Złodzieje i scammerzy na Bazarze

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

John Doe pisze: 19 lis 2024, o 15:43

No i dostał ode mnie komentarz neutralny.
Klucz działa, ale z pozytywów to tyle. Sprzedający jest równie komunikatywny i uczynny, co płyta chodnikowa.
Po czym wystawił mi komentarz negatywny.
Omijać szerokim łukiem. Typ po aktywacji chce "zrzut ekranu z kluczem ze strony humblebundle.com". Ten z tych prawilnych :)

Dzieciaku ty tak na serio? XD Aż ciebie zablokuje na bazarze, żeby z tobą nigdy w przyszlości nie handlować.
Ci użytkownicy podziękowali Denial94 za ten post (w sumie 2):
Jgambolputtyaxahus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

John Doe pisze: 19 lis 2024, o 15:43 Jeśli o mnie chodzi - nie ma problemu. Najwyżej admin wyedytuje post. Niech publika oceni.

3 września o godz. 19:00 wjeżdża Humble Choice z grą Marvel's Guardians of the Galaxy.
3 września o godz. 22:47 gość wystawia grę Marvel's Guardians of the Galaxy na Bazarze, jako "Klucz Steam".
3 września o godz. 23:03 rezerwuję grę.

Poniżej przeklejam rozmowę z transakcji. Ja na niebiesko, sprzedający na czerwono. Moje komentarze dla Was na czarno. Pisowania oryginalna.
23:05
Daj Pan Humble Giftlink, jeśli jeszcze masz dostępny ;) Ja już posyłam $ na PayPal.

(Jak widać zakładam, że klucz jest z Humble. Wnioskuję tak na podstawie czasu pojawienia się ogłoszenia.)

23:23
xXxXx-xXxXx-xXxXx

(Goły klucz. Tutaj zacząłem podejrzewać, ale jeszcze nie wiedziałem, że mam do czynienia z gburem.)

23:29
Aktywowane, thx. To daj jeszcze proszę zrzut ekranu z kluczem ze strony humblebundle.com

23:30
?

("Ani be, ani me, ani kukuryku.")

23:33
Widzę, że jesteś wyjątkowo komunikatywny. Nie miałeś dostępnego Humble Giftlink to rzuć proszę zrzuterm ekranu, że to rzeczywiście klucz z Humble Choice.

23:35
Był opis że to giftlink albo klucz z Humble Choice ?
23:40
nie mam jak zrobić zrzutu

(Pewnie chochliki ukradły klawisz Print Screen...)

23:42
Nie i co w związku z tym? Po czasie wystawienia oferty zachodzi takie domniemanie. Nie prościej napisać, że to nie klucz z Choice albo po prostu zrobić ten zrzut ekranu? Już byś go dawno zrobił.

23:44
nie komplikuj, po co ci on ? kwitki zbierasz? nikt tu nie robi zrzutów

(No tak, przecież gdybym zgłosił na policję, że gość odsprzedał mi klucz z bundle to wysłano by po niego oddział BOA a gdyby dowiedziało się Humble to wysłałoby helikoptery z Humble Commando żeby aresztować jego i całą jego rodzinę.)

23:46
A to jakiś problem? Najwyraźniej tak. Nie jest prawdą, że nikt tu nie robi zrzutów, bo poza tobą tylko jeden typ mi się wykręcał, nikt inny nie robił problemów.

(Co jest w 100% prawdą - jak poprosiłem to zawsze dostałem zrzut. Raz jeden gość marudził, ale ostatecznie też zrzut mi wysłał.)

23:51
To masz drugiego. Nie robię zrzutów .
23:52
Poza tym to bazar :)

23:54
"Ale ty masz silną psychikę."
23:55
No to zapraszam na czarną listę i nie pozdrawiam. Nie ma to jak uczcicwe i normalne podejście do drugiej osoby.
No i dostał ode mnie komentarz neutralny.
Klucz działa, ale z pozytywów to tyle. Sprzedający jest równie komunikatywny i uczynny, co płyta chodnikowa.
Po czym wystawił mi komentarz negatywny.
Omijać szerokim łukiem. Typ po aktywacji chce "zrzut ekranu z kluczem ze strony humblebundle.com". Ten z tych prawilnych :)

kaloryfer pisze: 19 lis 2024, o 12:19To skoro kupujący dostal klucz to po co jojczy bo nie rozumiem?
Bo błędnie założyłem, że mam do czynienia z istotą rozumną, z tzw. RiGCzem na domyślnym poziomie.

