Sugestie i pomysły (Bazar)

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Nie będę się tu odnosił do wszystkiego, bo to bezcelowe, pominę także teksty skierowane w moją stronę. Chcę Ci tylko pokazać, gdzie zrobiłeś błąd.
yama3a pisze: 9 kwie 2020, o 18:29 Czy ktoś z moderatorów mógłby wytłumaczyć niektórym wystawiającym o ograniczonych możliwościach intelektualnych co to jest BAZAR? Bo na bazarze, z definicji można się targować. Tymczasem część tych !%^^($#^(__^_U_!^+!@....
Ty nie dałeś tu swojej sugestii. Ty po prostu wjechałeś tu z krzykiem, obrażając na samym starcie kilka osób, więc nie dziw się skąd taka reakcja. Z tego co mi wiadomo, propozycje dotyczące czegoś powinno przekazywać się w taki sposób, by przekonać innych do swoich idei, a nie rzucając inwektywami na prawo i lewo.

Jeśli zaczyna się dyskusję w taki sposób, to nie należy się dziwić, że inni podchodzą do tego, jak przysłowiowy pies od jeża. Zamiast się obrażać o to, że ktoś odpowiedział niezgodnie z naszymi poglądami, warto zastanowić się, jak pewne wypowiedzi wyglądają z perspektywy drugiej osoby i dlaczego jesteśmy traktowani tak, a nie inaczej.

W dalszej dyskusji uprzejmie proszę o zaprzestanie rzucania tekstami w stylu "ile Ty masz lat" i innych wycieczek osobistych, bo to naprawdę do niczego nie prowadzi. Miłego dnia!
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 3):
QuoyqueTheLastJediBioBuster
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

yama3a pisze: 11 maja 2020, o 06:58 OK. Nie wiedziałem że czarna lista służy do tak banalnych rzeczy. W życiu też zacznę nawalać po łbie pompką każdego użytkownika drogi, który wszedł mi w paradę. A co. Jeszcze jestem duży i silny! I w sumie to nie tak łatwo trafić na zawodnika MMA, nie? Proponuję też posyłać ludzi do karceru za wyrzucenie papierka na ulicę albo do gazu za pochodzenie czy przekonania polityczne... Gdzieś już to było? A to sorry...
Sugeruję odejść na chwilę od komputera, pooddychać świeżym powietrzem, i zastanowić się jak bardzo bezsensowne jest porównanie blacklisty na bazarze (co jest odpowiednikiem "nie chcę z tobą rozmawiać człowieku") do walenia przechodniów po łbie... To już nawet nie jest hiperbola, to po prostu bełkot. Zdecydowanie zbyt emocjonalnie podchodzisz to tematu, zwłaszcza jeśli faktycznie problem dotyczy 0.5% transakcji.

Mimo wszystko powołanie się na netykietę uznam autoironię :trollface:.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 489 razy
Podziękowania: 111 razy
Kontakt:

Maikeru pisze: 13 kwie 2020, o 22:51 Może tutaj ktoś mi z "załogi" Łowcowej mi odpowie na to pytanie(może Rob albo Remike)
Maikeru pisze: 6 kwie 2020, o 17:01 Nie mogę znaleźć tego posta, w którym było powiedziane, że nikt nie siedzi nad Bazarem programistycznie. Jednak mam mimo tego pytanie:
- Czy jest szansa, by jakieś mniejsze zmiany w bazarze mogły zrobić osoby z aktualnej ekipy prowadzącą tę działalność?
- Jeśli tak, to czy jest możliwość zwykłego dodania opcji płatności poprzez dodania kwadracika z logiem firmy do wyboru?
(Oczywiście reszta forumowiczów mogła by się ze mną zastanowić, która konkretnie by się najbardziej nadawała, bo ja nie specjalnie pomysłu)
Pytam dlatego, bo jeśli ktoś czytał ten temat od viewtopic.php?f=21&t=14068&start=600, to zauważył, że z Paypalem, jest coraz gorzej i przynajmniej część bazarowiczów zastanawia się nad jakąś alternatywą. Nie mówię by usunąć też Paypala, bo na pewno będą ludzie korzystający z tej opcji, ale przydałaby się druga metoda płatności poza przelewem, przy której by się mogło finalizować transakcje(A jeśli nie dodanie płatności z prawdziwego zdarzenia, to można dodać opcję "Inne" jako zapasowa opcja). Nie piszcie mi proszę, że jest Skrill i Bitcoin, bo z tego korzystają tylko nieliczni(jeśli ktokolwiek). xD

Post pochodzi z viewtopic.php?f=52&t=15574&start=760.
Zatem czy jest szansa na to? Można by chociaż dodać zbędny kwadracik z "Inne" i ta opcja wymagałaby opisania tej płatności w opisie oferty i w opisie płatności. Bo jak mamy tak zbędne metody jak Skrill, czy Bitcoin, to można dodać np Payu, czy może nawet Blik.(nie sprawdzałem tego, ale na pewno są jeszcze jakieś alternatywne płatności).
To ja przerwę tę spiralę nienawiści xD i podbiję swoje własne pytanie/propozycję, bo widzę, że rob i admini jednak czytają ten temat ;P. Chciałbym się dowiedzieć, jakie są szanse, ze ktokolwiek ruszy kod bazaru i czy jest jakaś szansa, że takie bzdurkę jak dodanie dodatkowych opcji płatności na podstawie już gotowych "kafelków" jest możliwe przez naszego twórcę Łowców :). Nie wymagam, tylko w miarę zwięźle chciałbym się dowiedzieć, co was od tego powstrzymuję, bo może to większy problem niż mi się wydaje.

