Epic Games - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

GThoro pisze: Satisfactory ma deal z Epic na 12 miesięcy, potem pewnie pojawią się na Steamie/innych platformach.
A co mają do tego gry niezależne? Pieniądze to gry AAA a te należą do największych wydawców którzy mają własne platformy.
Przecież ja nie mówię że Steam zniknie. On zawsze będzie. Tylko tylko że nie będzie już "sprzedawał" i brał prowizji od gier AAA bo tych tam po prostu nie będzie.
Producenci niezależni i tak nie przejdą do innych platform bo Steam ma zbyt duży zasięg. Z drugiej jednak strony trzymając się twojego przykładu z Satisfactory. Dev porówna ile zarabia na Epicu i ile zarabia na Steamie i jeśli większy zysk będzie na tym pierwszym to Steama może sobie odpuścić.
Problem jest i jest on widoczny na steamowych wyprzedażach. Przypominam że to producent/wydawca ustala cenę oraz to czy da i jaką przecenę a nie Steam czyli Valve. Valve tylko kasuje swoje 30% za dostarczanie infrastruktury.
Dla mnie (i chyba dla większości) liczy się cena - kupuję tam gdzie taniej.
Skoro dany wydawca i tak ponosi koszt utrzymania własnej platformy to jaki jest sens płacenia Valve 30%? I to 30% to płacimy MY bo to klient płaci. To ja wolę zapłacić o te 30% mniej jeśli wydawca zaproponuje mi to samo ale na własnym kliencie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

MerlinPL pisze: Dla mnie (i chyba dla większości) liczy się cena - kupuję tam gdzie taniej.
Skoro dany wydawca i tak ponosi koszt utrzymania własnej platformy to jaki jest sens płacenia Valve 30%? I to 30% to płacimy MY bo to klient płaci. To ja wolę zapłacić o te 30% mniej jeśli wydawca zaproponuje mi to samo ale na własnym kliencie.
To niestety tak nie działa. Przykład - AC Odyssey bez promocji kosztuje na Steamie 249zł. Czy na Ubi Store kosztuje 30% mniej? Nie, dalej kosztuje 249zł. A jak wygląda taki Darkisders 3, który jest na Steamie i Epicu? Steam 214,99 zł, a w Epic jest -30% (lub tam -18%?, czy ile tam mniej Epic bierze) tej ceny, czyli... 214,00 zł :trollface:

Jeśli myślisz, że ktokolwiek obniży ceny swoich gier, bo będą płacili mniejszy "haracz", to się mylisz. Pamiętasz co miało być w ogóle z dystrybucją cyfrową? Każdy myślał tak, że przy pudełkach trzeba ponieść masę dodatkowych kosztów (wysyłka, produkcja pudełek, dodatkowe marże itp. itd.), więc gry w cyfrze będą odpowiednio tańsze. Wiemy jak było. To samo będzie tutaj - gry nie będą nagle o te x% tańsze na Epicu w porównaniu do Steama. Ceny będą identyczne na Steamie i Epicu, tylko dev będzie dostawał z tego więcej. A gracz ma to generalnie w nosie, kto i ile dostaje.

No i piszesz, że kupujesz tam gdzie taniej. Na Steamie (a raczej na kluczach Steam) zawsze będzie najtaniej, bo klucze Steam sprzedaje setki innych sklepów w wielu regionach, więc konkurencja jest całkiem spora. Gry na Epic Store sprzedaje tylko Epic.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

MerlinPL pisze: Producenci niezależni i tak nie przejdą do innych platform bo Steam ma zbyt duży zasięg.
Zasięg nie zawsze przekłada się na sukces gry. Twórcy gier niezależnych dużo lepiej przędą obecnie w sklepie Nintendo gdzie konkurencji o wiele mniej, ceny wyższe a ludzie kupią i tak :D

Problem w tym, że "kupowanie" wyłączności przez Epic to nieco krótkowzroczna strategia bo o ile skompensuje ona mniejszą sprzedaż na nowej platformie to nie zbuduje bazy klientów danemu twórcy na przyszłe tytuły które już tego "dofinansowania" mieć nie będą. No chyba, że kolejne tytuły już będą wychodzić na wszystkie platformy jednocześnie.

