Złodzieje i scammerzy na Bazarze

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

KutangPan pisze: 20 cze 2024, o 10:20 Kupujący chyba po moim poście na forum odezwał się, ale zażyczył sobie formę płatności paypal, gdzie zaznaczałem w ofercie że tylko i wyłącznie przelew bankowy lub blik.
Nie ma źle, mi kiedyś sprzedający pomimo teoretycznie dostępnej opcji zapłaty przelewem bankowym wysłał dane do Revoluta, za którego mój bank policzył sobie prowizję w wysokości 30 zł :D Po poinformowaniu go o tym zaproponował płatność BLIK, natomiast gdy dowiedział się, że z niej nie korzystam, uderzył w agresywne tony, jak to "mamy 21 wiek człowieku" xD
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 342 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Ja tam harcikowi sprzedawałem sporo kodów i fakt zwykle trzeba czekać trochę ale mi to osobiście nie przeszkadza, niby nie miałem problemów poza tym że nawet kilka dni trzeba poczekać. Nie to że pochwalam takie działanie, ale piszę tylko że finalnie nigdy nie miałem problemów :) Jak bym miał coś określić z czego to wynika to bym stawiał że on to gdzieś sprzedaje i dopiero jak sfinalizuje transakcje na jakieś platformie to płaci za grę.

Jeśli chodzi o moją blacklistę to mam raczej kilka profilaktycznych blokad typu a to ktoś chciał wystawić komentarz ale dał negatywa - no bo profilaktyczna blokada żeby mu się w przyszłości nie myliło. Kolejny to świeżo pobrany kod komuś nie działał co oczywiście może się pewnie zdarzyć ale mi tylko raz więc lepiej jednak zablokować profilaktycznie skoro ktoś ma takiego "pecha". Akurat czas realizacji mi specjalnie nie przeszkadza i za to nikogo nie blokuję :)
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

KutangPan pisze: 20 cze 2024, o 10:20Czekam na rozwinięcie sytuacji, ale coś tu jest nie tak z tym Panem... trochę szkoda mi reputacji ponieważ dopiero zaczynam ją budować (:
Mam jedną radę - czekaj i się nie denerwuj. Jak myślisz, jeśli ktoś ma 35000 kupionych gier to kim tutaj jest? Sprzedawcą w jakiejś kluczykowni czy na własny użytek wszystko kupił? :D Takich kupujących jest tu przynajmniej kilku i w zasadzie jeśli cokolwiek sprzedajesz, to właśnie im. Sprzedaż jakiemuś randomowemu lolkowi z małą repką, który szybko chce te +1 to mniejszość.
A ci tak zwani "resellerzy" działają jak działają. Płacą z opóźnieniem, a komenty wystawiają jeszcze dłużej. Np. ostatnio domknąłem transakcję ze stycznia 2021.
No i z mojej perspektywy to harcik bardzo się poprawił - płaci najdalej trzeciego dnia, a komentarze do miesiąca się pojawiają :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 182 razy
Podziękowania: 179 razy
Kontakt:

No ja też sporo kluczyków sprzedałem harcikowi i zazwyczaj szybko finalizował transakcje - szybko, w sensie, trzeba było poczekać z 2-3 dni, ale za to na pozytywny komentarz musiałem czasem poczekać nawet z miesiąc, a rekord to był chyba 2 miesiące. Na początku się stresowałem i denerwowałem, ale potem już trochę wyrąbane miałem. Tak długo jak płacił i dawał komentarz, to spoko. Wysyłałem mu jedynie co parę dni reminder. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba kiedyś mi tłumaczył, że dużo robi tych transakcji, wiec czasem nie ogarnia, żeby dawać te komentarze. Także nie stresuj się, tylko może przypominaj co kilka dni. Ja bym go nie blokował, bo dużo kupuje, wiec działa to na korzyść chyba wszystkich, ale zrobisz jak uważasz. :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

Haazheel pisze: 20 cze 2024, o 10:33
KutangPan pisze: 20 cze 2024, o 10:20 Kupujący chyba po moim poście na forum odezwał się, ale zażyczył sobie formę płatności paypal, gdzie zaznaczałem w ofercie że tylko i wyłącznie przelew bankowy lub blik.
Nie ma źle, mi kiedyś sprzedający pomimo teoretycznie dostępnej opcji zapłaty przelewem bankowym wysłał dane do Revoluta, za którego mój bank policzył sobie prowizję w wysokości 30 zł :D Po poinformowaniu go o tym zaproponował płatność BLIK, natomiast gdy dowiedział się, że z niej nie korzystam, uderzył w agresywne tony, jak to "mamy 21 wiek człowieku" xD
Jak bank do revoluta policzył 30 żł ? To tutaj są 2 opcje , albo twoj bank jest uposledzony , albo wy cos nie tak zrobiliscie .
Awatar użytkownika
Robin Hood

