Błąd przy wystawianiu oferty (wymagane 50 gier)

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 6 razy
Kontakt:

Podczas wystawiania oferty pojawia błąd dot. wymogu posiadania 50 gier.
Chodzi o gry na Steamie? Czy o gry zakupione na bazarze?
Ja jestem graczem korzystającym stricte z GOG-a (182 gry na GOG) i starych płyt (starych = z grami niewymagającymi połączenia z internetem), a na Steam kolekcjonuję darmówki (103 gry), podobnie jak na Epicu. Wynika to z tego, że wolę kupować gry, a nie "licencje" na granie w gry.

Ale mniejsza z tym - nawet jeśli chodzi o gry na Steamie, to mam ich 103, a przy wystawianiu oferty pojawia się ww. błąd.
Chciałem wystawić kilka gier za półdarmo, żeby ktoś sobie skorzystał, a tu takie utrudnienia...

Da się to jakoś naprawić? Bardzo proszę o pomoc.

Obrazek
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 29 razy
Kontakt:

W opcjach Bazaru zsynchronizowałeś konto z kontem Steam? EDIT: Zajrzałem sobie na Twój profil, i licznik na Bazarze wskazuje 22 gry na Steam. Bo prawda jest taka, że Bazar gier "free to play" nie liczy jako posiadanych. Musisz mieć przypisane do konta przynajmniej 50 gier, które kiedyś kosztowały realne pieniądze.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Właśnie tak czułem, że to muszą być płatne gry. Sęk w tym, że ze Steama nigdy nie korzystałem, a konto założyłem tylko dlatego, że czasem widziałem promocje gier -100%, więc zacząłem dodawać te promocyjne gry do biblioteki.

Przecież ten wymóg to jest jakiś absurd :shock:
Jak można zakładać, tworząc regulamin, że 100% graczy korzysta wyłącznie ze Steama, albo głównie z niego?
Jeszcze można by to zrozumieć, gdyby Steam był jedynym sklepem z grami, ale tak nie jest i nigdy nie będzie.
Może Steam ma obecnie większość rynku (nie wiem, nie wnikam), ale to nie jest powód, żeby wymagać od 100% graczy (nawet tych niekorzystających ze Steama) kupowania mnóstwa gier na Steamie, i to wymagać tego tylko po to, żeby ci gracze mogli sprzedać na bazarze kilka gier za grosze, aby inni mogli skorzystać.
Przecież graczy takich jak ja (nie-Steamowych) są w Polsce tysiące, lekko licząc.

No ale trudno. Wszystko wskazuje na to, że to wina jednego nie do końca przemyślanego zapisu w regulaminie, a jak to z regulaminami w życiu bywa - zapewne nic się nie da z tym zrobić.

Klucze prawdopodobnie wylądują kiedyś w dziale "giveaway'e i konkursy", choć traktowanie użytkowników tak absurdalnym wymogiem, jak konieczność zakupu 50 gier na Steamie, bardzo zniechęca do jakichkolwiek dobrodusznych inicjatyw.
Ci użytkownicy podziękowali axahus za ten post:
John Doe
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

axahus pisze: 2 gru 2024, o 19:38 Przecież ten wymóg to jest jakiś absurd :shock:
No nie do końca absurd. Chodzi tutaj (zapewne) o to aby sprzedający byli ludźmi z krwi i kości a nie kolejnymi duchami internetu. Bo jednak, jak sam się zapewne przekonałeś, żeby mieć 50 gier na steama to trzeba... powiedzmy że przynajmniej chwilę przysiąść i je skądś pozbierać
A to z kolei wpływa pozytywnie na ogólną wiarygodność sprzedających.
Jak można zakładać, tworząc regulamin, że 100% graczy korzysta wyłącznie ze Steama, albo głównie z niego?
Bazar gdy powstawał miał być miejscem do sprzedaży zbędnych kluczy do gier z bundli na steama właśnie.
Teraz niby można sprzedawać tu prawie wszystko, ale od zawsze klucze do steama były i jeszcze chyba długo będą głównym towarem jakim się tu handluje
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

axahus pisze: 2 gru 2024, o 19:38 Może Steam ma obecnie większość rynku (nie wiem, nie wnikam)
Może? Czy to lubimy, czy nie, Steam to obecnie synonim pecetowego grania. Dostępu do konkretnych i aktualnych danych nie ma, ale obstawiałbym, że w 2024 roku co najmniej 95% pecetowych graczy korzysta regularnie ze Steama, przy czym dla dobrej połowy z nich jest to jedyna platforma cyfrowej dystrybucji (może poza okazjonalnym skorzystaniem z klienta EA do pogrania w FIFĘ czy Uplaya do obczajenia najnowszego AC).

