Microsoft kończy wspieranie Windows 10

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 2 razy

ECLIPSE_GT pisze: 4 sty 2025, o 08:42 ja mam jeszcze windowsa viste 32 bity home premium, dla mnie czas sie zatrzymał, 11 tez będzie kiedyś nie wspierana, każdy system to czeka, zamiast mieć ludzi od wspierania systemów cały czas od 98, a jak obiecali że to ostatni system, to paczcie jak będzie jeszcze windows 12,13, 20 w przyszłości :mrgreen:
a jak inaczej mają zarabiać? windows to może nie jesy ich największe źródło przychodu, ale też nie mogą sobie pozwolić na to, by co jakiś czas nie czerpać z niego kasy:) firmy (w tym instytucje państwowe) będą płacić za zmiany - bo muszą.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

to jeden wielki spyware
https://www.youtube.com/watch?v=HMi6UaO1In4
Do This Now To Stop Microsoft's Spyware How To Disable Microsoft Recall
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 206 razy

ECLIPSE_GT pisze: 4 sty 2025, o 08:42 a jak inaczej mają zarabiać? windows to może nie jesy ich największe źródło przychodu, ale też nie mogą sobie pozwolić na to, by co jakiś czas nie czerpać z niego kasy:) firmy (w tym instytucje państwowe) będą płacić za zmiany - bo muszą.
Ja nawet nie wiem, czy zależy im na zarobku z Windowsów desktopowych
Gdyby zależało, to nie rozdawaliby darmowej aktualizacji z Win7/Win8 do Windowsa 10 i analogicznie z Windowsa 10 do Windowsa 11.
Przez tyle lat, nadal aktualne.

Co innego Windows Server, Windows IoT i Windows LTS, gdzie nie pozwalają sobie na takie dogodności.
Do tego Microsoft Azure i pakiet Office.
LOTUS_ESPRIT_V6
Awatar użytkownika
LOTUS_ESPRIT_V6
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

no to macie future, subskrypcje windowsa w planach na przyszłosc, super lol
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

ECLIPSE_GT pisze: 4 sty 2025, o 17:28 no to macie future, subskrypcje windowsa w planach na przyszłosc, super lol
Przecież jest już Office 365, plus zapowiedziane niedawno thin clienty do tego, to w zasadzie jest taki windows + usługi na subskrypcji dla korpo per user, czyli gruba forsa.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

GThoro pisze: 4 sty 2025, o 01:42
Boberek00 pisze: 3 sty 2025, o 14:10 pora przejść na linuxa
Tak, w końcu 2025 będzie rokiem linuxa :dziadek:
może w przypadku ludzi młodszych...
jednak jest też sporo osób starszych (takich 60-70+), korzystających z komputerów, dla których ogarnięcie linuxa może nie być takie proste...
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 30 razy

Proste, nie proste, mam to gdzieś, nie chce mi się w tym babrać.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 83 razy
Podziękowania: 56 razy

alistair80 pisze: 4 sty 2025, o 23:46 nie chce mi się w tym babrać.
To też jest jeden z powodów, dla których windows jest bardziej popularny... :D
Mix
Awatar użytkownika
Mix
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Desolator pisze: 3 sty 2025, o 15:31 Podchodzicie do tego jakby się świat kończył. Przecież to naturalna kolej rzeczy, cykl życia Windowsów to mniej więcej 10 lat. Nikt Wam przecież nagle tych Windowsów nie wyłączy. Nie otrzymacie po prostu więcej aktualizacji i wsparcia supportu w razie problemów (nawiasem mówiąc to ich support jest beznadziejny, szybciej problem rozwiążecie ze wsparciem społeczności ;)).
Windowsa nikt nie wyłączy ale co na nim będzie działać ? Stare przeglądarki bo do nowszych wersji juz się na win7 nie aktualizują (np chrome, ale może są inne wersje, nie zgłębiałem tematu). Steam juz krzyczy że win7 jest be, gog tez się wypina i odchodzi od wsparcia win7. Dalj sa serwisy streamingowe, apple i max się wypina na win7, a przynajmniej jest komunikat o niekatualnej przegladarce gdy ta nie pokazuje możliwości aktualizacji. Tak o, z dnia na dzień. Nie szukałem czy mozna to obejść bo temat świeży.
Steam oczywiście jeszcze działa, zobaczymy jak długo. Pewnie nowa instalka juz nie pójdzie i trzeba szukac starszej. Ubi (czy moze epic to był) juz nie bangla na win 7.
Takze są sposoby by uprzykrzyć życie.

