Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 0
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Fikoblin pisze: @upperi
Myślę że jednak mogą. Zauważ że jak tylko kupisz grę to jest już twoja. Nawet jak producent usunie grę z sprzedaży, zostanie zlikwidowany, albo ocenzuruje grę to i tak pobierzesz ostatnią dostępną wersję. Tak jak ludzie kupili np. Leage of Legends na Steamie zaraz jak wyszła i do tej pory mogą ją pobierać, albo Rockstar usunął z Vice City i San Andreas piosenki, do których kończyły się umowy licencyjne, to jeśli kupiłeś wcześniej, wciąż masz do nich dostęp. Valve jest na tyle dużym gigantem, że raczej może sobie na to pozwolić, zwłaszcza że usunięcie dla nich zabezpieczeń to zmiana kilku linijek kodu w kliencie.
No i tu jest właśnie haczyk - na steamie nie kupujesz licencji na grę. Wykupujesz dostęp do gry - wypożyczasz ją (póki co na czas nieokreślony, ale to się może w każdej chwili zmienić - wystarczy zmienić regulamin tak jak to już wcześniej robiono: jak ci sięnie podoba to nie akceptujesz, zamykają ci konto i po sprawie). I właśnie z powodu tego niansu to nie jest takie oczywiste, bo to jest ogromna różnica czy sprzedaje się licencję czy dostęp do usługi wypożyczenia gry. Jeśli w umowach z twórcami gry stoi, że sprzedają oni prawo, aby Valve wypożyczało ich gry, to Valve nie może sobie pod koniec swojego istnienia rozdać ludziom coś, do czego nie mają prawa.

@Catra - ja ci mogę wypisywać całymi godzinami różne warianty wydarzeń, które są prawdopodobne i które mogą doprowadzić do upadku Valve. A ty każdy skomentujesz "no tak, ale Valve jest cudowne, więc to go nie dotyczy" :trollface:
Taka sytuacja.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Znowu nad interpretujesz i kompletnie nie wiesz o czym piszę.

Nigdzie Nie napisałem, że Valve jest cudowne. Stwierdziłem tylko, że są geniuszami biznesowymi. No chyba niezaprzeczalny jest fakt, że to dzięki nim mamy dzisiaj to co mamy. Juz w temacie o kartach jak weszły napisałem, że tylko geniusz potrafi zrobic taki system, że bez żadnych wkładów własnych wyciągać kasę z ludzi.

No i znowu pokazałeś, że nie masz zielonego pojecia o czym piszesz. W każdym przypadku kupujesz licencję na grę. Tak było już od lat 90-tych. Przy instalacji (już przy ściganiu na steamie badz podczas ładowania instalatora ) masz EULA, którą musisz zaakceptować. Nie wiem czy wiesz ale nawet jak kupiłeś Diablo 1 box w 97 roku, to gra nie jest Twoją własnością, masz tylko licencję na jej użytkowanie, a posiadasz tylko nośnik. I tak jest też w przypadku Steama. Kupujesz LICENCJĘ na użytkowanie 1 kopii danej gry. A nie dostęp do niej jak to napisałeś. Dostęp do gier to Ty wykupujesz na OnLive albo Gaikai ...
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Proponuję, żebyś sobie poczytał warunki użytkowania Steama. Dla ułatwienia kilka linków z komentarzami, kiedy te zmiany weszły w życie:
http://gamezilla.komputerswiat.pl/publi ... to-oznacza
http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162, ... team_.html

Dialbo 1 kupione w pudełku mogę sprzedać (licencję na użytkowanie oprogramowania a nie tylko nośnik i tekturę) i ten, kto je ode mnie kupi nabędzie prawo do korzystania z tego oprogramowania. Steam tak nie działa, bo tam kupujemy subskrypcję - czyli właśnie coś takiego jak wspomniany przez ciebie OnLive, z tym, że ze strony Steama są mniejsze koszty, bo kod uruchamiasz na swoim komputerze :E

Cudowne, genialne, błogosławione, natchnione - zwał jak zwał.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Znam te warunki bardzo dobrze. Nic się w użytkowaniu nie zmieniło. Zmieniła się tylko nomenklatura z produktu cyfrowego na subskrypcję. A to dlatego, że UE zaczęła przebąkiwać coś o odsprzedawaniu gier.
Cały czas mylisz własność z licencją.

Żadna gra nigdy nie była Twoją własnością.To, że możesz sprzedać nośnik z grą nie ma znaczenia. Po prostu digital wersje dały oręż producentom do zwalczania tej praktyki. Przeczytaj sobie pierwszą lepszą EULA z wersji BOX. Na przykład wziąłem teraz do ręki Modern Warfare - i jak byk jest napisane : nie mogę sprzedać tego produktu. Możesz odsprzedać, tylko jak ci EULA NA TO POZWOLI. I to się nie nazywa sprzedaż, tylko przeniesienie licencji.

Ten co pisał ten art na Gamezilli tez nie miał pojęcia o prawie. Nie dziwie się, że potem takie *klikklak* inni powtarzają.

