Złodzieje i scammerzy na Bazarze

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 9 razy
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

alesorius pisze: 15 paź 2024, o 09:14 Mi udalo sie pare razy kupic jakis kluczyk po zanizonej cenie, tylko dlatego, ze ktos nie mial wbitej repy i musial sila rzeczy wystawic taniej.

Sa tacy, ktorzy chca zarobic na bazarku, i sa tez tacy, ktory chca jak najwiecej wycisnac z kluczykow, no ale sa tez takie osoby, ktore po prostu chca jak najszybciej sprzedac i maja serio gdzies to, ze mogliby jakis kluczyk sprzedac drozej jakby dluzej polezal.

Po prostu jak widzi sie jakies konto, ktore ma 0 repy albo juz ma jakiegos negatywa, a wystawia sporo i to bardzo "okazjonalnych" ofert, to gdzies juz powinna sie lampka zapalic, ze cos jest nie halo. Na takich oszustow trzeba sie wyczulic niestety. Najlepiej kupowac od ziomkow, ktorzy maja juz troche transakcji za soba i to same pozytywne komentarze. Wydaje mi sie, ze kazdy dba o to, zeby miec dobra reputacje i przewaznie prawie azdy ma 100% pozytywow. Przed zakupem najlepiej spojrzec na profil sprzedajacego i ocenic ryzyko. Ja czasem nawet kupowalem nie te najtansza oferte, ale o pare, parenascie groszy drozsza z listy, bo wolalem od innego sprzedawcy, o.

Jednak jest różnica, jak widzisz osobę, która ma 0 reputacji, wystawia wiele gier i wszystkie po 10 zł (zauważalnie niżej niż inni.)

Sam się na to niestety dałem nabrać niedawno i jak zacząłem obserwować, to niedawno się pojawiają jakiś agent, który próbuje scamować zakładając ciągle nowe konta na bazarze z tą samą taktyką na 10zł.

Jego najnowsze konto:
https://bazar.lowcygier.pl/user/hoodblender
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 0

mam problem z tym samym użytkownikiem, (https://bazar.lowcygier.pl/user/hoodblender)
po chwili dopiero zauwazylem że podejrzane konto i anulowałem transakcje, po czym on zaczał rezerwować moje gry i wystawiać mi negatywa
wrzuciłem na imgura kilka screenów min. z rozmową z tym delikwentem
https://imgur.com/a/wzLqA0A
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 18 razy

Pojawił sie znowu z innym kontem: https://bazar.lowcygier.pl/user/hoodblender Niestety gagatek jest bezkarny w wyludzaniu hajsu.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

kaloryfer pisze: 15 paź 2024, o 20:35
Perkozzz pisze: 15 paź 2024, o 20:19 Pojawił sie znowu z innym kontem: https://bazar.lowcygier.pl/user/hoodblender Niestety gagatek jest bezkarny w wyludzaniu hajsu.
yandere yandere yandere zglaszajcie jego profil steam ze oszust, spamujcie mu steama ze zglosiliscie szczyla na policje.

Koleś już zarobił 70 zł (-15 reputacji). Wcześniej też widziałem jego alt konto zanim zostało zbanowane i też miało powyżej -10 repy. Ładnie zarabia :(
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 43 razy

Jak nikt z tym nic nie zrobi. Pojawią się następni. Koniec końców "Bazar" wypadnie na tym najgorzej ...
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Mogę tylko zbanować, jak dostrzegę/jak mi dacie znać i akurat jestem online. Zdjęty, unieważniłem też wszystkie negatywne komentarze od niego.
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 2):
PerkozzzAkihiko
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Seyonne pisze: 15 paź 2024, o 22:41 Mogę tylko zbanować, jak dostrzegę/jak mi dacie znać i akurat jestem online. Zdjęty, unieważniłem też wszystkie negatywne komentarze od niego.
Z ciekawości. To zwykły ban na konto, czy jednak masz jakieś bardziej wyrafinowane, aby bardziej utrudnić powrót oszustom?

Zastanawia mnie, czy miałoby sens bardziej zacisnąć wymagania dla nowych kont (zwłaszcza świeżych kont na łowcach). W sensie nie dawać osobom z zero reputacji 10 slotów od razu na start. Dla oszustów to by było upierdliwe i mniej opłacalne czasowo jakby musieli np. zaczynać z jednym slotem (zwłaszcza, jeżeli od razu by próbowali oszukać).

Ale ja tam na designie sie nie znam, więc nie wiem, czy to nie byłoby bardziej złe niż dobre w szerszej perspektywie dla innych (uczciwych).
Ci użytkownicy podziękowali DreamerDream za ten post (w sumie 2):
Akihikospqpl
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

DreamerDream pisze: 16 paź 2024, o 00:19 Zastanawia mnie, czy miałoby sens bardziej zacisnąć wymagania dla nowych kont (zwłaszcza świeżych kont na łowcach). W sensie nie dawać osobom z zero reputacji 10 slotów od razu na start. Dla oszustów to by było upierdliwe i mniej opłacalne czasowo jakby musieli np. zaczynać z jednym slotem (zwłaszcza, jeżeli od razu by próbowali oszukać).

