Wkrótce wypuszczą trailer otwierania skrzynki przy pomocy 4 różnych przycisków i kierunków ruchu, to wtedy poczujemy klimat.Dandyl pisze: 15 sie 2022, o 20:38Wkrótce się przekonamy. Ejże przecież widać, że to kopalnia.szymon257 pisze: 13 sie 2022, o 16:04Ja mam zupełnie inne wrażenia, gdyby nie audio i pełzacze na końcu to bym nawet nie poznał że to Gothic.Dandyl pisze: 13 sie 2022, o 13:26 Remake wygląda szalenie klimatycznie. Będzie grane.
https://www.youtube.com/watch?v=0Re4-5gwiKs
Brakuje mi tu klimatu, wygląda to jakoś tak generycznie.![]()
Gothic (seria)
- Discord: simonstillwater
- Podziękował: 292 razy
- Podziękowania: 231 razy
- Kontakt:
Zaskakujące, bo głosy nie były aż tak krytyczne (w sensie nie przeważały) po ostatnim trailerze/teaserze. Cóż, twórcy liczą się z fanami i to się chwali.
- Podziękował: 166 razy
- Podziękowania: 214 razy
- Kontakt:
Mowa jest o grywalnym demie sprzed 3 lat a nie ostatnim video teaserze.Dandyl pisze: 26 sie 2022, o 20:54Zaskakujące, bo głosy nie były aż tak krytyczne (w sensie nie przeważały) po ostatnim trailerze/teaserze. Cóż, twórcy liczą się z fanami i to się chwali.
Mój błąd. Tak czułem, że to trochę zbyt piękne żeby było prawdziwe, ale szczerze nie przeszkadza mi, żeby gra wyglądała tak jak pokazują ostatnie zajawki.szymon257 pisze: 26 sie 2022, o 21:13Mowa jest o grywalnym demie sprzed 3 lat a nie ostatnim video teaserze.
W najlepszym wypadku będzie jak z rimejkiem Mafii - gra na tyle kompetentnie zrobiona i hołdująca oryginałowi, że odbiór będzie generalnie pozytywny, natomiast w istocie generyczna, uproszczona, bo robiona dla współczesnego gracza, którego profil przez 20 lat zmienił się diametralnie, bez charakteru i może z 10% klimatu oryginału.
Poza tym w oryginale za dużą część klimatu odpowiadały legendarne już ścieżka dźwiękowa i polski dubbing. Jak tu się z nimi równać? Mam niewielkie oczekiwania, a czuję że i tak będę zawiedzony.
Poza tym w oryginale za dużą część klimatu odpowiadały legendarne już ścieżka dźwiękowa i polski dubbing. Jak tu się z nimi równać? Mam niewielkie oczekiwania, a czuję że i tak będę zawiedzony.
Jeśli chodzi o muzykę, raczej nie ma powodów do obaw.musket pisze: 28 sie 2022, o 09:36 W najlepszym wypadku będzie jak z rimejkiem Mafii - gra na tyle kompetentnie zrobiona i hołdująca oryginałowi, że odbiór będzie generalnie pozytywny, natomiast w istocie generyczna, uproszczona, bo robiona dla współczesnego gracza, którego profil przez 20 lat zmienił się diametralnie, bez charakteru i może z 10% klimatu oryginału.

A jeśli chodzi o dubbing, pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Choćby stanęli na głowie, nie przywrócą do życia tych, którzy zmarli.
W tym newsie mówią, że chcą zatrudnić oryginalną załogę, ale nie dotyczyło to naszego dubbingu, a zapewne angielski.
Xardas, Bezimienny. Klimat, styl, charakter gry. Muzyka jest ważna, ale Riseny czy Elex nie mają podejścia go G1 i G2GoodLuke pisze: 28 sie 2022, o 09:59Jeśli chodzi o muzykę, raczej nie ma powodów do obaw.musket pisze: 28 sie 2022, o 09:36 W najlepszym wypadku będzie jak z rimejkiem Mafii - gra na tyle kompetentnie zrobiona i hołdująca oryginałowi, że odbiór będzie generalnie pozytywny, natomiast w istocie generyczna, uproszczona, bo robiona dla współczesnego gracza, którego profil przez 20 lat zmienił się diametralnie, bez charakteru i może z 10% klimatu oryginału.
A jeśli chodzi o dubbing, pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Choćby stanęli na głowie, nie przywrócą do życia tych, którzy zmarli.
W tym newsie mówią, że chcą zatrudnić oryginalną załogę, ale nie dotyczyło to naszego dubbingu, a zapewne angielski.

