STEAM DECK - wątek ogólny

Awatar użytkownika
Robin Hood
Posty: 105
Rejestracja: 13 maja 2017, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Ile czasu czekaliście na Decka po złożeniu rezerwacji?
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 61
Rejestracja: 18 wrz 2013, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy
Kontakt:

Na pierwszego 256GB od 20 lipca 2021 czekałem równiutkie 11 miesięcy na potwierdzenie i tydzień później był u mnie.
Teraz zamawiałem 64GB 20 czerwca a potwierdzić mogłem już 22 września, niestety tym razem wysyłka trwa trochę
dłużej bo 28.09 sprzęt dopiero został wysłany, przewidywana dostawa na 3-4 października.
Ci użytkownicy podziękowali Rejumi za ten post:
Qaikwow
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 0
Rejestracja: 23 mar 2021, o 19:41
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witam
czy mógłby ktoś napisać dla takiego laika jak ja jak na SD uruchomić gry z swojej biblioteki EpicGame ?
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 0
Rejestracja: 15 wrz 2014, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 0
Kontakt:

Siemka!
Doczekaliśmy czasów kiedy SD jest dostępny "od ręki". :)

Czy ktoś stosuje matowe szkło/folię na swojego bieda version Decka? Jest tego bardzo mało w Polsce i okolicy.
Jakieś polecenia i opinie?
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 15
Rejestracja: 19 gru 2019, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 9 razy

booxy pisze: 8 paź 2022, o 01:15 Witam
czy mógłby ktoś napisać dla takiego laika jak ja jak na SD uruchomić gry z swojej biblioteki EpicGame ?
Zainstaluj sobie Heroic Games Launcher.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 371
Rejestracja: 6 gru 2013, o 14:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 31 razy
Kontakt:

Czy ktoś miał problem z szybkością Internetu na Decku i sobie z tym poradził/ma jakiś pomysł, co z tym zrobić? Czy wybieram 2,4 GHz, czy 5 GHz prędkość pobierana wynosi jakieś 6 kb/s - w chwilowych porywach do 60 kb/s - więc w grę mającą 2,2 GB zagram za jakieś 10 miesięcy...
Reszta sprzętów korzystających z WiFi działa normalnie. Próbowałam zmieniać kanał nadawania, choć Wi-Fi Analyzer nie pokazywał jakiegoś szczególnego obłożenia sieci. Resetowałam decka/modem. Zmieniałam region pobierania. Jak na razie, bez skutków - czasami nawet mi pokazuje, że Deck nie ma dostępu do Internetu. A modem stoi dosłownie koło mnie.

EDIT: Męczyłam się z tym jakieś 3 godziny, w końcu zirytowana odłożyłam Decka i postanowiłam poczekać. Wieczorem odpaliłam go jeszcze raz i wszystko działało już bez problemu. Co się stało, nie mam pojęcia, ale najwidoczniej wystarczy czasami po prostu poczekać.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2022, o 10:06 przez Shelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Posty: 328
Rejestracja: 2 lut 2014, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 80 razy
Kontakt:

du_gi pisze: 9 paź 2022, o 13:34 Siemka!
Doczekaliśmy czasów kiedy SD jest dostępny "od ręki". :)

Czy ktoś stosuje matowe szkło/folię na swojego bieda version Decka? Jest tego bardzo mało w Polsce i okolicy.
Jakieś polecenia i opinie?
https://pancernik.eu/steam-deck/szklo-h ... s-pro-plus
Kupiłem to i dobrze się sprawdza tak samo etui gumowe z tej stronki.
Ci użytkownicy podziękowali Szeryf1592 za ten post:
du_gi
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 659
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

partycje.jpg
partycje.jpg (52.54 KiB) Przejrzano 1770 razy
Kasowanie hasła Steam Decka przy pomocy systemu Fedora Workstation Live CD 36

Pobieramy 2GB obraz z oficjalnej strony Fedora
https://getfedora.org/en/workstation/download/
Fedora 36: x86_64 Live ISO

Wypalamy obraz ISO przy pomocy aplikacji:
Win32DiskImager

Aby obraz ISO był widoczny należy wybrać w oknie wyboru wszystkie rozszerzenia
*.*
Zapisujemy.

Wyłącz Steam Decka i włóż kartę sd z wypalonym obrazem Fedory.

W trakcie uruchamiania Stima Decka trzymaj klawisz głośności w dół, aż pojawi się lista systemów.
Z list (u mnie trzech pozycji) wybierz ostatnią - czyli karta pamięci.
U mnie pojawiło się to pod nazwą:
EFI SD/MMC Card (IT 0000 )
U kolesia z filmu, pojawiło się to pod nazwą:
EFI USB DEVICE (KingstonDataTRaveler 3.0 )

Z kolejnej listy (lista startowa obrazu CD Fedory) wybierz:
Start Fedora-Workstation-Live 36
naciskając na stimie jednokrotnie przycisk dpad:
w górę
a następnie potwierdzamy nasz wybór przyciskiem:
A

Czekamy niecałą minutkę i wybieram:
Try Fedora

W lewym górnej części ekranu naciskamy palcem (ekran jest dotykowy) na:
Activities
a następnie ikonę 9 kropeczek znajdującą się na końcu dolnej listy skrótów - ikonek.

