Niektórzy skarżyli się pod ostatnim humblem że ich stare klucze kiedyś straciły ważność. Mam sporo nieużytych kluczy i się martwię że jeśli sprzedam to będą przeterminowane i dostanę negatywy choćby na allegro czy bazarze.
Słyszałem kilka razy w życiu o takich przypadkach, ale chciałbym w końcu się dowiedzieć jak to jest, przecież kupując klucze czy zestaw gier nie mają prawa mi je przeterminować, zwłaszcza jak nie ma oznaczenia że wtedy i wtedy zostaną przeterminowane. Skoro za coś zapłaciłem to jakim prawem mogą to przeterminować? Nawet 10 letnie klucze powinny działać i wydawcy nic do tego.
Mam nadzieję że te osoby które piszą że tak mieli to np. zapomnieli że już sprzedali dany klucz wcześniej.
Ciekawe jaki komunikat w steam się wtedy pojawia.
Steam powinien udostępnić mechanizm sprawdzania kluczy czy są poprawne bez aktywacji (jak w origin) i to hurtowo.
jak to jest z przeterminowaniem kluczy?
- Podziękował: 1287 razy
- Podziękowania: 391 razy
- Kontakt:
Z tego co kojarzę, to przeterminowywaniu podlegają w głównej mierze wygenerowane giftlinki - da się to rozwiązać poprzez pisanie do supportu, tylko niektórzy wolą tego nie robić, bo support lubi 'zarzucić' przy tym, że łamiemy zasady HumbleBundle czy innych Gali poprzez odsprzedawanie kluczy (giftów) czego wg regulaminu nie wolno robić. Sam zazwyczaj generuję po prostu kody i nie miałem jeszcze z problemu z nieaktywnymi. Ostatnio po prostu nie odsłaniam ani kodu, ani gifta. Robię to na życzenie dopiero po zakupie.
- Podziękował: 23 razy
- Podziękowania: 43 razy
- Kontakt:
Takiego narzędzia steam nie udostępni gdyż to tworzyłoby pole do nadużyć. Natomiast jeśli masz sporo kluczy to udostępnij komuś te najstarsze i zobaczysz czy działają. Albo aktywuj na swoim koncie. Jeśli tak to te nowsze możesz wystawić. Tylko nie wszystkie na raz a po kolei. Jeśli po drodze będziesz miał wpadkę to dasz sobie spokój.Rasiek pisze: Niektórzy skarżyli się pod ostatnim humblem że ich stare klucze kiedyś straciły ważność. Mam sporo nieużytych kluczy i się martwię że jeśli sprzedam to będą przeterminowane i dostanę negatywy choćby na allegro czy bazarze.
Słyszałem kilka razy w życiu o takich przypadkach, ale chciałbym w końcu się dowiedzieć jak to jest, przecież kupując klucze czy zestaw gier nie mają prawa mi je przeterminować, zwłaszcza jak nie ma oznaczenia że wtedy i wtedy zostaną przeterminowane. Skoro za coś zapłaciłem to jakim prawem mogą to przeterminować? Nawet 10 letnie klucze powinny działać i wydawcy nic do tego.
Mam nadzieję że te osoby które piszą że tak mieli to np. zapomnieli że już sprzedali dany klucz wcześniej.
Ciekawe jaki komunikat w steam się wtedy pojawia.
Steam powinien udostępnić mechanizm sprawdzania kluczy czy są poprawne bez aktywacji (jak w origin) i to hurtowo.
- Podziękował: 50 razy
- Podziękowania: 78 razy
- Kontakt:
Nie ma czegoś takiego jak termin ważności kluczy. Klucze są ważne bezterminowo. Humble może sobie ustalić jakiś swój termin ale wydaje mi się, że wtedy po prostu przestaną się generować nowe klucze albo po prostu wszyscy dostaną nieprawidłowe/duplikaty. Druga opcja to po prostu developer ze swojej strony deaktywuje jakąś partię kluczy, jeśli deklarował, że będzie można aktywować je w określonym czasie. Nie sądzę, aby w samym kluczy była zaszyta data, a już na pewno nie można tego sprawdzić. Szczególnie w keyshopie, gdzie najczęściej nie wiesz nawet skąd pochodzi klucz.
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
Nie da się sprawdzić terminu ważności klucza.
Błąd. To osoba generująca klucze ustala jak długo będą one ważne - to jest opcja podczas ich generowania. Ta sama osoba może też dezaktywować partię kluczy.
Edit dla jasności: chodzi mi oczywiscie o Steamworks.
Humble Bundle nie ma dostępu do tego. Oni otrzymują po prostu klucze, które mogą mieć termin ważności. Zależy jak się dogadali z klientem.
