Może chociaż jakieś "widełki przyzwoitości"?

Podbijam, bardzo przydałaby się taka funkcja.jifeix pisze: 25 mar 2020, o 20:22 Propozycja: Możliwość usuwania własnych ofert o statusie nieaktywne
+1
Abstrahując od standardowego "nie da się, bo i tak nie ma osoby która grzebie w kodzie bazarka" myślę że byłoby trochę trudne i/lub nieintuicyjne, bo niby jakbyś potem sortował oferty skoro te "tylko na wymianę" byłyby bez żadnej ceny? A jeśli byłaby cena to jakaś fikcyjna no bo tylko wymianabolesna prawda pisze: 11 kwie 2020, o 15:14 Też mam chyba dobrą propozycję.
Tylko wymiana - skoro jest opcja tylko kupienia, to dlaczego nie dać tylko wymiany.
W razie obaw - opcje tylko wymiany dać dla wyższego repa, typu 50-100, co by coś tam jakąś opinię sobie nowy ktoś wyrobił.
Przy tym, co planuje paypal na czerwiec, wydaje się to dobry krok.
Wstawiając cenę - no bo do jakiejś wartości chcesz się wymienić, a nie za darmówki na ten przykład. Bo teraz mimo wszystko masz sprzedaż wymuszoną - a może po prostu chcesz jakąś konkretną grę, którą ktoś już ma albo chcesz się tylko wymienić i nie chcesz hajsu.lewriczin pisze: 11 kwie 2020, o 16:08niby jakbyś potem sortował oferty skoro te "tylko na wymianę" byłyby bez żadnej ceny? A jeśli byłaby cena to jakaś fikcyjna no bo tylko wymiana
Zwłaszcza, że oferta w statusie nieaktywna blokuje slot oferty. A niektóre klucze, np. z CDA mają jak wiadomo termin ważności.LeniwyJohn pisze: 11 kwie 2020, o 14:29 +1
Przyznam, że byłem zdziwiony brakiem możliwości usuwania wprost własnych ofert tylko trzeba bawić się w jakieś statusy nieaktywne.
Maikeru pisze: 6 kwie 2020, o 17:01 Nie mogę znaleźć tego posta, w którym było powiedziane, że nikt nie siedzi nad Bazarem programistycznie. Jednak mam mimo tego pytanie:
- Czy jest szansa, by jakieś mniejsze zmiany w bazarze mogły zrobić osoby z aktualnej ekipy prowadzącą tę działalność?
- Jeśli tak, to czy jest możliwość zwykłego dodania opcji płatności poprzez dodania kwadracika z logiem firmy do wyboru?
(Oczywiście reszta forumowiczów mogła by się ze mną zastanowić, która konkretnie by się najbardziej nadawała, bo ja nie specjalnie pomysłu)
Pytam dlatego, bo jeśli ktoś czytał ten temat od viewtopic.php?f=21&t=14068&start=600, to zauważył, że z Paypalem, jest coraz gorzej i przynajmniej część bazarowiczów zastanawia się nad jakąś alternatywą. Nie mówię by usunąć też Paypala, bo na pewno będą ludzie korzystający z tej opcji, ale przydałaby się druga metoda płatności poza przelewem, przy której by się mogło finalizować transakcje(A jeśli nie dodanie płatności z prawdziwego zdarzenia, to można dodać opcję "Inne" jako zapasowa opcja). Nie piszcie mi proszę, że jest Skrill i Bitcoin, bo z tego korzystają tylko nieliczni(jeśli ktokolwiek). xD
Ty tak na serio? Chcesz przycebulic i ludzie cie blokuja wiec placzesz do modow? Przeciez tu ceny wcale nie sa wygórowane a jak ktos ma ochote zablokowac za takie zagrywki to w pelni go gopieram. Argument ze to bazar to juz nowy poziom!yama3a pisze: 9 kwie 2020, o 18:29 I jeszcze jeden pomysł: Czy ktoś z moderatorów mógłby wytłumaczyć niektórym wystawiającym o ograniczonych możliwościach intelektualnych co to jest BAZAR? Bo na bazarze, z definicji można się targować. Tymczasem część tych !%^^($#^(__^_U_!^+!@. traktuje taką propozycję jako śmiertelną obrazę. Co więcej, wrzuca cię na czarną listę!
Może więc jakiś podpunkt regulaminu, który nakazuje zaznaczyć opcję: "nie targuję się". I wszystko będzie jasne!
Bardzo o to proszę, bo naprawdę nie mam chęci użerać się z dzieciakami, które myślą że zrobią tu interes życia...
https://sjp.pwn.pl/slowniki/bazar.htmlyama3a pisze: 8 maja 2020, o 08:16 Ban powinien być za brak informacji w stopce i nie stosowanie się do definicji Bazaru. Nigdzie nie jest napisane, że podana cena jest ostateczna (no chyba że jest). Mógłby być nawet taki gotowiec, w postaci przypiętej ikony lub tabliczki. Wtedy sprawa byłaby jasna: "Nie targuję się. Amen."