Naciskam tak bardzo na ten temat, bo obecnie poza Przelewem i PP nie ma sensownej alternatywy na bazarku, a trochę lipnie dawać znać o nowych płatność w opisie transakcji lub w wiadomości automatycznej. Klient pierw patrzy na te ikonki w transakcji, zanim spojrzy na opis. Jakby się dało dodając takiego BLIKa, czy Revoluta ludziom by się o wiele przyjemniej korzystało z tego bazaru. Ponownie, jeśli to w jakiś sposób niemożliwe, to powiedzcie, z jakiego powodu, bo wydaje mi się, że nie tylko ja nad tym ubolewam.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, bo jak z taką ekscytacją odpisujecie na odpowiedzi mojego @yama3a, to poprosiłbym byście mi też poświęcili, chociaż te przysłowiowe "5 minut" :). A jak obawiacie się jakiejś nieprzyjemnej dyskusji w tym temacie, to zapraszam na priva :)

Jeszcze raz z góry dziękuję za poświęcony mi czas :)

P.S.: Nie wiedziałem, że p.i.e.r.d.o.ł.a, to przekleństwo xD
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

Maikeru pisze: 11 maja 2020, o 12:36 To ja przerwę tę spiralę nienawiści xD i podbiję swoje własne pytanie/propozycję, bo widzę, że rob i admini jednak czytają ten temat ;P. Chciałbym się dowiedzieć, jakie są szanse, ze ktokolwiek ruszy kod bazaru i czy jest jakaś szansa, że takie bzdurkę jak dodanie dodatkowych opcji płatności na podstawie już gotowych "kafelków" jest możliwe przez naszego twórcę Łowców :). Nie wymagam, tylko w miarę zwięźle chciałbym się dowiedzieć, co was od tego powstrzymuję, bo może to większy problem niż mi się wydaje.
Szanse są niezerowe, aczkolwiek nie wiadomo mi o żadnych planach zmian na bazarze w najbliższym czasie. Problemem jest nie to że czegoś nie da się zrobić, albo że jest to trudne, tylko że każda zmiana wymaga czasu na zbadanie tematu, zaprojektowanie, implementację i testy. W kontekście czasu i zasobów jakie posiadamy, pierwszeństwo mają Łowcy oraz GG.deals, jako serwisy z których korzysta dużo więcej osób i które (w przeciwieństwie do bazaru) na siebie zarabiają. Nawet gdyby bazarem zajął się osobny programista, to ciągle odbywa się to kosztem innych serwisów, bo inne osoby musiałyby być zaangażowane w projektowanie, code review i testy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 30 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Już klikałem wyślij, ale kolega @rob006 mnie ubiegł, no to do kosza :)

Jako web dev w pełni się zgadzam z powyższym - jak chce się poprawnie dowozić soft to niestety od pewnych kroków nie uciekniesz a czas kosztuje. Niech to i będzie dodanie obrazków czy rozszerzenie tablicy o nowe pozycje do wyświetlania, ale jak ktoś projektu nie zna to potrzeba czasu żeby się wdrożyć, podumać, upewnić się czy aby na pewno działa i potencjalnie nie wysypie jakichś błędów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1293 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Z grzeczności nie będę pisał, co sobie pomyślałem po wpisie kolegi, więc zostawię tylko 2 screeny:
Obrazek vs. Obrazek
I podsumuję tak: jestem duuuużo dłużej niż Ty na bazarku, zrobiłem duuuużo więcej transakcji niż Ty na bazarze, miałem kontakt z o wiele większą liczbą różnych, naprawdę różnych ludzie na bazarze. Ale Ty przebijasz ich wszystkich. I nie, nie jest to powód do dumy. A i zastanów się, czy Ty znasz podstawowe sformułowania, które tutaj się pojawiają tzn. propozycja vs. ROSZCZENIE (co starasz się uskutecznić!). NIe będę też próbował odpowiadać na poszczególne zarzuty, bo po prostu szkoda mi na Ciebie czasu (patrz: informacja o targowaniu się w dyskontach była odniesieniem do "No i może spróbuj w zwykłym sklepie. Jak wspominałem takie jest w Polsce prawo. Zobaczymy, czy obsługa każe ochronie wyrzucić cię ze sklepu za taką "niemoralną" propozycję... " Ogólnie - masz jakieś dziwne mniemanie o sobie i o swoich racjach. Świat nie będzie się kręcił wokół Ciebie - Bazar też nie. Jestem więc na NIE w obliczu "propozycji", by wymusić na użytkownikach informowanie czy chcą się targować czy nie. Dla mmie koniec tematu. :piwo:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 52 razy
Podziękowania: 44 razy
Kontakt:

Ja po raz kolejny rzucę sugestią z obniżeniem zapotrzebowania reputacji do wystawiania gier z wyższą ceną.