- Podziękował: 50 razy
- Podziękowania: 78 razy
- Kontakt:
Nie błąd tylko w sumie potwierdzenie moich słówAvaray pisze:Błąd. To osoba generująca klucze ustala jak długo będą one ważne - to jest opcja podczas ich generowania. Ta sama osoba może też dezaktywować partię kluczy.
Humble Bundle nie ma dostępu do tego. Oni otrzymują po prostu klucze, które mogą mieć termin ważności. Zależy jak się dogadali z klientem.

- Podziękował: 16 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
No właśnie nie. Podczas procesu generowania kluczy wybiera się czy mają mieć one datę wygaśnięcia czy nie. Jeśli tak - to ustawia się kiedy mają wygasnąć.boskiapollo pisze:Nie błąd tylko w sumie potwierdzenie moich słówAvaray pisze:Błąd. To osoba generująca klucze ustala jak długo będą one ważne - to jest opcja podczas ich generowania. Ta sama osoba może też dezaktywować partię kluczy.
Humble Bundle nie ma dostępu do tego. Oni otrzymują po prostu klucze, które mogą mieć termin ważności. Zależy jak się dogadali z klientem.Sam klucz nie ma ważności. Całość odbywa się poprzez deklarację i akcję developera. Zakładają, że klucze powinny być aktywowane do jakiejś daty, a następnie je banują. Ale dalej sam klucz nie ma ważności jako takiej.
Tak więc dajmy na to Ja generuję sto tysięcy kluczy dla HB, aby mogli je rozdać jako giveaway.
Ustawiam datę do końca sierpnia 2018 i mówię HB, że to jest termin w którym klucze automatycznie wygasną.
Ja ani nikt inny nie będzie musiał ich ręcznie dezaktywować.
Edit: Chodzi mi o to, że błędnie mówisz, że klucze nie mają ważności. Otóż mają - taką jaką ktoś im ustawi. To, że większość developerów/wydawców tego nie robi, to już inna sprawa.
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
Klucze mają ważność, ale zależy to od dewelopera czy to ustawi przy generowaniu kluczy. Nawet jak HB daje klucze w GA to zastrzega, aby aktywować do jakiejś daty, bo później są nieważne. Klucze zakupione w HB są aktywne cały czas, ale HB zabezpiecza się w przypadku prezentów, gdzie klucze tracą ważność, bo ludzie wystawiają je w sklepach.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 9 razy
- Kontakt:
Przeterminowane giftlinki czyli masz na myśli w przypadku humbla link w którym po wejściu możesz wpisać swój mail? Że jak się przeterminuje to już nie możesz wpisać maila i zobaczyć strony z kluczem? Takich linków nie mam, ale mam np sclaimowane na koncie gifty i są w purchases - to chyba nie ulega przeterminowaniu?Quoyque pisze: Z tego co kojarzę, to przeterminowywaniu podlegają w głównej mierze wygenerowane giftlinki - da się to rozwiązać poprzez pisanie do supportu, tylko niektórzy wolą tego nie robić, bo support lubi 'zarzucić' przy tym, że łamiemy zasady HumbleBundle czy innych Gali poprzez odsprzedawanie kluczy (giftów) czego wg regulaminu nie wolno robić. Sam zazwyczaj generuję po prostu kody i nie miałem jeszcze z problemu z nieaktywnymi. Ostatnio po prostu nie odsłaniam ani kodu, ani gifta. Robię to na życzenie dopiero po zakupie.
Z indiegali też mam sporo giftlinków ale chyba działają, bo właśnie wygenerowałem na maila jednego i widzę stronę z bundlem
IndieGala w mailu podaje
PLEASE ACTIVATE YOUR KEYS AS SOON AS POSSIBLE.
Your keys and your account will NEVER expire. You can activate your keys even after a year has passed.
Most of the unsold keys are sent back to the vendor 60 days after the bundle ends, so replacing keys after this period may be difficult.
Po co mam aktywować jak najszybciej skoro później piszą że nigdy się nie przeterminują?
Większość niesprzedanych kluczy wraca do sprzedawcy 60 dni po bundlu, więc wymiana kluczy po tym czasie może być trudna - tylko po co miałbym wymieniać skoro się nie przeterminuje? Czy to sugerowanie że nie wszystkie są prosto od wydawcy i mogą być duplikaty?
Skoro wraca większość niesprzedanych to znaczy że sprzedane (nieodsłonięte oraz odsłonięte) nie wracają do sprzedawcy tylko mam je na koncie albo chociaż mam zabookowane - że mam do nich prawo i mają się pojawić np 3 dni po próbie odsłonięcia (jeśli nie mają ich na stanie).