- Podziękował: 65 razy
- Podziękowania: 40 razy
Odkopie sobie temat. Mam nadzieję na jakąś fajną kolekcjonerkę, taką dobrze wyposażoną w znośnej jak na nasze czasy cenie.
Widząc kontakt twórców ze społecznością, słuchanie fanów i szacunek dla samej marki mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś dobrego. Nie wiem ile w tym, że jeden (lub więcej?) twórców Kronik Myrtany pracuje w studiu Alkimia co też może być gwarantem pójścia we właściwym kierunku. Próbuje się nie podpalać, ale Gothic to moje growe dzieciństwo i początki więc patrzę ze sporym entuzjazmem na cały projekt.
Ciekawe, kiedy całość dowiozą, pewnie 2024-25.
Widząc kontakt twórców ze społecznością, słuchanie fanów i szacunek dla samej marki mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś dobrego. Nie wiem ile w tym, że jeden (lub więcej?) twórców Kronik Myrtany pracuje w studiu Alkimia co też może być gwarantem pójścia we właściwym kierunku. Próbuje się nie podpalać, ale Gothic to moje growe dzieciństwo i początki więc patrzę ze sporym entuzjazmem na cały projekt.
Ciekawe, kiedy całość dowiozą, pewnie 2024-25.
- Podziękował: 89 razy
- Podziękowania: 2258 razy
Dzieje Khorinis, czyli modyfikacja do Gothic 2: Noc Kruka, została anulowana po 15 latach pracy. Twórcy wystosowali oficjalny komunikat:
Wywiad z jednym z twórców moda na temat jego kasacji: link
Myślę że sprawa może mieć drugie dno, w którym majowy wyciek odegrał jakąś rolę, ale nie zamierzam tutaj snuć teorii. Po prostu szkoda że wyrzucili tyle lat swojej pracy do kosza z powodu, który nie do końca uważam za słuszny/przekonujący, na pewno mogli to jakoś inaczej rozwiązać. No i szkoda że zawiedli tylu fanów społeczności, najbardziej rozczarowani są zapewne ci, co wpłacali jakieś donejty.
news/źródło: linkPożegnanie i ostatnie informacje o stanie projektu
Zespół Dzieje Khorinis podjął decyzję o zaprzestaniu prac nad modyfikacją oraz pożegnaniu się z fanami. Z tego miejsca chcemy wyjaśnić przyczyny tej decyzji oraz podkreślić parę spraw.
Podstawową przyczyną o zaprzestaniu prac jest brak komunikacji z byłym głównym koordynatorem projektu, który zajmował się między innymi przygotowaniem dubbingu. Nie otrzymaliśmy w 100% pewnej odpowiedzi czy dubbing zostanie nagrany, więc założyliśmy, że nie można na to liczyć. Również niejasna jest sprawa niewielkich ilości nagrań "nestorów", którzy już odeszli. Dzieje Khorinis bez obiecanego "oryginalnego" dubbingu nie mają sensu. Żałujemy także, że nagrania nestorów nie zostaną zaimplementowane do modyfikacji. Mamy jednak nadzieję, że właściciel praw autorskich będzie w stanie pozytywnie je wykorzystać.
Jakiś czas temu podjęliśmy decyzję o zredukowaniu części „Vaduz” (DK 1) i połączeniu jej z Khorinis (DK 2), aby zwiększyć szansę na przygotowaniu dubbingu do obu planowanych wcześniej części modyfikacji. Ze względu na niejasny stan dubbingu oraz zbyt wiele problemów w projektowaniu scenariusza nie byliśmy w stanie określić jasnego kierunku działania. Czas od marca tego roku do sierpnia poświęciliśmy na poprawki scenariusza i projektowanie dalszej części fabuły (Khorinis).
Błędem ze strony zespołu było prowadzenie nadmuchanego PR, które rozbudziły w graczach nadzieję na ambitny projekt z gwiazdorską obsadą. Wiele projektów modyfikacji do Gothica upadło z powodu braku motywacji i tutaj jest podobnie, lecz chcemy, aby było dla Was jasne to, że brak motywacji wyniknął ze złego zarządzania, którego nikt nie ma już siły naprawiać. PRZEPRASZAMY wszystkich fanów oczekujących na modyfikację, ślących nam dobre czy gorzkie, ale konstruktywne słowo oraz wszystkich wspierających finansowo na kanale Youtube.
Z tego miejsca chcielibyśmy pogratulować też sukcesu ekipie Gothic II Kroniki Myrtany, Ekipie, która przekuła prawdziwa pasję w coś, co faktycznie powstało, a co było początkowo okupione niezrozumieniem ze strony fandomu. Cieszymy się, że udało im się przetworzyć to w dobrego moda, która zainteresowała społeczność Gothica na tyle, że są głodni ich więcej.
Kłaniamy się więc nisko, żegnamy i idziemy w swoją stronę. DK 2008-2023.
Pozdrawiamy, zespół Dzieje Khorinis.
Wywiad z jednym z twórców moda na temat jego kasacji: link
Myślę że sprawa może mieć drugie dno, w którym majowy wyciek odegrał jakąś rolę, ale nie zamierzam tutaj snuć teorii. Po prostu szkoda że wyrzucili tyle lat swojej pracy do kosza z powodu, który nie do końca uważam za słuszny/przekonujący, na pewno mogli to jakoś inaczej rozwiązać. No i szkoda że zawiedli tylu fanów społeczności, najbardziej rozczarowani są zapewne ci, co wpłacali jakieś donejty.