Mamy masę uczciwych traderów, którzy wystawiają tylko 1-2 nadmiarowe gry z bundli miesięcznie. W ten sposób nigdy nie uzbierają 300+ reputacji dla progu cenowego 40zł. Ba, mogą mieć problem z uzbieraniem 100+ dla progu 30zł.

I w ten sposób cierpimy wszyscy, bo jak jest dobra gra z Choice/Monthly, to sporadyczni traderzy jej nie wystawiają. Bo mogą ustawić maksymalną cenę 20zł. Albo 25zł. Albo 30zł. A gra to na przykład Assassin's Creed Origins albo Call of Duty: WWII i szkoda to sprzedawać za 25zł. W ten sposób ceny za dobre gry są zawyżone, a na Bazarze są ich niedobory.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

Seyonne pisze: 11 maja 2020, o 09:12 Nie będę się tu odnosił do wszystkiego, bo to bezcelowe, pominę także teksty skierowane w moją stronę. Chcę Ci tylko pokazać, gdzie zrobiłeś błąd.
yama3a pisze: 9 kwie 2020, o 18:29 Czy ktoś z moderatorów mógłby wytłumaczyć niektórym wystawiającym o ograniczonych możliwościach intelektualnych co to jest BAZAR? Bo na bazarze, z definicji można się targować. Tymczasem część tych !%^^($#^(__^_U_!^+!@....
Ty nie dałeś tu swojej sugestii. Ty po prostu wjechałeś tu z krzykiem, obrażając na samym starcie kilka osób, więc nie dziw się skąd taka reakcja. Z tego co mi wiadomo, propozycje dotyczące czegoś powinno przekazywać się w taki sposób, by przekonać innych do swoich idei, a nie rzucając inwektywami na prawo i lewo.

Jeśli zaczyna się dyskusję w taki sposób, to nie należy się dziwić, że inni podchodzą do tego, jak przysłowiowy pies od jeża. Zamiast się obrażać o to, że ktoś odpowiedział niezgodnie z naszymi poglądami, warto zastanowić się, jak pewne wypowiedzi wyglądają z perspektywy drugiej osoby i dlaczego jesteśmy traktowani tak, a nie inaczej.

W dalszej dyskusji uprzejmie proszę o zaprzestanie rzucania tekstami w stylu "ile Ty masz lat" i innych wycieczek osobistych, bo to naprawdę do niczego nie prowadzi. Miłego dnia!
Szkoda. Współczesne społeczeństwo cechuje nieumiejętność odnoszenia się do meritum i logicznego odpierania sensownych zarzutów. Lepiej i prościej to zbyć. Twój wybór.

Fakt, może trochę zbyt forsownie rzuciłem tę propozycję, bo stało się to akurat po takim wydarzeniu. Byłem podenerwowany, ale bez przesady! Potem sprostowałem swoje propozycje, chyba już trochę kulturalniej, nie? Wypowiedzi tworzą jakąś ciągłość i należy je traktować jako całość. W dodatku "krzyk" to ponoć w internecie wielkie litery, więc zdecydowanie nie. No i chyba trudno uznać za "rzucanie inwektyw" zastosowanie kilku losowych znaków w miejsce tychże? Nie wyciągasz aby zbyt pochopnych wniosków? Inni jakoś się zaraz nie przejęli, bo to jednak nie jest poziom agresywnego komentarza rodem z gazeta.pl. ;)

Ja się o nic nie obrażam, tylko tłumaczę jak przysłowiowy chłop krowie na miedzy. A że Ty nie życzysz sobie tego co napisałem przeczytać, by zrozumieć, to już wpływu na to nie mam. Może byś tak miast zarzucać komuś brak empatii, postawił się na miejscu osoby, która dokładnie ci wyłuszczyła gdzie popełniasz błędy logiczne i pokazała na przykładach i odniósł się do tego, jak dorosły? Czy ja ci coś wciskam, bo sobie wymyśliłem? Umiesz się obronić na poziomie normalnej dyskusji czy będziesz zgrywał ważniaka, który nie zniża się do takich argumentów? Co to, napisałem gdzieś nieprawdę? Wysil się i udowodnij jaki jestem głupi, miast iść na łatwiznę...

Lekceważenie adwersarza jest też formą dość wyrafinowanego chamstwa. Pisząc o kulturze, warto o tym pamiętać... ;)

Szkoda mojej pisaniny. Ale i tak życzę miłego dnia. I zdrowia, wszystkim nam teraz potrzebne...
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

rob006 pisze: 11 maja 2020, o 11:34
yama3a pisze: 11 maja 2020, o 06:58 OK. Nie wiedziałem że czarna lista służy do tak banalnych rzeczy. W życiu też zacznę nawalać po łbie pompką każdego użytkownika drogi, który wszedł mi w paradę. A co. Jeszcze jestem duży i silny! I w sumie to nie tak łatwo trafić na zawodnika MMA, nie? Proponuję też posyłać ludzi do karceru za wyrzucenie papierka na ulicę albo do gazu za pochodzenie czy przekonania polityczne... Gdzieś już to było? A to sorry...
Sugeruję odejść na chwilę od komputera, pooddychać świeżym powietrzem, i zastanowić się jak bardzo bezsensowne jest porównanie blacklisty na bazarze (co jest odpowiednikiem "nie chcę z tobą rozmawiać człowieku") do walenia przechodniów po łbie... To już nawet nie jest hiperbola, to po prostu bełkot. Zdecydowanie zbyt emocjonalnie podchodzisz to tematu, zwłaszcza jeśli faktycznie problem dotyczy 0.5% transakcji.

