Cdkeys.com - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Może też chcą się odciąć od podobnie brzmiącego scdkeys :trollface:
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 117 razy
Podziękowania: 258 razy

That's why we're changing our name to Loaded – and it's not just to sound cool – it tells you all you need to know about what we do.
Czy to ja tu nie rozumiem jakiegoś oczywistego nawiązania lub żartu, czy ta nowa nazwa nijak nie kojarzy się z internetowym sklepem-kluczykownią? "Naładowany", czyli co, sprzedają doładowania? Ładowarki? Czy to ja mam być "loaded", czyli "dziany", bo z kupowania u nich dużo zaoszczędzę?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Tyrannei pisze: 29 sie 2025, o 22:11
That's why we're changing our name to Loaded – and it's not just to sound cool – it tells you all you need to know about what we do.
Czy to ja tu nie rozumiem jakiegoś oczywistego nawiązania lub żartu, czy ta nowa nazwa nijak nie kojarzy się z internetowym sklepem-kluczykownią? "Naładowany", czyli co, sprzedają doładowania? Ładowarki? Czy to ja mam być "loaded", czyli "dziany", bo z kupowania u nich dużo zaoszczędzę?
Z newsa na ich stronie (w wersji PL):
Nazwa Loaded mówi o tym, że nasz asortyment ma 15,000 tytułów. Mówi o tym, jak nasz sklep jest wyładowany okazjami, które uszczęśliwią twój portfel. Opisuje szybkość naszej dostawy i mówi o tym, jak zawsze jesteśmy gotowi do gry.
IMO - kompletnie nietrafiona zmiana. Będą żałowali, jak im ruch na stronie spadnie. Nazwa CDKeys natychmiast kojarzyła się z tym, co tam sprzedawali, a to że "CD Keye" już nie mają za dużo wspólnego z "CD", no cóż, tak bywa. Nie rozumiem też tego "ataku" na płyty CD, jakby wszyscy powinni nagle wyrzucić swoje kolekcje, bo to staroć. To wcale nie tak, że np. w empikach płyty CD z muzyką sprzedają się w najlepsze...
Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post (w sumie 4):
HaazheelTyranneilewriczinMDA
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 117 razy
Podziękowania: 258 razy

serafek5 pisze: 29 sie 2025, o 22:20 Z newsa na ich stronie (w wersji PL):
Nazwa Loaded mówi o tym, że nasz asortyment ma 15,000 tytułów. Mówi o tym, jak nasz sklep jest wyładowany okazjami, które uszczęśliwią twój portfel. Opisuje szybkość naszej dostawy i mówi o tym, jak zawsze jesteśmy gotowi do gry.
IMO - kompletnie nietrafiona zmiana. Będą żałowali, jak im ruch na stronie spadnie. Nazwa CDKeys natychmiast kojarzyła się z tym, co tam sprzedawali, a to że "CD Keye" już nie mają za dużo wspólnego z "CD", no cóż, tak bywa. Nie rozumiem też tego "ataku" na płyty CD, jakby wszyscy powinni nagle wyrzucić swoje kolekcje, bo to staroć. To wcale nie tak, że np. w empikach płyty CD z muzyką sprzedają się w najlepsze...
Aaa, okej - tego kontekstu mi właśnie brakowało, dzięki!

Też myślę, że zmiana chybiona i bez sensu. Myślę, że wśród konsumentów raczej się nie przyjmie i wszyscy dalej będą mówić właśnie o CDKeys. Loaded brzmi jak nazwa, którą mógłby Musk wymyślić...
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Bym się wcale nie zdziwił, gdyby jakąś przyczyną tego rebrandingu byłby klasyczny już wymyk podatkowy
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 76 razy
Kontakt:

Blik znowu dostępny jako metoda płatności:

Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali taniec_chochola za ten post (w sumie 2):
KotarRejumi
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

Rebranding słaby.
Dla osób w temacie to była bardzo oswojona nazwa z którą, przynajmniej osobiście, nie miałem żadnych negatywnych skojarzeń. Dla nowych osób jak stara nic nie mówiła to w porządku, ale nowa mówi jeszcze mniej. Niczego złego z nią nie było. Argumenty o przestarzałości terminu bez znaczenia. OFC od lat cd keye/seriale prawie nie istnieją, ale co z tego? Pod tym względem logiczny update to byłby gamekeys (jest chyba wolna), ale to wciąż sztuka dla sztuki. Ciężko by ktoś zrezygnował z zakupów z powodu nazwy 'CDkeys? Hmm brzmi przestarzale i podejrzanie, lepiej poszukam gdzie indziej' lol.
Raczej tanie i mało efektywne narzędzie marketingowe, no ale zobaczymy.

Koniec końców to tylko nazwa, jak pod względem oferty, bezpieczeństwa i funkcjonalności nic się nie pogorszy to OK, bez znaczenia, ale wciąż delikatnie irytujące. Jak 90% update'ów www i rebrandingów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 15 razy

Może w przyszłości zamierzają sprzedawać coś innego niż klucze do gier, choć po nazwie Loaded ciężko wysnuć teorie czym. :wink: Chociaż jest wiele sklepów, których nazwa w ogóle nic mi nie mówi: eneba, kinguin, driffle, difmark, czy voidu, a też handlują kluczami.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: povi
Podziękował: 157 razy
Podziękowania: 110 razy
Kontakt:

"CDKeys to teraz Loaded. Zaloguj się na swoje konto, aby otrzymać 10% zniżki na następny zakup. Maksymalnie £2,50 (lub równowartość lokalna)."
ODPOWIEDZ