Windows 10 za darmo

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

U mnie natomiast jest inny problem, cała instalacja przeszła gładko (instalacja od nowa bez brania ze sobą programów z 8.1), zainstalowałem wszystko co jest mi potrzebne. System działa zadowalająco, programy też. Problem zaczyna się przy odpalania jakiejkolwiek gry, wyskakuje blue screen... Dodam że instalowałem już sterowniki do grafiki [amd] pod win 10.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 200 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Ja gier to nie mogłem wcale na początku odpalić, zainstalowałem: DirectX 9.0c, .NET 3.5 (w systemie można dodać), oraz kilka paczek Visual Studio C++ i jest w miarę ok.

Polecam polecieć: http://www.guru3d.com/files-details/dis ... nload.html i na czysto zainstalować jeszcze raz najnowsze.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

pelikulas pisze:
dudu66 pisze: Może spróbuj wyłączyć hibernacje w systemie - włączona sprawia że tworzy się duży plik hiberfil.sys
hiberfil.sys zajmował u mnie zawsze tyle ile miałem ramu. Swoją drogą kto sie bawijeszcze w hibernowanie komputerów i ich wyłączanie?
Ja? Kiedyś chodził 24/dobę, ale przez ostatnie miesiące hibernowałem na noc ;)
dudu66 pisze: Może spróbuj wyłączyć hibernacje w systemie - włączona sprawia że tworzy się duży plik hiberfil.sys
To pierwsze co było zrobione, nawet pagefile.sys wyłączałem, by mieć minimum 20GB.
Kuba pisze: JACKo@ Ty chyba sobie zartujesz piszac za masz
Wolne teraz z 8GB bez kompresji dysku.
i chcesz zaktualizowac windows do 10 ,glowa do gory prubuj dalej :mrgreen:
A kto pisał, że przy 8GB chcę instalować? Po czyszczeniu z niektórych programów/gier i różnych śmieci zyskałem połowę dysku (60GB). Niestety dalej jest problem.
buri pisze: Polecam bardzo dokładnie sprawdzić wszystko w panelu sterowania, a w szczególności opcje ukryte pod odnośnikami.
Domyślam się, że coś może być po stronie sprzętu. Stery do grafiki aktualizowałem, robiłem nawet tzw. czysty restart - wyłączenie uruchamiania się zewnętrznych usług i programów na starcie. Wyłączałem kartę sieciową w biosie, odłączałem wszystko podpięte pod USB, w tym klawiaturę i myszkę ;)
Gdzieś wyczytałem, że jednak jest jakieś logowanie podczas instalacji i zapisywane w "c:\$Windows.~BT\Sources\Panther\setuperr.log" Tylko trzeba się w to wczytać i może coś zrozumieć :) Może wujek G pomoże.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

Tak straszyli tym wbudowanym Candy Crush Saga, a to tylko ikonka przekierowująca do sklepu WIndows :D.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

serafek5 pisze: Tak straszyli tym wbudowanym Candy Crush Saga, a to tylko ikonka przekierowująca do sklepu WIndows :D.
U mnie nic takiego nie ma, może mnie nie lubią? :P
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz

Ktoś mi wyjaśni dlaczego nie mam jeszcze wiadomości o możliwości zainstalowania W10? Mój komputer spełnia wszystkie wymogi, a to mi pisze w tym programie do aktualizacji http://scr.hu/2g7p/238qj
Awatar użytkownika
Łowca

A czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi/nam czemu instaluje W10 decydując się tym samym na poddanie się parszywemu cyberprzestępstwu dziejącemu się w majestacie prawa?
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Czemu instalujesz tego to nie wiem. Twoja decyzja ;) A o jakie cyberprzestępstwo chodzi? Ale cóż zrobić, taka głupia moda... zewnętrzne konta, sklepy wbudowane w system... dane osobowe latają wszędzie ;) Też nie przepadam nad tym...
FreakyPL pisze: Ktoś mi wyjaśni dlaczego nie mam jeszcze wiadomości o możliwości zainstalowania W10? Mój komputer spełnia wszystkie wymogi, a to mi pisze w tym programie do aktualizacji http://scr.hu/2g7p/238qj
Kolejka jest długa ;) Zielone światło dają partiami. Ale jak wyżej pisałem, można wymusić wcześniejszą instalację. Ale chyba najlepiej poprzez dedykowany program ze strony MS: MediaCreationToolx64.
Awatar użytkownika
Łowca

Przy instalacji W10 należy wyrazić zgodę na pełny dostęp do wszelkich danych zapisanych na dyskach, pod pozorem (sic!)wedle humoru pracowników Microsoft ; ) Niby można w panelu sterowania zmienić opcje prywatności, jednak zapisu prawnego na który użytkownik wyraził zgodę przy instalacji W10 zmienić się nie da ; ) Do czasu, aż M$ wycofa się z inwigilacji wszelkich danych zapisanych na komputerze z zainstalowanym W10, z całą pewnością tego systemu komukolwiek nie polecę i sam go również nie zainstaluję.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy

JACKo @
Apropo wolnego miejsca na partycji systemowej , ja zainstalowałem najpierw windows 7 z foramatowaniem dyski C i tylko wtedy na nowym systemie aktualizowalem do 10, windows 10 zaimuje mi na dysku C 32 GB (+ - 1GB zainstalowalem pare programow) .
Windows 10 podczas aktualizacji tworzy kopie zapasowa windows 7 w folderze C:\ Windows.old ,u mnie ten folder wazy 10,8 GB , to znaczy ze musisz miec wolnego miejsca co najmniej 33 GB .
P.S.
Mozliwe ze ten folder Windows.old moze byc wiekszy jak system byl uzywany z pare lat ,tego nie wiem.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

FreakyPL pisze: Ktoś mi wyjaśni dlaczego nie mam jeszcze wiadomości o możliwości zainstalowania W10? Mój komputer spełnia wszystkie wymogi, a to mi pisze w tym programie do aktualizacji http://scr.hu/2g7p/238qj
http://www.purepc.pl/oprogramowanie/udo ... ka_tygodni
Mix
Awatar użytkownika
Mix
Predator
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

32 GB ??
nie wiem co powiedzić o tej kobyle
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy

Mix pisze: 32 GB ??
nie wiem co powiedzić o tej kobyle
To nie kobyala a na razie kulawy ogier.
Opcja przywracania wczesniejszego systemu operacyjnego jest wazna przez mesiac po miesiacu tak sadze folder Windows.old zniknie .

Win 10 64 bit professional u mnie plynnie dziala tylko na laptopie, a na PC to porazka tnie sie, mam zawiechy i tylko wylaczenie przyciskiem na obudowie pomaga , chyba wroce do win 7 jak nic nie naprawia .
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 4 razy

facehugger pisze: A czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi/nam czemu instaluje W10 decydując się tym samym na poddanie się parszywemu cyberprzestępstwu dziejącemu się w majestacie prawa?
Śmieszne jest to że pełna inwigilacja była już w xp, teraz tylko nazywają to po imieniu bo prawo zostało zaktualizowane, jednak wtedy nikomu to nie przeszkadzało mimo że zwolennicy linuxa o tym truli, w10 ma dx12 więc jeśli ktoś będzie chciał grać w nowe gry i tak będzie musiał na niego przejść, tylko od niego zależy czy teraz za darmo czy potem odpłatnie.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Zapowiedziano w ogóle jakieś gry na dx12/przejście innych gier na dx12? Bo wychodzi na to, że w tym roku tylko ARK będzie korzystać z tego.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

http://www.purepc.pl/rozrywka/msi_wiedz ... directx_12 :D

Ale spokojnie, zanim twórcy zaczną masowo wykorzystywać DX 12, to Win 10 zdąży się już "zestarzeć", na pewno nie zobaczymy wysypu takich gier w tym roku i połowie przyszłego roku. A na aktualizację jest cały rok, wystarczająco dużo czasu żeby sobie zdanie o nowym systemie wyrobić (i przeczekać 1 - 2 servicepacki).