Swoja droga UE mogła by sie tym tematem zająć bo to tylko produkuje elektrośmieci. Wyrzucanie całkiem sprawnego sprzętu. Z telefonami przeszli z tym do porzadku dziennego. Niezła ekologia. A ile tam idzie pierwiastków ziem rzadkich z którymi zaraz moga byc problemy, taka sytuacja na świecie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Pewnie zrobią to samo co było w Windows 7 - teoretycznie można było zostać ale w praktyce nowe DirectX'y nie były wspierane - więc z czasem coraz więcej gier miało problemy i trzeba było przejść na Win10...
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 30 razy

Przecież UE ma w doopie całą ekologię. To zwykła ściema i tyle. Bogacze i tak latają i będą latać samolotami robiącymi w powietrzu większy syf niż samochody na ulicach. A nawet jeśli się martwią, to co z tego, że UE będzie dbało tak o ekologię, jeśli kraje poza nią też mają to gdzieś? Takie np. Chiny emitują najwięcej dwutlenku węgla na świecie. Jak zwykle to zwykli obywatele dostaną po tyłku, a nie "elyta".
Ci użytkownicy podziękowali alistair80 za ten post:
jobjoxPL
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 49 razy
Podziękowania: 63 razy
Kontakt:

ECLIPSE_GT pisze: 4 sty 2025, o 17:28 no to macie future, subskrypcje windowsa w planach na przyszłosc, super lol
Masz - NO FUTURE -

https://www.youtube.com/watch?v=YZ9ERphhw8I
Ci użytkownicy podziękowali lactoral za ten post:
Kingsajz
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 731 razy
Podziękowania: 206 razy
Kontakt:

To ja mam takie pytanie trochę z boku do osób które już przesiadły się na 11. Jak wam idzie giercowanie w tej chwili, nowe gry, stare gry, bardzo stare gry, różne platformy(steam, gog, EA itd)? Macie jakieś problemy czy wszystko śmiga? Jeśli mieliście problemy to czy dało się je rozwiązać czy spisaliście jakieś gry na straty?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 4 razy

darkwind pisze: 10 sty 2025, o 16:28 To ja mam takie pytanie trochę z boku do osób które już przesiadły się na 11. Jak wam idzie giercowanie w tej chwili, nowe gry, stare gry, bardzo stare gry, różne platformy(steam, gog, EA itd)? Macie jakieś problemy czy wszystko śmiga? Jeśli mieliście problemy to czy dało się je rozwiązać czy spisaliście jakieś gry na straty?
Ogólnie system jest ok. Mam go ponad rok. Z nowymi grami nie ma problemu, w każdym razie ja się z takowymi nie spotkałem. Jedynie z grami takimi jak
- Observer (wersja premierowa nie Redux) - wina developera, bo nie wypuścił jakichś patchy dla procesorów. problemem chyba liczba procesorów rozwiązanie na Dyskusjach lub poradnikach Steam
- Gry Spiders np. Technomancer - problemem liczba procesorów rozwiązanie na Dyskusjach lub poradnikach Steam - potwierdzam, że działa.
- Agony Unrated nie działa na Win 11(wywala do pulpitu), zastosuj fixa z dołu posta, po jego zastosowaniu gra działa.