Jestem bardzo ciekaw jak pomysł Epic na przyciągnięcie ludzi i twórców wpłynie na obecną sytuację rynkową. Kto wie, może się nawet kiedyś doczekamy Humble Epic Store bundle XD
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

borubar pisze: (...)
Totalnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.
Po pierwsze cena nowości zasadniczo jest stała i niezależna od platformy ("ustawowe" 60 USD)(ale czytaj dalej).
Po drugie spójrz na ceny gier od Ubisoftu w formie klucza na uPlay - są na starcie (premierowo) tańsze o 10-20% od premierowej ceny na Steamie.
Po trzecie ceny w przecenach. Porównaj sobie ile kosztują starsze gry wydane przez EA podczas promocji na Steamie a ile kosztują w promocji na Originie. Do tego EA na Originie a Ubisoft na uPlay rozdawał gry za darmo. Te gry nadal mają swoje ceny na Steamie i chcą je na Stemie mieć musiałbym zapłacić i to cenę bardzo nieadekwatną do daty premiery.
Nawet nasz Wiedźmin 3 jest świetnym przykładem gdy porówna się cenę wersji steamowej a gogowej. Owszem CDP promuje w ten sposób swoją platformę ale jestem bardzo ciekawy ile osób kupiło na GOGu tylko tę jedną grę.
Przykładowo w moim przypadku takie GTA 5 mam na Social Clubie bo tylko taka wersja dostaje dobre zniżki.
Łatwiej jest dawać promocje na własnej platformie gdy nie musisz się dzielić. A powtórzę to my gracze płacimy prowizję. Jeśli więc Ubisoft czy EA da 30% promocyjnej zniżki to ja mam korzyść bo mam taniej a oni nic nie "tracą" bo zarobią dokładnie tyle samo co by zarobili na Steamie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

czy subnautica ma jakieś acziwmenty wewnątrz gry?
Awatar użytkownika
Łowca

MerlinPL pisze: ...
Najwyraźniej dalej cię nie rozumiem, ale mimo wszystko napiszę co mi się wydaje, więc jeżeli dalej piszę nie na temat, to nie musisz czytać do końca i się do tego odnosić, a sam komentarz niekumatego borubara umrze śmiercią naturalną ;)

Piszesz, że klucz uPlay na premierę jest tańszy niż ta sama gra na Steam na premierę (czyli klucz też jest tańszy niż bezpośrednio na Uplay, bo tam cena jest taka sama jak na Steam). Tylko tak samo jest na Steamie (w przypadku gier wydawanych tylko na Steam), bo często można kupić klucz Steam w dużo niższej cenie niż cena tej gry na Steamie (i nie mówię tu o zakupach w Rosji). Czyli uogólniając widać, że klucz na daną platformę kupiony gdzie indziej jest tańszy (wiadomo, konkurencja sklepów sprzedających klucze) niż zakup bezpośrednio na danej platformie. Czyli jeżeli dany klient/sklep przyjmuje też klucze "z innych źródeł" to te na ogół są 10-20% tańsze niż zakup bezpośrednio w danym kliencie/sklepie. Jedyny problem jest taki, że Uplay/Origin nie sprzedaje kluczy Steam do swoich gier i wtedy nie ma wyboru, więc bardziej opłacalny jest zakup klucza na Uplay/Origin. Tego nie kwestionuję. Ale tak samo wygląda to w drugą stronę - możesz kupić klucz Steam do danej gry taniej w innym sklepie, ale jeżeli ta sama gra jest też na Uplay/Origin (i bardzo chciałbyś ją akurat tam mieć), to przeważnie klucza Uplay/Origin do niej nie kupisz i musisz kupić bezpośrednio przez Uplay/Origin, gdzie cena jest identyczna jak bezpośrednio na Steam (a nie X% niższa - tak samo jest na Epic Store, ceny też nie są dostosowane do 12% prowizji dla Epic, tylko kosztują tyle samo co na Steam).