Mimo wszystko powołanie się na netykietę uznam autoironię :trollface:.
Dalej. Umiesz ogarnąć cały (fakt że przydługi) tekst? Jest tam i wątek skierowany specjalnie do ciebie, i jakoś się do niego nie odniosłeś. Odniosłeś się natomiast do kawałka tekstu wyrwanego z kontekstu. I tak, jest to hiperbola. Ta z definicji dopuszcza przesadę... Z bełkotem jednak nie ma wiele wspólnego, a jeśli ma, to udowodnij!
Równie dobrze można tak napisać o każdym piszącym, w tym o tobie. Co to kosztuje?

Podchodzę emocjonalnie do tematu, co wyjaśniłem i uzasadniłem. Nie kryję tego. Może rzeczywiście za bardzo, bo nie jest to kwestia przestrzegania Konstytucji czy życia i śmierci. Niemniej jest to prawda...

Z domu nie wolno wychodzić bez potrzeby. Choć można już łazić po parkach i lasach to raczej nie szwendam się tam by komuś sprzedać lub od kogoś załapać darmową "koronę". Szanujmy się... ;)

Spoko, od kompa odszedłem właśnie na trochę, o 3 wróciłem z roboty. Na szczęście sam wyznaczam sobie czas i godziny pracy. Możesz się pocieszyć, że za karę przy 0 stopniach Celsjusza, tęgim wietrze i obfitym opadzie grado-śniegu, wracając na rowerze dostałem mocno w cztery litery. Więc kara za moje zachowanie została już wymierzona przez matkę naturę... ;)

Netykieta? W sensie że w którym punkcie ją złamałem? Znieważyłem kogoś? Poczyniłem bezpodstawne wycieczki osobiste? Nie widzę. Może oślepłem od tego gradu? Netykieta która nigdy nie została do końca skodyfikowana, nakazuje pewne zasady kultury, ale bez przesady, nie przekreśla możliwości normalnej, rzeczowej dyskusji, nawet jeśli jest niewygodna czy poniekąd niemiła dla obu stron. Nie została stworzona po to, byśmy pisali sobie laurki, tylko bez plucia i szczekania na siebie, mogli się porozumiewać. No chyba, że nadużywam emotikonów, piszę zbyt dużo postów, albo uznasz mnie za trolla. Wtedy rzeczywiście się kwalifikuję... ;)

Problem rzeczywiście jest marginalny i powinienem go zignorować. Ale myślałem, że komuś to też przeszkadza i chcecie podyskutować. Widać się myliłem...

Również pozdrawiam. ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Quoyque pisze: 11 maja 2020, o 22:39 Z grzeczności nie będę pisał, co sobie pomyślałem po wpisie kolegi, więc zostawię tylko 2 screeny:
Obrazek vs. Obrazek
I podsumuję tak: jestem duuuużo dłużej niż Ty na bazarku, zrobiłem duuuużo więcej transakcji niż Ty na bazarze, miałem kontakt z o wiele większą liczbą różnych, naprawdę różnych ludzie na bazarze. Ale Ty przebijasz ich wszystkich. I nie, nie jest to powód do dumy. A i zastanów się, czy Ty znasz podstawowe sformułowania, które tutaj się pojawiają tzn. propozycja vs. ROSZCZENIE (co starasz się uskutecznić!). NIe będę też próbował odpowiadać na poszczególne zarzuty, bo po prostu szkoda mi na Ciebie czasu (patrz: informacja o targowaniu się w dyskontach była odniesieniem do "No i może spróbuj w zwykłym sklepie. Jak wspominałem takie jest w Polsce prawo. Zobaczymy, czy obsługa każe ochronie wyrzucić cię ze sklepu za taką "niemoralną" propozycję... " Ogólnie - masz jakieś dziwne mniemanie o sobie i o swoich racjach. Świat nie będzie się kręcił wokół Ciebie - Bazar też nie. Jestem więc na NIE w obliczu "propozycji", by wymusić na użytkownikach informowanie czy chcą się targować czy nie. Dla mmie koniec tematu. :piwo:
I to jest najlepsze podsumowanie tego, jak uważnie czytasz czyjeś uwagi. Nawet poważnie uzasadnione. Pomijam już zupełnie że proponuję, a nie usiłuję na kimś cokolwiek wymuszać. Nie mam takiej możliwości ani prawa. Roszczenia to się załatwia tam, gdzie się ma podstawy prawne. I zwykle w tym celu wynajmuje się prawnika...
Jedynym moim "roszczeniem" było traktowanie bazaru jako bazaru. Ale zostałem wyprowadzony z "błędu". Więcej już nie będę... ;)

A robiąc te zrzuty ekranu zajrzałeś może do historii swoich transakcji? Bo ja widzę, że handlowaliśmy ze sobą dobre kilka razy. I nawet raz zrobiłeś to, od czego tak się strasznie odżegnujesz. Zgroza! Targowałeś się! ;)
Czy teraz też wrzucisz mnie na czarną listę, bo szkoda Ci czasu?

