Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

WileTheBest pisze: Czy wam też zniknęło na karcie gry w bibliotece to ile godzin się w nią rozegrało?
Mi też znikają ale jak włącze jakąś grę to od razu pojawiają się godziny, a jak zrestartuje steama to znowu mi znikają
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 728 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

boskiapollo pisze:
Bez sensu to co piszesz. Jeśli gra Ci się podoba to recenzja powinna być pozytywna. Jeśli masz coś do wydawcy to wyślij chociażby maila a nie pisz kłamliwą recenzję. Bo wprowadzasz innych zwyczajnie w błąd. Co mnie w recenzji danej gry interesuje Twoj stosunek do wydawcy? Oceniaj grę a nie wylewaj swoje frustracje psując opinie danej grze. Restauracji też wystawisz negatywa bo należy do Gesslerowej, której powiedzmy nie lubisz? Nowego gracza nie interesuje czy coś Ci się zepsuło po 1000h gry. Chcę wiedzieć czy jak spróbuję to będzie dobrze się bawił, a swoim podejściem być może zniechęcisz kogoś do całkiem dobrej gry. Pisanie recenzji na złość wydawcy jest słabym pomysłem wg mnie. Taki duży wydawca i tak się nie przejmie tym, a tylko potencjalnie powstrzymasz kogoś przed zagraniem w fajna grę.

P.S. A czy początek Twojej wypowiedzi to o ARK? Bo mam kolegów zapaleńców, którzy narzekali podobnie na skasowanie serwerów i inne podobne decyzję z okazji premiery gry.
Nie chodzi o ARK. Nie chodzi o konkretny tytuł. To miał być przykład że może się coś takiego zdarzyć. Choć ja nie doświadczyłem to czytałem o takich przypadkach.

Co do recenzji Fallouta moja brzmi tak:
Spoiler:pokaż
Jak widać jest opisany powód wystawienia negatywa. Tak jak patrząc na oceny to 54 z 64 osób uważa że moja recenzja jest pomocna. Jeżeli rozważałbym kupienie gry do pogrania i zerknął na recenzje i przeczytałbym podobną mojej to zainteresowałbym się tematem. Jeżeli jakiś wydawca by leciał w kulki jak robi to bethe$da to bym gry nie kupił, wybrałbym inny tytuł. Może kiedyś steam wprowadzi możliwość oceniania wydawców i wtedy będzie można rozgraniczyć produkt od firmy. Teraz tak nie jest i musimy z tym żyć.

Moja wiadomość miała na celu wskazanie iż są uzasadnione powody dla których po setkach, lub tysiącach godzin można wystawić negatywa. Nie znaczy to że usprawiedliwiam każdego kto tak robi. Jest wielu trolli, wielu hejterów i wielu kretynów co dla jaj wystawiają po 300h negatywa i to nie jest w porządku.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

Furrak pisze: Zazdroszczę Wam. Nigdy nie graliście w jakąś grę z umiłowaniem, nigdy nie byliście w jakimś community powiązanym z taką grą. Gdybyście byli, gdybyście grali bez problemu potrafilibyście sobie wyobrazić że wydawca może jednym patchem spartolić wszystko nad czym pracowaliście przez setki, a nawet tysiące godzin. Że cała praca, często wielu ludzi z którymi rywalizowaliście, albo współpracowaliście może być unicestwiona jedną decyzją. Wtedy właśnie wystawia się negatywa i jest to w pełni uzasadnione. Inny przypadek Fallout 4. Mam na liczniku 1700 godzin i wstawiłem negatywa, bo to jedyny znany mi sposób pokazania że kroki bethe$dy mi się nie podobają. I z reguły nie ma to nic wspólnego z graniem po kilkaset godzin w grę która nam się nie podoba itp :)
Przecież mówimy tylko i wyłącznie o grach single player a nie jakimś MMORPG, gdzie faktycznie jednym wielkim patchem cały mechanizm rozgrywki albo mechanikę walki można by było zmienić na minus. Albo wprowadzono by jakieś rażące płatności, czyniące ze zbalansowanej rozgrywki typowe P2W.
Poza tym ja tu nigdzie nie pisałem o hejt ocenach ze względu na takie akcje jak płatne mody, bo to jest raczej forma poruszenia społecznego, które w ten sposób próbuje zmusić twórców do zmiany decyzji -> coś jak w przypadku polityki cenowej Paradoxu, gdzie to nawet przyniosło oczekiwany skutek. I to jestem w stanie zrozumieć a nawet popieram.
Ja pisałem o tym, że nie potrafię zrozumieć graczy, którzy grają tak długo w daną grę i wystawiają niską ocenę nie z powodu nagłej decyzji o płatnych modach czy zbroi dla konia, ale z powodu samej gry w sobie :P .
Jeśli przegrałbyś 1700(!!!) h w jedną grę i potrafiłbyś wystawić jej negatywną ocenę, bo stwierdziłbyś, że gra jest słaba, to na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad samobiczowaniem się by poziom masochizmu wnieść na wyższy level.
A widziałem nawet na naszym forum już wiele przypadków recenzji, gdzie ktoś grą w grę 50-200h a potem daje 2-5/10 :P .
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Sama mam w Fallout 4 76 godzin, w zasadzie podstawka wymaksowana, wszystkie 3 zakończenia itp. A gra niespecjalnie mi się podobała. Dlaczego?

