Wybory GOTY 2023 Lowcygier.pl - pomóżcie nam wytypować Grę Roku 2023!

Tytuł Gry Roku 2023 powinien trafić do:

Alan Wake 2
11
7%
Armored Core VI Fires of Rubicon
5
3%
Baldur’s Gate 3
88
53%
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty
15
9%
Dead Space Remake
1
1%
Diablo IV
3
2%
Final Fantasy XVI
0
Brak głosów
Forza Motorsport
1
1%
Hogwart's Legacy
10
6%
Lies of P
3
2%
Lords of the Fallen
0
Brak głosów
Marvel's Spider-Man 2
4
2%
Metroid Prime Remastered
0
Brak głosów
Mortal Kombat 1
1
1%
Resident Evil 4 Remake
6
4%
Star Wars Jedi: Survivor
1
1%
Starfield
4
2%
Street Fighter 6
0
Brak głosów
Super Mario Bros. Wonder
5
3%
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
8
5%

Liczba głosów: 166
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 254 razy
Podziękowania: 194 razy
Kontakt:

Może i 3 akt też na początku nie zrobił na mnie wrażenia, ale po tym "kryzysie" bo tak to nazwę, grę skończyłem, za duży akt, trochu gadania, łażenia, ale im dalej tym lepiej, nie zrobiłem tylko jednego questa z klaunem- nie licząc tych co nie mogłem zrobić we wcześniejszych aktach, które były zależnie od innych czynników.
Gra też nie jest odtwórcza, jedynie walka może lekko przypominać nam Divinity OS2, i mam na myśli możliwość przestawiania beczek, noszenia ich i podkładania npcom by zaraz je rozwalić i zyskać przewagę przed walką, wszelkie połączenia woda, błyskawice, ogień itd, to wszystko tak jak w Divinity łączenie żywiołów daje bonusy, ale reszta to inna gra, szczególnie rzucanie kostką, czasem po 4-5 pod rząd nie trafiłem z wyrzuceniem 15+(odhaczona opcja dotycząca kostki w menu).
Z błędów miałem tylko jeden, dopiero po patchu dostałem legendarną włócznię Selune i pojawiła się odpowiednia osoba w obozie, a tak cały czas wszystko ok, zero problemów z fps, poza miastem gdzie trochu spadało, ale po zmianie procka ten problem był już prawie rozwiązany, a do tego jeszcze patch poprawił to i owo.
Fabuła, walka na taktyku była łatwa, ale za to irytująca, postacie, długość gry, gra nie nudziła, kupiłem ją tuż przed podwyżką ceny na GOG, bo na steamie sprzed nosa mi ją "zabrali" podnosząc cenę.
Ja uważam, że nie ma innej gry GOTY w tym roku, to już mój 3 post w temacie, ale nie zamierzam za wszelką cenę bronić gry, czy jakikolwiek sposób ją wywyższać, każdy z nas ma inne doświadczenia z grą, może widzi w innych grach coś lepszego.
Kończąc dopowiem, że spotkałem się z graczami którym popsuły się zapisy, którzy mieli tzw break game bugi, ja tego nie doświadczyłem poza tym co opisałem.
Jak kończyłem grę to nie miałem dwójki towarzyszy, jedna postać w wyniki bójki zginęła, a druga po skończeniu questa nie po jego myśli odeszła. To tylko część z możliwych relacji między nami.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

Starfield               0

Obrazek

Pod względem osobistych preferencji, to BG3-Dead Space:Remake- Lords of the Fallen
Gdzieś bym wcisnął Phantom Liberty, ale to trochę przekłamana pozycja, bo tak naprawdę PL reprezentował by całość zmian i nowości w CP2077 wprowadzonych z update'em, a tak naprawdę- wszystkie zmiany i patche i ogólny feeling po powrocie do gry od ~v1.05.
Tylko wtedy jak patrzymy na całość- to jeden z większych fuckupów i rozczarowań w jakie dane mi było grać (choć wciąż gra na tyle dobra że przeszedłem całość w okolicy premiery) i ciężko o tym zapomnieć jak niedopracowana to była gra gdy zdecydowali się ją wypuścić. Ciężki orzech do zgryzienia.
Sam dodatek nie wiem czy wybija się wystarczająco przed szereg.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 254 razy
Podziękowania: 194 razy
Kontakt:

Właśnie podali informacje odnośnie Golden Joystick Awards:

Baldur's Gate 3 wygrało jako Ultimate GOTY, i PC Goty, plus Neil Newbon jako Astarion otrzymał nagrodę.
Dodatkowo Best Game Community Baldur's Gate 3

Cyberpunk, jako najlepszy dodatek i trailer

edit:

Dodatkowo jako najlepsze studio dostało Larian, jako Best Visual Design Baldur's Gate 3, ba i jeszcze storytelling też wygrał Baldur
Ostatnio zmieniony 10 lis 2023, o 19:16 przez RedEvil, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali RedEvil za ten post (w sumie 2):
ArminMDA
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Obrazek

oczywiscie nasze glosowania są niezalezne i wyniki tego nie mają wplywu na Państwa przyszłe głosy :)
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Proszę nie łamać ciszy wyborczej :dziadek:
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Nagrody dla zainteresowanych