Wydaje mi się że jak się odsłoni klucz to w przypadku humbla jest on świeży, a na pewno świeższy niż gdybym od razu odsłonił a sprzedał za 3 lata, ponieważ czasami jest że aktualnie nie mają na stanie (mimo że przecież kupiłem więc powinni je mieć dla mnie 24/7 zapas dla właścicieli)
Skoro banują to znaczy że ma ważność. Jeśli dają datę ważności np 3 lata to powinni napisać w danym bundlu że klucze tracą ważność w 2021 roku
No to powiedzcie jak najbezpieczniej robić?
1. Od razu odsłaniać klucze (i nie aktywować na steamie) żeby przypadkiem za kilka lat nie było tak, że się nie wygeneruje klucz jak kliknę redeem?
2. Czy może nie redeemować żeby klucze były najświeższe? I wtedy dopiero redeemować jak ktoś kupi?
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowania: 705 razy
- Kontakt:
Opcja druga wydaje mi się najbezpieczniejsza. W tym roku zacząłem sprzedawać zbędne klucze z bardzo starych bundli Humble Bundle (z 2013 roku) i klucz odkrywałem dopiero w momencie sprzedaży. Wszystkie klucze działały, nikt nie zgłosił problemów.Rasiek pisze: No to powiedzcie jak najbezpieczniej robić?
1. Od razu odsłaniać klucze (i nie aktywować na steamie) żeby przypadkiem za kilka lat nie było tak, że się nie wygeneruje klucz jak kliknę redeem?
2. Czy może nie redeemować żeby klucze były najświeższe? I wtedy dopiero redeemować jak ktoś kupi?
- Podziękował: 249 razy
- Podziękowania: 393 razy
- Kontakt:
Z punktu widzenia bezpieczenstwa, to nie ma najmniejszego znaczenia, chyba ze spodziewasz sie wlamu na konto HB (znam takich, co przy wycieku danych na dlh stracili troche gier z Humbla przez to, ze mieli takie same hasla do HB).Rasiek pisze: No to powiedzcie jak najbezpieczniej robić?
"Swiezszy" klucz tu nie ma wiekszego znaczenia, HB samo z siebie nie moze zrobic revoke'a kluczy.
Czasem moze sie okazac, ze HB zabraknie kluczy i potem bedziesz czekal, az dodadza nowe.
Od czasu, gdy "jakims dziwnym cudem" stracilem zawartosc duzej ilosci giftlinkow HB (okazaly sie nagle zuzyte niewiadomo przez kogo), zawsze wyciagam klucze od razu.
- Kontakt:
O jakiej postaci giftlinków piszesz?
Takiej co trzeba wpisać maila? I wtedy jak wpisałeś maila to klucze tam były zużyte?
Czy giftlink w postaci takiej że ktoś Ci dał link do strony bundla z nieodkrytymi kluczami? Taki giftlink który nie jest sclaimowany na konto każdy może widzieć i może w taki sposób zużył?
Zawsze wyciągasz klucze od razu czyli od razu redeemujesz ale nie aktywujesz?
Skąd wiesz? Miałeś taki przypadek? Wycofać moga chyba całe zamówienie (refundować) zaraz po zakupie, ale cofać klucze po jakimś czasie to nie wiem
Pisałem o tym z tuzin razy na forumMcSnake pisze:Z punktu widzenia bezpieczenstwa, to nie ma najmniejszego znaczenia, chyba ze spodziewasz sie wlamu na konto HB (znam takich, co przy wycieku danych na dlh stracili troche gier z Humbla przez to, ze mieli takie same hasla do HB).Rasiek pisze: No to powiedzcie jak najbezpieczniej robić?
"Swiezszy" klucz tu nie ma wiekszego znaczenia, HB samo z siebie nie moze zrobic revoke'a kluczy.
Czasem moze sie okazac, ze HB zabraknie kluczy i potem bedziesz czekal, az dodadza nowe.
Od czasu, gdy "jakims dziwnym cudem" stracilem zawartosc duzej ilosci giftlinkow HB (okazaly sie nagle zuzyte niewiadomo przez kogo), zawsze wyciagam klucze od razu.

- Kontakt:
A jeśli już masz sclaimowanego giftlinka na koncie to nic nie wygaśnie?Revan pisze: Pisałem o tym z tuzin razy na forumURLe gitlinków lubią wygasać po kilku dniach i wtedy faktycznie wygląda to jakby ktoś użył już gifta, ale tak nie jest - wystarczy napisać do supportu z opisaniem problemu a naprawią URL i ten sam link będzie ponownie aktywny. No chyba że oskarżą Cię o bycie handlarzem to wtedy nic nie wskórasz, ale mi się to jeszcze nie zdarzyło.