W dodatku te screeny nic nie udowadniają. Znaczy pokazują że sprzedałeś znacznie więcej ode mnie. Owszem. Ale też kupiłeś znacznie mniej. Więc raczej rzadziej masz do czynienia z sytuacją, kiedy prosisz kogoś o obniżenie ceny. To zwykle Ty jesteś o to proszony. Nieco to zawęża percepcję problemu, nieprawdaż? ;)

Smutne, że tyle tekstu poszło na marne. Wyżej pan zaproponował przycisk/ikonę do nowych rodzjów płatności. Został wysłuchany i udzielono mu sensownej odpowiedzi. Ja proponuję przycisk/ikonę "targowanie", podobny do przycisku/ikony "wymiana". Jako OPCJĘ. Zostałem zjechany na czym świat stoi. Ciekawe...

Co jeszcze ciekawsze, sympatycznie nam się rozmawiało przy okazji sprzedaży. Tylko przy niej jesteś w stanie być uprzejmym i grzecznym? Co akurat w ogóle powinno cechować admina, bez względu na kierunek dyskusji, chyba że ta już naprawdę przekracza normy i wymaga ingerencji. Teraz zaś tekst skierowany do ogółu, nie akurat do ciebie, uznałeś za jakiś personalny atak. W dodatku jest to napisane w formie pytania retorycznego, by zmobilizować do sensownej odpowiedzi, a nie udowadniać czy licytować się na przewagi! Czytajmy ze zrozumieniem, na Boga!

Bardzom ciekawy, czy w podanych na tacy przykładach, możesz mi pokazać w którym miejscu błądzę i wykazuję to "dziwne mniemanie o sobie i moich racjach"? Może przejedziemy się w któreś z wymienionych przeze mnie miejsc i udowodnisz mi że tam nie można się targować? Od kilku dni nawet zadaję wszystkim znajomym pytanie: "czy byłbyś/aś zdziwiona, gdyby na bazarze nie można było się targować?", Z czym ci się kojarzy "bazar"? etc. I wynika z tego, że mam dziwnych znajomych... ;)

Rozumiem że z propozycji nici i ok, niech tak będzie. Może i problem jest marginalny i nie warto się nim zajmować. Może jestem jakiś głupi i odklejony. Ale wolałbym to mieć jasno wyłuszczone z odwołaniem do konkretnych przykładów z dyskusji, w formie zarzut kontra uzasadnienie. A nie odgórne orzeczenie komisji psychiatrycznej bez możliwości odwołania, jak w sowieckiej Rosji... ;)

Pozdrawiam i życzę chociaż pozostawienia opcji "nie gryzę..." w zapytaniach, nie połączonej z automatycznym wrzuceniem na czarną listę. Bo jeszcze się możemy spotkać... ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dobra. To teraz następna sugestia, z niecierpliwością czekam na kolejną "zjebkę" i pełną informację na temat ilu to użytkowników uraziłem, najlepiej w formie ankiety personalnej... ;)

Ad rem: Chciałbym PROSIĆ o dwie rzeczy:
1. Możliwość przeglądania oferty sprzedających w formie przewijanej listy (a nie podstron) lub chociaż zwiększenie ilości pozycji na stronie. Przeglądanie 30-50 stron po 20(?) pozycji jest męczące, a mogłoby wyglądać jak strona główna, gdzie można sobie ustawić 100 pozycji.
2. Możliwość ustawienia tejże oferty cenowo, tak jak na głównej. Znacznie ułatwiłoby to wyszukiwanie interesujących ofert u konkretnych sprzedawców. Ale znowu pewnie wyjdzie, że tylko ja tak mam... ;)

Przepraszam za tę jawną bezczelność i proszę o wybaczenie, że w ogóle śmiałem. Mam już przestać? ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 0
Kontakt:

yama3a pisze: 12 maja 2020, o 17:11
Quoyque pisze: 11 maja 2020, o 22:39 Z grzeczności nie będę pisał, co sobie pomyślałem po wpisie kolegi, więc zostawię tylko 2 screeny:
Obrazek vs. Obrazek
I to jest najlepsze podsumowanie tego, jak uważnie czytasz czyjeś uwagi. Nawet poważnie uzasadnione. Pomijam już zupełnie że proponuję, a nie usiłuję na kimś cokolwiek wymuszać. Nie mam takiej możliwości ani prawa. Roszczenia to się załatwia tam, gdzie się ma podstawy prawne. I zwykle w tym celu wynajmuje się prawnika...
Jedynym moim "roszczeniem" było traktowanie bazaru jako bazaru. Ale zostałem wyprowadzony z "błędu". Więcej już nie będę... ;)

A robiąc te zrzuty ekranu zajrzałeś może do historii swoich transakcji? Bo ja widzę, że handlowaliśmy ze sobą dobre kilka razy. I nawet raz zrobiłeś to, od czego tak się strasznie odżegnujesz. Zgroza! Targowałeś się! ;)

W dodatku te screeny nic nie udowadniają. Znaczy pokazują że sprzedałeś znacznie więcej ode mnie. Owszem. Ale też kupiłeś znacznie mniej. Więc raczej rzadziej masz do czynienia z sytuacją, kiedy prosisz kogoś o obniżenie ceny. To zwykle Ty jesteś o to proszony. Nieco to zawęża percepcję problemu, nieprawdaż? ;)

Smutne, że tyle tekstu poszło na marne. Wyżej pan zaproponował przycisk/ikonę do nowych rodzjów płatności. Został wysłuchany i udzielono mu sensownej odpowiedzi. Ja proponuję przycisk/ikonę "targowanie", podobny do przycisku/ikony "wymiana". Jako OPCJĘ. Zostałem zjechany na czym świat stoi. Ciekawe...