Obrazek
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Toxiczo za ten post (w sumie 4):
MDARedEvilAshkhandu_gi
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Ja tu jeszcze przypomnę, że Dead Space Remake z tego plebiscytu można ograć za jedyne 3 zł w EA Play na Steamie. Promocja obowiązuje do 17 listopada: https://store.steampowered.com/subscriptions/ea Ja się skuszę, żeby ograć ten Remake ;)
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post:
spamslovic
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 1287 razy
Podziękowania: 391 razy
Kontakt:

Może Łowcy Gier w ramach wdzięczności za wkład społeczości w artykuły na stronie zasponsoruje jedną kopię BG3 i wylosuje spośród osób oddających głoś w tym niekonkursie :trollface: :oops:
Ci użytkownicy podziękowali Quoyque za ten post (w sumie 4):
ArminDonOnionRussellNashGreed
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 224 razy
Podziękowania: 105 razy

Wychodzi, że BG3 zbierze w tym roku sporo nagród. Jak osiągnie rozsądną cenę to chętnie sprawdzę jak zmieniły się Wrota Baldura :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Nie grałem w żadną z wymienionych gier, ale najchętniej pograłbym w Hogwarts Legacy, więc na to zagłosuję :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 280 razy
Podziękowania: 288 razy
Kontakt:

Głos na Alan Wake 2, tylko dlatego że nic innego do mnie nie przemawia, a BG3 i tak ma triumf w kieszeni.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 23 razy
Podziękowania: 10 razy
Kontakt:

A gdzie ghostrunner 2?!
Ci użytkownicy podziękowali Dacia2217 za ten post:
spamslovic
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 3 razy
Kontakt:

Z tej listy grałem tylko w dodatek do Cyberpunka, wciąż daleko od ukończenia, ale robiłem zarówno misje główne, jak i kontrakty i misje poboczne i wszystko trzyma niesamowicie wysoki poziom, więc i głos powędrował na dodatek, tym bardziej że w grze stuknęło mi już ponad 200 godzin podczas jednego przejścia gry, a głównego wątku też jeszcze nie skończyłem, za to zrobiłem już wszystkie niefabularne achievementy z podstawki i jeśli będzie mi się chciało bawić w robienie różnych zakończeń, to może nawet zrobię 100% pierwszy raz w jakiejkolwiek grze na GOGu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 8 razy
Podziękowania: 60 razy
Kontakt:

Głos na Baldur’s Gate 3. Bo to naprawdę dobra gra.
I mam cichą nadzieję, że dzięki jej popularności i znakomitej sprzedaży, "mądre" głowy w korporacjach zauważą, że cRPG dla jednego gracza to jednak opłaca się (dobrze) robić.
Ci użytkownicy podziękowali Shelia za ten post:
MDA
nyx
Awatar użytkownika
nyx
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 10 razy

Przed oddaniem głosu należy zebrać drużynę.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2023, o 20:06 przez nyx, łącznie zmieniany 1 raz.
Ci użytkownicy podziękowali nyx za ten post (w sumie 2):
Arminspamslovic
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

BG3 goty za 2023 r? ciekawe, ciekawe
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0
Kontakt:

Chciałbym, żeby to był Alan Wake 2, ale Baldur's Gate 3 pewnie pozamiata :E
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 184 razy
Podziękowania: 307 razy

Z wydanych w tym roku gier zagrałem tylko w Diablo IV, a i to wyłącznie dlatego, że jestem fanem tej serii i uniwersum świata Sanktuarium, ale jednak nie jest to tytuł zasługujący na grę roku. Serce podpowiada Hogwarts Legacy, bo jest to spełnienie marzeń wszystkich Potteromaniaków, nawet jeśli nie jaram się tym tytułem tak, jak jarałbym się tych 10 czy 15 lat temu :D Z kolei rozum opowiada się za Baldur's Gate 3, który to tytuł okazał się godnym następcą serii dopracowanym do perfekcji i pokazał, że kontynuacje wielkich tytułów sprzed lat wcale nie muszą być skokiem na kasę. Żeby nie musieć wybierać pomiędzy sercem a rozumem, to nie zagłosuję wcale, a sobie i Wam życzę więcej takich produkcji jak wyżej wymienione (tak, bawię się w D4 bardzo dobrze) :D
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Przypominam, że do końca głosowania został już tylko tydzień :)
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 21 razy
Podziękowania: 705 razy
Kontakt:

Chyba ktoś zapomniał zamknąć głosowania, skoro miało być ważne do niedzieli :D

Ukończyłem właśnie Dead Space Remake i oddałem głos na tę pozycję. Zdecydowanie jest to jeden z najlepszych remake'ów jakie kiedykolwiek powstały. Gra jest klimatyczna, oprawa audiowizualna jest pierwsza klasa i wprowadzono sporo usprawnień do gameplay'u względem oryginału. Gra jest dostępna w podstawowym abonamencie EA Play, jeśli ktoś nie chce płacić pełnej ceny. Ukończenie gry na normalnym poziomie trudności zajęło mi 18h, bo nie śpieszyłem się i eksplorowałem dokładnie każdą lokację w poszukiwaniu różnych przedmiotów.
Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post:
Seyonne
Zablokowany