Kolejnym krokiem jest uruchomienie wirtualnej klawiatury Fedory, znajdującej się w menu
Settings
Po uruchomieniu ustawień Fedory przewijamy lewą listę w dół aż natrafimy na
Accessibility
W prawej części okna, po przesunięciu w dół włączamy opcję:
Screen Keyboard
Na koniec zamykamy okno Settings.

Uruchamiamy terminal i wpisujemy poniższe komendy:
Activities > ikona 9 kropeczek > Terminal

Wyświetlanie dysków i partycji:

Kod: Zaznacz cały

lsblk
Tworzymy punkt montowania:

Kod: Zaznacz cały

sudo mkdir /run/media/foldervar
Montujemy partycję var stima:

Kod: Zaznacz cały

sudo mount /dev/nvme0n1p6 /run/media/foldervar
Koleś z filmu ma zainstalowanego windowsa więc jego katalog var jest inny.

Przechodzimy do katalogu zamontowanej partycji:

Kod: Zaznacz cały

cd /run/media/foldervar
Listujemy katalog foldervar aby sprawdzić poprawność: Przechodzimy do katalogu:

Kod: Zaznacz cały

cd lib/overlays/etc/upper/
Listujemy katalog upper: UWAGA!!! Kasujemy plik shadow na własną odpowiedzialność. Proszę nie mieć pretensji do mnie, jeśli coś pójdzie, w Waszym przypadku, nie tak (jak by co, to u mnie zadziałało):

Kod: Zaznacz cały

sudo rm shadow
Wyłączamy stima komendą:

Kod: Zaznacz cały

sudo shutdown now
Wyjmujemy kartę sd ze stima i uruchamiamy go. Pojawi się informacja, że stim sprawdza poprawność wersji. Stim jest tak skonstruowany, że posiada (powinien posiadać) dziewiczy plik shadow, który to sobie kopiuje do miejsca, z którego go przed chwilą usunęliśmy. Ten plik nie posiada żadnych haseł, co oznacza, że można sobie ustawić nowe hasło wpisując w terminalu, w desktop mode, komendę:

Kod: Zaznacz cały

passwd
Źródło:
_44
Awatar użytkownika
_44
Łowca
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2013, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

Kuwejt pisze: 23 paź 2022, o 15:52 partycje.jpg

Kasowanie hasła Steam Decka przy pomocy systemu Fedora Workstation Live CD 36

...
Ew. można wejść w desktop mode w profil i tam zmienić (nie pyta o stare).
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 659
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Ktoś pomoże?

Gra DEATH STRANDING. "Kupiona" z Epica, zainstalowana poprzez Heroic Game Launchera.

Gra pięknie działa, ale...
...ale na mapie wiesza się cały deck :/
Wiesza się tylko, jak ruszę prawą gałką.

Problem ze sterownikiem graficznym, który został naprawiony we wcześniejszej wersji OSa. Niestety u mnie nadal występuje ten problem. Wersja Steam OS: 3.4.4

Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 61
Rejestracja: 18 wrz 2013, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy
Kontakt:

Spróbuj w trybie pulpitu dociągnąć przez Discover apkę ProtonUp-Qt i tam są różne wersje protona do ściągnięcia.
Potem w Heroicu w ustawieniach gry możesz wybrać wersję Wine, u mnie Death Stranding bez problemu chodzi
na wersji GE-Proton7-43.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 659
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Rejumi pisze: 31 gru 2022, o 20:48 Spróbuj w trybie pulpitu dociągnąć przez Discover apkę ProtonUp-Qt i tam są różne wersje protona do ściągnięcia.
Potem w Heroicu w ustawieniach gry możesz wybrać wersję Wine, u mnie Death Stranding bez problemu chodzi
na wersji GE-Proton7-43.
Dzięki za pomoc @Rejumi
Miałem ten ProtonUp-Qt już od dłuższego czasu.
Miałem wersję:
GE-Proton7-20
potem:
GE-Proton7-42
no i obecnie mam zainstalowaną wersję:
GE-Proton7-43

W grze także jest wybrana wersja GE-Proton7-43

Zgłębiłem temat. To Stema OS jest / był zrypany. Naprawili tę gałkę 2 tygodnie temu. Zrobili fixa w wersji 3.4.2 (jak mnie nie myli).

Tak sobie gdybam, że wdrożenie wersji 3.4.4 popsuło to, co naprawili w 3.4.2... albo coś ja źle robię?

