Szukam gry. Statki kosmiczne *otwarty świat
- Discord: bu8908
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 0
Witam, poszukuje gry/gier typu Star Citizen lecz z lepszą optymalizacją. Nie muszą być to nówki gier. Chodzi mi o latanie statkami kosmicznymi w ala otwartych światach. Jestem ogromnym fanem kosmosu, wszelkich statków. Chciałbym się odprężyć, mieć swój własny statek i po robić jakieś misje czy to transportowe czy jakieś bojowe. Najlepiej gdyby gra miała możliwość modyfikacji statków oraz dobrze by było gdyby była online. Wierze w was i waszą znajomość może to niszowych gier.
- Discord: bu8908
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowania: 0
Te gry znam, chodzi mi o gry mniej znane, zapomniane lub trochę starszeAngrenbor pisze: 8 cze 2025, o 10:14 Elite Dangerous, No Man's Sky, Starfield to najgłośniejsze kosmiczne tytuły z ostatnich lat.
- Podziękował: 166 razy
- Podziękowania: 214 razy
- Kontakt:
Avorion, X4: Foundations (Albo starsza 3ka), Everspace 2
Z jeszcze bardziej niszowych: Evochron Legacy SE, SpaceBourne 2, Underspace
Jeśli perspektywa z góry ci pasuje: Starcom: Unknown Space, Cosmoteer: Starship Architect & Commander
Z jeszcze bardziej niszowych: Evochron Legacy SE, SpaceBourne 2, Underspace
Jeśli perspektywa z góry ci pasuje: Starcom: Unknown Space, Cosmoteer: Starship Architect & Commander
Space Rangers 2 i Freelancer - moje ulubiona gry z gatunku. Freelancer to taki protoplasta polecanego tutaj Underspace.
Astrox Imperium - całkiem spoko, gra inspirowana EVE, ale singleplayer
Star Valor - z topdown gier fajne było też to , takie trochę bardziej arcade podejście do tematu.
Nienix - w to akurat nie grałem, ale wygląda obiecująco, hns ze statkami https://store.steampowered.com/app/1332 ... c_Warfare/
Astrox Imperium - całkiem spoko, gra inspirowana EVE, ale singleplayer
Star Valor - z topdown gier fajne było też to , takie trochę bardziej arcade podejście do tematu.
Nienix - w to akurat nie grałem, ale wygląda obiecująco, hns ze statkami https://store.steampowered.com/app/1332 ... c_Warfare/
- Podziękował: 12 razy
- Podziękowania: 21 razy
- Kontakt:
Mocny staroć bazujący na jeszcze większym starociu - The Ur-Quan Masters.
https://sc2.sourceforge.net/
https://sc2.sourceforge.net/
- Podziękował: 286 razy
- Podziękowania: 90 razy
- Kontakt:
Zdecydowanie brakuje takich gier w 3D nad czym bardzo ubolewam 
Może nie otwarty świat ale warto spróbować Everspace 1 (świetny klimat, chyba ciężko o grę z lepszym klimacie w kosmosie podkreślonym świetną muzyką. Gra, w której najbardziej poczułem, że jestem w kosmosie) i starą gierkę Starmageddon 2 (trochę się zestarzała)
Ok od biedy można jeszcze polecić Prey 2017. Jak dla mnie mega gra z mega klimatem, jednak statków brak. Ale zdecydowanie czuć ten kosmos (może nie od początku, trzeba trochę pograć).
Wiem, że to nie to, ale zdecydowanie warto polecić Faster Than Light, w szczególności za genialną muzykę. Druga gra po Everspace 1, w której mocno czułem kosmos.
Rebel Galaxy to tragedia, muzyka rockowa, strzelanie bokiem... Zero klimatu kosmosu, nie wiem czym się ludzie zachwycają.
Może jeszcze Chorus z nowszych gier? Sam będę próbował niedługo.
W ostateczności mogę polecić jeszcze Gun Metal, choć i pewnie też się zestarzała, jednak kiedyś się dobrze przy niej bawiłem.
Na steamie jest pozycja https://store.steampowered.com/app/1290060/ANNO_RIN/ która kiedyś nazywała się D.E.E.P. Battle Of Jove (na tej stronie steam są gify z rozgrywki)
Grałem w demo i było rewelacyjne, jednak autor w ciula leci i chyba porzucił grę. Jednak może kiedyś ją wypuści...
Nie liczyłbym na to, bo na Steamie pojawiła się od gra Fringe Wars https://store.steampowered.com/app/799650/Fringe_Wars/ jednak wszystko wskazuje na to, że też ją porzucą xd
Z popularnych gier jest jeszcze:
Elite Dangerous, ale ponoć lipa.
SpaceBourne 2 - również lipa
Starpoint Gemini Warlords - heh, też lipa
Avorion - jednak kurde ekslopracja, budowanie etc. to nie dla mnie, w szczególności, że ostatnio wypuszczanych jest bardzo dużo tego typu gier.
NEBULOUS: Fleet Command - niby recenzje graczy bardzo pozotywne, ale gameplay kiepsko wygląda. Może warto dać jej szansę? (a kurde to jest 4X, nie zwróciłem uwagi, ale zostawiam pozycję ze względu na dobre opinie
)
Znalazłem coś takiego jak Angels Fall First i wygląda całkiem ok,. To niby FPS, ale na trailerze jest latanie statkami.
Z trochę mniej popularnych:
Infinity: Battlescape - gdzie jak można się domyśleć lipa
Przejrzałem sobie wishlistę na steam i znalazłem tam jeszcze:
House of the Dying Sun - jednak widać, że klimat dużo gorszy od wspomnianego Everspace (i jeszcze to low poly eh), ale z racji deficytu tego typu gier dam jej kiedyś szansę
Underspace - czyli kosmos + lovecraft, połączenie nie dla każdego, ale cóż znowu z racji braku dobrych gier w kosmosie mam ją na liście
Strike Suit Zero: Director's Cut
Between the Stars - opinie ma kiepskie jednak przyciąga mnie trailerem, gdzie jako tako to wygląda
Z nadchodzących:
Remnant Protocol - jednak szczerze kiepsko to wygląda
A co mi tam, może dodam klasyka Scrapland
w szczególności, że na Steamie jest remaster
Same kurde strategie, 4X, crafting, budowanie etc. gdzie takich gier w innej otoczce niż kosmos jest całe mnóstwo na Steamie.