Monek22 pisze: 20 cze 2024, o 12:38 Jak bank do revoluta policzył 30 żł ?
Normalnie, wkleiłem numer konta zaczynający się od "LT20" (który to prefiks oznacza IBAN dla Litwy, a Revolut korzysta, a przynajmniej wówczas korzystał z licencji bankowej wydanej właśnie tam), po czym naliczyło mi prowizję w wysokości 30 zł za przelew międzynarodowy.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 139 razy
Kontakt:

kaloryfer pisze: 20 cze 2024, o 13:33
Haazheel pisze: 20 cze 2024, o 13:14
Monek22 pisze: 20 cze 2024, o 12:38 Jak bank do revoluta policzył 30 żł ?
Normalnie, wkleiłem numer konta zaczynający się od "LT20" (który to prefiks oznacza IBAN dla Litwy, a Revolut korzysta, a przynajmniej wówczas korzystał z licencji bankowej wydanej właśnie tam), po czym naliczyło mi prowizję w wysokości 30 zł za przelew międzynarodowy.
Standardowa rzecz.
Gosciu podał iban do konta revolut W EURO , to ewidentnie on zwalil , gdyby podał iban do konta w PLN nie bylo by problemu , nie raz robilem takie przelewy w jedną i w druga strone i zadnej oplaty nie mialem
Awatar użytkownika
Robin Hood

Monek22 pisze: 20 cze 2024, o 15:41 Gosciu podał iban do konta revolut W EURO , to ewidentnie on zwalil , gdyby podał iban do konta w PLN nie bylo by problemu , nie raz robilem takie przelewy w jedną i w druga strone i zadnej oplaty nie mialem
Tak też podejrzewałem, że coś jest nie tak, bo nie chciało mi się wierzyć, żeby za każdy przelew do Revoluta kasowano aż taką kwotę, no ale na tym etapie sprzedający był już wyraźnie poirytowany faktem, że nie uśmiecha mi się oddawać takiej prowizji, w dodatku wyszła z niego opryskliwość, prostota i chamstwo, więc dałem sobie siana z tą transakcją :D
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 32 razy
Podziękowania: 18 razy

Harcik reseller, ale zawsze placi (do trzech dni trzeba sie jednak uzbroic w cierpliwosc) Ja bym go nie blokowal bo jest duza szansa, ze jeszcze cos od Ciebie kiedys kupi ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 62 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Niriles pisze: 20 cze 2024, o 11:24 ... Jak myślisz, jeśli ktoś ma 35000 kupionych gier to kim tutaj jest? Sprzedawcą w jakiejś kluczykowni czy na własny użytek wszystko kupił? ...
mysle ze to pasjonat gier :trollface: :piwo:
Ci użytkownicy podziękowali michall0 za ten post (w sumie 2):
lewriczinNile
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Harcik wiadomo. Ale koniec końców płaci choć czasem po dwóch-trzech dniach. Na w miarę szybki komentarz nie ma co liczyć, pozytywa wystawia wtedy gdy sam go dostanie (i nie mam tu na myśli bazaru ;) )
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 342 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

Hejka, mam prośbę, nie dotyczy ona złodzieja czy scammera ale niesłusznie wystawionego negatywa. Gość zamówił grę po czym od razu anulował bo niby była płatność PP, choć ja przyjmuję jak kto chce. No nic, nie robiłem z tego problemów ale wystawił mi zapewne przypadkowego negatywa typu "Bardzo porządny człowiek - zamotałem się i bez problemu anulował mi transakcję :) " który to negatyw wisi już ze 2 tygodnie. Zgłaszałem to przez bazarek ale być może admin nie zauważył :) Jakbym mógł prosić to byłbym wdzięczny za usunięcie tego negatywa. Dziękuję :)
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Hey, zauważyłem, tylko średnio miałem, kiedy się tym zająć. Zerkam co jakiś czas, tyle że kładę priorytet na sprawy, w których np. ktoś nie dostarczy klucza, lub są tego typu podobne problemy większego kalibru. Komentarze czy zamykanie transakcji lecę sobie hurtem, gdy uzbiera się kilka takich spraw :) Jeśli jest tak jak piszesz, komentarz będzie unieważniony. Postaram się siąść do tego jeszcze dziś :)
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 2):
joshep666MDA
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 57 razy
Kontakt:

Witam, mam takie pytanie czy ktoś zajmuję się tym Bazarem? Moje zgłoszenie wisi już niemal miesiąc i wciąż mam informację, że zgłoszenie oczekuję na przydzielenie moderatora. Już pogodziłem się z tym, że pieniądze straciłem ale przynajmniej warto by było zablokować osobę, której nie ma już 3 miesiące a na Steamie pojawiła się ostatnio pod koniec sierpnia. Z góry dzięki za zajęcie się sprawą.
Awatar użytkownika
Administrator
Kontakt:

Hey, widzę, że zgłoszenie wleciało, jak byłem na urlopie, a później nie miałem czasu, żeby siąść do bazaru. Postaram się na dniach ogarnąć temat
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

No to może by tak jakiś mały nabór do ekipy moderacji bazarka? Skoro wszystko wisi tylko na twoich barkach z tego co widzę
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post (w sumie 3):
XsawWernwulfSlvco
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Tak jakoś od wczoraj migają mi na bazarze wyjątkowo smaczne oferty dość hurtowo wystawiane przez nowych uczestników bez jakiejkolwiek karmy...

