści "This account alredy has a mobile authenticator linked to it. Remove the old authenticator from your Steam account before adding a new one."
Czyli pewnie za czym by mi to zaczęło działać musiałbym wyłaczyć mobilny i odczekać 7 dni no bo przecież nie miałem włączonego przez 5 sekund mobilnego authenticatora.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Obrazek
Dostaliście maila od Valve?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 154 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

Shalespine pisze: Obrazek
Dostaliście maila od Valve?
Też dostałem. Rychło w czas, nie ma co :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Rasiek pisze:
Skapiradlo pisze: IMHO używanie emulatora Androida tylko do mobilnego tokena to lekko poroniony pomysł w sytuacji gdy jest coś takiego jak Steam Desktop Authenticator:
U mnie on nie działa, jak chcę się zalogować to wyskakuje mi Error logging in: Steam returned "General Failure".
Na liście errorów jest na ten error fix:
Fix:
If u used Family view on Steam make sure it's off
Try again, Steam servers might be busy

Tyle że ja nie mam i nigdy nie miałem włączonego Family view więc nie wiem o co chodzi. Czasami udaje się że mam inny komunikat o treści "This account alredy has a mobile authenticator linked to it. Remove the old authenticator from your Steam account before adding a new one."
Czyli pewnie za czym by mi to zaczęło działać musiałbym wyłaczyć mobilny i odczekać 7 dni no bo przecież nie miałem włączonego przez 5 sekund mobilnego authenticatora.
miałem ten sam błąd - musisz dodać numer telefonu do konta. Mi pomogło
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

huudy pisze: miałem ten sam błąd - musisz dodać numer telefonu do konta. Mi pomogło
Mam od dawna dodany
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Skapiradlo pisze: Jedna z niewielu wad tego programu, to że autor wpadł na dość niewydarzony pomysł napisania tak prostego programu w MS NET 4.5.x -> program działa od Win7 w górę (na Viście nie sprawdzałem). Przez brak tej wersji NET nie działa na WinXP i Linuksie.
Nie wiem jak z linuxem ale skoro gość dał kod źródłowy i jeśli nie użył jakichś metod występujących tylko w .net 4.5+, to powinno się dać przekompilować to do .net 4 a wtedy chyba na XP zatrybi.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Miejsce XP jest od dwoch lat na smietniku oprogramowania.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

keiran pisze: Miejsce XP jest od dwoch lat na smietniku oprogramowania.
A tam, ludzie ciągle go używają :gwizdany:
Zdaje mi się, że najnowszy WinAuth BETA 3.4 (.NET 3.5) powinien działać na XP. Osobiście jednak go nie testowałem, bo coś nie mam chęci powierzać bezpieczeństwa konta jakimś nieoficjalnym aplikacjom.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Wydaje mi się, że się trochę przesadzasz etc. z tym ArchiSteamFarm (bo chyba o to Tobie chodziło pisząc o Archibocie) - https://github.com/JustArchi/ArchiSteamFarm/wiki/FAQ

(Chodzi mi o pytanie w FAQ z powyższej strony - "Q: Can I get banned for this?")

W każdym razie, kiedy piszesz o zakazie botów, to (pisząc na podstawie tego FAQ ArchiSteamFarm, bo sam dokładnie nie czytałem Steam ToS) to w Steam ToS jest napisane:

"(...)You may not use Cheats, automation software (bots), mods, hacks, or any other unauthorized third-party software, to modify or automate any Subscription Marketplace process(...)"

Natomiast "(...)An example of a Subscription Marketplace is the Steam Community Market(...)".

Czyli przynajmniej używanie tego programu tylko do tego, żeby dana gra była widziana jako uruchomiona i żeby po pewnym czasie wypadały karty [no, i to, że po pierwszym logowaniu się tym programem kontem Steam nie trzeba potem na tym samym komputerze podawać loginu, hasła i kodu z aplikacji mobilnej Steam czy SMS'a, (jeśli się z tego korzysta), dopóki się nie usunie odpowiedniego pliku/plików aplikacji] raczej nie podchodzi pod "Subscription Marketplace". Tylko, że ponoć to "dropienie" kart jest troszkę szybsze, bo to jakoś inaczej (szybciej czy częściej? Nie jestem pewny) się łączy z serwerami Steam niż aplikacja Steam, jeśli się nie mylę (lepiej jest to wyjaśnione w FAQ).

Chociaż jest też np.

"(...)5. THIRD PARTY CONTENT

In regard to all Subscriptions, Contents and Services that are not authored by Valve, Valve does not screen such third party content available on Steam or through other sources. Valve assumes no responsibility or liability for such third party content. Some third party application software is capable of being used by businesses for business purposes - however, you may only acquire such software via Steam for private personal use(...)".