Bo chciałam zobaczyć całość, dopiero wtedy robić porównanie i móc z czystym sumieniem napisać "ta gra jest słaba bo x i y". Jakbym pograła 10h i wystawiła opinię negatywną że "fajny FPS z wyrzuconymi elementami RPG i tragicznym silnikiem", to ludzie by się rzucali że "Za mało grałaś, więc jak możesz oceniać całość?! Dalej jest o wiele lepiej!!".
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

MSKOTOR pisze: Sama mam w Fallout 4 76 godzin, w zasadzie podstawka wymaksowana, wszystkie 3 zakończenia itp.
To chyba jakiś speed run, każdy wie, że główny wątek w grach Beth jest do kitu i gra się tylko poboczne, a w 76h to na pewno wszystkiego nie widziałaś to jak możesz oceniać!!!1111oneone

:trollface:

IMHO wystawianie negatywów w recenzji za zachowanie wydawcy to dobra praktyka, bo to jest coś co w mniejszy lub większy sposób przekłada się na to co dla wydawcy najważniejsze - sprzedaż. Maile będą na 99% trafiać do kosza, szczególnie w przypadku Bethesdy, która ma gdzieś opinię graczy. Natomiast nie mogą mieć gdzieś wyników sprzedaży.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Z Falloutami of Beth jest taki problem, że technicznie to kupa bugów w oklejonym taśmą silniku gdzie można łazić sobie po szkole czy pracy więc te dziesiątki, setki a nawet tysiące godzin nie szokuje mnie. No i Alt+Taby ew. gra na jednym monitorze a praca na drugim (jeśli praca jest zdalna) nabijająca czas.

Tyle że Fallout to marka z większym potencjałem (dlatego zbiera krytykę do dzisiaj przez zgorzkniałych ludzi z zakątków internetu i forum o grach RPG) co pokazały pierwsze dwie części i Nowy Vegas. Ciekawy świat i postacie, odkrywanie sekretów w róznych zakamarkach pozostawionych przez osoby dawno wąchające łajno brahminie od spodu a przede wszystkim - post apokalipsa i wędrówka po ogarniającym się świecie po opadzie bomb...

Łazić i strzelać do przeciwników a także zbierać przedmioty (obie skalowane do poziomu gracza) można robić w każdej innej marce. Fallout się jedynie marnuje.

Wystawianie negatywa po tylu godzinach z powodu patcha psującego grę? Z jednej strony dobre bo ostrzega potencjalnego klienta przed problemami. Z drugiej strony - pecety to nieobliczalne urządzenia i jednemu gra może działać a komuś innemu już nie (jakby się uprzeć to i na konsolach mogą być podobne przypadki). O spadku jakości wraz z postępem w grze (im dalej w las tym mniej drzew tj. gorzej) swoją drogą.
Bo powiem wam, jako gracz z jako takim stażem, że gier w których ostatnia porcja gry (finał i trochę przed) trzyma dobry poziom jest niewiele.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2017, o 14:46 przez EdmundBA, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 175 razy
Podziękowania: 58 razy
Kontakt:

MSKOTOR pisze: Sama mam w Fallout 4 76 godzin, w zasadzie podstawka wymaksowana, wszystkie 3 zakończenia itp. A gra niespecjalnie mi się podobała. Dlaczego?

Bo chciałam zobaczyć całość, dopiero wtedy robić porównanie i móc z czystym sumieniem napisać "ta gra jest słaba bo x i y". Jakbym pograła 10h i wystawiła opinię negatywną że "fajny FPS z wyrzuconymi elementami RPG i tragicznym silnikiem", to ludzie by się rzucali że "Za mało grałaś, więc jak możesz oceniać całość?! Dalej jest o wiele lepiej!!".
Z ciekawości -> płacą Ci za to czy aż tak bardzo przejmujesz się opinią innych, że musiałaś spędzić 76h z grą, która już po 10 h Ci się nie podobała :P . Widać presja społeczna steamowej braci jest duża.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Nie, po prostu nie lubię jak ludzie "argumentują coś" nie mając o czymś pojęcia. Na obojętnie jaki temat. Nie wiedzą co to in vitro, a chodzą i pouczają innych. Nie wiedzą jak działają szczepionki, a do sejmu noszą błagania, żeby rodzice mogli "wybierać" i narażać całą populację na powrót chorób. Nie widzieli gry na oczy, ale zgodnie z tłumem owiec biegną i po godzinie wystawiają negatywne / pozytywne oceny. NIe zadadzą sobie trudu przeliczenia prawdopodobieństwa, a krzyczą na SG że ktoś im kradnie szanse itp itd. Takie moje skrzywienie. "Steamowa brać" nie ma tu nic do gadania.