Ja generalnie pisałem o zakupach bezpośrednio na danej platformie na premierę, czyli że np. sprzedając na Steamie AC Odyssey na premierę za 249, Ubi dostaje 70% tej kwoty. Natomiast przy zakupie na Uplay za 249, Ubi dostaje 100% tej kwoty. Nie obniżają więc ceny o 30%, choć teoretycznie mogliby, bo i tak do łapki dostaliby tyle samo kasy (pomijamy koszty utrzymania infrastruktury własnego klienta itp.). To, że kiedyś może przy jakiejś wyprzy dadzą dodatkowe kilka % mniej, to już inna sprawa. Co do samych przecen, to nie widziałem, żeby różnice sięgały aż 30% (choć tego nie sprawdzałem jakoś specjalnie). Np. dodatek do ostatnich Heroesów kosztował na Steam 29,97 i teraz na Uplay też kosztuje 29,97 (podaję ten przykład, bo poluję na tę grę). Ale generalnie nie chodziło mi o przeceny.

Co do darmówek, to działa to w obie strony. Czasem gry na Steam są rozdawane za free, a na innych klientach nie są. Gdybym więc chciał taką rozdawaną na Steamie grę koniecznie mieć na Uplay/Originie, to musiałbym ją kupić, mimo iż mam za darmo ze Steama.

Czyli generalnie cały twój wcześniejszy wywód tyczy się raczej tylko wyprzedaży i ewentualnej opcji zakupu klucza gdzie indziej. W tym przypadku Epic Store jest w jeszcze "gorszej" sytuacji, bo póki co nie ma (chyba) czegoś takiego jak klucz Epic.

Mój komentarz (najwyraźniej nie na temat) z kolei tyczył się bezpośrednich zakupów na premierę bezpośrednio na każdej platformie, bo w sumie całość rozbija się o % pobierany przez właściciela danej platformy i jego wpływ na cenę dla klienta.

PS A właściwie jak to jest - czy jeżeli gra w postaci klucza Steam sprzedawana jest w pudle albo innym cyfrowym sklepie, to Valve też dostaje wtedy 30%, czy nic?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

borubar pisze: PS A właściwie jak to jest - czy jeżeli gra w postaci klucza Steam sprzedawana jest w pudle albo innym cyfrowym sklepie, to Valve też dostaje wtedy 30%, czy nic?
30% od sprzedaży tylko bezpośrednio na Steam. Klucze nie są obłożone tym "podatkiem".
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

borubar pisze: Nie obniżają więc ceny o 30%, choć teoretycznie mogliby, bo i tak do łapki dostaliby tyle samo kasy (pomijamy koszty utrzymania infrastruktury własnego klienta itp.).
Wiadomo, że nie obniżą o 30%, bo jakby mieli obniżyć, to po co im własna platforma, skoro tyle samo dostają co z cudzej. Chodzi o to, aby zarabiać przecież. To by było raz.
Dwa - obniżają ceny o 20%, więc i tak dostają 10% więcej niż ze sztim :trollface: A że nie każdy z tego korzysta, to dla nich tym lepiej :E
Awatar użytkownika
Łowca

Raffael pisze:
borubar pisze: PS A właściwie jak to jest - czy jeżeli gra w postaci klucza Steam sprzedawana jest w pudle albo innym cyfrowym sklepie, to Valve też dostaje wtedy 30%, czy nic?
30% od sprzedaży tylko bezpośrednio na Steam. Klucze nie są obłożone tym "podatkiem".
Czyli w takim przypadku zły wujek Gaben bierze na siebie utrzymanie i udostępnianie gier. Jak miło :) Dobroduszny Epic "12%" Store nie sprzedaje kluczy i nie daje wyboru w tym względzie, a ceny gier 3rd party (czyli bez gier od Epic i bez gier z ekskluzywnym dealem) i tak są identyczne jak na Steam (np. Darksiders 3). Jako konsument nie wiem, czym się tutaj podniecać w przypadku sklepu Epic. Gdyby ceny rzeczywiście były o te kilka % niższe... A tak to sorry, wybieram wersję Steam (a raczej klucz Steam z konkurujących ze sobą sklepów).
Awatar użytkownika
Łowca

