STEAM DECK - wątek ogólny

Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Ogólny wątek dotyczący najnowszej konsoli firmy Valve - Steam Deck.
Użytkowanie. Problemy Modyfikacje. Pomysły.
Zapraszam do dyskusji.
Załączniki
steamdeck.jpg
steamdeck.jpg (69.72 KiB) Przejrzano 15330 razy
Ostatnio zmieniony 9 lip 2022, o 21:09 przez Kuwejt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Rozpocznę od mojej subiektywnej oceny Steam Decka oraz z kilkoma rozwiązanymi problemami, które napotkałem w trakcie kilkudniowej wycieczki z moją nową konsolą.

Wady:
Brak możliwości przelogowania się na desktop mode zanim nie połączymy się z siecią poprzez wi-fi.
Brak wirtualnej klawiatury (skrót: steam+x) w desktop mode nie działa zanim nie zalogujemy się do stima. Na szczęście istnieje możliwość zainstalowania darmowej klawiatury CoreKeyboard
Brak portu LAN RJ-45. Na szczęście USB-C ma możliwość podpięcia adaptera HUBa z kartą sieciową.
Bardzo drogie akcesoria, jak adapter HDMI 4K 60HZ, który na dzień dzisiejszy kosztuje prawie 300 zł.
Brak Steam DOCKa. Valve "ociąga się" z rzuceniem na rynek swojego HUBa dla Steam Decka. Pewnie cena zabije. Stawiam na 600 zł.
Brak możliwości zainstalowania wielu systemów operacyjnych. Dla "magików": istnieje możliwość zainstalowania Windowsa To Go bezpośrednio na karcie pamięci i uruchomienie tego systemu na Steam Decku.
Brak możliwości rozszerzenia pamięci RAM - jak na razie.

Zalety:
Możliwość wymiany dysku z 64GB na większy, jak 256GB, 512GB...
Przenośny komputer z wielkimi możliwościami.
Emulator wielu konsol.
Ogromna ilość tanich oraz darmowych gier.
Możliwość zainstalowania Windowsa, Linuxa.
Możliwość zainstalowania Lutrisa, który jest XXX dla innych XXX, jak np.: GOG, Battlenet, EpicGames. Polecam równolegle doinstalować ProtonUp-Qt.
Możliwość korzystania z urządzenia, jak z komputera stacjonarnego ale tylko po zakupieniu HUBa z portami USB, portem LAN, oraz portem HDMI.
System w powijakach ale pierwsze wrażenie jest: LOL! Cały czas jest rozwijany. Ciekaw jestem, jak długo ;)

Ciekawostka:
czy Steam Deck to Killer Switcha? Sądzę, że tak, a zarazem, nie. Nintendo posiada wielu wyznawców, tak samo, jak Steam. Która platforma lepsza? Nie mi oceniać. Korzystam tylko z jednej - Steam. Według mojego przeczucia ilość konsol Valve zwiększy się ze względu na agresywną cenę, najtańszej konsoli, jaką jest cena ~1900 zł. Oczywiście, użytkownicy konsoli z 64GB będą chcieli sobie pograć w "duże" gry, to do tak taniej konsoli należy dokupić szybką kartę microsd 256GB lub 512GB, której cena na rynku to ~300 zł bądź wymienić dysk na 256GB lub 512GB.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: povi
Podziękował: 157 razy
Podziękowania: 110 razy
Kontakt:

Kuwejt pisze: 8 lip 2022, o 19:20 Ciekawostka:
czy Steam Deck to Killer Switcha? Sądzę, że tak, a zarazem, nie. Nintendo posiada wielu wyznawców, tak samo, jak Steam. Która platforma lepsza? Nie mi oceniać. Korzystam tylko z jednej - Steam. Według mojego przeczucia ilość konsol Valve zwiększy się ze względu na agresywną cenę, najtańszej konsoli, jaką jest cena ~1900 zł. Oczywiście, użytkownicy konsoli z 64GB będą chcieli sobie pograć w "duże" gry, to do tak taniej konsoli należy dokupić szybką kartę microsd 256GB lub 512GB, której cena na rynku to ~300 zł bądź wymienić dysk na 256GB lub 512GB.
Ja osobiście sądzę, że w sumie nie i że nie ma co tego porównywać. Tutaj mamy komputerek zamknięty w małej obudowie. Mój egzemplarz (512), z którym trochę pobyłem i go ostatecznie zwróciłem z powodu wady (lewy trackpad miał odgłosy kliknięcia). Nie sprawiał frajdy z używania, natomiast Switch tak. Głośność, komfort w używaniu interfejsu (powolność)/niekonsekwencja w używaniu dotyku lub trackpadów w nim, nieporęczność - na niekorzyść Steam Decka jeśli już na siłę porównywać ze Switchem. A jeżeli tak uznać, że to właśnie ten mały komputerek, mający swoje mankamenty, wtedy nie jest to zły sprzęt i ewentualnie gorsze doświadczenia można zignorować.

