Szukam gry. Statki kosmiczne *otwarty świat

Awatar użytkownika
Łowca
Discord: bu8908
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 0

Witam, poszukuje gry/gier typu Star Citizen lecz z lepszą optymalizacją. Nie muszą być to nówki gier. Chodzi mi o latanie statkami kosmicznymi w ala otwartych światach. Jestem ogromnym fanem kosmosu, wszelkich statków. Chciałbym się odprężyć, mieć swój własny statek i po robić jakieś misje czy to transportowe czy jakieś bojowe. Najlepiej gdyby gra miała możliwość modyfikacji statków oraz dobrze by było gdyby była online. Wierze w was i waszą znajomość może to niszowych gier.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

Elite Dangerous, No Man's Sky, Starfield to najgłośniejsze kosmiczne tytuły z ostatnich lat.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post:
Yotho
Awatar użytkownika
Łowca
Discord: bu8908
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 0

Angrenbor pisze: 8 cze 2025, o 10:14 Elite Dangerous, No Man's Sky, Starfield to najgłośniejsze kosmiczne tytuły z ostatnich lat.
Te gry znam, chodzi mi o gry mniej znane, zapomniane lub trochę starsze
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 214 razy
Kontakt:

Avorion, X4: Foundations (Albo starsza 3ka), Everspace 2
Z jeszcze bardziej niszowych: Evochron Legacy SE, SpaceBourne 2, Underspace
Jeśli perspektywa z góry ci pasuje: Starcom: Unknown Space, Cosmoteer: Starship Architect & Commander
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 110 razy
Podziękowania: 85 razy

Freespace 2
Rebel Galaxy
Rebel Galaxy Outlaw (choć w tą jeszcze nie grałem)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 214 razy
Kontakt:

Prawie zapomniałem o mojej ulubionej grze z tego gatunku Starsector
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Space Rangers 2 i Freelancer - moje ulubiona gry z gatunku. Freelancer to taki protoplasta polecanego tutaj Underspace.
Astrox Imperium - całkiem spoko, gra inspirowana EVE, ale singleplayer
Star Valor - z topdown gier fajne było też to , takie trochę bardziej arcade podejście do tematu.
Nienix - w to akurat nie grałem, ale wygląda obiecująco, hns ze statkami https://store.steampowered.com/app/1332 ... c_Warfare/
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 21 razy
Kontakt:

Mocny staroć bazujący na jeszcze większym starociu - The Ur-Quan Masters.

https://sc2.sourceforge.net/
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 4 razy

Starpoint Gemini - cała seria
Gwiezdne Wilki - jw
Darkstar One
Project Freedom
Awatar użytkownika
Predator
Discord: Boberek00
Podziękował: 372 razy
Podziękowania: 157 razy

Seria Rebel Galaxy
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 286 razy
Podziękowania: 90 razy
Kontakt:

Zdecydowanie brakuje takich gier w 3D nad czym bardzo ubolewam :(

Może nie otwarty świat ale warto spróbować Everspace 1 (świetny klimat, chyba ciężko o grę z lepszym klimacie w kosmosie podkreślonym świetną muzyką. Gra, w której najbardziej poczułem, że jestem w kosmosie) i starą gierkę Starmageddon 2 (trochę się zestarzała)

Ok od biedy można jeszcze polecić Prey 2017. Jak dla mnie mega gra z mega klimatem, jednak statków brak. Ale zdecydowanie czuć ten kosmos (może nie od początku, trzeba trochę pograć).
Wiem, że to nie to, ale zdecydowanie warto polecić Faster Than Light, w szczególności za genialną muzykę. Druga gra po Everspace 1, w której mocno czułem kosmos.

Rebel Galaxy to tragedia, muzyka rockowa, strzelanie bokiem... Zero klimatu kosmosu, nie wiem czym się ludzie zachwycają.

Może jeszcze Chorus z nowszych gier? Sam będę próbował niedługo.

W ostateczności mogę polecić jeszcze Gun Metal, choć i pewnie też się zestarzała, jednak kiedyś się dobrze przy niej bawiłem.

Na steamie jest pozycja https://store.steampowered.com/app/1290060/ANNO_RIN/ która kiedyś nazywała się D.E.E.P. Battle Of Jove (na tej stronie steam są gify z rozgrywki)
Grałem w demo i było rewelacyjne, jednak autor w ciula leci i chyba porzucił grę. Jednak może kiedyś ją wypuści...
Nie liczyłbym na to, bo na Steamie pojawiła się od gra Fringe Wars https://store.steampowered.com/app/799650/Fringe_Wars/ jednak wszystko wskazuje na to, że też ją porzucą xd

Z popularnych gier jest jeszcze:
Elite Dangerous, ale ponoć lipa.
SpaceBourne 2 - również lipa
Starpoint Gemini Warlords - heh, też lipa
Avorion - jednak kurde ekslopracja, budowanie etc. to nie dla mnie, w szczególności, że ostatnio wypuszczanych jest bardzo dużo tego typu gier.
NEBULOUS: Fleet Command - niby recenzje graczy bardzo pozotywne, ale gameplay kiepsko wygląda. Może warto dać jej szansę? (a kurde to jest 4X, nie zwróciłem uwagi, ale zostawiam pozycję ze względu na dobre opinie :P)
Znalazłem coś takiego jak Angels Fall First i wygląda całkiem ok,. To niby FPS, ale na trailerze jest latanie statkami.

Z trochę mniej popularnych:
Infinity: Battlescape - gdzie jak można się domyśleć lipa

Przejrzałem sobie wishlistę na steam i znalazłem tam jeszcze:
House of the Dying Sun - jednak widać, że klimat dużo gorszy od wspomnianego Everspace (i jeszcze to low poly eh), ale z racji deficytu tego typu gier dam jej kiedyś szansę
Underspace - czyli kosmos + lovecraft, połączenie nie dla każdego, ale cóż znowu z racji braku dobrych gier w kosmosie mam ją na liście
Strike Suit Zero: Director's Cut
Between the Stars - opinie ma kiepskie jednak przyciąga mnie trailerem, gdzie jako tako to wygląda

Z nadchodzących:
Remnant Protocol - jednak szczerze kiepsko to wygląda

A co mi tam, może dodam klasyka Scrapland :D w szczególności, że na Steamie jest remaster

Same kurde strategie, 4X, crafting, budowanie etc. gdzie takich gier w innej otoczce niż kosmos jest całe mnóstwo na Steamie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

The Precursors od studia Deep Shadows - nie zapomnij patcha od Wesp5
jest trochę latania po kosmosie oraz łażenia na nogach czy kierowanie pojazdami na planetach
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 1 raz

Do głowy przychodzi Parkan II - sporo latania, niemało strzelania (w tym także na powierzchni planet w formie FPSa), trochę elementów RPGowych.
ODPOWIEDZ