Windows 10 za darmo

Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

@niemalimitów
Też czekam (na powiadomienie, że już można zassać) aczkolwiek po jakimś screenie w necie mogę odpowiedzieć na pytanie : użytkownik ma wybór albo dokonać aktualizacji (zostaje wszystko co masz poinstalowane) albo instalacji z formatem
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 422 razy
Kontakt:

Ja wybrałem usunięcie wszystkiego, wolę żeby mi się programy nie kłóciły z dziesiątką. No, i wreszcie pozbyłem się syfu od della :D.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Mam problem. Mój laptop to Samsung NP-R590-JS02PL. Komputer zakupiony w październiku 2010 posiada system w wersji Windows 7 Home Premium x64.

Proces instalacyjny przebiega szybko i bezproblemowo aż do momentu pierwszego restartu. Komputer włącza się i zawiesza na czarnym ekranie z logiem Windows po środku. Po zresetowaniu wyskakuje błąd o niemożliwości zainstalowania Windows 10.
0xC1900101-0x20017
Instalacja nie powiodła się w fazie SAFE_OS - podczas operacji wystąpił błąd BOOT
Czy spotkaliście się z takim problemem? Macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

W jaki sposób robiłeś instalację? Tworzyłeś plik ISO, czy robiłeś bezpośrednią aktualizację.
Ja zrobiłem aktualizację, a po pobraniu plików nic mi się nie otworzyło. W końcu wszedłem w któryś folder z instalką, tam znalazłem folder Windows, a w nim plik setup.exe. Uruchomiłem go i wszystko się dobrze zaktualizowało. Nie zachowywałem żadnych danych, wszystko usunąłem. Dodam jeszcze, że pobierało mi się to prawie cały dzień, a gdy teraz ściągam ISO dla innego komputera to mam już 25% w ciągu 15 minut.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Próbowałem instalować poprzez USB i aktualizację (tą w Media Creation Tool). Z zachowaniem danych i bez. W obydwu przypadkach finał jest taki sam, przygotowanie do instalacji/instalacja dochodzi do końca, restart - komputer włącza się i zawiesza na logo Windowsa. Pomaga tylko hardreset.
Z tego co poszperałem, ludzie opisują podobny problem na community Microsoftu, ale nikt nie kwapi się aby wytłumaczyć o co chodzi.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Spróbuj wyłączyć UEFI / Secure Boot.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 11 razy

sergeron pisze: Spróbuj wyłączyć UEFI / Secure Boot.
UEFI w 2010? No way!
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Tak btw. to czy ktoś jeszcze zauważył niezły boost w pracy systemu w stosunku do Win 8.1? Kupiłem komputer około 2 tygodnie temu, a do tego czasu musiałem 2 razy odświeżać system. Win 10 chodzi ultrapłynnie (na razie), nie mam żadnych ścinek i wszystko działa.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 67 razy
Kontakt:

serafek5 pisze: Tak btw. to czy ktoś jeszcze zauważył niezły boost w pracy systemu w stosunku do Win 8.1? Kupiłem komputer około 2 tygodnie temu, a do tego czasu musiałem 2 razy odświeżać system. Win 10 chodzi ultrapłynnie (na razie), nie mam żadnych ścinek i wszystko działa.
To co ty robisz z kompem, mam system od premiery Windows 8 i nigdy nie odświeżałem, lecz raz reinstalowałem za czasów 8.1 niestety, gdyż aktualizacje wywołały zgon komputera ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

sergeron pisze: Spróbuj wyłączyć UEFI / Secure Boot.
Mój laptop posiada tylko BIOS'a, więc nie w tym tkwi problem :?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

MadHunter pisze:
serafek5 pisze: Tak btw. to czy ktoś jeszcze zauważył niezły boost w pracy systemu w stosunku do Win 8.1? Kupiłem komputer około 2 tygodnie temu, a do tego czasu musiałem 2 razy odświeżać system. Win 10 chodzi ultrapłynnie (na razie), nie mam żadnych ścinek i wszystko działa.
To co ty robisz z kompem, mam system od premiery Windows 8 i nigdy nie odświeżałem, lecz raz reinstalowałem za czasów 8.1 niestety, gdyż aktualizacje wywołały zgon komputera ;)
Za pierwszym razem aktualizacje nie pozwoliły mi włączyć komputera, a za drugim razem nie pojawiały mi się ikonki na pulpicie i nie mogłem otworzyć żadnego programu. Oczywiście antywirus był i wszystko było dobrze. Po prostu Ósemka mnie nie lubi i tyle :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękowania: 17 razy
Kontakt:

agarven pisze:
0xC1900101-0x20017
Instalacja nie powiodła się w fazie SAFE_OS - podczas operacji wystąpił błąd BOOT
Czy spotkaliście się z takim problemem? Macie jakieś pomysły?
Na poprzedniej stronie o tym pisałem, że mi to wyskakuje na zwykłym kompie.
Ja już wiele rzeczy próbowałem bez rezultatu - zwiększyć wolne miejsce, instalka z pendrive'a, czy bezpośrednio w systemie. Na polskim MS Answers ludzie z lapkami Samsunga mają problem i pisali o wyjęciu fizycznym wifi z lapka ;)
W ogóle jakiś debug mode by się przydał, by było widać w czym problem. Niemniej jest to problem globalny. Występował podobno jeszcze za czasów wersji Technical Preview. Ja w dodatku mam większy problem, katalog Windows zajmował jeszcze niedawno 60 GB ;D (ponad 4 lata użytkowania). Users z 10GB, do tego Program Files łącznie z 26GB. Instalka w tempie 2x6GB, plik wymiany z12GB i trochę różnych śmieci - wszystko na dysku SSD 120GB ;P Wolne teraz z 8GB bez kompresji dysku. Z kompresją miałem +10GB. Jeszcze nie sprawdzałem czy to mogło być winne, ale wpierw muszę poszukać miejsca. W najgorszym przypadku aktualizacja odroczona na termin późniejszy jak wydadzą jakąś łatkę do instalatora lub inne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 2 razy

JACKo@ Ty chyba sobie zartujesz piszac za masz
Wolne teraz z 8GB bez kompresji dysku.
i chcesz zaktualizowac windows do 10 ,glowa do gory prubuj dalej :mrgreen:
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 50 razy
Podziękowania: 44 razy
Kontakt:

Może spróbuj wyłączyć hibernacje w systemie - włączona sprawia że tworzy się duży plik hiberfil.sys
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

Kuba pisze: JACKo@ Ty chyba sobie zartujesz piszac za masz
No raczej przy 8 gb sie nie uda jak zwykly win 7 64 po instalacji zajmuje 20gb, to 10 tez bedzie cos kolo tego a jak sie ma 8 gb to troche malo...
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 211 razy
Podziękowania: 364 razy

dudu66 pisze: Może spróbuj wyłączyć hibernacje w systemie - włączona sprawia że tworzy się duży plik hiberfil.sys
hiberfil.sys zajmował u mnie zawsze tyle ile miałem ramu. Swoją drogą kto sie bawijeszcze w hibernowanie komputerów i ich wyłączanie?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 13 razy
Kontakt:

Czysta instalacja zajmie mniej więcej 15GB miejsca na dysku,

Co do tematu głębiej wchodząc nie podoba mi się, że giganci z Redmond tak bardzo od nas chcą naszych danych. Podczas instalacji wyłączyłem parę opcji, które by " szpiegowały"
Mam zamiar też blokować adresy w zaporze, a wy co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Esaroth pisze:
Czysta instalacja zajmie mniej więcej 15GB miejsca na dysku,

Co do tematu głębiej wchodząc nie podoba mi się, że giganci z Redmond tak bardzo od nas chcą naszych danych. Podczas instalacji wyłączyłem parę opcji, które by " szpiegowały"
Mam zamiar też blokować adresy w zaporze, a wy co o tym sądzicie?
A masz konto na Facebook albo Google? :trollface:
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 200 razy
Podziękowania: 20 razy
Kontakt:

Polecam bardzo dokładnie sprawdzić wszystko w panelu sterowania, a w szczególności opcje ukryte pod odnośnikami. Nie wyrażenie zgody na wiele kwestii, może ktoś z czasem zrobi plik do rejestru, który załatwi to od ręki, ale na razie trza się przemęczyć.

Lepiej działał 8.1, miałem już całkowite zacięcie się systemu. Czasami przyciny, system nie ma tej płynności co Win8.1, a przecież jeszcze nawet 50% rzeczy nie mam zainstalowane co tam. Jeszcze sporo pracy ich czeka.
ODPOWIEDZ