Na plus korzystanie z biblioteki Steama i to, że gry które odpalałem chodziły zadowalająco dobrze. Poczekam co zrobią (i czy zrobią) Steam Decka 2 i pewnie znowu wypróbuję, by mieć swoje zdanie i żywe doświadczenie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 10 razy

Odkąd mam Steam Decka to praktycznie zapomniałem że jest coś takiego jak Switch. Na Decku mogę emulować gry ze Switcha, do tego one lepiej chodzą niż na Switchu. Mam bibliotekę Steam, Epic, GOG do swojej dyspozycji, cloud gaming z Game Passa, emulatory większości konsol, gdyby Deck wyszedł wcześniej, to nie kupiłbym tej śmiesznej, upośledzonej konsoli Nintendo.
Ci użytkownicy podziękowali optimo022 za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Trafił mnie błąd dotyczący czarnych tekstur w grze BeamNG drive na steam decku.
Obrazek
Testuje rozwiązanie z tego filmu:

A tutaj link do repo na githubie:
https://github.com/SnoutBug/BeamNG_terrainMaterialCache

Kolejny tip dla BeamNG drive -> zmiana pozycji głównej kamery i zapisać to default.

W pliku

Kod: Zaznacz cały

orbit.lua
ścieżka:

...Steam\steamapps\common\BeamNG.drive\lua\ge\extensions\core\cameraModes\
w linii 51 zmienić:

self.defaultRotation = vec3(0, -17, 0)
na

self.defaultRotation = vec3(0, -24, 0)
aby podnieść lekko kamerę w górę,

a w linii 60 zmienić:

self.defaultDistance = self.distance or 5
na

self.defaultDistance = 7
aby mieć kamerkę troszeczkę dalej.

Prawdopodobnie update nadpisze plik, więc trzeba będzie ponowić modyfikację.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

optimo022 pisze: 8 lip 2022, o 22:37 Odkąd mam Steam Decka to praktycznie zapomniałem że jest coś takiego jak Switch. Na Decku mogę emulować gry ze Switcha, do tego one lepiej chodzą niż na Switchu. Mam bibliotekę Steam, Epic, GOG do swojej dyspozycji, cloud gaming z Game Passa, emulatory większości konsol, gdyby Deck wyszedł wcześniej, to nie kupiłbym tej śmiesznej, upośledzonej konsoli Nintendo.
Coraz szerzej morda mnie się cieszy, jak trzymam te cudo w swoich rękach :D
Jakie to jest dobre!!!

Jeszcze nie ogarniam tych wynalazków, jak lanczery epica, battlenet i uplaja. Wczoraj działało, a dziś już ma problem. Doinstalowałem jakiś protonup ale pominąłem flatpaka, którego będę zaraz testował.

Brakuje mi też tego dongla aby mieć wizję na hdmi oraz podpięte mysz i klawiera.
Te HUBy z 4K 60Hz mają cenę zaporową ale ja celuje coś w coś tańszego, w cenie do 100 złociszy:
https://allegro.pl/kategoria/przejsciowki-sledzie-przejsciowki-315587?string=usb-c%20hdmi%20lan&order=qd
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Przy okazji szukania HUBa znalazłem fajne nosidełko dla steam decka.
Obrazek
Link do amazona:
https://www.amazon.com/Carrying-JSAUX-Protective-Portable-Accessories/dp/B09QQ7BBVH
Filmidło z przedstawianiem produktu:

Źródło:
https://www.reddit.com/r/SteamDeck/comments/vvd8pb/finally_found_a_steam_deck_case_that_can_hold_a/

A tutaj bonus, inne rozwiązanie, obwoluta na ładowarkę decka:
Obrazek
Obrazek
Link do sklepu:
https://www.etsy.com/pl/listing/1226667100/valve-steam-deck-charging-storage-case
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Byłem w górach. Giewont w tle. Zdobyty. Decka odpaliłem ze dwa razy ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Kuwejt pisze: 25 lip 2022, o 20:35 Byłem w górach. Giewont w tle. Zdobyty. Decka odpaliłem ze dwa razy ;)
Obrazek
Wow gdzie ty byles ze krowe jeszcze widziales? To musi być konkretna wiocha że jeszcze krowy maja, daleko od zakopanego... bo tak to ciezko zobaczyc krowe na podhalu...
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

pelikulas pisze: 25 lip 2022, o 21:33 Wow gdzie ty byles ze krowe jeszcze widziales? To musi być konkretna wiocha że jeszcze krowy maja, daleko od zakopanego... bo tak to ciezko zobaczyc krowe na podhalu...
W miejscowości: Ząb byłem, a właściwie kimałem bo po szlakach się tułałem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zbanowany