Dziś wychodzi nie lada gratka dla fanów Gothica - numer specjalny cd-action o serii Gothic, który liczy 144 stron.
Spis treści:
Spis treści:
Link: https://sklep.cdaction.pl/shop/cd-actio ... -preorder/– Pełna historia powstania pierwszego Gothica
– Recenzje, opinie i ciekawostki dotyczące najważniejszych części serii
– Kontrowersyjny Gothic 3, niesławna „czwórka”, zamieszanie w Piranha Bytes
– Ekskluzywny materiał z nowymi informacjami o Gothic Remake
– Spojrzenie na serie Risen i Elex
– Obszerne podsumowanie Kronik Myrtany i niepublikowane materiały od twórców
– Wielki przegląd najlepszych modów
– Wywiady z zasłużonymi dla cyklu postaciami
– Publicystyka od fanów serii, członków społeczności i redakcji CD-Action
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Interesująca rzecz, ale z perspektywy długoletniego fana- raczej nic nowego. CDA od lat nie kupuję i w tej chwili pewnie nikogo tam już nie ma z osób które czytałem na przełomie wieku i paru dekadach po. Z sentymentu może warto mimo wszystko, ale za 35zł można wyrwać niezłą gierkę (albo parę).
Internet mocno orze sens kupowania tego dla bieżących informacji, gdzie każdego dnia twórcy na prywatnych i oficjalnych kanałach komunikacji publikują rzeczy.
A skoro o tym mowa, na kanale newsów Remake'u na Steam regularnie pojawiają się projekty redesignu postaci i wrogów:
https://store.steampowered.com/news/app/1297900
Parę dni temu pojawiłą się grafika nowego demona ognia:

Internet mocno orze sens kupowania tego dla bieżących informacji, gdzie każdego dnia twórcy na prywatnych i oficjalnych kanałach komunikacji publikują rzeczy.
A skoro o tym mowa, na kanale newsów Remake'u na Steam regularnie pojawiają się projekty redesignu postaci i wrogów:
https://store.steampowered.com/news/app/1297900
Parę dni temu pojawiłą się grafika nowego demona ognia:

- Podziękował: 182 razy
- Podziękowania: 179 razy
- Kontakt:
Kupiłem pierwsze wydanie z tej nowej serii retro o Heroes 3 i jestem bardzo zadowolony, bo poza ciekawymi artykułami, wywiadami, to w numerze są też protipy jak grac, jakieś taktyki i ciekawostki odnośnie mechanizmów w grze.Arbiter Elegancji pisze: 1 mar 2024, o 08:59 Dziś wychodzi nie lada gratka dla fanów Gothica - numer specjalny cd-action o serii Gothic, który liczy 144 stron.
Spis treści:
Link: https://sklep.cdaction.pl/shop/cd-actio ... -preorder/– Pełna historia powstania pierwszego Gothica
– Recenzje, opinie i ciekawostki dotyczące najważniejszych części serii
– Kontrowersyjny Gothic 3, niesławna „czwórka”, zamieszanie w Piranha Bytes
– Ekskluzywny materiał z nowymi informacjami o Gothic Remake
– Spojrzenie na serie Risen i Elex
– Obszerne podsumowanie Kronik Myrtany i niepublikowane materiały od twórców
– Wielki przegląd najlepszych modów
– Wywiady z zasłużonymi dla cyklu postaciami
– Publicystyka od fanów serii, członków społeczności i redakcji CD-Action
Z Gothiczkiem się waham, bo ten numer jest droższy (ten z Heroes 3 kosztował bodajże 26 albo 27 złotych), no i tak naprawdę grałem we wszystkie Gothiki (poza zmierzchem bugów i Arcanią) i Riseny, a Gothiczki to ograłem wzdłuż i wszerz kilkanaście razy, wiec tak naprawdę nie wiem czego mógłbym się jeszcze dowiedzieć z tego wydania, bo dla samych wywiadów to nie wiem czy chce wydawać 43 zł z wysyłką. Gothic Remake ogram jak wyjdzie, a do Kronik Myrtany jeszcze nie usiadłem, bo miałem w co grac ostatnio.
Dajcie znać, czy warto kupić i dlaczego.
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 6 razy
- Kontakt:
"Gothic 3 - Przegląd recenzji z czasopism o grach"
https://www.youtube.com/watch?v=pNEED_gB5Ss
https://www.youtube.com/watch?v=pNEED_gB5Ss
Świetny materiał dla każdego kto nie rozumie fenomenu Gothica, lub uważa go za słabą grę, a dla fanów oczywiście miód na serce ; )
- Ci użytkownicy podziękowali Arbiter Elegancji za ten post:
- Boberek00
- Discord: Boberek00
- Podziękował: 372 razy
- Podziękowania: 157 razy
potierdzam, przy okazji mój kom jakimś cudem pod tym filmem ma tam najwięcej lików
- Ci użytkownicy podziękowali Boberek00 za ten post:
- Arbiter Elegancji