Stalowa Seria [Techland]

Okazyjne ceny gier z dystrybucji pudełkowej, wyprzedaże w Biedronce, tanie serie wydawnicze.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Uważasz że zwykłych wydań nie można kolekcjonować ? Ja mam nie małą kolekcję reedycji Ekstra Klasyka i KK (szarej) i wciąż uzupełniam jej zawartość a ceny rzadszych tytułów są nawet dość wysokie. Jeżeli nie rozumiesz nie znaczy że nie ma to dla kogoś jakiegoś znaczenia. Ekskluzywność steelboków też jest dyskusyjna ponieważ niektóre można sobie zamówić za granicą, oddzielnie bez gry, na stronie firmy je produkującej. Ale takiego Anno 1701 Złota Edycja PL/AoE 1+2 (KK) już tak łatwo nie dostaniesz.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 0
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Niektórzy zapominają, że wartość kolekcjonerska w dużym stopniu zależy od nakładu. Konkretne wydanie danej gry (po jakimś czasie)jest drogie nie dlatego, że ma ładną okładkę, a dlatego, że sztuk było mało i nie można tego teraz dostać :D I tu jest plus polskich wydań - liczby opisujące wielkość nakładu gier w wydaniu amerykańskim czy brytyjskim zazwyczaj na końcu mają kilka zer więcej niż polskie.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

@kamil_999666
Zawsze jest to kwestia ceny. Tak samo nie załatwisz sobie steelbooka Mirrors Edge albo hiszpańskiej (chyba hiszpańskiej, ale na 99% tak) wersji z AC 2. Tzn. jak masz te zbędne 2200-2300 zł na jeden steelbook to załatwisz bez problemu. Zresztą ty pierwszy pisałeś, że wszystkie pudełka są takie same tylko obwoluty są inne. W steelbookach nie ma obwolut, bo są po prostu tak tłoczone.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Ta identyczność to cecha charakterystyczna większości reedycji ale i tak o wartości kolekcjonerskiej będzie już decydowały zawirowania wokół wydań i nakład, kto wie czy to nie pierwszy i ostatnia dostawa. Ocenianie że seria nie jest dla kolekcjonerów bo jej opakowania są identyczne wyłączając obwolutę/okładkę/rękaw jest przedwczesne.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Dajcie spokój z tymi stalówkami, po prostu dwa razy za to samo chcą żeby ludzie zapłacili, a ja taką politykę tępię. Osobiście wolę tradycyjne tekturowe pudełka, których niestety już nie ma, chyba że kolekcjonerki, oraz edycje w pudełkach DVD. Dlaczego? Bo ładniej wyglądają na półce, bo nie robią hałasu podczas otwierania, bo grafika na nich się nie zniszczy gdyż jest zafoliowana ta kartka z obrazkami i ogólnie przyjemniej się w dłoniach trzyma niż kawałek metalu.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

Kolejną grą, która dołączy do serii będzie Memento Mori 2. Więcej konkretów (takich jak wersja językowa i obecność DRMu) brak.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Czyli na mojej półce z przygodówkami pojawi się steelbook z tej serii. Super :tak:
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

upperi pisze: Czyli na mojej półce z przygodówkami pojawi się steelbook z tej serii. Super :tak:
I znając Ciebie masz nadzieję, iż gra będzie DRM-Free :D
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Się rozumie samo przez się, ale coś czuję, że na "chceniu" się skończy i wrzucą tam stima :|
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Vector pisze: @kamil_999666
Dlatego właśnie nie rozumiem po co "kolekcjonować" zwykłe wydania gier. Ze steelbookami dotychczas było jednak inaczej i ich unikalność nadawała im jakąś tam wartość kolekcjonerską.
Slogan "specjalnie dla kolekcjonerów" w zaistniałej sytuacji (jednakowe opakowania dla wszystkich gier) traci po prostu sens.
W kolekcjonowaniu gier w zwykłych pudełkach też jest "to coś". Mam półkę, na której 90% stanowią plastiki, a reszta to dwa steelbooki i kilka "tekturek" i nie czuję się z tym jakoś źle i "niekolekcjonersko". Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego, jak sam podchodzisz do swoich gier - dla mnie ta kolekcja ma wartość, bo większość z tych gier to starannie wybrane oryginały, z zakupem których często wiąże się historia zbierania pieniędzy, szukania najlepszej ceny, czytania recenzji i procesu decyzyjnego, czy aby na pewno warto daną grę kupić... A potem dochodzą do tego "wspomnienia" z gry i zupełnie nie ma znaczenia, czy wyjmując płytę ze stacji, chowałem ją do blaszanego/plastikowego/tekturowego opakowania, ani jaką powierzchnię opakowania przecieram co tydzień szmatką...