Co jeszcze ciekawsze, sympatycznie nam się rozmawiało przy okazji sprzedaży. Tylko przy niej jesteś w stanie być uprzejmym i grzecznym? Co akurat w ogóle powinno cechować admina, bez względu na kierunek dyskusji, chyba że ta już naprawdę przekracza normy i wymaga ingerencji. Teraz zaś tekst skierowany do ogółu, nie akurat do ciebie, uznałeś za jakiś personalny atak. W dodatku jest to napisane w formie pytania retorycznego, by zmobilizować do sensownej odpowiedzi, a nie udowadniać czy licytować się na przewagi! Czytajmy ze zrozumieniem, na Boga!

Bardzom ciekawy, czy w podanych na tacy przykładach, możesz mi pokazać w którym miejscu błądzę i wykazuję to "dziwne mniemanie o sobie i moich racjach"? Może przejedziemy się w któreś z wymienionych przeze mnie miejsc i udowodnisz mi że tam nie można się targować? Od kilku dni nawet zadaję wszystkim znajomym pytanie: "czy byłbyś/aś zdziwiona, gdyby na bazarze nie można było się targować?", Z czym ci się kojarzy "bazar"? etc. I wynika z tego, że mam dziwnych znajomych... ;)

Rozumiem że z propozycji nici i ok, niech tak będzie. Może i problem jest marginalny i nie warto się nim zajmować. Może jestem jakiś głupi i odklejony. Ale wolałbym to mieć jasno wyłuszczone z odwołaniem do konkretnych przykładów z dyskusji, w formie zarzut kontra uzasadnienie. A nie odgórne orzeczenie komisji psychiatrycznej bez możliwości odwołania, jak w sowieckiej Rosji... ;)

Pozdrawiam i życzę chociaż pozostawienia opcji "nie gryzę..." w zapytaniach, nie połączonej z automatycznym wrzuceniem na czarną listę. Bo jeszcze się możemy spotkać... ;)
Obrazek
Obrazek

Proszę, przyjrzyj się dokładnie tym dwóm odpowiedziom i spróbuj zrozumieć dlaczego zostałeś potraktowany tak a nie inaczej. I dodam tylko, że nie zostałeś "zjechany na czym świat stoi" za samą propozycję, która notabene jest dobra (oczywiście w trochę innej formie), lecz za sposób w jaki ją przedstawiłeś.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 2 razy

yama3a pisze: 9 kwie 2020, o 18:29 I jeszcze jeden pomysł: Czy ktoś z moderatorów mógłby wytłumaczyć niektórym wystawiającym o ograniczonych możliwościach intelektualnych co to jest BAZAR? Bo na bazarze, z definicji można się targować. Tymczasem część tych !%^^($#^(__^_U_!^+!@. traktuje taką propozycję jako śmiertelną obrazę. Co więcej, wrzuca cię na czarną listę!

Może więc jakiś podpunkt regulaminu, który nakazuje zaznaczyć opcję: "nie targuję się". I wszystko będzie jasne!