EAapps to szajs działający zdecydowanie gorzej od Origina niezależnie od systemu. U mnie bywa że gubi gry w bibliotece i trzeba resetować aplikację. Raz nawet zdarzyło mi się, że pomimo zainstalowanych Mass Eeffect 2 i 3 nie było ich w bibliotece EAapp. Dopiero usuniecie EAapp i instalacja Origin i jej aktualizacja, apotem ponowna instalacja EAapps przywróciła moje ME do biblioteki.
- Steam stabilny - działa.
- Ubiconnect - ok.
grane Ghost Recon Future Soldier (łączony ze steam) działa,
AC Valhalla, Unity, Rogue - działa
Gog stabilny działa
Cyberpunk i Phantom Liberty,
Wiedźmin 1, 2 3 w tym trójka nextgen działa solidnie, pojedyncze crashe (bardziej wina modów).

PS. Znalazłem fix na Agony Unrated - podobno na Steamie jest to rozwiązanie, ja znalazłem je na reddicie
W bibliotece prawym przyciskiem myszy naciskasz na tytuł i wybierasz właściwości w zakładce Ogólne na dole strony wklejasz tę linijke:
cmd /c "set OPENSSL_ia32cap=:~0x20000000 && %command%
I problem rozwiazany. Gra działa.
Ci użytkownicy podziękowali michałedek za ten post (w sumie 2):
darkwindKingsajz
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

W zasadzie bez problemów, ale...
W11 miał brzydki zwyczaj psucia sterowników AMD przy aktualizacji, szczególnie jeśli ktoś (jak ja) używa różnych, czasem agresywnych profili UV/OC dla różnych gier, blokady klatek, skalowania rozdziałki i takich tam. No i raz zmienił mi ustawienia dla grafiki w ustawieniach systemu do domyślnych (czyli złych), przez co Divinity 2 z dnia na dzień stało się dla mnie niegrywalne - wysypywało sterownik. Tydzień kurłowałem, zanim przez przypadek wlazłem w te nieszczęsne ustawienia systemu (szczerze nienawidzę tego, jak rozwiązali to w W11).
Od tego czasu (a to z pół roku, może więcej) jest spokój. Albo się poprawili, albo może nie było aktualizacji :P

Ale też muszę przyznać, że nie gram specjalnie w jakieś starocie - choć np. oryginalny Baldur 2, zmodowana instalka jeszcze z poprzedniego kompa z W7 i potem W10, działała. Jakieś nowsze rzeczy, jeśli był problem, tryb zgodności z XP zawsze pomagał.
Wszystkie platformy śmigają, żadnej gry nie musiałem spisywać na straty.

Na wyróżnienie oczywiście zasługują Windows Store, Xbox App i wszystkie aplikacje powiązane, a wymagane do grania w gierki z Game Passa - to już tradycja, że to właśnie one sprawiają tak naprawdę jedyne problemy. Są mocno wnerwiające, ale łatwe (póki co) do rozwiązania - a to któraś z apek cię wylogowała (i żadna nie powie - która), a to któraś nie wstała razem z systemem (bo coś tam, reinstal z poziomu sklepu pomaga), a to zmieniły się uprawnienia rodzicielskie... Serio, jestem jedynym użytkownikiem kompa, profil admin, konto zalogowane na starego konia, a Game Pass mi gry pochował, bo mu się blokada rodzicielska włączyła, DRAMAT :D

A tak poza tym to spoko :)
Ci użytkownicy podziękowali Niriles za ten post:
darkwind
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

darkwind pisze: 10 sty 2025, o 16:28 To ja mam takie pytanie trochę z boku do osób które już przesiadły się na 11. Jak wam idzie giercowanie w tej chwili, nowe gry, stare gry, bardzo stare gry, różne platformy(steam, gog, EA itd)? Macie jakieś problemy czy wszystko śmiga? Jeśli mieliście problemy to czy dało się je rozwiązać czy spisaliście jakieś gry na straty?
Korzystam z Windowsa 11 od ponad 2,5 roku. Głównie gram w gry wydane w ciągu ostatnich 10 lat na Steam, Uplay lub EA. Póki co nie przypominam sobie, żebym zaobserwował jakieś poważne problemy w ogrywanych produkcjach. Nawet jeśli pojawiły się jakieś problemy to udało mi się znaleźć rozwiązanie sieci.
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post:
darkwind
ODPOWIEDZ