Ujmę to tak: jeśli uważasz, że ktoś przychodzi tutaj z workiem pełnym prezentów i chce sprzedawać po 10zeta kluczyki które zazwyczaj kosztują 30 tylko po to, aby sobie nimi nabić punktów do rankingu to radzę wziąć głęboki oddech a może i nawet lepiej coś na przeczyszczenie ;) A moderatorzy bazaru mogą takich zbanować (i to robią) ale ewentualne odzyskanie straconych pieniędzy to zupełnie inna para kaloszy.

Aaaale, jeśli te wystawiające osoby robią to naprawdę uczciwie i z czystym sumieniem dostarczają potem te klucze to oczywiście je z góry przepraszam. Ba! Przepraszam, i nawet zapraszam na priva - chętnie przytulę trochę takich kluczy... choć jedynie pod warunkiem ze one będą je wysyłać wcześniej niż ja im zapłatę ;)
Ci użytkownicy podziękowali lewriczin za ten post:
Seyonne
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 44 razy
Kontakt:

To nie są nowi uczestnicy, tylko jeden i ten sam z multikontami. Pewnie jakiś dzieciak, któremu rodzice za mało kieszonkowego dali w tym miesiącu i sobie postanowił "dorobić".

Wczoraj pojawił się z tym profilem:
https://bazar.lowcygier.pl/user/tymiKowi

Dzisiaj już z co najmniej dwoma:
https://bazar.lowcygier.pl/user/forumekpl
oraz
https://bazar.lowcygier.pl/user/kobzi

Wszystkie konta Steam podpięte do tych 3-ch profili u góry (każde tylko z 50 grami) figurują wśród znajomych na koncie, które jest jego kontem głównym na Steam:
https://steamcommunity.com/id/-racist

Radzę uważać, bo chłopczyk się rozpędza, więc pewnie będą kolejne konta.
Ci użytkownicy podziękowali Noir za ten post (w sumie 2):
SeyonneMDA
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 182 razy
Podziękowania: 179 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 14 paź 2024, o 17:19 Tak jakoś od wczoraj migają mi na bazarze wyjątkowo smaczne oferty dość hurtowo wystawiane przez nowych uczestników bez jakiejkolwiek karmy...

Ujmę to tak: jeśli uważasz, że ktoś przychodzi tutaj z workiem pełnym prezentów i chce sprzedawać po 10zeta kluczyki które zazwyczaj kosztują 30 tylko po to, aby sobie nimi nabić punktów do rankingu to radzę wziąć głęboki oddech a może i nawet lepiej coś na przeczyszczenie ;) A moderatorzy bazaru mogą takich zbanować (i to robią) ale ewentualne odzyskanie straconych pieniędzy to zupełnie inna para kaloszy.

Aaaale, jeśli te wystawiające osoby robią to naprawdę uczciwie i z czystym sumieniem dostarczają potem te klucze to oczywiście je z góry przepraszam. Ba! Przepraszam, i nawet zapraszam na priva - chętnie przytulę trochę takich kluczy... choć jedynie pod warunkiem ze one będą je wysyłać wcześniej niż ja im zapłatę ;)
Mi udalo sie pare razy kupic jakis kluczyk po zanizonej cenie, tylko dlatego, ze ktos nie mial wbitej repy i musial sila rzeczy wystawic taniej.

Sa tacy, ktorzy chca zarobic na bazarku, i sa tez tacy, ktory chca jak najwiecej wycisnac z kluczykow, no ale sa tez takie osoby, ktore po prostu chca jak najszybciej sprzedac i maja serio gdzies to, ze mogliby jakis kluczyk sprzedac drozej jakby dluzej polezal.

Po prostu jak widzi sie jakies konto, ktore ma 0 repy albo juz ma jakiegos negatywa, a wystawia sporo i to bardzo "okazjonalnych" ofert, to gdzies juz powinna sie lampka zapalic, ze cos jest nie halo. Na takich oszustow trzeba sie wyczulic niestety. Najlepiej kupowac od ziomkow, ktorzy maja juz troche transakcji za soba i to same pozytywne komentarze. Wydaje mi sie, ze kazdy dba o to, zeby miec dobra reputacje i przewaznie prawie azdy ma 100% pozytywow. Przed zakupem najlepiej spojrzec na profil sprzedajacego i ocenic ryzyko. Ja czasem nawet kupowalem nie te najtansza oferte, ale o pare, parenascie groszy drozsza z listy, bo wolalem od innego sprzedawcy, o.
Awatar użytkownika
Administrator
Kontakt:

Hey, dzięki za info, po przejrzeniu sprawy - 3 konta zostały zbanowane, jedno na razie zostawiłem, bo tam użytkownik zachował się nietypowo, tj. oddał kasę za nieudaną transakcję, na co otrzymałem potwierdzenie od kupującego. Niemniej, będę się mu przyglądał, bo na razie reszty kluczy nie wysyła. Zapewne skończy się to także banem.
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post:
MDA
ODPOWIEDZ