bolesna prawda pisze:
borubar pisze: Nie obniżają więc ceny o 30%, choć teoretycznie mogliby, bo i tak do łapki dostaliby tyle samo kasy (pomijamy koszty utrzymania infrastruktury własnego klienta itp.).
Wiadomo, że nie obniżą o 30%, bo jakby mieli obniżyć, to po co im własna platforma, skoro tyle samo dostają co z cudzej. Chodzi o to, aby zarabiać przecież. To by było raz.
Dwa - obniżają ceny o 20%, więc i tak dostają 10% więcej niż ze sztim :trollface: A że nie każdy z tego korzysta, to dla nich tym lepiej :E
Miałem napisać, ze w uproszczeniu podaję 30%, bo ktoś zaraz by się czepiał. Ale zrezygnowałem. Mea culpa :) Obniżają ceny o 20%, ale tylko na wyprzach, bo na premierę jest identycznie.

Tylko to wszystko tyczy się właśnie firm, które robią swoje gry, jak Ubi. Cała reszta (większość), czyli np. taki Darksiders 3 nie jest robiony przez Epic i nie jest to ich platforma, jednak mimo płacenia 12% (zamiast 30%) cena jest identyczna. Nonsens. I generalnie clou moich wypowiedzi (które chyba nie są na temat).
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

borubar pisze: Tylko tak samo jest na Steamie (w przypadku gier wydawanych tylko na Steam), bo często można kupić klucz Steam w dużo niższej cenie niż cena tej gry na Steamie (i nie mówię tu o zakupach w Rosji).
Tak ... tylko że ja nie mówię o grach dostępnych wyłącznie na Steamie tylko o grach dużych wydawców posiadających własne platformy. Nowych gier od Ubisoftu nie kupisz w postaci kluczy Steam a jedynie w postaci kluczy uPlay.
I o ile i na uPlay i na Steamie premierowo mają taką samą cenę to keyshopy już w dniu premiery oferują te gry taniej właśnie w postaci kluczy uPlay.
Może dla nas w Polsce ma to małe znaczenie ale dla rynku zachodniego do którego tak naprawdę kierowana jest oferta już tak. Bo taki Niemiec ma wybór: 60 euro na Stemie albo 45-50 euro za klucz uPlay. To na 5-6 grach ma już jedną grę gratis a i tak wersja steamowa wymaga uPlaya.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Tak apropos dyskusji n/t nowych platform do gier oraz ich szans w konkurowaniu ze steamem polecam lekturę (po angielsku) tego bardzo zacnego artykułu
https://www.fortressofdoors.com/so-you- ... ith-steam/
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

lewriczin pisze: Tak apropos dyskusji n/t nowych platform do gier oraz ich szans w konkurowaniu ze steamem polecam lekturę (po angielsku) tego bardzo zacnego artykułu
https://www.fortressofdoors.com/so-you- ... ith-steam/
Kiepściutki ten artykuł.
Podsumowanie pokazuje jaką "wiedzę" ma twórca.
Steam is Steam and has all the games
Źle. Nie ma od kilku lat gier EA.
Ostatnio stracił Black Ops 4 (najlepsze otwarcie w historii serii), Fallouta 76 i zapewne Rage 2 i Dooma.
Przydały by się też dane na temat tego ile osób zakupiło GTA5 na Social Club a ile bezpośrednio na Steam.
GOG has retro games, and retro gamers
Źle. Tak było kiedyś. Dzisiaj GOG sprzedaje też nowości AAA niezależnych producentów.
Do tego GOGa wybierają osoby które są przeciwne drm jakim jest Steam.

Ani słowa o uPlayu który i tak jest wymagany przez wszystkie nowe gry od Ubisoftu.

