Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

JACKo pisze:
Rasiek pisze: Włączam dzisiaj steama a tu nagle wyskoczył mi przedmiot Duke Nukem 3D: Megaton Edition - Pakiet kart. Oprócz pakietu mam 4 karty z tej gry. Czy to znaczy że społeczność mnie wylosowała że dostałem pakiet kart z tej gry?
Bo nie wiem o co chodzi, mogę sprzedać ten pakiet czy lepiej rozpakować i sprzedać? na czym lepiej wyjdę?
Wystarczy trochę poczytać o kartach na Steamie. Pakiety kart, tzw. boostery dostaje się za wydropienie wszystkich możliwych kart z danej gry oraz bycie zalogowanym w ostatnim tygodniu. Czy rozpakować czy nie, to twoja decyzja. Zbieranie do odznaki i lvlu, czy na handel. Duke ma 6 kart do odznaki, więc domyślam się, że odznaka. Jeśli dubli nie masz to potrzebujesz 2 szt. Pakiet daje 3 losowe karty. Więc albo obejdzie się bez kupowania kart do odznaki, albo będą duplikaty. Cena pakietu kart to przeważnie ~3xcena zwykłej karty, lecz w pakiecie może być (rzadko) karta foliowa. Ja swoje pakiety w nocy ubiłem a miałem 18 szt. ;) 0 folii :(
Mam 6 unikalnych kart z Duka i mogę wyworzyć odznakę, po co mi level wyższy skoro mogę sprzedać i zarobić na nowe gry. Z tym że oprócz levelu dostałbym przedmiot ale wątpię by był więcej wart niż te 6 kart, nie wiem w sumie co jest bardziej opłacalne.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: Danteveli#6257
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Jeśli odznaki poziomy, tapety i emotikony Cie nie bawią to sprzedawanie jest zdecydowanie lepszą opcją.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Oprócz levelu dostalbyś dodatkową kartę, nieopłacalne, imo opłaca się dobijać do nastego levelu poprzez odznaki, potem najlepiej sprzedawać, a jak trafi się booster pack to w 90% przypadków najlepiej rozpakować, bo sam booster tańszy niż 2 najtańsze karty danej gry jest bardzo często, a może trafić się folia. Wczoraj wpadł mi BP z Afterfalla, wart 40 eurocentów, po rozpakowaniu wypadły 3 karty po ~22 eurocenty ;)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

no to jakoś dziwnie bo sprawdzając ceny bosterów wczoraj 99% z nich jest więcej warta jak dowolne x3 karty ( nie licze tu jakiś niszówek gdzie wystawione jest 50-100 kart bo tam sa anomalie cenowe )
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 121 razy
Kontakt:

Za każdym razem lepiej sprawdzić jakie są ceny i co się bardziej opłaca. W danym może być deficyt na rynku i coś jest nagle w korzystniejszej cenie aniżeli było jeszcze wczoraj.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

sacrus pisze: no to jakoś dziwnie bo sprawdzając ceny bosterów wczoraj 99% z nich jest więcej warta jak dowolne x3 karty ( nie licze tu jakiś niszówek gdzie wystawione jest 50-100 kart bo tam sa anomalie cenowe )
sprawdź gry z promocji, sprawdziłeś 99% gier ze steama z kartami? Wątpię, aby Afterfall był niszowy czy Black ops 2 chociażby (ostatnio sprzedałem z zyskiem). To samo miałem z Global Offensive, Portalem 2, Half Lifem 2, Borderlands 2 i The Walking Dead z ostatnio otrzymanych boosterów ;)
Obecnie sporo cen boosterów może być wyższych z jednego powodu - najaniej było w ten sposób wykupić karty do zrobienia odznaki i otrzymania świątecznej karty

Jeśli booster będzie wart kilka eurocentów drożej niż 3 karty, jak jest w wielu przypadkach to i tak ryzyko jest bardziej opłacalne nieraz niż sprzedaż boostera - boostery cięzko schodzą w porównaniu do kart, a możesz dostać folię (która też dosyć często jest ciężko sprzedajna)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Czy jeśli tytuł wylądował w "Błyskawicznych Ofertach" z ceną -50% to jest szansa, że trafi "oferty dnia" z większą przeceną?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Zależy, ale najczęściej flash mają taką samą zniżkę jak daily.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

na letniej czasami była większa zniżka we flashu, ale imo nie warto czekać, aż jakaś gra będzie we flashu
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

Keth pisze: Zależy, ale najczęściej flash mają taką samą zniżkę jak daily.

Dobrze wiedzieć, dzięki!
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Przypuszczam, że Ci chodzi o Castlevanię? Jak tak, to na nuuvem było taniej ostatnio.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 370 razy
Podziękowania: 10 razy
Kontakt:

Nie wiem czy to z tylko z tym jednym tytułem tak się stało (i z jakiego powodu), ale tak czy siak - Steam całkowicie cofnął obniżkę na RE: Operation Raccoon City. Wcześniej widniała promocja -75% (ważną przez całą wyprzedaż), obecnie jest ona całkowicie zniesiona i przywrócono normalną cenę.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 200 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Nie tylko z tą grą. Dont Starve był na starcie -66% (liczyłem na -75% jakby trafił na główną), później zmienili na -50%, a teraz jest za -40%.

Dlatego zainwestowałem moje pieniądze w Ruska i jestem zadowolony :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

http://www.rockpapershotgun.com/2013/12 ... n-gifting/
Może to jest przyczyną (zbyt duża sprzedaż ruskich giftów i cofnęli obniżki?). Trzeba będzie uważać z zakupem giftów w niedalekiej przyszłości. Chyba, warto pozbyć się kluczy TF2, bo jak to wejdzie w życie to starcą i to bardzo na wartości.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2013, o 11:56 przez warhameron, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

To samo tutauj http://www.cdaction.pl/news-36320/dodat ... eamie.html no cóż, śpieszmy się kupować gifty, tak szybko drożeją. Chyba źle zrobiłem, że darowałem sobie xcoma EU, bo może być pod koniec wyprzedaży, ale drożej..
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

Blokada giftowania z Rosji (i nie tylko) już weszła, chociażby dla Dishonored GOTY.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Blokada... w sumie nie ma się co dziwić Valve. Nie ma to jak tanie gifty z rosji :)
Dadzą blokadę rosji, to ludzie się przerzucą na inny kraj, gdzie jest taniej.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Nie mogę sprzedawać kart bo nic nie kupiłem bezpośrednio na Steamie w ostatnim roku. Czy ktoś z Was będąc w tej samej sytuacji kupił coś i może sprzedawać? Czy musi czekać 30 dni?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Avaray pisze: Blokada... w sumie nie ma się co dziwić Valve. Nie ma to jak tanie gifty z rosji :)
Brazylia. 3/4 gier jest w tej samej cenie, a bez blokady regionalnej (na przykład Max Payne 3 i wiele innych).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 31 razy
Podziękowania: 61 razy
Kontakt:

mightydong pisze:
Avaray pisze: Blokada... w sumie nie ma się co dziwić Valve. Nie ma to jak tanie gifty z rosji :)
Brazylia. 3/4 gier jest w tej samej cenie, a bez blokady regionalnej (na przykład Max Payne 3 i wiele innych).
Blokada ma dotyczyć Rosji i Ameryki Południowej. Pozostaną gifty z USA/UK co najwyżej.

Before you panic, note that it only applies to Eastern Europe and South America at the moment. Prices are sometimes lower in those regions, so it may not be time to sound the alarms just yet. That said, the functionality could easily expand over time. Also of note: it apparently doesn’t apply to retail keys.
ODPOWIEDZ