A możliwe, że i gry będą miały opcję wyboru DX 11 / DX 12, tak jak niektóre mają do wyboru DX 9 i DX 11. Nikt nie odetnie sobie możliwości zarabiania na użytkownikach Win 7, jeżeli sprzedaż / aktualizacja do Win 10 będzie niewystarczająca.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Kuba pisze: JACKo @
Apropo wolnego miejsca na partycji systemowej , ja zainstalowałem najpierw windows 7 z foramatowaniem dyski C i tylko wtedy na nowym systemie aktualizowalem do 10, windows 10 zaimuje mi na dysku C 32 GB (+ - 1GB zainstalowalem pare programow) .
Windows 10 podczas aktualizacji tworzy kopie zapasowa windows 7 w folderze C:\ Windows.old ,u mnie ten folder wazy 10,8 GB , to znaczy ze musisz miec wolnego miejsca co najmniej 33 GB .
P.S.
Mozliwe ze ten folder Windows.old moze byc wiekszy jak system byl uzywany z pare lat ,tego nie wiem.
Jak pisałem wyżej... mam już połowę dysku wolną po czystce, więc nie problem z wolną przestrzenią. W dodatku sam instalator przed pierwszym resetem sprawdza ilość wolnego miejsca. Mając nawet 20GB wolnego to i tak pewnie wywaliłby pagefile.sys co ma 12GB podczas instalacji. Na czysto w zasadzie obecnie nie mogę/nie chcę robić by sprawdzić.
Trzeba będzie poczekać na zapowiadaną na ten tydzień poprawkę rzędu 1GB do Win10. Więc może instalkę też poprawią...
Awatar użytkownika
Łowca

lukaswey pisze: Śmieszne jest to że pełna inwigilacja była już w xp, teraz tylko nazywają to po imieniu bo prawo zostało zaktualizowane...
I w tym tkwi najzgredniejszy zgred. Bo o ile Microsoft od lat miał wgląd w komputery swoich klientów, to jednocześnie nasze prawa konstytucyjne, w tym i autorskie skutecznie wiązały mu (nie)lepkie niewidzialne łapy. Teraz prawa te odchodzą jakby w cień, a lepkie łapy w glorii chwały i świateł wkraczają do walki z nielegalnym co za nielegalne same uznają! Jeszcze niedawno byliśmy potencjalnym zagrożeniem dla systemu, lecz teraz zdiagnozowano nas, normalnych, szarych ludzi za realne jego zagrożenie. Teraz właśnie dopina się nowy porządek świata. 1984, Raport mniejszości i Skynet w jednym? Proszę bardzo :)
Abstrahując; Na ten czas wątpię aby problem dotknął takich artystów jak David Bowie, czy Vivienne Westwood, ale pracujący na komputerze w zaciszu domowym, chcący się wypromować utalentowany architekt, czy muzyk, którego nie stać na sztab prawników już może czuć się częścią korporacji zarządzanej przez 1% ; )
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 61 razy
Podziękowania: 40 razy
Kontakt:

Ciekawostka.
Microsoft wycofał się z opisywania swoich aktualizacji do dziesiątki, a jak wiadomo..
Prędzej czy później trzeba będzie je zainstalować-trochę słabo.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

W sumie po co masz wiedzieć, jakie nowe i ciekawe funkcje są zawarte w nowych poprawkach. Jak i tak je musisz bez gadania zainstalować? :E

Wiedza o nich i tak Ci nic nie da, bo jedynym sposobem na ich ominięcie jest odinstalowanie OS :D
ODPOWIEDZ