A poza tym, jakiś czas temu zebrałem się w sobie, żeby samemu robić opakowania do gier, które według mnie najlepiej będą pasowały do określonych tytułów. Na razie idzie mi powoli, bo rodzina, dom, praca i gry, ale liczę, że za jakiś czas będę się mógł pochwalić swoimi tworami na forum.
Awatar użytkownika
Łowca

Widziałem tą serie i szczerze mówiąc to nic specjalnego ot taka metalowa obudowa i dość drogo.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Dość drogo? Dostajesz klucz do gry, który na steamie stoi czasem po kilkadziesiąt euro (np. Space Hulk - zdaje się że w okolicach 30 ojra się cenił, gdy gra miała premierę w Stalowej Serii), a do tego metalowe pudełko. Ja wiem, że gry rozdawane są często za darmo, ale nie przesadzajmy :trollface:

Edyta: Niepotrzebnie się uniosłem, widzę, że kolega po prostu dzieli się swoimi przemyśleniami w ramach nastukania 10 postów :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

DolGuldur zedytował ten post, wcześniej napisał "Widziałem tą serie i szczerze mówiąc to nic specjalnego". Chyba ktoś tu chce sobie nabić 10 postów do pchlego targu :trollface:.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

upperi pisze: Dość drogo? Dostajesz klucz do gry, który na steamie stoi czasem po kilkadziesiąt euro (np. Space Hulk - zdaje się że w okolicach 30 ojra się cenił, gdy gra miała premierę w Stalowej Serii), a do tego metalowe pudełko. Ja wiem, że gry rozdawane są często za darmo, ale nie przesadzajmy :trollface:
A tak na serio co do serii. Cena spoko nawet. Można nabyć gry za mniej niż 50 zł i to w większości premiery PL. Tylko boli to, że Techland robi language locki i tylko od nich z boxów (+ ewentualnie z Boxoff Store) można kupić grę z wersją PL. Jest tak z tego co wiem ze Space Hulk, Fallen Enchantress i Starpoint Gemini 2.
upperi pisze: Edyta: Niepotrzebnie się uniosłem, widzę, że kolega po prostu dzieli się swoimi przemyśleniami w ramach nastukania 10 postów :E
Nie karm go :E
Awatar użytkownika
Łowca

Owszem 50 zł dość drogo jak na takie pudełko . Teraz niewydaje na gry max 20 zł i tylko na promocjach.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Ja nie mam problemu z wydaniem pieniędzy na grę, w którą chcę zagrać. Nie kupuję pieryliarda gierek za 0,99$, bo akurat są tanie, to mam kasę na to, co mi się podoba :E
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

upperi pisze: Ja nie mam problemu z wydaniem pieniędzy na grę, w którą chcę zagrać.
Nie tylko Ty. Ale są też tacy co mają problem.
Spoiler:pokaż
upperi pisze: Nie kupuję pieryliarda gierek za 0,99$, bo akurat są tanie, to mam kasę na to, co mi się podoba :E
A jak w każdym bundlu jest 1 gra co interesuje? To trzeba kupić :trollface:
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 72 razy
Podziękowania: 129 razy
Kontakt:

upperi pisze: Dość drogo? Dostajesz klucz do gry, który na steamie stoi czasem po kilkadziesiąt euro (np. Space Hulk - zdaje się że w okolicach 30 ojra się cenił, gdy gra miała premierę w Stalowej Serii), a do tego metalowe pudełko. Ja wiem, że gry rozdawane są często za darmo, ale nie przesadzajmy :trollface:
Jak na Steelbooka to zawartość taka sobie. Inna sprawa że Command & Conquer 3 Premier Edition AKA Edycja Rewolucyjna w Steelbooku na półce wcale nie prezentuje się lepiej.
Na szczęście wszystkie poza ostatnią z serii (przygodówka) były ze 2-3 miesiące temu w Tesco po 8,99 zł. Za taką cenę grzech było steelbooka nie kupić. Raz że ładnie wygląda, dwa po dodaniu do konta służy jako dodatkowy *zadodada* w razie włamu - zawsze można posiłkować się zdjęciem pudełka/karty z kodem. Poza tym te tescowe gry ze Stalowej serii nr 1-4 poza samym kodem steam mają dodatkowo kod na Call of Juarez Więzy Krwi. Niestety z powodów licencyjnych (w EU2 nie ma dystrybucji) nie na Steam, tylko DRM Free na Boxoffstroe i to z datą ważności do 31.12.2015 r. No ale darowanemu koniowi...
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Ekhm... Czemu ja w Starpoint Gemini 2 nie miałem tego CoJa. Tylko jego mi brakuje do pełnej serii :E
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Hemiq pisze:
upperi pisze: Ja nie mam problemu z wydaniem pieniędzy na grę, w którą chcę zagrać.
Nie tylko Ty. Ale są też tacy co mają problem.
Spoiler:pokaż
Nie chodzi o to, że taki dziany jestem, tylko o to, że kupuję gry, które lubię - a że nie lubię wszystkich, to mnie stać :E

Ja kupiłem preorder TBoUT2 i bez polskiej wersji językowej - właśnie z wyżej wymienionego powodu. I kupiłbym (kupię?) jeszcze raz, jak wyjdzie po polsku :dziadek: Tylko nie w Dobrej Grze czy Stalowej Serii... Oprawione skórą pudło być musi! :E
ODPOWIEDZ