Za Twoim artykułem:
Steam i twoja subskrypcja wymagają automatycznego pobierania i instalacji oprogramowania na komputerze. Valve niniejszym udziela, a ty akceptujesz, ograniczoną, terminową, niewyłączną licencję i prawo do używania oprogramowania dla Twojego osobistego użytku zgodnie z niniejszą Umową, w tym warunkami subskrypcji. Oprogramowanie jest licencjonowane, a nie sprzedawane. Licencja nie przyznaje tytułu własności w oprogramowaniu. Aby skorzystać z oprogramowania, musisz mieć konto Steam i połączenie z internetem.
Taki zapis jest w KAŻDEJ EULA GRY KOMPUTEROWEJ/KONSOLOWEJ Nigdy, ale to nigdy nie byłeś właścicielem żadnych z gier, które masz na półce. I gdyby, weźmy bardzo abstrakcyjny przykład, przyszedł do Ciebie pracownik EA to mógłby zabrać Ci swoje gry.

Czyli jak następnym razem będziesz leciał do Empiku kupować nowa gre, to wiedz, że kupujesz sobie subskrypcję na nią a nie własność. Zwał jak zwał, jak to ująłeś.

Poczytaj trochę więcej na dany temat, a nie opierasz się na jakiś pseudo artykułach.

Dla porównania Dragon Age : Pocżatek :
Udzielenie licencji. Wraz z zakupem uzyskujesz udzieloną Ci przez EA osobistą licencję, bez praw wyłączności, na instalację i korzystanie z Oprogramowania do użytku prywatnego i niekomercyjnego, na mocy warunków określonych w niniejszej Licencji oraz załączonej dokumentacji. Twoje prawa są uzależnione od stosowania się do postanowień niniejszej Umowy. Zabronione jest korzystanie z Oprogramowania w celach komercyjnych. Wyraźnie zabrania się udzielania podlicencji, wynajmowania, wypożyczania i rozprowadzania Oprogramowania lub praw do jego używania, z wyjątkiem przeniesienia praw, opisanego w punkcie 2 poniżej. Warunki Licencji zaczną obowiązywać w chwili instalacji lub rozpoczęcia korzystania z Oprogramowania i przestaną obowiązywać w dniu, kiedy usuniesz Oprogramowanie lub gdy EA rozwiąże Licencję, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. W razie próby obejścia zabezpieczeń technicznych oprogramowania Twoja licencja wygaśnie natychmiast. Korzystanie z funkcji sieciowych w odniesieniu do Oprogramowania reguluje oddzielna umowa o usługach, dostępna pod adresem: http://terms.ea.com.
Czym to sięrózni od :
Steam i twoja subskrypcja wymagają automatycznego pobierania i instalacji oprogramowania na komputerze. Valve niniejszym udziela, a ty akceptujesz, ograniczoną, terminową, niewyłączną licencję i prawo do używania oprogramowania dla Twojego osobistego użytku zgodnie z niniejszą Umową, w tym warunkami subskrypcji.Oprogramowanie jest licencjonowane, a nie sprzedawane. Licencja nie przyznaje tytułu własności w oprogramowaniu. Aby skorzystać z oprogramowania, musisz mieć konto Steam i połączenie z internetem.
EDIT
A i jeszcze jedno. Jak się nie zgodzisz na EULA to też nie zainstalujesz gry. Tak samo jest jak nie zgodzisz się na warunki użytkowania STEAMa - nie zainstalujesz żadnej gry. Rożnica taka, że boxa sobie nielegalnie zainstalujesz klikając DALEJ a tutaj niestety nie możesz :trollface:
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Wygląda dużo ładniej niż nowe kąsole :E
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

dobra nie ma sensu już wklejać kolejnych filmików o steamBoxie bo sporo tego wysypało na rożnych forach, chociażby na reddicie:

http://www.reddit.com/r/Steam/
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Sprawdź sobie, czym różni się licencja na oprogramowanie od licencji na usługę (subskrypcja). Jak już poznasz różnicę, to porozmawiamy :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Czy jak mam coś na steam wallet to mogę częściowo zapłacić z niego, a częściowo np. przez paypal, czy tylko z jednego źródła (mam kilka kart, i zawsze to kilkadziesiąt eurocentów mniej, ale jak tak nie można, to sobie zatrzymam) ?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 298 razy
Podziękowania: 261 razy
Kontakt:

tigritron pisze: Czy jak mam coś na steam wallet to mogę częściowo zapłacić z niego, a częściowo np. przez paypal, czy tylko z jednego źródła (mam kilka kart, i zawsze to kilkadziesiąt eurocentów mniej, ale jak tak nie można, to sobie zatrzymam) ?
Możesz zrobić opłatę łączoną, aby to zrobić wybierz w sposobie płatności Portfel Steam, a następnie PayPala. Z PP zostanie tylko ściągnięta brakująca kwota.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

upperi pisze: Sprawdź sobie, czym różni się licencja na oprogramowanie od licencji na usługę (subskrypcja). Jak już poznasz różnicę, to porozmawiamy :D
Widzę , że kompletnie nie masz argumentów. Okej :) uważam, że rozmowa zakończona.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

wujo444 pisze: Jestem zaskoczony jak drogowcy zimą :E
Nie lubię tego durnego żartu.
Drogowcy nigdy nie są zaskoczeni zimą. Drogowcy jedynie nie dostają pieniędzy na czas. To nie jest organizacja charytatywna. Jeśli ktoś jest zaskoczony to raczej ich zleceniodawcy.

