Poszukuję klawiatury o niżej wymienionych cechach i chętnie przyjmę opinie, wskazówki, porównania. Może ktoś z Was zahaczył o któryś z wymienionych modeli i/lub znalazł jakąś interesującą alternatywę.
Cechy:
- niskoprofilowa - nie wchodząc w szczegóły taka, jak w laptopie,
- nożycowa (lub ewentualnie niskoprofilowy mechanik z przełącznikami tactile albo linear),
- z podświetleniem:
- funkcjonalnym, nie efektownym - przede wszystkim chcę mieć podświetlone symbole klawiszy, a z szeregu efektów RGB pewnie nie będę korzystać,
- z pamięcią ostatniego ustawienia,
- najlepiej niewymagającym instalacji oprogramowania.
- układ raczej UK, choć wolę duży enter - ogólnie im mniej ukośników zajmujących miejsce innych klawiszy, tym lepiej,
- pełny układ, razem z klawiaturą numeryczną i mniej popularnymi klawiszami, np. kontekstowym często pomijanym na rzecz pstryczka do światełek RGB.
Logitech G815:
- najdroższa pozycja nie pozbawiona wad,
- ma problem z podłączeniem do G-Hub, które jest konieczne do sensownej konfiguracji podświetlenia (podobno nawet z przełącznikami tactile zdarzają się wadliwe egzemplarze),
- model z tactile podrożał i jest mało dostępny (czyżby Logitech cofał się rakiem z tego rozwiązania i wycofywał model z produkcji?)
- w zasadzie to odświeżony odpowiednik mojej obecnej klawiatury, Cougar 200K,
- obawiam się spadku jakościowego lub gorszej sztuki, patrząc po opiniach mam wrażenie, że trafiła mi się lepsza sztuka modelu 200K (choć w końcu po 4 latach jeden z klawiszy wyłamał się na dobre),
- mało ofert, wycofywana z rynku?
- na plus fakt, że da się ustawić bardzo dużo bez instalacji oprogramowania,
- nie jestem przekonany do wykończenia, recenzenci zwracają uwagę na materiał klawiszy, który może szybko się zużywać,
- to podsumowanie potwierdza moje obawy - klawiatura faktycznie jest dziwnie wysoka jak na niskoprofilową.
- proponowana alternatywa dla Cooler Mastera,
- dobry wybór przełączników i wariantów podświetlenia,
- dedykowana pod Maca, może będą z tym jakieś niespodzianki,
- bez oficjalnej dystrybucji na PL (w sumie nawet nie ma ofert wybranego przeze mnie wariantu na Amazonie lub Allegro),
- obecnie i tak wszystko mają wyprzedane.
- zamówiłem, przetestowałem przez 2 godziny i zwróciłem mając obok Cougara 200K jako porównanie,
- podświetlenie miało wadę i nie utrzymywało koloru,
- klawisze trzaskały pod nierównym naciskiem i miały nieprzyjemny, gumowy, nieliniowy opór (jak w taniej membranie),
- podświetlenie było mocno nierównomierne i słabe,
- całokształt na tyle nędzny, że szybko wolałem wrócić do uszkodzonej Cougar 200K i nauczyć się stukać w membranę w miejscu jednego z klawiszy
Szczęśliwego Nowego Roku!