A poza tym - napisałem do Seyonne (który to podobno ma Bazar pod opieką) prośbę o opinię w sprawie, bez żadnych oczekiwań, póki nie dostanę odpowiedzi. I tak sobie czekałem 2 miesiące przypominając się po drodze 3 razy.
zalogowałem się tu na forum tylko po to żeby ci napisać że dodaje cie na czarną liste na bazarze i nie chce mieć nic wspolnego z takimi jak ty xDD
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post (w sumie 4):
surfenpioytyrJgambolputtyaxahus
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Ale strzał w stopę... Lepiej było nie ujawniać tych rozmów, bo był ciut szansy, że słusznie się pultasz. A tak to rozwiałeś wszelkie wątpliwości. #MuremZaSeyonne, #SeyonneNaPrezydenta!

Ale odnosząc się do sprawy. Moim zdaniem negatyw nie jest słuszny. Zarezerwował? Zapłacił? Wystawił komentarz? To czemu go karać za transakcję? Jeśli ma dziwne hobby zbierania screenów i chcecie się nawzajem ostrzegać, to neutral powinien wystarczyć. Ani pozytyw, ani negatyw - tak zwane 'mieszane uczucia'. :gwizdany:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 17 razy

Perkozzz pisze: 19 lis 2024, o 16:07 Hmm, moze nie mial z Humble'a tego klucza albo odkupil go od kogos tanio a potem Tobie sprzedal.
Może tak, może nie - nie wiem, bo nie raczył odpowiedzieć mimo moich sugesti ("Nie prościej napisać, że to nie klucz z Choice [...]?"). A wystarczyło użyć kombinacji szarych komórek i rączek i to napisać.
kaloryfer pisze: 19 lis 2024, o 16:57Uśmiałem sie xD Po co ci zrzut ekranu z bundla? Nie kumam dostałeś klucz, gra działa, sam sobie zrobiles negatywa i tyle w temacie. Skoro: "3 września o godz. 22:47 gość wystawia grę Marvel's Guardians of the Galaxy na Bazarze, jako "Klucz Steam"." to dostałeś klucz steam i malo ważne czy był z tego bundla czy innego. Wyraźnie pisało, że klucz steam a nie humblegiftlink, ktory napisales ze chcesz więc się nie dziw ze dostałeś klucz, który sie jeszcze aktywował poprawnie.|
Oj lubicie sobie stwarzać problemy z doopy xD
Będę na tyle miły i Ci wytłumaczę.

Pochodzenie klucza. Gdybym chciał kupować gierki niewiadomego pochodzenia kupowałbym w keyshopach, nie na Bazarze, bo...
Przeznaczeniem Bazaru jest umożliwienie czytelnikom sprzedania/wymian niepotrzebnego klucza – np. powtórzonej gry z Humble Monthly Bundle
Bazar nie jest bezpośrednią konkurencją G2A i Kinguina.
Źródło: https://lowcygier.pl/administracja/juz- ... wcow-gier/

Pytanie o pochodzenie klucza jest uzasadnione i to żadna tajemnica, tymczasem gość zareagował jakbym pytał co najmniej o numer karty płatniczej i kod CVV/CVC.
No i ostatecznie uczciwość i szczerość nic nie kosztuje i nie wymaga wysiłku. Serio.

