Wrażenia z Bazaru

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Pomysł fajny, mam nadzieję na ciekawe oferty za niewielkie kwoty :) Zawsze to jakaś alternatywa w źródle gier.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Nie lubię tego całego handlowania, bo to zło :dziadek: W każdym razie bazarek wygląda ładnie, jest przejrzysty i czytelny.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 7 razy
Kontakt:

remike pisze:
skrysz pisze: Bardzo miło to wygląda :) jednak widzę pewien mankament w porównaniu do dotychczas działającego Pchlego targu, który może wynika z mojego braku wiedzy na temat Bazaru.

Dla mnie Bazar wygląda jak by był nastawiony typowo na handlarzy, co prawda "swoich" czy "forumowych", ale jednak na handlarzy. Przyczyną jest reputacja i jej zbyt restrykcyjny wpływ na ograniczenie maksymalnej ceny oferty. Z punktu widzenia zwykłego szarego użytkownika forum, który ma trochę postów, który trochę sprzedał/kupił na Pchlim targu, o na przykład takie jak ja :D Bazar jest nieużyteczny, gdyż nie pozwoli mi sprzedać gier za kwotę wyższą niż 10 zł, a takie transakcje trafiły się po ostatnich HB Monthly. Patrząc na system reputacji widzę, że w przypadku gdybym chciał pozbyć się drugiego egzemplarza Dragon's Dogma za około 25 zł na Bazarze, to musiał bym dokonać jeszcze 89 transakcji, w których musiał bym przypilnować tego aby każdy kontrahent wystawił opinię. Patrząc na ilość gier jakie kupuje/sprzedaje na Pchlim targu/Bazarze to potrwa pewnie ze dwa lata zanim dokopię się 100 punktów reputacji.

Wniosek jest dość prosty - co ciekawsze, czy też co wartościowsze gry będę musiał sprzedać gdzie indziej, gdyż na Bazarze nie będę mógł ich wystawić za uczciwą kwotę.

Tak jak zaznaczyłem, może to wynika z moje niewiedzy lecz dla mnie wygląda na to, ze Bazar poprzez swoje restrykcje faworyzuje osoby handlujące na co dzień lub kupujące wszystko co popadnie, jednocześnie utrudniając korzystanie z Bazaru szarym użytkownikom.
Dzięki za opinię. Patrząc na Steamgifts gdzie każdy ma ~1000 pozytywów, to ten limit 100 nie jest aż taki przeraźliwy. Kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:
- pozytywa dostaje się zarówno gdy kupujesz, jak i gdy sprzedajesz. Nie będziesz musiał sprzedać 89 gier, jeśli będziesz też kupował
Pisząc opinię w ostatniej chwili zorientowałem się, że za kupno też mogę dostać pozytywa i z tego powodu napisałem 89 transakcji, a nie sprzedaży :E
remike pisze: - połączenie reputacji z ceną maksymalną ma o tyle sens, że nowi userzy nie będą mogli cię oszukać na duże kwoty.
Pewne ograniczenia są wymagane aby uniknąć wielu kłopotów z nieuczciwymi ludzmi i podpisuję się pod nimi wszystkimi moimi członkami :trollface: tylko mam wrażenie, ze próg reputacji jaki jest wymagany dla poszczególnych kwot może odrzuci czy też frustrować mniej lub bardziej nowych ludzi.
remike pisze: - system lewelowania ma być też motywacją do korzystania z serwisu. Owszem - nie sprzedasz od razu Dragon's Dogma za 25 złotych. Ale gdy zrobisz to kilka miesięcy, będziesz miał nielichą satysfakcję ;) Zresztą, droższe gry można opylić na G2A i Kinguinie, bo prowizje będą już mniej bolesne. Bazar ma służyć głównie do małych gierek, których sprzedaż na G2A/Kinguinie jest po prostu nieopłacalna.
W moim przypadku to raczej za dwa lata, a tyle czasu nie będę czekał z grą wartą dziś 25 zeta, ba, nawet pół roku nie będę czekał, gdyż za te kilka miesięcy klucz pewnie będzie wart nie więcej niż kilka złotych :dziadek: Zawsze wole grę w dobrej cenie odsprzedać "ziomusiowi z forum" niż bezdusznie opchnąć jak jakiś Janusz na G2A/Kinguin :E

Jakie ustawicie progi tak się wszyscy dostosujemy - jedni będą specjalnie kupować gry po 50 groszy aby nabić sobie reputacje, inni machną ręką i pójdą gdzie indziej, jeszcze inny wkurzą się na tyle, że całkiem rozstaną się z Łowcami. Cóż, każda rewolucja czy nawet ewolucja wymaga ofiar :gwizdany:
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 1 raz

Interesująca opcja ale te punkty reputacji pewnie będą irytujące
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 7 razy
Kontakt:

Mi się podoba. Fajnie, że za pomocą wyszukiwarki będzie można latwo znaleźć tytuł, bez obawy że ktoś mógł coś przekręcić w nazwie albo zapisać skrótowo.
Spodziewam się tylko, że będzie mniej ofert za lepsze gry z wyższych progów. Na forum sporo gier można było kupić od osób niezbyt aktywnych.
Awatar użytkownika
Łowca

Wydaje mi się, że to świetny pomysł, jednak obawiałbym się kupować na bazarze droższych gier ze względu na brak zabezpieczeń przed oszustwem ze strony sprzedającego. Może przydałaby się jakaś forma ubezpieczenia, na wzór key shopów?
aRo
Awatar użytkownika
aRo
Predator
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 46 razy
Kontakt:

Na pewno lepsze to niż bazar na forum ;)
W sumie nie mam się do czego przyczepić. Jedynie kwestie kosmetyczne, jak logo(nie wystarczyłoby zrobić złotej wersji Łowcowego? może byłoby lepsze) czy nowe skiny, bo wolę nieco ciemniejsze witryny. Ale na samą funkcjonalność bazarku to nie wpływa, więc nie jest to najważniejsze.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

dobra sprawa, chetnie skorzystam zeby sie pozbyc paru starych gierek
Awatar użytkownika
Łowca

Pomysł jest świetny tylko ta restrykcja na max 5 zł przy pierwszym poziomie reputacji :/ Warto byłoby podwyższyć próg.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Ilość punktów reputacji otrzymywanych/traconych powinna uwzględniać też wartość transakcji.
Awatar użytkownika
Łowca

Fajna sprawa, dwie rzeczy przychodzą mi do głowy:
- płatności - wraz ze wzrostem popularności (zakładam, że popularność będzie spora) należałoby wprowadzić jakiś systemu płatności typu PayU, przelewy24 lub inne podobne, co oczywiście może skutkować pobraniem dodatkowej prowizji od sprzedającego/kupującego ale wg mnie ułatwi transakcje i zdecydowanie skróci ich czas.
- co zamierzacie zrobić z osobami, które są trolami i tylko z tego powodu będą wystawiać negatywy?
Awatar użytkownika
Łowca

Fajna strona. Będę korzystał.
Awatar użytkownika
Łowca

Bardzo ciekawa inicjatywa, jednak mam pewne obawy dot. działania oszustów na stronie. Ograniczyłbym też restrykcje związane z wysokością cen za gry. Poza tym wszystko zapowiada się bardzo dobrze, życzę powodzenia
Awatar użytkownika
Łowca

Wszystko wygląda fajnie i przejrzyście. Tylko te logo przypominające trochę origina kole w oczy :P
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy
Kontakt:

Mnie się podoba restrykcyjna polityka pozytywne opinie- zwiększenie limitu kwoty. Gdyby się łatwiej nabijało to ewidentnie powstałaby luka dla ludzi którzy wymieniliby za pindzisiont groszy 10 gier z HH IG, a później kogoś naciągnęli na grubszą kasę. Podoba mi się również przejrzysty system wymiany wiadomość ze sprzedającym/kupującym. Gdyby się dało, to ucieszyłbym się gdyby pojawiła się możliwość wyszukiwania po grach, które sprzedający zaproponował do wymiany za sprzedawany kod.
Awatar użytkownika
Łowca

Pomysł świetny, wykonanie również. Brakuje mi jednak filtrowania ofert tak aby wyświetlały się te o adekwatnym do mojego poziomie reputacji.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

A tak z ciekawości. Będziecie jakoś pilnować coby użytkownicy za bardzo nie farmili punktów reputacji?
Co stoi na przeszkodzie, aby kilku kolegów (i/lub multikonta) powystawiali za 3-5zł Uriel's Chasmy czy inne gnioty i "poskupywali" sobie nawzajem od razu (czy nawet nie, bo kto inny kupi coś takiego w takiej cenie?). Zwłaszcza, że sposób płatności i przekazywanie kluczy jest całkowicie niezależne od bazaru. Kilka takich udawanych zakupów/sprzedaży w ciągu miesiąca i już można przekroczyć jeden albo i dwa progi cenowe ]:->
Coś łatwo mi tu o nadużycia tego systemu punktowego, który jest niby głównym zabezpieczeniem przed oszustami, zwłaszcza gdy liczba postów i staż na forum nie są już brane pod uwagę.
Czy się mylę? Coś pomijam? :geek:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Irytuje mnie to, że strona się odsiweża, gdy wysyłam wiadomość :P Nie można by było zrobić takiego "live chatu (bez odświeżania strony)" z sprzedającym/kupującym?
Awatar użytkownika
Łowca

A mi się cały pomysł bardzo podoba, pewnie będzie okazja skorzystać :) Tylko jeszcze mi kilku gier na steam brakuje ;)
Awatar użytkownika
Łowca

Myśle, że to ciekawy pomysł ten Bazar zobaczymy jak to wypali w finalnej wersji
ODPOWIEDZ