STEAM DECK - wątek ogólny

Awatar użytkownika
Robin Hood
Posty: 105
Rejestracja: 13 maja 2017, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Ile czasu czekaliście na Decka po złożeniu rezerwacji?
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 51
Rejestracja: 18 wrz 2013, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Na pierwszego 256GB od 20 lipca 2021 czekałem równiutkie 11 miesięcy na potwierdzenie i tydzień później był u mnie.
Teraz zamawiałem 64GB 20 czerwca a potwierdzić mogłem już 22 września, niestety tym razem wysyłka trwa trochę
dłużej bo 28.09 sprzęt dopiero został wysłany, przewidywana dostawa na 3-4 października.
Ci użytkownicy podziękowali Rejumi za ten post:
Qaikwow
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 0
Rejestracja: 23 mar 2021, o 19:41
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Witam
czy mógłby ktoś napisać dla takiego laika jak ja jak na SD uruchomić gry z swojej biblioteki EpicGame ?
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 0
Rejestracja: 15 wrz 2014, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 0
Kontakt:

Siemka!
Doczekaliśmy czasów kiedy SD jest dostępny "od ręki". :)

Czy ktoś stosuje matowe szkło/folię na swojego bieda version Decka? Jest tego bardzo mało w Polsce i okolicy.
Jakieś polecenia i opinie?
Awatar użytkownika
Łowca
Posty: 15
Rejestracja: 19 gru 2019, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 9 razy

booxy pisze: 8 paź 2022, o 01:15 Witam
czy mógłby ktoś napisać dla takiego laika jak ja jak na SD uruchomić gry z swojej biblioteki EpicGame ?
Zainstaluj sobie Heroic Games Launcher.
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 368
Rejestracja: 6 gru 2013, o 14:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 28 razy
Kontakt:

Czy ktoś miał problem z szybkością Internetu na Decku i sobie z tym poradził/ma jakiś pomysł, co z tym zrobić? Czy wybieram 2,4 GHz, czy 5 GHz prędkość pobierana wynosi jakieś 6 kb/s - w chwilowych porywach do 60 kb/s - więc w grę mającą 2,2 GB zagram za jakieś 10 miesięcy...
Reszta sprzętów korzystających z WiFi działa normalnie. Próbowałam zmieniać kanał nadawania, choć Wi-Fi Analyzer nie pokazywał jakiegoś szczególnego obłożenia sieci. Resetowałam decka/modem. Zmieniałam region pobierania. Jak na razie, bez skutków - czasami nawet mi pokazuje, że Deck nie ma dostępu do Internetu. A modem stoi dosłownie koło mnie.

EDIT: Męczyłam się z tym jakieś 3 godziny, w końcu zirytowana odłożyłam Decka i postanowiłam poczekać. Wieczorem odpaliłam go jeszcze raz i wszystko działało już bez problemu. Co się stało, nie mam pojęcia, ale najwidoczniej wystarczy czasami po prostu poczekać.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2022, o 10:06 przez Shelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Posty: 326
Rejestracja: 2 lut 2014, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Podziękowania: 72 razy
Kontakt:

du_gi pisze: 9 paź 2022, o 13:34 Siemka!
Doczekaliśmy czasów kiedy SD jest dostępny "od ręki". :)

Czy ktoś stosuje matowe szkło/folię na swojego bieda version Decka? Jest tego bardzo mało w Polsce i okolicy.
Jakieś polecenia i opinie?
https://pancernik.eu/steam-deck/szklo-h ... s-pro-plus
Kupiłem to i dobrze się sprawdza tak samo etui gumowe z tej stronki.
Ci użytkownicy podziękowali Szeryf1592 za ten post:
du_gi
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 644
Rejestracja: 7 wrz 2013, o 23:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 125 razy
Kontakt:

partycje.jpg
partycje.jpg (52.54 KiB) Przejrzano 647 razy
Kasowanie hasła Steam Decka przy pomocy systemu Fedora Workstation Live CD 36

Pobieramy 2GB obraz z oficjalnej strony Fedora
https://getfedora.org/en/workstation/download/
Fedora 36: x86_64 Live ISO

Wypalamy obraz ISO przy pomocy aplikacji:
Win32DiskImager

Aby obraz ISO był widoczny należy wybrać w oknie wyboru wszystkie rozszerzenia
*.*
Zapisujemy.