Kuwejt pisze: 25 lip 2022, o 21:46
pelikulas pisze: 25 lip 2022, o 21:33 Wow gdzie ty byles ze krowe jeszcze widziales? To musi być konkretna wiocha że jeszcze krowy maja, daleko od zakopanego... bo tak to ciezko zobaczyc krowe na podhalu...
W miejscowości: Ząb byłem, a właściwie kimałem bo po szlakach się tułałem.
Obrazek
To tak jak myślałem, dalej od zakopanego i krowy można jeszcze zobaczyć... Odwiedziłeś Stocha?
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

pelikulas pisze: 25 lip 2022, o 21:55 To tak jak myślałem, dalej od zakopanego i krowy można jeszcze zobaczyć... Odwiedziłeś Stocha?
Miałem okazję, ale góry + zima i skoki narciarskie, to nie moja bajka. Nawet nie oglądam tego w tv. Właściwie, to nie oglądam tv. Może dlatego też, że zabawa w narty jest dla mnie za droga?

A Deck... ma kolejną IMO wadę. Brak portu na kartę sim. Przez to trzeba udostępniać internety z komóry. No i te dziwne aktualizacje po kilka/kilkadziesiąt MB. Pewnie to synchro gier z serwerem steam. Upierdliwe, bo wiszą do pobrania prawie wszystkie zainstalowane na deku giery. Pewnie każdą grę trzeba przydusić aby nie aktualizowała się sama, a tylko on demand?
Awatar użytkownika
Zbanowany

Kuwejt pisze: 25 lip 2022, o 22:32
pelikulas pisze: 25 lip 2022, o 21:55 To tak jak myślałem, dalej od zakopanego i krowy można jeszcze zobaczyć... Odwiedziłeś Stocha?
Miałem okazję, ale góry + zima i skoki narciarskie, to nie moja bajka. Nawet nie oglądam tego w tv. Właściwie, to nie oglądam tv. Może dlatego też, że zabawa w narty jest dla mnie za droga?

A Deck... ma kolejną IMO wadę. Brak portu na kartę sim. Przez to trzeba udostępniać internety z komóry. No i te dziwne aktualizacje po kilka/kilkadziesiąt MB. Pewnie to synchro gier z serwerem steam. Upierdliwe, bo wiszą do pobrania prawie wszystkie zainstalowane na deku giery. Pewnie każdą grę trzeba przydusić aby nie aktualizowała się sama, a tylko on demand?
Raczej to sie aktualizuje tak samo jak na steamie i jak sie ma np 1000gier zainstalowanych to jak sie to zacznie samo aktualizowac to zaraz brakuje miejsca na dysku xD
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

To wstępne buforowanie shaderów, deck z racji że ma jedną konfigurację może dzielić się z serwerami i innymi deckami zbudowanymi w trakcie rozgrywki shaderami aby wyeliminować zacinki. Z racji tego, że to nowy sprzęt i ludzie co chwila przechodzą nowe fragmenty najróżniejszych gier, baza shaderów jest niemal bez przerwy aktualizowana, na szczęście w tej chwili są to setki kb, ewentualnie kilka mb a w przyszłości pewnie kompletny szader będzie po prostu ściągał się z grą, tak jak na konsolach (tam developer o to dwa, wraz z premierą gry, z racji że deck ma premierę po grach które obsługuję, sprawą musiało się zająć same valve). Możesz ustawić pobieranie w godzinach nocnych, ja mam 23-8, więc zazwyczaj gdy kończę grę lub zaczynam coś rano pozwalam się zaktualizować bazie. Nie jest to integralna część gier i można grać normalnie nawet z starą bazą shaderów, Internet nie jest potrzebny. Zresztą ja 99% czasu na decku spędzam offline poza domem lub domową siecią wi-fi gdzieś w hamaku/altanie/balkonie, karta sim i sieć komórkowa ciągnęła by tylko niepotrzebnie prąd z baterii.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 1 raz

Siemka,
interesuje mnie porównanie głośności Steam Decka względem gamingowego laptopa... mój HP pavilion brzmi jakby zaraz miał wystartować na orbitę i jak gram w salonie na kanapie, to pomimo zapewnień żony że jej nie przeszkadza nie czuję się komfortowo, bo ewidentnie w całym pomieszczeniu mój laptop jest najgłośniejszym urządzeniem i naprawdę daje czadu. Używam podkładki pod niego z dodatkowym chłodzeniem, na pewno trzyma niższe temperatury, ale i tak bez słuchawek nie pogram. No i potencjalnie psuję czas wolny pozostałym domownikom.