Klucz aktywował się poprawnie, dlatego dostał komentarz neutralny.
Denial94 pisze: 19 lis 2024, o 17:00Dzieciaku ty tak na serio? XD Aż ciebie zablokuje na bazarze, żeby z tobą nigdy w przyszlości nie handlować.
Dzieciaku :lol: Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno.
Armin pisze: 19 lis 2024, o 17:10zalogowałem się tu na forum tylko po to żeby ci napisać że dodaje cie na czarną liste na bazarze i nie chce mieć nic wspolnego z takimi jak ty xDD
Urzekła mnie Twoja historia.
Ale vice versa. Kojarzę Cię z forum i ostatnie, co można o Tobie powiedzieć to to, że reprezentujesz sobą jakiś poziom.
Quoyque pisze: 19 lis 2024, o 17:29 Ale strzał w stopę... Lepiej było nie ujawniać tych rozmów, bo był ciut szansy, że słusznie się pultasz. A tak to rozwiałeś wszelkie wątpliwości. #MuremZaSeyonne, #SeyonneNaPrezydenta!
Whaaat? Obawiam się, że coś źle interpretujesz.
Quoyque pisze: 19 lis 2024, o 17:29Ale odnosząc się do sprawy. Moim zdaniem negatyw nie jest słuszny. Zarezerwował? Zapłacił? Wystawił komentarz? To czemu go karać za transakcję? Jeśli ma dziwne hobby zbierania screenów i chcecie się nawzajem ostrzegać, to neutral powinien wystarczyć. Ani pozytyw, ani negatyw - tak zwane 'mieszane uczucia'. :gwizdany:
A no właśnie...
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Co do tego, czy powinien być negatyw czy neutral - mała różnica w sumie, bo i neutral obniża ludziom reputację z tego co wiem?
A samą kwestię "problemu" chyba lepiej przemilczeć. Z tego co wiem nie ma zasady, żeby wysyłać jakieś skriny, a klucz nawet jeśli z keyshopu (bo równie dobrze mógł być to pricebug w sklepie square czy klucz od znajomego), to i tak pochodził z bundla... Nie wiedziałem, że ludzie się jeszcze boją tych całych keyshopów, szczególnie korzystając ze strony, która non stop je promuje.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

John Doe pisze: 19 lis 2024, o 17:39

Armin pisze: 19 lis 2024, o 17:10zalogowałem się tu na forum tylko po to żeby ci napisać że dodaje cie na czarną liste na bazarze i nie chce mieć nic wspolnego z takimi jak ty xDD
Urzekła mnie Twoja historia.
Ale vice versa. Kojarzę Cię z forum i ostatnie, co można o Tobie powiedzieć to to, że reprezentujesz sobą jakiś poziom.

mnie twoja bardziej xD

takiego samozaorania to już dawno nie widziałem, dzięki za chwile śmiechu :D
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
axahus
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy

Typ jest jeszcze na tyle głupi, że nie widzi w sobie jakiejkolwiek winy xD Ciekawe czy ma jakieś pokrewieństwo z jakimś politykiem.
Awatar użytkownika
Łowca

pioytyr pisze: 19 lis 2024, o 18:00A samą kwestię "problemu" chyba lepiej przemilczeć.
O czym konkretnie mowa?
Zwróciłem się do osoby odpowiedzialnej za Bazar z prośbą o ocenę sytuacji związanej z transakcją na Bazarze. Jak pisałem wcześniej - bez żadnych roszczeń. Odpowiedzi nie dostałem mimo przypominania o temacie. Napisałem na forum i wtedy okazało się, że jednak odpowiedzieć się da :o Podejrzewam, że gdybym nie napisał tutaj mógłbym się tak bez skutku przypominać do emerytury.
To jest ten problem? No to się zgadzam.

A tak serio - gdyby miała miejsce jakaś reakcja sprawa zostałaby załatwiona via PW.
Jeśli brak odpowiedzi miał być odpowiedzią samą w sobie typu "domyśl się", to sorry, ale nie ;)
pioytyr pisze: 19 lis 2024, o 18:00Z tego co wiem nie ma zasady, żeby wysyłać jakieś skriny
A ktoś twierdzi, że jest?
pioytyr pisze: 19 lis 2024, o 18:00Nie wiedziałem, że ludzie się jeszcze boją tych całych keyshopów
Nie wiem czego ktoś miałby się bać. Ja po prostu nie korzystam. Z różnych względów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Ech. Jako że zarzuciłem, czuję się mimo wszystko zobowiązany do zrobienia porządnej sekcji tych zwłok