Bardzo o to proszę, bo naprawdę nie mam chęci użerać się z dzieciakami, które myślą że zrobią tu interes życia...
yama3a pisze: 12 maja 2020, o 17:31 Dobra. To teraz następna sugestia, z niecierpliwością czekam na kolejną "zjebkę" i pełną informację na temat ilu to użytkowników uraziłem, najlepiej w formie ankiety personalnej... ;)
[...]
Przepraszam za tę jawną bezczelność i proszę o wybaczenie, że w ogóle śmiałem. Mam już przestać? ;)
Jeśli autor traktuje to jak merytoryczne podejście do sprawy, przy chamskim podejściu, atakach na krytykujących, oraz usprawiedliwianiu się przy kolejnych wiadomościach, że to on jest atakowany... Śmiem stwierdzić, że może mieć jednak za duże mniemanie o sobie ¯\_(ツ)_/¯ jak już zresztą wcześniej było wspomniane przez któregoś użytkownika.
Ci użytkownicy podziękowali Karran za ten post:
Quoyque
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Moze jakis admin ustosunkuje sie do tego czy korzystanie z bazaru jest nie legalne wobec regulaminu i ostatniej praktyki paypala, osobiscie sugeruje zeby kazdy uzytkownik obligatoryjnie musial podac drugi sposob platnosci na jaki sie zgadza. Bo na dzisiaj sytuacja wyglada tak ze jest niemal pewne chocby przez moja sytuacja (uzywalem tylko do bazaru i hb) ze paypal zle patrzy na korzystanie i platnosci paypalem na tym bazarze, a wszyscy na bazarze go uzywaja najczesciej jako jedyny sposob platnosci. Przez co ja mam b. utrudnione korzystanie a i wiecej osob sie pewnie zastanawia czy nadal pp uzywac tym bardziej ze mozna stracic konto ktore uzywa sie do innych serwisow tez, glownym powodem za jest to ze wszyscy korzystaja tylko z niego i kolo sie zamyka).
Ci użytkownicy podziękowali Alamar za ten post:
Maikeru
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Alamar pisze: 12 maja 2020, o 19:40 Moze jakis admin ustosunkuje sie do tego czy korzystanie z bazaru jest nie legalne wobec regulaminu i ostatniej praktyki paypala, osobiscie sugeruje zeby kazdy uzytkownik obligatoryjnie musial podac drugi sposob platnosci na jaki sie zgadza. Bo na dzisiaj sytuacja wyglada tak ze jest niemal pewne chocby przez moja sytuacja (uzywalem tylko do bazaru i hb) ze paypal zle patrzy na korzystanie i platnosci paypalem na tym bazarze, a wszyscy na bazarze go uzywaja najczesciej jako jedyny sposob platnosci. Przez co ja mam b. utrudnione korzystanie a i wiecej osob sie pewnie zastanawia czy nadal pp uzywac tym bardziej ze mozna stracic konto ktore uzywa sie do innych serwisow tez, glownym powodem za jest to ze wszyscy korzystaja tylko z niego i kolo sie zamyka).
Przypuszczam, ze póki nie ogarną w końcu jakiegoś programisty odpowiedzialnego za Bazar, to o większości naszych próśb można zapomnieć :(. Nie mówię, że coś źle robicie, ale jak widać, że wiele osób prosi o jakieś funkcjonalności z powodu ostatnich wieści od PP i ten wesoły prosi o pewne funkcjonalności do targowania się, to może czas pomyśleć nad jakąś rekrutacją, mimo że Bazar jest najmniej ważną częścią rodziny ŁG, to jednak istnieje i warto zadbać o użytkowników serwisu, którzy korzystają z tego serwisu i ich pochodnych (jak Bazar). Nie mówię już teraz, ale proszę, przemyślcie to. Jeśli jednak istnieje ta strona dla nas, to warto coś z nią zrobić, a nie zostawiać w powijakach, bo "nie ma komu robić".
Mam nadzieję, że pomyślicie o tym i oczywiście pisze to w dobrej wierze, a nie próbuję wywołać wojnę ;)
Pozdrawiam ciepluto :P
Ci użytkownicy podziękowali Maikeru za ten post (w sumie 3):
HardkorTheLastJediQuoyque
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1293 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

yama3a pisze: 12 maja 2020, o 17:11 A robiąc te zrzuty ekranu zajrzałeś może do historii swoich transakcji? Bo ja widzę, że handlowaliśmy ze sobą dobre kilka razy. I nawet raz zrobiłeś to, od czego tak się strasznie odżegnujesz. Zgroza! Targowałeś się! ;)
To teraz ja pobawię się w pana "pokaż mi". Możesz mi pokazać, w którym miejscu napisałem, że uważam targowanie się za złe, nieodpowiednie dla tego miejsca? No właśnie. Cały czas odwołuję się do 'propozycji' by wymuszać na kimś określenia się, czy można się targować czy nie. Po to jest opcja rozmowy, żeby zapytać. I zaskoczę Cię dodatkowo. Nie tylko chętnie pozwalam się targować, chętnie też targuję się z innymi. Szczególnie wtedy, kiedy wiem, że coś nie jest warte tyle, za ile jest wystawiane (np. ze względu na bazarowy regulamin). Nie akceptuję tylko tego, jak ktoś tak prowadzi dyskusje, żeby na siłę przepychać to, co uznaje za słuszne. Jedno pytanie: brałeś pod uwagę w ogóle to, że propozycja spotka się z negatywnym odbiorem i może nie zostać zrealizowana?
Co do innego: tak poczułem się atakowany, bo zamiast skupić się na temacie propozycji odnosiłeś się do wyrazów (przy czym nadal uważam, że nie masz racji :) ), wycieczek personalnych i innych. Zresztą to nie jest tylko moje zdanie - zobacz jakie ogólne wrażenie pozostawiłeś. A wystarczyło napisać: "Słuchajcie, a może by tak wprowadzić to i to. Mogłoby to pomóc w tym i tym. Co sądzicie?" A Ty odnosisz się do znaczenia słowa bazar i jeszcze twierdzisz, że to dalej propozycja a nie roszczenie.
Co do bycia grzecznym - zawsze jestem, a tym bardziej, kiedy rozmawiam z potencjalnym kupcem. Gdybyś w tamtej rozmowie wypowiadał się w podobny sposób jak tutaj, to bardzo możliwe, że do transakcji po niższych kosztach by nie doszło.
Żeby już bezsensownie nie ciągnąć tego wątku - ja do Ciebie nic nie mam. Podejrzewam, że większość tutaj podobnie. Ciekawe propozycje zawsze warto składać, więc czekamy na kolejne. Propozycje ;) I zapraszam do swoich ofert przy okazji :E
P.S. Jak dla mnie: Targowanie - OK. Wymuszanie targowania albo określania się w ofertach - NIE. Dodawanie na czarną listę za próby targowania - Co kto woli, jego sprawa.