Na koniec powtórzę po raz kolejny: gracze idą za grami. Wyprowadzka największych graczy (wydawców) na rynku ze Steama jest i będzie równa zakupowi tych gier przez graczy tam gdzie będą one dostępne.
Steamowi zostaną więc tylko gry indie. Raczej się tym nie zmartwią bo i tak generują olbrzymie zyski na samej sprzedaży skórek do swoich gier.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz

borubar pisze: Tylko to wszystko tyczy się właśnie firm, które robią swoje gry, jak Ubi. Cała reszta (większość), czyli np. taki Darksiders 3 nie jest robiony przez Epic i nie jest to ich platforma, jednak mimo płacenia 12% (zamiast 30%) cena jest identyczna. Nonsens.
Żaden nonsens, klauzule o takiej samej wysokości cen nominalnych w konkurujących ze sobą sklepach to standard i nikt poważny nie pozwoli na jakieś odstępstwa od tego. Oczywiście, z perspektywy osoby kupującej gry *pietruszka* ale nie do ominięcia poza wyprzedażami chociaż i tam bym się nie spodziewał jakiejś rewolucji bo mentalność developerów co poszli na Epic Store to '*klikklak* się, ja swoje dostałem'.

Co do postu powyżej - Rage 2 jest już potwierdzone ekskluzywnie na launcher Bethesdy. Doom - jeszcze - nie.

Zresztą, ja bym się nie spodziewał jakiegoś totalnego exodusu ze Steama poza paroma największymi rybami (EA już poszło, Activision cholera wie bo oni wydają pół gry rocznie, zresztą w Call of Duty na PC gra 5 osób więc znikoma strata chociaż Spyro mogliby rzucić na Steama w przyszłości; Bethesda pójdzie i pewnie Rockstar jak łaskawie rzuci RDR2 pecetowcom za 30 lat). Reszta relatywnie dużych ryb - Square, Capcom, Bamco, sratata - ma raczej więcej do stracenia w tworzeniu swoich launcherów poza tym ci wymienieni to Japonia, fakt istnienia innych sklepów niż Steam odkryją najwcześniej za parę lat :^)
Awatar użytkownika
Łowca

ayymao pisze: Żaden nonsens, klauzule o takiej samej wysokości cen nominalnych w konkurujących ze sobą sklepach to standard i nikt poważny nie pozwoli na jakieś odstępstwa od tego. Oczywiście, z perspektywy osoby kupującej gry *pietruszka* ale nie do ominięcia poza wyprzedażami chociaż i tam bym się nie spodziewał jakiejś rewolucji bo mentalność developerów co poszli na Epic Store to '*klikklak* się, ja swoje dostałem'.
Tak, chodziło mi nonsens z punktu widzenia kupującego. Jeżeli mam do wyboru Darksiders 3 na Steama za 214,99 i 214 na Epic, to wybieram Steam (dodatkowo dochodzi możliwość zakupu tańszego klucza Steam, czego na Epicu nie ma). A jeżeli nie ceną, to czym mnie mają zachęcić? Launcherem i ficzerami na poziomie Steama sprzed ponad dekady? I o to się całość rozbija, bo co za różnica dla mnie, czy dev zapłaci 12% czy 30% "haraczu". Mi to powiewa, skoro ceny takie same. A jeśli sklep nie przyciągnie użytkowników, to padnie.

Tutaj jeszcze kilka luźnych przemyśleń na temat sklepiku Epic i tyle ode mnie :)
Póki co nie zanosi się na to, żeby 2-3 tytuły indie z roczną ekskluzywnością zrobiły różnicę. Gdyby to były jakieś AAA... A może warto by wprowadzić abo w stylu Origin Access/Xbox Game Passa? A tutaj nic. Darmówki też są rozdawane przez różne sklepy, choćby sam Steam albo Humble. Czyli Epic generalnie nie oferuje nic nowego dla kupujących, a przecież oni są najważniejsi i o nich trzeba walczyć. Czym oni chcą się wybić? "Kup u nas, bo dzięki temu dev dostanie więcej twojej kasy". A co mnie to obchodzi. "Kup u nas, to pograsz w indyczka rok wcześniej". Poważnie? To już lepszą ofertą w uszach użytkowników jest "kup u nas, a gra będzie DRM-free". Nawet takie GOG Connect to coś ciekawszego niż oferta Epica. Microsoft podobno niedługo będzie oferował Game Pass dla PC (teraz działają tylko gry Play Anywhere), czym również (z)niszczą ofertę Epic.