Jeśli korzystasz z Łowcowego Bazaru, to znaczy że nie odszedłeś od komputera i identyczne oczekiwania jak w przypadku klasycznego bazaru są niedorzeczne. Sprzedaż przez internet dość mocno różni się od sprzedaży fizycznej, zarówno w szybkości komunikacji (nikt nie siedzi 24/7 pilnując swojego wirtualnego bazaru, więc na odpowiedź możesz czekać kilkanaście/kilkadziesiąt godzin) jak i konkurencyjności (na wyciągnięcie ręki masz setki innych ofert w innych miejscach, które możesz sobie posortować wg ceny i znaleźć najlepszą ofertę), przez co targowanie się jest mało efektywne i ma większy sens tylko w przypadku niszowego i/lub bardzo wartościowego towaru (co akurat nie jest targetem naszego bazaru).yama3a pisze: 9 maja 2020, o 14:01 Wiedziałem, że ktoś sięgnie po słownikową definicję, żeby wymądrzyć. Otóż nie. Odejdź kiedyś od komputera i idź na jakikolwiek rynek.
Wrzucenie na czarną listę powinno chyba rozwiać wszystkie wątpliwości w tej kwestii.Ale jeśli sobie tego nie życzy, powinien to jasno dać do zrozumienia.
Blacklisty są personalne i każdy może nimi zarządzać tak jak chce. Ty możesz ją sobie zarezerwować dla oszustów, ktoś inny dla tych co ociągają się z komentarzami, a ktoś inny na ludzi którzy marnują jego czasu próbując się targować (dla ciebie zbicie ceny kilkanaście groszy to gra warta świeczki, dla kogoś innego to zwykła strata czasu). Jeśli ktoś wrzuci cię na czarną listę bo nie podoba mu się twój awatar - jego prawo, możliwość przeprowadzania z kimś transakcji to przywilej a nie prawo. W internecie raczej powinieneś się spodziewać, że ktoś może być niemiły albo zwyczajnie cię zignoruje. Tak samo jak ja spodziewam się ludzi, którzy będą próbowali narzucić innym jak mają się zachowywać, co robić, albo jak powinien się nazywać serwis, z którego korzystają.Nie nie jest. Dla mnie to jest chore. Ułatwienie? Żadne. Coś co zwyczajnie można zignorować, Ty stawiasz na równi z ewidentnym banem! Dokonanym obraźliwie i zupełnie bez potrzeby, bo przecież nie doszło do jakichś pyskówek czy oszustw. A dla mnie po to właśnie jest ta opcja. Nie po to, by pozbawić siebie klientów i potencjalnego klienta możliwości kupna. To jest po prostu głupie. Amen.
No ja dalej nie rozumiem. Nie będziemy dyktować użytkownikom, kogo mają dodawać do czarnej listy, a kogo nie, bo funkcja ta została udostępniona użytkownikom po to, by mogli uczynić sobie korzystanie z bazaru przyjemniejszym. Skoro ktoś dodaje inną osobę do listy userów, z którymi nie chce przeprowadzać transakcji, widocznie ma ku temu swój powód i nam nic do tego. Tak to właśnie działa. Nikt nie łamie w ten sposób żadnego prawa, nie jest to również "ewidentny ban".yama3a pisze: 9 maja 2020, o 14:01 "ale wrzucenie cie na czarną listę jest dość rozsądną reakcją, która oszczędza czas tobie (nie tracisz czas na użytkowników, którzy nie chcą się targować) i sprzedawcy (nie traci czasu na użytkownika, który uważa, że targowanie się jest jego świętym obowiązkiem)".
Nie nie jest. Dla mnie to jest chore. Ułatwienie? Żadne. Coś co zwyczajnie można zignorować, Ty stawiasz na równi z ewidentnym banem! Dokonanym obraźliwie i zupełnie bez potrzeby, bo przecież nie doszło do jakichś pyskówek czy oszustw. A dla mnie po to właśnie jest ta opcja. Nie po to, by pozbawić siebie klientów i potencjalnego klienta możliwości kupna. To jest po prostu głupie. Amen.
Już widze, jak idę do Biedry, Lidla, Tesco, rzucam wszystko na ladę i mówię sprzedawcy po skasowaniu: Tak wiem, że to kosztuje 60 zł. Za 40 zł mogę wziąć i mnie tu nie ma...No i może spróbuj w zwykłym sklepie. Jak wspominałem takie jest w Polsce prawo. Zobaczymy, czy obsługa każe ochronie wyrzucić cię ze sklepu za taką "niemoralną" propozycję..."