Może nie otwarty świat ale warto spróbować Everspace 1 (świetny klimat, chyba ciężko o grę z lepszym klimacie w kosmosie podkreślonym świetną muzyką. Gra, w której najbardziej poczułem, że jestem w kosmosie) i starą gierkę Starmageddon 2 (trochę się zestarzała)
Ok od biedy można jeszcze polecić Prey 2017. Jak dla mnie mega gra z mega klimatem, jednak statków brak. Ale zdecydowanie czuć ten kosmos (może nie od początku, trzeba trochę pograć).
Wiem, że to nie to, ale zdecydowanie warto polecić Faster Than Light, w szczególności za genialną muzykę. Druga gra po Everspace 1, w której mocno czułem kosmos.
Rebel Galaxy to tragedia, muzyka rockowa, strzelanie bokiem... Zero klimatu kosmosu, nie wiem czym się ludzie zachwycają.
Może jeszcze Chorus z nowszych gier? Sam będę próbował niedługo.
W ostateczności mogę polecić jeszcze Gun Metal, choć i pewnie też się zestarzała, jednak kiedyś się dobrze przy niej bawiłem.
Na steamie jest pozycja https://store.steampowered.com/app/1290060/ANNO_RIN/ która kiedyś nazywała się D.E.E.P. Battle Of Jove (na tej stronie steam są gify z rozgrywki)
Grałem w demo i było rewelacyjne, jednak autor w ciula leci i chyba porzucił grę. Jednak może kiedyś ją wypuści...
Nie liczyłbym na to, bo na Steamie pojawiła się od gra Fringe Wars https://store.steampowered.com/app/799650/Fringe_Wars/ jednak wszystko wskazuje na to, że też ją porzucą xd
Z popularnych gier jest jeszcze:
Elite Dangerous, ale ponoć lipa.
SpaceBourne 2 - również lipa
Starpoint Gemini Warlords - heh, też lipa
Avorion - jednak kurde ekslopracja, budowanie etc. to nie dla mnie, w szczególności, że ostatnio wypuszczanych jest bardzo dużo tego typu gier.
NEBULOUS: Fleet Command - niby recenzje graczy bardzo pozotywne, ale gameplay kiepsko wygląda. Może warto dać jej szansę? (a kurde to jest 4X, nie zwróciłem uwagi, ale zostawiam pozycję ze względu na dobre opinie

Znalazłem coś takiego jak Angels Fall First i wygląda całkiem ok,. To niby FPS, ale na trailerze jest latanie statkami.
Z trochę mniej popularnych:
Infinity: Battlescape - gdzie jak można się domyśleć lipa
Przejrzałem sobie wishlistę na steam i znalazłem tam jeszcze:
House of the Dying Sun - jednak widać, że klimat dużo gorszy od wspomnianego Everspace (i jeszcze to low poly eh), ale z racji deficytu tego typu gier dam jej kiedyś szansę
Underspace - czyli kosmos + lovecraft, połączenie nie dla każdego, ale cóż znowu z racji braku dobrych gier w kosmosie mam ją na liście
Strike Suit Zero: Director's Cut
Between the Stars - opinie ma kiepskie jednak przyciąga mnie trailerem, gdzie jako tako to wygląda
Z nadchodzących:
Remnant Protocol - jednak szczerze kiepsko to wygląda
A co mi tam, może dodam klasyka Scrapland

Same kurde strategie, 4X, crafting, budowanie etc. gdzie takich gier w innej otoczce niż kosmos jest całe mnóstwo na Steamie.