Ale ja tam na designie sie nie znam, więc nie wiem, czy to nie byłoby bardziej złe niż dobre w szerszej perspektywie dla innych (uczciwych).
Możliwość wystawienia zaledwie jednej transakcji byłaby niesamowicie krzywdząca dla nowych użytkowników. Wejdzie taki nowy na Bazar i będzie musiał sprzedać jakiś w miarę popularny (bo ktoś musi w końcu kupić) tytuł po kosztach (bo ktoś musi kupić konkretnie od niego), żeby odblokować "normalne" wystawianie ofert.

To powiedziawszy, administracja z pewnością dysponuje statystykami Bazaru. Jeśli wynikałoby z nich, że siedzą na nim same stare wygi, a nowy, uczciwy użytkownik dołącza maksymalnie raz w miesiącu, to może i wtedy można by było zaryzykować postawienie na mniejsze zło, zwłaszcza jeżeli stosunek uczciwych nowych użytkowników do oszustów wynosiłby jeden do >1.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 113 razy
Podziękowania: 18 razy
Kontakt:

No ale 5 to już uczciwa poprzeczka - Połowa bundla. Nawet może się szybko zwiększyć do 10.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Haazheel pisze: 16 paź 2024, o 01:43
DreamerDream pisze: 16 paź 2024, o 00:19 Zastanawia mnie, czy miałoby sens bardziej zacisnąć wymagania dla nowych kont (zwłaszcza świeżych kont na łowcach). W sensie nie dawać osobom z zero reputacji 10 slotów od razu na start. Dla oszustów to by było upierdliwe i mniej opłacalne czasowo jakby musieli np. zaczynać z jednym slotem (zwłaszcza, jeżeli od razu by próbowali oszukać).

Możliwość wystawienia zaledwie jednej transakcji byłaby niesamowicie krzywdząca dla nowych użytkowników. Wejdzie taki nowy na Bazar i będzie musiał sprzedać jakiś w miarę popularny (bo ktoś musi w końcu kupić) tytuł po kosztach (bo ktoś musi kupić konkretnie od niego), żeby odblokować "normalne" wystawianie ofert.

To powiedziawszy, administracja z pewnością dysponuje statystykami Bazaru. Jeśli wynikałoby z nich, że siedzą na nim same stare wygi, a nowy, uczciwy użytkownik dołącza maksymalnie raz w miesiącu, to może i wtedy można by było zaryzykować postawienie na mniejsze zło, zwłaszcza jeżeli stosunek uczciwych nowych użytkowników do oszustów wynosiłby jeden do >1.
Repa nabija też kupno i od tego się zaczyna nabijanie repa, tez na początku kupowałem drobnicę, a sam sprzedawałem resztki małych gier z choice'a gdy główna gra mnie interesowała. Sprzedawca powinien przejść niejaki "test społeczności" kupując coś a nie od razu 10 scam ofert. Obniżenie do 2-3 ofert dla osób poniżej 5 repa spowolniło by oszustów na start i pozwalało by ich wyłapać zanim nabiorą więcej osób. Ale niestety Bazar został jak jest i nie ma opcji go zmodyfikować bo programista zrobił co miał i poszedł a szefowi nie opłaca się bulić kilkanaście tysi nowemu bo Bazar kokosów z reklam nie przynosi więc zostaje nam tylko ostrożność i bany aż się oszustowi nie znudzi.
Ci użytkownicy podziękowali TheLastJedi za ten post:
spqpl
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

DreamerDream pisze: 16 paź 2024, o 00:19
Seyonne pisze: 15 paź 2024, o 22:41 Mogę tylko zbanować, jak dostrzegę/jak mi dacie znać i akurat jestem online. Zdjęty, unieważniłem też wszystkie negatywne komentarze od niego.
Z ciekawości. To zwykły ban na konto, czy jednak masz jakieś bardziej wyrafinowane, aby bardziej utrudnić powrót oszustom?
Nie mam żadnych wyszukanych opcji niestety ;< Ja tu w ogóle niewiele mogę. Zwykły ban. Jedyny plus jest taki, że oszust musi sobie załatwić nowe konto Steam, bo na wykorzystane już się nie zaloguje, a to trochę utrudnia mimo wszystko zadanie.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 26 razy

TheLastJedi pisze: 16 paź 2024, o 08:19
Repa nabija też kupno i od tego się zaczyna nabijanie repa, tez na początku kupowałem drobnicę, a sam sprzedawałem resztki małych gier z choice'a gdy główna gra mnie interesowała. Sprzedawca powinien przejść niejaki "test społeczności" kupując coś a nie od razu 10 scam ofert. Obniżenie do 2-3 ofert dla osób poniżej 5 repa spowolniło by oszustów na start i pozwalało by ich wyłapać zanim nabiorą więcej osób. Ale niestety Bazar został jak jest i nie ma opcji go zmodyfikować bo programista zrobił co miał i poszedł a szefowi nie opłaca się bulić kilkanaście tysi nowemu bo Bazar kokosów z reklam nie przynosi więc zostaje nam tylko ostrożność i bany aż się oszustowi nie znudzi.
Prostym rozwiązaniem by było że nowe konta wpierw wysyłają klucz przed otrzymaniem pieniędzy/przelewu, tak jak nieoficjalnie się stosuje na przykładowo steamtrades.
Ewentualnie że hajs wpierw idzie na konto moderatora czy tam 'kontrolne' a później jest wysyłane za poprawną transakcje, ale to by było zbyt kłopotliwe przy kilkunastu czy kilkuset transakcjach.
Ograniczanie liczby ofert nic nie zmieni.
Ci użytkownicy podziękowali darkhulk za ten post:
DreamerDream
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 231 razy
Podziękowania: 142 razy
Kontakt:

Panowie, ale dyskutujecie jak to poprawić, a od dawna wiadomo, że nikt do tego nie usiądzie. Nic się nie zmieni. Można być tylko bardziej ostrożnym i prosić o klucz najpierw.

Chociaż nie powiem, ciekawi mnie też czemu ktoś z obecnej ekipy nie usiądzie po prostu do kodu bazaru i nie zrobi drobnych poprawek.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Oj tam, przecież można zatrudnić kogoś, kto obsługiwałby wyłącznie bazar. Co nie @Rekime?
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

DreamerDream pisze: 16 paź 2024, o 00:19

Zastanawia mnie, czy miałoby sens bardziej zacisnąć wymagania dla nowych kont (zwłaszcza świeżych kont na łowcach). W sensie nie dawać osobom z zero reputacji 10 slotów od razu na start. Dla oszustów to by było upierdliwe i mniej opłacalne czasowo jakby musieli np. zaczynać z jednym slotem (zwłaszcza, jeżeli od razu by próbowali oszukać).

A mi się wydaje, że bardziej skuteczny byłby jakiś okres od rejestracji konta (np. 6 miesięcy) + aktywność przez ten czas. Jak nie zrobi się z tym nic, to w końcu ktoś zacznie zgłaszać na policję i bazar zniknie.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post (w sumie 2):
spqplWernwulf
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 43 razy

Wypłaty pieniędzy raz w miesiącu z potwierdzonych transakcji przez osoby kupujące. Jakaś dana suma pozytywów/wydanych pieniążków na odblokowanie "wypłaty".
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Hardkor pisze: 16 paź 2024, o 11:03 Chociaż nie powiem, ciekawi mnie też czemu ktoś z obecnej ekipy nie usiądzie po prostu do kodu bazaru i nie zrobi drobnych poprawek.
Gdy nie wiadomo, o co chodzi, to wiadomo, że chodzi o pieniądze ;) Według mnie przyczyna jest prosta - po prostu się to nie opłaca. ŁG nie pobierają żadnej prowizji od bazarowych transakcji, więc raczej generuje straty i inne niepotrzebne problemy. Zresztą od czasów wprowadzenia nowego wyglądu głównej strony, odnośnik do bazaru przestał być jakoś mocno eksponowany (teraz mamy tylko malutki odnośnik w prawym górnym rogu). Widać, że nie zależy im już na promocji i rozwoju tej platformy, więc wcześniej czy później niestety zostanie zlikwidowana.
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post:
TheLastJedi
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

Desolator pisze: 16 paź 2024, o 17:24
Hardkor pisze: 16 paź 2024, o 11:03 Chociaż nie powiem, ciekawi mnie też czemu ktoś z obecnej ekipy nie usiądzie po prostu do kodu bazaru i nie zrobi drobnych poprawek.
Gdy nie wiadomo, o co chodzi, to wiadomo, że chodzi o pieniądze ;) Według mnie przyczyna jest prosta - po prostu się to nie opłaca. ŁG nie pobierają żadnej prowizji od bazarowych transakcji, więc raczej generuje straty i inne niepotrzebne problemy. Zresztą od czasów wprowadzenia nowego wyglądu głównej strony, odnośnik do bazaru przestał być jakoś mocno eksponowany (teraz mamy tylko malutki odnośnik w prawym górnym rogu). Widać, że nie zależy im już na promocji i rozwoju tej platformy, więc wcześniej czy później niestety zostanie zlikwidowana.
Bazar nie generuje ani strat ani przychodów. Jest chyba zupełnie neutralny. Problemem jest to, że o ile pamiętam, twórca bazaru odszedł z redakcji i po prostu nikt nie chce przejąć kodu. A wynajęcie osoby do rozeznania się w kodzie i zmian w bazarze, to już by wymagało nakładów finansowych i byłoby faktycznie stratą.
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

kaloryfer pisze: 16 paź 2024, o 19:15 Straty napewno są bo muszą wiecej placic za servery, za domene kolejną za ruch w sieci...
Co ty pleciesz?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 349 razy
Podziękowania: 343 razy

kaloryfer pisze: 16 paź 2024, o 19:15 Straty napewno są bo muszą wiecej placic za servery, za domene kolejną
Przecież Bazar to jest subdomena Łowców Gier, więc nie płacą za to extra.
ODPOWIEDZ