Więc... czy ktoś ma oba urządzenia i mógłby coś więcej powiedzieć w tym zagadnieniu? Czy Steam Deck jest cichszy względem laptopa, w czasie dużego obciążenia?
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Medstone pisze: 1 sie 2022, o 13:09 Siemka,
interesuje mnie porównanie głośności Steam Decka względem gamingowego laptopa... mój HP pavilion brzmi jakby zaraz miał wystartować na orbitę i jak gram w salonie na kanapie, to pomimo zapewnień żony że jej nie przeszkadza nie czuję się komfortowo, bo ewidentnie w całym pomieszczeniu mój laptop jest najgłośniejszym urządzeniem i naprawdę daje czadu. Używam podkładki pod niego z dodatkowym chłodzeniem, na pewno trzyma niższe temperatury, ale i tak bez słuchawek nie pogram. No i potencjalnie psuję czas wolny pozostałym domownikom.

Więc... czy ktoś ma oba urządzenia i mógłby coś więcej powiedzieć w tym zagadnieniu? Czy Steam Deck jest cichszy względem laptopa, w czasie dużego obciążenia?
Nie posiadam gamingowego lapa, ale jak odpalam deka na wymagających grach, to szumi ooootro! Jeżeli założę słuchy, to widzę, że ten szum jest na prawdę zauważalny przez inne osoby. Oczywiście mi to nie przeszkadza bo gram w grę ;)

W opcjach dźwiękowych znalazłem uwolnienie głośności o kolejne 50%!
Daje czadu ale trzeba uważać na trzeszczenia aby nie upupić głośników.
Obrazek
Po podpięciu zewnętrznych głośników dźwięk jest słaby. Dopiero pod wzmacniacz działa super. Przy podpiętym wzmacniaczu nie trzeba uwalniać na deku tych 50% obviously.
Ostatnio kupiłem sobie muzyczkę od GRIPa oraz od FTLa i zauważyłem, że częściej słucham muzy, niż gram ;) Toż to jest multimedialne cacko.
Ci użytkownicy podziękowali Kuwejt za ten post:
Medstone
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Tutorial, jak przesłać pliki z PC do steam decka za pomocą ssh, bez dodatkowych aplikacji.

Steam Deka dostajemy bez hasła. Wpierw należy ustawić swoje hasło (i zapisać, na przyszłość) aby można było połączyć się poprzez sieć lokalną.

Na decku uruchamiamy konsolę i wpisując komendę:
passwd
Hasło wprowadza się dwukrotnie.
W trakcie wpisywania hasła na ekranie nic nie będzie się wyświetlać, ale to nie znaczy, że nie wpisujemy. Takie linuksowe zabezpieczenie.

Po ustawieniu swojego hasła możemy uruchomić ssh:
sudo systemctl start sshd

Powyższą komendę należy potwierdzić wpisując nasze hasło.
Tak, jak powyżej, wprowadzanych znaków nie będzie widać na ekranie.

Przechodzimy do PCta i uruchamiamy konsolę cmd:
win + r
cmd

Przechodzimy do katalogu, gdzie znajdują się pliki do przesłania wpisując:
c:
lub, jeśli jesteśmy wewnątrz katalogu, za pomocą:
cd ..
aby wylistować zawartość katalogu, wpisujemy:
dir

Przechodzimy do katalogu, który istnieje na dysku C. W moim przypadku to katalog test:
cd test

Uruchamiamy sftp, za pomocą którego prześlemy pliki na deka:
sftp deck@steamdeck

Jeżeli nie udało się połączyć, to albo deck nie jest w sieci lokalnej albo zmieniliście nazwę urządzenia na decku.
Dodatkowo, jeżeli to będzie pierwsze połączenie z dekiem, należy wpisać słowo:
yes

Wprowadź hasło ustawione na deku:
???

Otrzymacie potwierdzenie, że połączenie ze steam deckiem zostało ustanowione:
Connected to steamdeck.