Z innej beczki: jest sens trzymania tego tematu otwartego, jeśli perspektywy zmian w bazarze w najbliższym czasie są baaaaaaaaardzo odległe? Nawet bardzo ciekawe propozycje kończą się na: Bazar nie jest priorytetem, nie ma człowieka od bazaru itp.?
Ci użytkownicy podziękowali Quoyque za ten post:
Maikeru
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Quoyque pisze: 14 maja 2020, o 11:57
yama3a pisze: 12 maja 2020, o 17:11 A robiąc te zrzuty ekranu zajrzałeś może do historii swoich transakcji? Bo ja widzę, że handlowaliśmy ze sobą dobre kilka razy. I nawet raz zrobiłeś to, od czego tak się strasznie odżegnujesz. Zgroza! Targowałeś się! ;)
To teraz ja pobawię się w pana "pokaż mi". Możesz mi pokazać, w którym miejscu napisałem, że uważam targowanie się za złe, nieodpowiednie dla tego miejsca? No właśnie. Cały czas odwołuję się do 'propozycji' by wymuszać na kimś określenia się, czy można się targować czy nie. Po to jest opcja rozmowy, żeby zapytać. I zaskoczę Cię dodatkowo. Nie tylko chętnie pozwalam się targować, chętnie też targuję się z innymi. Szczególnie wtedy, kiedy wiem, że coś nie jest warte tyle, za ile jest wystawiane (np. ze względu na bazarowy regulamin). Nie akceptuję tylko tego, jak ktoś tak prowadzi dyskusje, żeby na siłę przepychać to, co uznaje za słuszne. Jedno pytanie: brałeś pod uwagę w ogóle to, że propozycja spotka się z negatywnym odbiorem i może nie zostać zrealizowana?
Co do innego: tak poczułem się atakowany, bo zamiast skupić się na temacie propozycji odnosiłeś się do wyrazów (przy czym nadal uważam, że nie masz racji :) ), wycieczek personalnych i innych. Zresztą to nie jest tylko moje zdanie - zobacz jakie ogólne wrażenie pozostawiłeś. A wystarczyło napisać: "Słuchajcie, a może by tak wprowadzić to i to. Mogłoby to pomóc w tym i tym. Co sądzicie?" A Ty odnosisz się do znaczenia słowa bazar i jeszcze twierdzisz, że to dalej propozycja a nie roszczenie.
Co do bycia grzecznym - zawsze jestem, a tym bardziej, kiedy rozmawiam z potencjalnym kupcem. Gdybyś w tamtej rozmowie wypowiadał się w podobny sposób jak tutaj, to bardzo możliwe, że do transakcji po niższych kosztach by nie doszło.
Żeby już bezsensownie nie ciągnąć tego wątku - ja do Ciebie nic nie mam. Podejrzewam, że większość tutaj podobnie. Ciekawe propozycje zawsze warto składać, więc czekamy na kolejne. Propozycje ;) I zapraszam do swoich ofert przy okazji :E
P.S. Jak dla mnie: Targowanie - OK. Wymuszanie targowania albo określania się w ofertach - NIE. Dodawanie na czarną listę za próby targowania - Co kto woli, jego sprawa.

Z innej beczki: jest sens trzymania tego tematu otwartego, jeśli perspektywy zmian w bazarze w najbliższym czasie są baaaaaaaaardzo odległe? Nawet bardzo ciekawe propozycje kończą się na: Bazar nie jest priorytetem, nie ma człowieka od bazaru itp.?
Może po to, by nabijać posty xD? A tak poważnie też zgadzam się z przedmówcą, póki nie macie osoby, która w krótszym lub dłuższym terminie, by mogła ewentualnie zająć się tymi sugestiami, to może lepiej zamknąć tymczasowo wątki? Bo to trochę jak rzucanie grochem o ścianę.
Awatar użytkownika
Webmaster
Kontakt:

Maikeru pisze: 14 maja 2020, o 12:24 Bo to trochę jak rzucanie grochem o ścianę.
To nie rzucajcie...

Na razie nie ma planów zamykania bazaru, więc wątek na feedback też jest otwarty. Nawet jeśli propozycje nie będą wdrażane w najbliższym czasie, to ciągle jest to feedback i zostanie uwzględniony gdy w końcu prace nad bazarem ruszą.
Ci użytkownicy podziękowali rob006 za ten post:
Tristan
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 178 razy
Podziękowania: 73 razy
Kontakt:

Tak tylko spytam z ciekawości bo na bazarze jestem od niedawna (około roku) kiedy było coś ostatnio przy nim robione
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

"Z innej beczki: jest sens trzymania tego tematu otwartego, jeśli perspektywy zmian w bazarze w najbliższym czasie są baaaaaaaaardzo odległe? Nawet bardzo ciekawe propozycje kończą się na: Bazar nie jest priorytetem, nie ma człowieka od bazaru itp."?

Aha. No to wreszcie otrzymałem sensowną odpowiedź. Czyli było od tego zacząć i nie rozwijać się bez sensu. Na zmiany nie ma za bardzo co liczyć, więc trzeba cieszyć się tym co jest... ;)

Więc cieszmy się Bazarem jak najdłużej, bo jeszcze go zlikwidują... ;)
Ci użytkownicy podziękowali yama3a za ten post (w sumie 3):
MaikeruQuoyqueTristan
ODPOWIEDZ