Aktualizacje zrobiłem. Mam najnowsze, no chyba, że z konsoli da się jakoś wymusić czystą aktualizację? albo zejście do wersji z fixem, o której wcześniej pisałem?
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 61
Rejestracja: 18 wrz 2013, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy
Kontakt:

Też mam najnowszą wersję Steam OS, a na poprzedniej problemu nie miałem,
niestety nie wiem czy można jakoś obniżyć wersję softu.

Masz uruchomiony Steam w tle? Spróbuj jeszcze z włączonym Steamem podczas gry
w Death Stranding kliknąć albo przytrzymać przyciski Select i Start aż wyskoczy ikonka
mówiąca o zmianie układu kontrolera.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 659
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Rejumi pisze: 1 sty 2023, o 11:36 Też mam najnowszą wersję Steam OS, a na poprzedniej problemu nie miałem,
niestety nie wiem czy można jakoś obniżyć wersję softu.

Masz uruchomiony Steam w tle? Spróbuj jeszcze z włączonym Steamem podczas gry
w Death Stranding kliknąć albo przytrzymać przyciski Select i Start aż wyskoczy ikonka
mówiąca o zmianie układu kontrolera.
Widać, stem dek nie jest równy stem dekowi ;)


Przetestowałem.

W trakcie gry, a właściwie to na ekranie startowym gry, po przyciśnięciu klawiszy SELECT+START słyszę cichutkie piumkniecie. Wtedy gałka działa jako mysz / tracker. Ponowne przytrzymanie klawiszy wyłącza tę opcję. Powyższą czynność mogę wywołać jedynie z włączonym w tle stimem, czyli w Desktop mode.

Te przełączanie nie rozwiązuje błędu w grze. Ruszenie prawą gałką w trybie mapy wiesza stima.

Irytujące. Prawie byłem w ogródku, na miejscu, z pełnym plecakiem śmieci do dostarczenia. Wszedłem do mapy. Niechcący trąciłem prawą gałkę. Ehhh. Odechciało mi się grać w tę grę.

A może stim nie otrzymał pewnej kwoty od "kojima" i dlatego takie kłody rzuca pod nogi. Ludzie nie drążą tematu i będą mówić, że to gra popsuta ;)

EDIT:
Ogarnąłem. Prawa gałka działa teraz jako "joysticmouse". Ustawienie te zmieniłem w ustawieniach Heroica, ale na stimie. Gra już nie wiesza się.

https://www.gamingonlinux.com/2022/12/death-stranding-directors-cut-has-an-annoying-issue-that-can-reboot-your-steam-deck/
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 61
Rejestracja: 18 wrz 2013, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 14 razy
Kontakt:

Whoa, trochę kombinowania, u mnie to było łatwiejsze :D
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 659
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Kupiłem sobie dongla!
DODOCOOL
Jaka to jest piękna sprawa!

Podpiąłem sobie pod jedno usb klawierkę, pod drugie myszkę, pod hdmi podłączyłem tv, siec pod rj45 i usiadłem na kanapie z padem xboxa w łapach. beamng poszło, potem wicher oraz dark souls. Następnie przeniosłem bałagan do drugiego pokoju, gdzie stoi mój stary, z 2000 roku, samsung 4:3 1280x1024, przypięty do commodore 64. Podpiąłem deka i w subnautikę pociupałem godzinkę. Obraz jakiś taki mały ale żyleta!

Plusy:
cena: 35zł + 10zł dostawa (sprzedający płakał, hehe, jak wysyłał paczkę),
1x USB-C power delivery,
3x USB-A 3.0,
1x HDMI Full HD 60Hz (4k UHD 30Hz)
1x VGA
1x rj-45 1000Mb, co jest chyba rzadkością,
nie grzeje się,
1x USB-C na 10 centymetrowym kablu aby to podłączyć do deka bądź kompa.

Minusy:
4k 30Hz (na szczęście nie potrzebuję),
dek działał mi na 720p tylko... ale chyba to nie była wina HUBa,
zasilacz musi być cały czas wpięty,
króciutki, bo tylko 10 centymetrowy kabelek pomiędzy urządzeniem, a dekiem. Ceny przedłużaczy usb-c oszalały. Poczekam, aż uspokoi się, chociaż wątpię. Dodatkowo nie zawsze te przedłużacze działają. To jednemu obraz się nie wyświetla, to innemu tylko jeden monitor działa.

Do przetestowania:
Sprawdzenie, bo różne źródła różnie podają, czy oba wyjścia video (hdmi/VGA) będą wyświetlać obraz jednocześnie.

Szczegółowy, dla ciekawskich, opis HUBa znaleziony w internetach:
Spoiler:pokaż
Do zdjęcia, przyznam się, że nie przyłożyłem się. Może lustrzankę wyjmę z szafy i zrobię update? Nieeee...
dongle.png
dongle.png (102.14 KiB) Przejrzano 196 razy
dongle.jpg
dongle.jpg (53.71 KiB) Przejrzano 196 razy
Ci użytkownicy podziękowali Kuwejt za ten post:
TheLastJedi
ODPOWIEDZ