Za pomocą poniższej komendy można sprawdzić, ścieżkę katalogu decka, w którym obecnie się znajujemy:
sftp> pwd

Powinno pojawić się:
/home/deck

Za pomocą tej komendy możesz sprawdzić, jakie katalogi/pliki znajdują się w katalogu deck:
sftp> ls

Przechodzimy do istniejącego katalogu test, który wcześniej należy utworzyć na decku za pomoco np.: Dolphin File Managera:
sftp> cd Documents/test
lub:
sftp> cd Documents
a następnie:
sftp> cd test
Uwaga, należy zwracać szczególną uwagę na wielkość liter.

Oczywiście można wrócić katalog niżej tak samo, jak w windzie, komendą:
sftp> cd ..

Znów sprawdzamy zawartość katalogu, tym razem katalogu test:
sftp> ls

a także całą ścieżkę:
sftp> pwd

Upewniamy się, że znajdujemy się w katalogu na PC, z którego będziemy przesyłać katalogi, pliki:
sftp> lpwd

a także można wyświetlić zwartość katalogu lokalnego komputera:
sftp> lls

Aby skopiować cały istniejący katalog z komputera na decka używamy komendy:
sftp> put -r test

Efekt komendy:
Uploading test/ to /home/deck/Documents/
Entering test/
test/test.jpg 100% 134KB 334.7KB/s 00:00

Aby przesłać plik, np.: graficzny test.jpg, wpisujemy komendę:
sftp> put -r test.jpg

Efekt komendy:
Uploading test.jpg to /home/deck/Documents/test.jpg
test.jpg 100% 134KB 32.1KB/s 00:04

Aby zakończyć połączenie sftp na PC, wpisujemy:
sftp> bye
i zamykamy konsolę cmd.

Aby zamknął połączenie ssh na decku, w konsoli wpisujemy komendę:
sudo systemctl stop sshd
albo restartujemy steam decka.

Źródła na yt:
Instrukcja po angielsku:

Zmiana hasła:
Ostatnio zmieniony 14 sie 2022, o 22:27 przez Kuwejt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 42 razy
Kontakt:

"Na decku uruchamiamy konsolę i wpisujemy komendę uruchamiającą ssh:

Wpisujemy hasło.
W trakcie wpisywania hasła na ekranie nic nie będzie się wyświetlać, ale to nie znaczy, że nie wpisujemy. Takie linuksowe zabezpieczenie.

Steam Deka dostajemy bez hasła. Należy sobie ustawić za pomocą konsoli wpisując komendę:
passwd
Hasło wprowadza się dwukrotnie. Tak, jak powyżej, wprowadzanych znaków nie będzie widać na ekranie."

tu bym zamienił miejscami, najpierw zmiana hasła, potem uruchomienie sshd

no i można dodać że zamiast sftp, mozna użyć scp

scp [OPTION] [user@]SRC_HOST:]file1 [user@]DEST_HOST:]file2

OPTION - scp options such as cipher, ssh configuration, ssh port, limit, recursive copy …etc.
[user@]SRC_HOST:]file1 - Source file.
[user@]DEST_HOST:]file2 - Destination file
Ci użytkownicy podziękowali HelDoRe za ten post:
Kuwejt
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

HelDoRe pisze: 14 sie 2022, o 15:16 "Na decku uruchamiamy konsolę i wpisujemy komendę uruchamiającą ssh:

Wpisujemy hasło.

Steam Deka dostajemy bez hasła. Należy sobie ustawić za pomocą konsoli wpisując komendę:
passwd
Hasło wprowadza się dwukrotnie. Tak, jak powyżej, wprowadzanych znaków nie będzie widać na ekranie."

tu bym zamienił miejscami, najpierw zmiana hasła, potem uruchomienie sshd

no i można dodać że zamiast sftp, mozna użyć scp

scp [OPTION] [user@]SRC_HOST:]file1 [user@]DEST_HOST:]file2

OPTION - scp options such as cipher, ssh configuration, ssh port, limit, recursive copy …etc.
[user@]SRC_HOST:]file1 - Source file.
[user@]DEST_HOST:]file2 - Destination file
Zmieniłem kolejność, tak jak poradziłeś. Dziękuję.
scp nie dodawałem. Nie korzystałem. Zainteresowani tematem, znajdą tutorial.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 206 razy

Zbliża się termin mojego Decka i mam zapytanie do tych co zamawiali.
Steam podczas kupowania ma zakładkę Informacje rozliczeniowe, wygląda to tak:
Obrazek

Jak wypełnię informacje rozliczeniowe swoim adresem to Deck przychodzi pod adres rozliczeniowy czy mogę wybrać adres dostawy inny niż powyżej?
A jeśli mają do wyboru paczkomaty to bajka.
ODPOWIEDZ