Jak usunąć ikonę z telefonu Oppo A54 5G

Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

Pojawiła mi się ikona (zielony kwadrat z trzema kropkami), której nie mogę zlikwidować. Wydaje mi się, że ikona jest związana z paskiem bocznym, który znikł, gdy pojawiła się ta ikona. Pasek boczny wyłączyłem w ustawieniach telefonu, lecz ikona nie znikła. Przejrzałem strony internetowe jak instrukcje obsługi telefonu oraz poradnik do ColorOS 13.0 żadnego rozwiązania. Gdy naciskam na tę ikonę, to przenosi mnie do różnych ikon ustawień telefonu.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 280 razy
Podziękowania: 288 razy
Kontakt:

Pokaż screena, będzie łatwiej.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Czy chcesz ekran zwykłej ikony (zielony mały kwadrat z trzeba białymi poziomymi kropkami) czy czegoś innego? Przyznam, że nawet nie wiem, jak to zrobić ten obrazek.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Ikony i najlepiej miejsca w jakiej się znajduje. Ikon sporo, mogą być specyficzne dla Oneplusa/Oppo, a mogą się tyczyć bardziej samego andka. Vol+ Power przeważnie robi zdjęcie.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ikonę mogę ustawiać z prawej i lewej strony na różnej wysokości, gdy ustawie na środku ekranu to ucieka do prawej lub lewej strony. Nawet jak uruchomię film na YT, czy z karty pamięci to ikona jest widoczna. Masz rację zrobię zrzut ekranu z telefonu, ale w poniedziałek teraz mam urwanie głowy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 171 razy
Podziękowania: 186 razy
Kontakt:

No, screenshot to nie byle jakie przedsięwzięcie, to trzeba usiąść na spokojnie xDD

No ale czekając na screena, co do samej ikonki, to brzmi to jak jakiś overlay, skoro nie znika gdy odpalasz apki.

Jak trzymasz i przesuwasz tę ikonkę to nie pojawia się jakiś X w którejś części ekranu, który pozwoliłby ci ją usunąć, przesuwając ikonkę w X i puszczając ją? (coś jak dymki od messengera)

Jak naciśniesz i przytrzymasz ikonkę, to nie pojawia się jakieś menu kontekstowe z opcją usunięcia jej?

I rozumiem, że próbowałeś restartu telefonu, żeby zobaczyć czy przypadkiem coś się nie przyblokowało i żeby zobaczyć, czy nie zniknie ikonka w ten sposób?
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Nie ukazuje mi się żaden X. Jak nacisnę i przytrzymam ikonę, to nic się nie dzieje, gdy krótko nacisnę ikonę to otwiera mi się małe menu z różnymi opcjami telefonu.
1.jpg
1.jpg (932.79 KiB) Przejrzano 1325 razy
2.jpg
2.jpg (654.95 KiB) Przejrzano 1325 razy
3.jpg
3.jpg (514.5 KiB) Przejrzano 1325 razy
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 220 razy
Kontakt:

Sprawdź czy może jest jakaś aplikacja odpowiedzialna za pasek boczny (mozliwe, że jest w aplikacjach systemowych) i tam chyba jest możliwość resetowania aplikacji.
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Nie mam żadnej aplikacji odpowiedzialnej za pasek boczny. Nawet pasek boczny jest wyłączony.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

To jest ikonka od menu ułatwienia dostępu.

Wejdz w Ustawienia ułatwień dostępu (druga ikonka na drugim screenie) i wyłącz menu dostępu.
Ci użytkownicy podziękowali Natan za ten post (w sumie 3):
xardaslactoraljobjoxPL
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Natan pisze: 12 maja 2025, o 12:45 To jest ikonka od menu ułatwienia dostępu.

Wejdz w Ustawienia ułatwień dostępu (druga ikonka na drugim screenie) i wyłącz menu dostępu.
Bardzo dziękuję za rozwiązanie mojego problemu.

PS. Myślę, dlaczego ktoś tak głupio wymyślił, że ikona się nie znika, gdy telefon odtwarza filmy.
ODPOWIEDZ