Wszelako nie czuję się specjalnie zobowiązany do głaskania kogokolwiek po główce.
23:05 Daj Pan Humble Giftlink, jeśli jeszcze masz dostępny ;)
A z tym twoim sprzedawcą, to się jakoś bliżej znacie, hm?
Bo per "Daj Pan" to ja się nawet z dobrymi kumplami niespecjalnie przerzucam i raczej tylko wtedy, gdy mam absolutną pewność że zostanie odczytane to prawidłowo czyli żartobliwie.
Z nieznanym mi człowiekiem, a już zwłaszcza przez tak nieoddające intencji medium jak internet - nigdy
(Jak widać zakładam, że klucz jest z Humble. Wnioskuję tak na podstawie czasu pojawienia się ogłoszenia.)
A co, pisał chociaż w opisie aukcji że jest?
Bo jeśli nie, to twoje założenia tutaj absolutnie #nikogo nie obchodzą
(Goły klucz. Tutaj zacząłem podejrzewać, ale jeszcze nie wiedziałem, że mam do czynienia z gburem.)
Jak już pisałem: twój początek to też żaden Wersal nie był.
Wyskoczyłeś ze swoim "daj pan" i zostałeś olany. Ale on miał takie do tego prawo, bo ty zapracowałeś brakiem swojej uprzejmości na adekwatny rewanż w postaci braku uprzejmości z jego strony
23:29 Aktywowane, thx. To daj jeszcze proszę zrzut ekranu z kluczem ze strony humblebundle.com
Widzę postęp w postaci "proszę", tym niemniej wciąż jest to tylko twoje wymaganie wyciągnięte z (.)
23:33 Widzę, że jesteś wyjątkowo komunikatywny.
Wyobraź sobie, że istnieją ludzie którzy faktycznie są mniej komunikatywni niż ty.
Wyobraź sobie, że ty też nie jesteś światowym wzorcem komunikatywności.
23:35 Był opis że to giftlink albo klucz z Humble Choice ?
No właśnie. Nie było, więc: "do widzenia"
I dokładnie tyle byś ode mnie więcej usłyszał gdybym był na jego miejscu
23:40 nie mam jak zrobić zrzutu
(Pewnie chochliki ukradły klawisz Print Screen...)
(Albo np. jego drugi komp z kontem HB stoi sobie w pokoju obok w którym dawno śpi jego matka/żona/dzieci a on ci tylko przerzuca uprzednio zrobione klucze skopiowane do notatnika...)
Ta oczywiście wymyślona ad hoc możliwość nie zmienia faktu że facet ci nic nie jest więcej winny.
Nawet tłumaczeń.
23:42 Nie i co w związku z tym? Po czasie wystawienia oferty zachodzi takie domniemanie.
:lol:
Nie wiem które to już tutaj twoje, czysto prywatne założenie, które później projektujesz na świat.
Wyobraź sobie, że nie jesteś pępkiem tego świata. To naprawdę pomaga.
Nie prościej napisać, że to nie klucz z Choice albo po prostu zrobić ten zrzut ekranu? Już byś go dawno zrobił.
"nie prościej byłoby ustąpić tupiącemu nóżką rozwydrzonemu bachorowi? Przecież przestałby tupać i już dawno byłby spokój"
23:44 nie komplikuj, po co ci on ? kwitki zbierasz? nikt tu nie robi zrzutów
Naprawdę w tej chwili największy błąd tego gościa, to taki, że się w ogóle próbuje tłumaczyć.
23:46 A to jakiś problem? Najwyraźniej tak. Nie jest prawdą, że nikt tu nie robi zrzutów, bo poza tobą tylko jeden typ mi się wykręcał, nikt inny nie robił problemów.
(Co jest w 100% prawdą - jak poprosiłem to zawsze dostałem zrzut. Raz jeden gość marudził, ale ostatecznie też zrzut mi wysłał.)
...co znaczy tylko tyle, że albo byłeś wtedy dużo bardziej uprzejmy, albo trafiałeś na ludzi z anielską cierpliwością. Najpewniej jedno i drugie.
23:51 To masz drugiego. Nie robię zrzutów .
I tu jest coś, czego absolutnie NIE ROZUMIEM.
Ten twój sprzedawca, DLA ŚWIĘTEGO SPOKOJU dał ci DRUGIEGO KLUCZA??
A ty dalej pyszczysz?