Jak nie będzie zainteresowania ze strony kupujących, to dla deva mało ważne będzie czy zapłaci 12% zamiast 30%, skoro i tak nikt w tym sklepie nie będzie kupował. Póki co Epic walczy bardziej o deva (który w ramach wdzięczności zrezygnuje ze Steama... tak już to widzę :D bez dodatkowego smarowania się nie obejdzie) niż klienta i liczy na to, że (czasowo) ekskluzywne indyki spowodują przejście ludzi ze Steama (lub chociaż jakieś tam zainteresowanie). Moim zdaniem srogo się rozczarują.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

borubar pisze: Miałem napisać, ze w uproszczeniu podaję 30%, bo ktoś zaraz by się czepiał. Ale zrezygnowałem. Mea culpa :) Obniżają ceny o 20%, ale tylko na wyprzach, bo na premierę jest identycznie.
No właśnie obniżają bez wyprzy, na wyprzy możesz obniżyć o dodatkowe 20% :E Punkty ubi dają zniżkę ;)

Ale wracając do tematu super sklepu Epic i "eksów", to uwaga, już będą mieli pierwszy gruz pierwszego mocnego średniaka, i to na wyłączność. A będzie nim...
...
...
The Walking Dead Final Season
:lol:

https://www.polygon.com/2018/12/20/1815 ... eason-pass
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Ale exem to jest juź u nich Hades i Journey jako wydanie PC
Awatar użytkownika
Łowca

bolesna prawda pisze: No właśnie obniżają bez wyprzy, na wyprzy możesz obniżyć o dodatkowe 20% :E Punkty ubi dają zniżkę ;)
Jak? Gdzie? Kiedy? :D Nowy Asasyn bez wyprzy na Uplay kosztuje tyle samo co bez wyprzy na Steam, czyli 249zł. 20% za punkty Ubi być może zniknie wraz z "marcową rewolucją". No i niby masz 20% zniżki za punkty Ubi na Uplay, z drugiej strony na Steamie masz karty, które możesz sprzedać i zrobić sobie samemu zniżkę. To są takie raczej specjalne przypadki. Nie każdy ma Ubi punkty, nie każdy ma karty Steam.

Tymczasem mamy wyprz na Steam i Uplay, a widzę że ceny gier Ubi na Steam raczej podobne do tych z Uplay - na szybko przejrzałem The Division, AC Odyssey czy AC Origins w wersjach zwykła oraz Gold i ceny są identyczne. Tylko Watch Dogs 2 Gold u nas z jakichś dziwnych przyczyn jest mega tani, ale WD2 Gold u nas zawsze było tańsze niż nawet podstawka. Więc generalnie Ubiki nie robią dodatkowych obniżek na swoich platformach, zupełnie tak jak pisałem na początku :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

ładnie ładnie, jeszcze jedna gra i będzie 20 w ich sklepiku, 10 ma napis wkrótce do tego oficjalnie wstrzymano prace nad Unreal Tournament więc 1 odejdzie, firma wydmuszka która stoi na tym, że dzieci kupują skiny do darmowej gierki, a reszta projektów z ostatnich lat idzie do kosza niby mają ten swój Unreal Engine 4 ale co to jest za konkurencja, na razie brzmi to jak żart. Wykładanie pieniędzy na indie developerów aby wydali exa na ich platformie która jeszcze mniej niż miesiąc temu była w 100% używana jedynie przez fortnajtowców to jakaś abstrakcja, nie wyobrażam sobie aby fortnajtowiec nagle kupił indyka za 100 złoty, a tym bardziej osoba budująca swoją bibliotekę latami na steamie. W siedzibie valve ładnie muszą się z nich nabijać, konkurencja z 20 grami, bazująca na podkupowaniu indie developerów, ciekawe ile potrwa wykładanie kasy na exy, i kiedy się zorientują, że fortnajtowiec nie zacznie nagle kupować indyków po 100 złoty a steamowiec nie porzuci jednej platformy dla drugiej która oferuję oprócz 20 gier absolutne nic.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

PiccoloPL pisze: Ale exem to jest juź u nich Hades i Journey jako wydanie PC
Hades ma pojawić się na innych platformach na premierę.
ODPOWIEDZ