Nie korzystając ze Steama, jesteś nawet nie tyle w mniejszości, co po prostu w marginesie. I to nie namowa na przesiadkę na Steama, lecz fakty.
Ci użytkownicy podziękowali Haazheel za ten post:
xardas
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

kaloryfer pisze: 6 gru 2024, o 23:07 50gier nie ma na steamie i toczy piany xD 50 to ja co tydzien kupuje na steamie xD
IMO to, co Ty kupujesz, to nie są gry, a "Białe Kruki" ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

kaloryfer pisze: 6 gru 2024, o 23:07 50gier nie ma na steamie i toczy piany xD 50 to ja co tydzien kupuje na steamie xD
Jeśli na Steamie, to nie kupujesz, tylko bezterminowo (w teorii) dzierżawisz gry :mrgreen:
Nikt tu piany (nie pian) nie toczy, a przynajmniej nie ja :D Jestem bardziej zdziwiony i po części poirytowany dziwnym wymogiem regulaminu, niż wściekły. Chodziło mi wyłącznie o to, żeby inni skorzystali i za grosze mogli zdobyć gry. Dla mnie to bez różnicy czy sprzedam klucz za 1 grosz, czy oddam go komuś za darmo, ale niestety za darmo to biorą w 99% kolekcjonerzy, którzy kolekcjonują, ale najprawdopodobniej nigdy tych gier nie uruchomią. U takiego stricte kolekcjonera gra się po prostu marnuje.
Gdyby w dziale "Gry darmowe - TYLKO LINK + OPIS" i na stronach typu Pepper, nie przewijało się tyle darmowych gier, to nawet bym nie zakładał nigdy konta na Steam, bo tak jak wspominałem na początku - wolę kupować gry na własność, a nie kupować "licencje" na granie w te gry. Ja już swoje lata mam i dlatego nie podążam za współczesną formą komunizmu pt. "nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy". Również z racji wieku nie mam klapek na oczach, które temat "gry komputerowe" zawężają jedynie do platformy Steam ;)

No cóż - jadę moją karawaną dalej, a klucze kiedyś rozdam. Pozdrawiam wszystkich :piwo:

Temat w sumie do zamknięcia.
lactoral
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

kaloryfer pisze: 9 gru 2024, o 18:03 Czyli jak nie chiałeś robić steama i zrobiles go zeby zbierac darmówki tylko... to omija cie 90% gier około, bo tyle okolo nowych tytułow wymaga steama a reszta upleja, origina czy epika... Albo trolujesz albo grasz w gry sprzed ery steama origina upleja epika... bo na gogu wszystkiego nie ma a w szczegolnosci nowosci...
Szkoda życia na trollowanie, choćby jednej minuty :trollface:
Kupowałem gry na płytach dołączanych do gazet albo wydawane w jakichś tanich seriach. A gdy straciło to sens, czyli w momencie, kiedy trzeba było zacząć dodatkowo używać różnych platform internetowych, to przerzuciłem się na GOGa.
W nowości nie gram, bo mam jeszcze dziesiątki świetnych gier z moich czasów do rozegrania, a i tego skromnego planu nie wiem czy kiedykolwiek zdążę zrealizować :roll:
TheLastJedi
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

axahus pisze: 8 gru 2024, o 22:27 No cóż - jadę moją karawaną dalej, a klucze kiedyś rozdam. Pozdrawiam wszystkich :piwo:

Temat w sumie do zamknięcia.
Nie, nie, nie - temat do zamknięcia, ALE dopiero po tym poście.

No cóż... Pomimo dobrych chęci - moich, jak również innych użytkowników, którzy też rozdają klucze do gier w dziale "Kody do gier/gifty do rozdania", uczciwi użytkownicy niestety nie mogą skorzystać z rozdawanych kluczy. Klucze (przynajmniej GOGowe) są od jakiegoś czasu blokowane przez boty/trolli/"januszy". Można to sprawdzić poprzez próbę aktywowania klucza:
- gdy klucz GOG jest blokowany przez jedno z ww. "stworzeń", to wyświetla się komunikat "Ten kod jest obecnie przez kogoś aktywowany." (po angielsku: "This code is currently being redeemed by someone."),
- gdy klucz GOG został normalnie przez kogoś wykorzystany, to pojawia się komunikat "Kod został już wykorzystany." (po angielsku: "The code was already used.").
Odkryłem to, sprawdzając z ciekawości, czy ktoś skorzystał z kodów, które ja rozdawałem. Z jeszcze większej ciekawości sprawdziłem wtedy również kilka ostatnich stron działu "Kody do gier/gifty do rozdania" (na więcej szkoda mi czasu), używając kluczy rozdawanych przez innych użytkowników i niestety okazało się, że wspomniane przeze mnie klucze są blokowane, a nie wykorzystywane przez uczciwych użytkowników.

Wnioski są oczywiste.
Osobiście nigdy więcej nie rozdam już żadnych kluczy na forum ŁG, bo na chwilę obecną rozdawane klucze są marnowane (przynajmniej te z GOGa), więc nikomu nie posłużą. Szkoda.
jobjoxPL
ODPOWIEDZ