Albo masz zdanie, które możesz poprzeć sprawdzalnymi argumentami (na co potrzeba czasu, niektórych rzeczy nie da się nawet i po 10h sprawdzić) albo nie odzywaj się w cale. Są gry, gdzie przez np połowę jest ok, a potem widać spadek jakości. Co nie zmienia faktu, że na końcu może być lepiej. Czemu mam oceniać grę na podstawie jej połowy? Seria Shadowrun. Rozpoczyna się wolno jak flaki z olejem i do Dragonfall podchodziłam chyba z 4 razy. Bo mnie nudziło czytanie ton tekstu. Ale jak już wsiąkłam w fabułę to skończyłam w kilka posiedzeń i poznałam wszystkie zakończenia.

Spróbuj ocenić Hatoful Boyfriend przechodząc 1 ścieżkę podstawową. A spróbuj odkrywając ukryte zakończenie. Lub Pony Island po tym, że nie potrafisz gry uruchomić (0/10, couldn't get past loading screen). Dopóki nie poznamy całości (lub większości) czegoś to nie ma sensu tego oceniać. Pewnie, Fallout 4 był nudny. Ale po 10h nie mogłam wiedzieć, że zakończenia się między sobą niczym nie różnią.
Ci użytkownicy podziękowali MSKOTOR za ten post:
Furrak
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Przykład tego jak ocenia steamowa brać: Humble Monthly doesn't give you All current and Future Champions like the Steam version does fyi .$12 for 2 Champions, i czerwony kciuk dla quake champions w dół.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

kurde drugą nocke z rzędu siedze i chce pobrać jakąś popierdółke gre okolo 100MB i nie da się bo leci transfer na stimie po pare kilobajtów, nie mam żadnych ograniczeń jeśli chodzi o internet w nocy no i w dzień leci normalnie full łączem
zmieniałem region pobierania i nic nie pomogło

zastanawiam się czy tylko ja tak mam
q51
Awatar użytkownika
q51
Robin Hood
Podziękował: 22 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

no ja tak nie mam. przed chwila pobralem dwie niewielkie gry przy normalnej predkosci downloadu.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1292 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Nie wiem od czego to zależy, ale ja też 200 mb przez steam pobieram 30 minut teraz... Masakracja.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Co jakiś czas sprawdzajcie serwer pobierania bo Steam (przeważnie po aktualizacji) zmienia samodzielnie serwer na nam najbliższy czyli Polska i od razu transfer marny, a z Filadelfii zawsze mam max łączę. Z tym że jak napisał Armin zdarzają się przypadki i dotyczy to właśnie tych bardzo małych gier że pobieranie jest bardzo wolne.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

Ja mam cały czas Poland ustawione i żadnych problemów przez ostatnie tygodnie/miesiące. Zarówno gry małe i duże, jak i warsztat.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

Niriles pisze: Ja mam cały czas Poland ustawione i żadnych problemów przez ostatnie tygodnie/miesiące. Zarówno gry małe i duże, jak i warsztat.
Zależy jakie masz łącze. Ktoś może mieć 8 Mb i powie że wszystko gra bo przecież 1 MB idzie więc ma max łącze, inny natomiast ma 500 Mb i nie będzie zadowolony gdy zamiast 60 MB ma 30 MB na sekundę gdy ciągniesz 100 GB.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 121 razy
Kontakt:

Mam 1 GB na świetle. Sprawdzałem rano i faktycznie był problem, czy to na PL czy berlińskim. Co ciekawe "w miarę tj. 15MB/s" działało na którymś z US. Obecnie PL wydaje się działać normalnie: ~60 MB/s.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Wczoraj podobno steam miał jakieś problemy. Widziałem dużo narzekań na forach CS GO, że problemy z pobieraniem i wyszukiwaniem gier, ale dotknęło to tylko część użytkowników. Ja ze znajomymi problemów na przykład nie miałem.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Wy tu gadu-gadu, a ja dalej się nie doczekałem na odpowiedź czego używacie zamiast SIH. haha :D
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 14 razy
Podziękowania: 53 razy
Kontakt:

Skoro już o pobieraniu mówicie, to ja też mam z nim problem.

Dzisiaj próbowałem ściągnąć Mortal Kombat i ciągle po rezerwacji miejsca wyskakiwał komunikat "Nie można zainstalować", żadnej przyczyny nie było napisanej, dopiero po któryś tam razie zadziałało, ale widzę że nie tylko mortal kombat mi nie chciał się pobrać, teraz próbuje Dishonored i to samo wyskakuje.

Wczoraj przy próbnie pobrania Dishonored przy pobieraniu nie było ani obrazka ani nazwy gry a ściągał się tylko skrót bez ikonki który nie działał.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Twarzowiec pisze: Wy tu gadu-gadu, a ja dalej się nie doczekałem na odpowiedź czego używacie zamiast SIH. haha :D
Bez problemu znajdziesz w internetach starszą wersję, zainstaluj i używaj. Zablokuj tylko aktualizacje wtyczki w Chrome. W Operze (jeśli używasz) wtyczka sama się nie zaktualizuje, więc jest jeszcze łatwiej. A będzie działać przynajmniej do czasu, jak Valve coś namiesza.
ODPOWIEDZ