Szukam dobrej klawiatury niskoprofilowej z podświetleniem

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 0

Cześć,

Poszukuję klawiatury o niżej wymienionych cechach i chętnie przyjmę opinie, wskazówki, porównania. Może ktoś z Was zahaczył o któryś z wymienionych modeli i/lub znalazł jakąś interesującą alternatywę.

Cechy:
  • niskoprofilowa - nie wchodząc w szczegóły taka, jak w laptopie,
  • nożycowa (lub ewentualnie niskoprofilowy mechanik z przełącznikami tactile albo linear),
  • z podświetleniem:
    • funkcjonalnym, nie efektownym - przede wszystkim chcę mieć podświetlone symbole klawiszy, a z szeregu efektów RGB pewnie nie będę korzystać,
    • z pamięcią ostatniego ustawienia,
    • najlepiej niewymagającym instalacji oprogramowania.
  • układ raczej UK, choć wolę duży enter - ogólnie im mniej ukośników zajmujących miejsce innych klawiszy, tym lepiej,
  • pełny układ, razem z klawiaturą numeryczną i mniej popularnymi klawiszami, np. kontekstowym często pomijanym na rzecz pstryczka do światełek RGB.
Co póki co znalazłem:

Logitech G815:
  • najdroższa pozycja nie pozbawiona wad,
  • ma problem z podłączeniem do G-Hub, które jest konieczne do sensownej konfiguracji podświetlenia (podobno nawet z przełącznikami tactile zdarzają się wadliwe egzemplarze),
  • model z tactile podrożał i jest mało dostępny (czyżby Logitech cofał się rakiem z tego rozwiązania i wycofywał model z produkcji?)
Cougar Aurora:
  • w zasadzie to odświeżony odpowiednik mojej obecnej klawiatury, Cougar 200K,
  • obawiam się spadku jakościowego lub gorszej sztuki, patrząc po opiniach mam wrażenie, że trafiła mi się lepsza sztuka modelu 200K (choć w końcu po 4 latach jeden z klawiszy wyłamał się na dobre),
  • mało ofert, wycofywana z rynku?
COOLER MASTER SK650:
  • na plus fakt, że da się ustawić bardzo dużo bez instalacji oprogramowania,
  • nie jestem przekonany do wykończenia, recenzenci zwracają uwagę na materiał klawiszy, który może szybko się zużywać,
  • to podsumowanie potwierdza moje obawy - klawiatura faktycznie jest dziwnie wysoka jak na niskoprofilową.
Keychron K1:
  • proponowana alternatywa dla Cooler Mastera,
  • dobry wybór przełączników i wariantów podświetlenia,
  • dedykowana pod Maca, może będą z tym jakieś niespodzianki,
  • bez oficjalnej dystrybucji na PL (w sumie nawet nie ma ofert wybranego przeze mnie wariantu na Amazonie lub Allegro),
  • obecnie i tak wszystko mają wyprzedane.
Genesis Lith 400 RGB:
  • zamówiłem, przetestowałem przez 2 godziny i zwróciłem mając obok Cougara 200K jako porównanie,
  • podświetlenie miało wadę i nie utrzymywało koloru,
  • klawisze trzaskały pod nierównym naciskiem i miały nieprzyjemny, gumowy, nieliniowy opór (jak w taniej membranie),
  • podświetlenie było mocno nierównomierne i słabe,
  • całokształt na tyle nędzny, że szybko wolałem wrócić do uszkodzonej Cougar 200K i nauczyć się stukać w membranę w miejscu jednego z klawiszy :D
Na razie tyle przykładów z mojej strony, może ktoś z Was zaproponuje coś ciekawego do rozważenia lub miał styczność z przynajmniej dwoma z wymienionych modeli.

Szczęśliwego Nowego Roku!
Ostatnio zmieniony 3 sty 2021, o 16:51 przez CodeSculptor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

W tym ostatnim przykładzie to chodzi ci o Thor 420 RGB czy o Rhod 400 RGB?

Edit: Ze swojej strony podrzucę jeszcze Corsair K70 RGB MK.2
Ci użytkownicy podziękowali eldawido159 za ten post:
CodeSculptor
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 0

Dzięki za spotrzeżenie. Lith 400 RGB. Już zbyt wiele tych nazw widziałem ;)

EDIT: Z twojej strony nazwa jest akurat nie do końca jednoznaczna - domyślam się, że chodzi o:
Corsair K70 Rapidfire MK.2 (Cherry MX Low Profile Speed)
Dzięki za tą rekomendację. Klawiatura prezentuje się świetnie i może to jest to :) . Mam wrażenie, że Cougar 200K był zmałpowany po Corsairze, klawisze i wzór liter są niemal identyczne.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

CodeSculptor pisze: 3 sty 2021, o 16:51 Dzięki za spotrzeżenie. Lith 400 RGB. Już zbyt wiele tych nazw widziałem ;)

EDIT: Z twojej strony nazwa jest akurat nie do końca jednoznaczna - domyślam się, że chodzi o:
Corsair K70 Rapidfire MK.2 (Cherry MX Low Profile Speed)
Dzięki za tą rekomendację. Klawiatura prezentuje się świetnie i może to jest to :) . Mam wrażenie, że Cougar 200K był zmałpowany po Corsairze, klawisze i wzór liter są niemal identyczne.
Tak tak dokładnie o nią mi chodziło. Na stronach sklepu nie było tego "Rapidfire".
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 249 razy
Podziękowania: 393 razy
Kontakt:

Zerknij na stary model Logitech K740 Illuminated
Starsze modele miały właśnie ciut większego Entera, z nowszymi chyba bywa różnie : https://www.ceneo.pl/26044110
ODPOWIEDZ