Jednak to w sumie dotyczy też Steam Idle Master - Valve (jeśli dobrze rozumiem) nie bierze odpowiedzialności za "third party content".

Poza tym

"(...)Valve may cancel your Account or any particular Subscription(s) at any time in the event that (a) Valve ceases providing such Subscriptions to similarly situated Subscribers generally, or (b) you breach any terms of this Agreement (including any Subscription Terms or Rules of Use)(...)", więc ostatecznie Valve różnie może postąpić.

Oprócz tego pisałem też do pomocy technicznej Steam w sprawie Steam Idle Master i ArchiSteamFarm i dostałem odpowiedź - http://www.steamgifts.com/discussion/gC ... 11#JCi8F6S (poniżej i powyżej tego są także inne komentarze etc.)

PS Kiedyś Valve zresztą ukarało osoby, które używały zewnętrznych (third-party) programów, które udawały, że gra się na serwerze w Team Fortress 2, dzięki czemu mogły wypadać przedmioty bez grania i bez włączonej gry (Steam Idle Master czy ArchiSteamFarm nie powodują wypadania przedmiotów - "itemów" - z np. TF2 czy CS:GO). Kara polegała na tym, że wszystkie przedmioty zdobyte przy użyciu tego programu zostały zabrane, a osoby, które go nie używały dostały nakrycie głowy w grze ("Lament oszusta"). Po jakimś czasie nawet pozostałe osoby dostały te "czapki", ale bez opisu, że to w nagrodę na nie oszukiwanie.

Jednak jeśli się nie mylę, to przynajmniej jeden z tych programów (SteamStats - opisany na stronie wiki poniżej) powstał chyba mniej więcej w maju czy czerwcu 2009 roku (można znaleźć wpisując w Google np. "tf2 idling program steamstats" i ograniczając wyszukiwanie do np. końca 2009 roku), a te kary były już we wrześniu tego samego roku - http://www.teamfortress.com/post.php?id=2787 (czyli Valve zajęło to jakieś ok. 3 czy 4 miesiące, jeśli ta data powstania tego programu jest prawdziwa; poza tym były też chyba inne programy do tego - nie wiem czy wcześniej czy póżniej niż ten SteamStats).

Opis tej historii można znaleźć też np. tutaj - https://wiki.teamfortress.com/wiki/Idling (jest też po polsku, ale tłumaczenie ma przynajmniej jedną niedoróbkę).

Jeśli chodzi o programy do innych celów powiązanych ze Steam (a nie udające raczej, że się wchodzi na serwer Team Fortress 2), to taki np. Steam Achievement Manager istniał już chyba w 2006 roku. Można nim np. odblokowywać osiągnięcia w grach, a odkąd istnieją karty Steam można go także używać do tego, żeby dana gra była widziana jako włączona i wypadały z niej karty do ekwipunku Steam (bez konieczności jej pobierania). Nie jestem na 100% pewny, ale chyba nikt za SAM'a jakiejś kary od Valve czy bana nie dostał (możliwe, że VAC bana też nie, jednak to może być trudniej stwierdzić, chociaż niektórzy i tak radzą, żeby tego nie włączać, kiedy gra się w gry zabezpieczone VAC).

Steam Idle Master (a przynajmniej jakaś wersja chyba 0.2) powstała chyba pod koniec lipca 2014 czy na początku sierpnia 2014.

Archi Steam Farm (a przynajmniej ASF V0.6) zostało wydane chyba ok. 14 listopada 2015.

Wydaje mi się, że gdyby Valve miało jakoś reagować, to już by zareagowało (przynajmniej w przypadku SAMa i SIM; jednak od ASF też już minęły ok. 4 miesiące, jeśli nie więcej). Chociaż oczywiście i tak różnie to może być, ale przynajmniej na razie Valve chyba nie wydało żadnego oficjalnego komunikatu (i być może nie wyda), żeby SAM, SIM czy ASF były dozwolone, ani żeby były zakazane.
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 23:41 przez kamil950, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 11 razy

Coś te "selektywne" bundle na Steam nie bardzo działają. Jest coś z tej serii ;) oprócz HeadUp?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Właśnie usunęło mi z konta grę "Jump Tank for Press" albo jakiś taki tytuł i dostałem komunikat, że prawdopodobnie był problem z płatnością za dany klucz, gdzie ta gra była rozdawana za darmo. Coś wam o tym wiadomo?
ODPOWIEDZ