Dobra, przepraszam na offtop.
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Noxbi pisze:
wujo444 pisze: Jestem zaskoczony jak drogowcy zimą :E
Nie lubię tego durnego żartu.
Drogowcy nigdy nie są zaskoczeni zimą. Drogowcy jedynie nie dostają pieniędzy na czas. To nie jest organizacja charytatywna. Jeśli ktoś jest zaskoczony to raczej ich zleceniodawcy.

Dobra, przepraszam na offtop.
A mnie to śmieszy.
P.S. Jestem drogowcem :E
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

A mnie nie, bo się zadłużam jak mi drogowcy nie płacą na czas bo sami nie mają.

Aj tam, dodam komentarz odnośnie Steam Machine.
Przyznam, że wiązałem spore nadzieje na zdobycie tej maszynki, no ale cóż. Trudno się mówi. Nie żyję w USA. :P
Myślę, że ściągnę sobie SteamOSa. Najpierw jednak muszę mieć maszynkę... Jak przypuszczam nie pójdzie to na Athlonie XP 2400+, tak jak przez brak bibliotek SSE3 nie uruchamia się na sprzęcie z takim prockiem linuxowy Steam. Szkoda, bo pogrzebałbym w tym. To w końcu kolejna dystrybucja Linuxa. Zostaje mi VirtualBox, a swoją własną "konsolkę" zbuduję kiedy indziej, może jak zupgrade'uje swojego windowsowego PC. :D
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, o 18:09 przez Noxbi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Wprost przeciwnie - chodziło mi o wiadomość, o której chyba każdy wiedział że w końcu się pojawi, ale miałem nadzieję że jednak, a nuż, widelec...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

RoyKeane pisze:
tigritron pisze: Czy jak mam coś na steam wallet to mogę częściowo zapłacić z niego, a częściowo np. przez paypal, czy tylko z jednego źródła (mam kilka kart, i zawsze to kilkadziesiąt eurocentów mniej, ale jak tak nie można, to sobie zatrzymam) ?
Możesz zrobić opłatę łączoną, aby to zrobić wybierz w sposobie płatności Portfel Steam, a następnie PayPala. Z PP zostanie tylko ściągnięta brakująca kwota.
szkoda właśnie, że płacąc częściowo ze steam wallet nie można wybrać konkretnej kwoty ile ma z niego pobrać (żeby sobie trochę zostawić) tylko ciągnie fundusze na maxa
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 75 razy
Podziękowania: 145 razy
Kontakt:

Możesz wykupić kilka przedmiotów tanich - mała prowizja, tak, żeby została Ci kwota jaką chcesz wydać, ale dosyć ryzykowne, bo możesz sprzedać przedmioty o wiele taniej i będzie spora strata
Awatar użytkownika
Robin Hood
Kontakt:

Armin pisze: szkoda właśnie, że płacąc częściowo ze steam wallet nie można wybrać konkretnej kwoty ile ma z niego pobrać (żeby sobie trochę zostawić) tylko ciągnie fundusze na maxa
Jaką masz korzyść z zostawiania sobie pieniędzy na steam wallet? Ja jeśli mam wybór między pieniędzmi na steam a np. na PayPal, to wybrał bym to drugie. Tam mam większe możliwości obracania nimi.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Ragdor pisze:
Armin pisze: szkoda właśnie, że płacąc częściowo ze steam wallet nie można wybrać konkretnej kwoty ile ma z niego pobrać (żeby sobie trochę zostawić) tylko ciągnie fundusze na maxa
Jaką masz korzyść z zostawiania sobie pieniędzy na steam wallet? Ja jeśli mam wybór między pieniędzmi na steam a np. na PayPal, to wybrał bym to drugie. Tam mam większe możliwości obracania nimi.
żeby nie musieć wpłacać na steam wallet do transakcji na rynku steama na którym można kupować tylko ze steam wallet
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

Czy w steam sale powtarzają w ostatnim dniu oferty błyskawiczne ? Coś mi nie pasi patrzeć co 8 godzin, czy przypadkiem nie dali, tego na co poluję.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

tigritron pisze: Czy w steam sale powtarzają w ostatnim dniu oferty błyskawiczne ? Coś mi nie pasi patrzeć co 8 godzin, czy przypadkiem nie dali, tego na co poluję.
Jeśli jesteś z tych normalnych ludzi, którzy korzystają z klientów pocztowych, lub odbierasz maile 24/7 na przykład w telefonie, możesz skorzystać z tej stronki: http://steamalerts.com/
ODPOWIEDZ