Wyłącz Steam Decka i włóż kartę sd z wypalonym obrazem Fedory.

W trakcie uruchamiania Stima Decka trzymaj klawisz głośności w dół, aż pojawi się lista systemów.
Z list (u mnie trzech pozycji) wybierz ostatnią - czyli karta pamięci.
U mnie pojawiło się to pod nazwą:
EFI SD/MMC Card (IT 0000 )
U kolesia z filmu, pojawiło się to pod nazwą:
EFI USB DEVICE (KingstonDataTRaveler 3.0 )

Z kolejnej listy (lista startowa obrazu CD Fedory) wybierz:
Start Fedora-Workstation-Live 36
naciskając na stimie jednokrotnie przycisk dpad:
w górę
a następnie potwierdzamy nasz wybór przyciskiem:
A

Czekamy niecałą minutkę i wybieram:
Try Fedora

W lewym górnej części ekranu naciskamy palcem (ekran jest dotykowy) na:
Activities
a następnie ikonę 9 kropeczek znajdującą się na końcu dolnej listy skrótów - ikonek.

Kolejnym krokiem jest uruchomienie wirtualnej klawiatury Fedory, znajdującej się w menu
Settings
Po uruchomieniu ustawień Fedory przewijamy lewą listę w dół aż natrafimy na
Accessibility
W prawej części okna, po przesunięciu w dół włączamy opcję:
Screen Keyboard
Na koniec zamykamy okno Settings.

Uruchamiamy terminal i wpisujemy poniższe komendy:
Activities > ikona 9 kropeczek > Terminal

Wyświetlanie dysków i partycji:

Kod: Zaznacz cały

lsblk
Tworzymy punkt montowania:

Kod: Zaznacz cały

sudo mkdir /run/media/foldervar
Montujemy partycję var stima:

Kod: Zaznacz cały

sudo mount /dev/nvme0n1p6 /run/media/foldervar
Koleś z filmu ma zainstalowanego windowsa więc jego katalog var jest inny.

Przechodzimy do katalogu zamontowanej partycji:

Kod: Zaznacz cały

cd /run/media/foldervar
Listujemy katalog foldervar aby sprawdzić poprawność: Przechodzimy do katalogu:

Kod: Zaznacz cały

cd lib/overlays/etc/upper/
Listujemy katalog upper: UWAGA!!! Kasujemy plik shadow na własną odpowiedzialność. Proszę nie mieć pretensji do mnie, jeśli coś pójdzie, w Waszym przypadku, nie tak (jak by co, to u mnie zadziałało):

Kod: Zaznacz cały

sudo rm shadow
Wyłączamy stima komendą:

Kod: Zaznacz cały

sudo shutdown now
Wyjmujemy kartę sd ze stima i uruchamiamy go. Pojawi się informacja, że stim sprawdza poprawność wersji. Stim jest tak skonstruowany, że posiada (powinien posiadać) dziewiczy plik shadow, który to sobie kopiuje do miejsca, z którego go przed chwilą usunęliśmy. Ten plik nie posiada żadnych haseł, co oznacza, że można sobie ustawić nowe hasło wpisując w terminalu, w desktop mode, komendę:

Kod: Zaznacz cały

passwd
Źródło:
_44
Awatar użytkownika
_44
Łowca
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2013, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

Kuwejt pisze: 23 paź 2022, o 15:52 partycje.jpg

Kasowanie hasła Steam Decka przy pomocy systemu Fedora Workstation Live CD 36

...
Ew. można wejść w desktop mode w profil i tam zmienić (nie pyta o stare).
ODPOWIEDZ