ŻE CO?? :o :o :o

EDIT: oczywiście nie było żadnego klucza w zastępstwie, co w sumie tylko przywraca z powrotem pion całej rozmowie (bo naprawdę ciężko sobie wyobrazić taką hojność)

A co do końcowych wystawionych komentarzy to
Quoyque pisze: 19 lis 2024, o 17:29 Ale odnosząc się do sprawy. Moim zdaniem negatyw nie jest słuszny. Zarezerwował? Zapłacił? Wystawił komentarz? To czemu go karać za transakcję?
Może i racja.
Ale jeśli przyjmiemy taką optykę, to tak samo sprzedającemu należał się pozytyw. Zrealizował? Szybko? Dał klucza? Działającego? A nawet ponoć dodatkowego klucza w zastępstwie (!?!)
A w zamian za to wszystko otrzymał neutrala z jakimiś zupełnie nieuzasadnionymi pretensjami.

Koniec końców nie dziwię się moderatorowi że tak to zostawił.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2024, o 22:43 przez lewriczin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
axahus
Awatar użytkownika
Łowca

lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21zostanie odczytane to prawidłowo czyli żartobliwie.
A można inaczej? Wyjaśnij proszę jak.
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21a już zwłaszcza przez tak nieoddające intencji medium jak internet
Podejrzewam, że właśnie w tym celu mogły powstać emotikony. Ale co ja tam wiem.
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21I dokładnie tyle byś ode mnie więcej usłyszał gdybym był na jego miejscu
To właściwie mówi już wszystko.
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21...co znaczy tylko tyle, że albo byłeś wtedy dużo bardziej uprzejmy, albo trafiałeś na ludzi z anielską cierpliwością. Najpewniej jedno i drugie.
Nie ma tu żadnej zagwozdki - trafiłem na ludzi nie będąc bucami, co mimo wszystko wydaje mi się konfiguracją domyślną.
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21Ten twój sprzedawca, DLA ŚWIĘTEGO SPOKOJU dał ci DRUGIEGO KLUCZA??
Oj... Czytanie ze zrozumieniem u Ciebie nie kuleje, tylko NIE WYSTĘPUJE.
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21Koniec końców nie dziwię się moderatorowi że tak to zostawił.
A ja się dziwię, bo publicznie wywołany do tablicy odpowiedzieć potrafił. Jak już pisałem - gdyby odezwał się na PW (gdzie wszystko się zaczęło), dyskusja zakończyła by się na PW.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

John Doe pisze: 19 lis 2024, o 21:39
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21zostanie odczytane to prawidłowo czyli żartobliwie.
A można inaczej? Wyjaśnij proszę jak.
Oj, zdecydowanie za dużo już ci wyjaśniałem w tym wątku.
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21a już zwłaszcza przez tak nieoddające intencji medium jak internet
Podejrzewam, że właśnie w tym celu mogły powstać emotikony. Ale co ja tam wiem
Ależ ty jesteś beznadziejnie głupi ;)
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 21:21Ten twój sprzedawca, DLA ŚWIĘTEGO SPOKOJU dał ci DRUGIEGO KLUCZA??
Oj... Czytanie ze zrozumieniem u Ciebie nie kuleje, tylko NIE WYSTĘPUJE
Rzeczywiście, niestety nie połączyłem właściwie kropek w tym miejscu dialogu przedzielonego twoimi przemyśleniami. Gratuluję, udało ci się mnie tym złapać.
A teraz możesz już spuścić z siebie powietrze. Dla twojego własnego dobra.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2024, o 00:58 przez lewriczin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
axahus
Awatar użytkownika
Łowca

lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 22:37Oj, zdecydowanie za dużo już ci wyjaśniałem w tym wątku.
Absolutnie tak. Ale:
lewriczin pisze: 19 lis 2024, o 22:37Ależ ty jesteś beznadziejnie głupi ;)
Dlatego nie zrozumiałem.

Totalnie tak było. Tylko w jakimś innym uniwersum.
Zrobiłeś koślawy unik, bo wymyśliłeś totalną bzdurę z nieprawidłowym odbiorem "daj Pan", której nie potrafisz uzasadnić. Ale podobno to Ty jesteś ten mądry :lol:
Ostatnio zmieniony 20 lis 2024, o 14:29 przez John Doe, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Witam, z kim można się skontaktować odnośnie wystawionych komentarzy na bazarku?
Awatar użytkownika
Łowca

Teoretycznie z Seyonne.
ODPOWIEDZ