Może i 3 akt też na początku nie zrobił na mnie wrażenia, ale po tym "kryzysie" bo tak to nazwę, grę skończyłem, za duży akt, trochu gadania, łażenia, ale im dalej tym lepiej, nie zrobiłem tylko jednego questa z klaunem- nie licząc tych co nie mogłem zrobić we wcześniejszych aktach, które były zależnie od innych czynników.
Gra też nie jest odtwórcza, jedynie walka może lekko przypominać nam Divinity OS2, i mam na myśli możliwość przestawiania beczek, noszenia ich i podkładania npcom by zaraz je rozwalić i zyskać przewagę przed walką, wszelkie połączenia woda, błyskawice, ogień itd, to wszystko tak jak w Divinity łączenie żywiołów daje bonusy, ale reszta to inna gra, szczególnie rzucanie kostką, czasem po 4-5 pod rząd nie trafiłem z wyrzuceniem 15+(odhaczona opcja dotycząca kostki w menu).
Z błędów miałem tylko jeden, dopiero po patchu dostałem legendarną włócznię Selune i pojawiła się odpowiednia osoba w obozie, a tak cały czas wszystko ok, zero problemów z fps, poza miastem gdzie trochu spadało, ale po zmianie procka ten problem był już prawie rozwiązany, a do tego jeszcze patch poprawił to i owo.
Fabuła, walka na taktyku była łatwa, ale za to irytująca, postacie, długość gry, gra nie nudziła, kupiłem ją tuż przed podwyżką ceny na GOG, bo na steamie sprzed nosa mi ją "zabrali" podnosząc cenę.
Ja uważam, że nie ma innej gry GOTY w tym roku, to już mój 3 post w temacie, ale nie zamierzam za wszelką cenę bronić gry, czy jakikolwiek sposób ją wywyższać, każdy z nas ma inne doświadczenia z grą, może widzi w innych grach coś lepszego.
Kończąc dopowiem, że spotkałem się z graczami którym popsuły się zapisy, którzy mieli tzw break game bugi, ja tego nie doświadczyłem poza tym co opisałem.
Jak kończyłem grę to nie miałem dwójki towarzyszy, jedna postać w wyniki bójki zginęła, a druga po skończeniu questa nie po jego myśli odeszła. To tylko część z możliwych relacji między nami.
Wybory GOTY 2023 Lowcygier.pl - pomóżcie nam wytypować Grę Roku 2023!
- Podziękował: 28 razy
- Podziękowania: 239 razy
- Kontakt:
Starfield 0

Pod względem osobistych preferencji, to BG3-Dead Space:Remake- Lords of the Fallen
Gdzieś bym wcisnął Phantom Liberty, ale to trochę przekłamana pozycja, bo tak naprawdę PL reprezentował by całość zmian i nowości w CP2077 wprowadzonych z update'em, a tak naprawdę- wszystkie zmiany i patche i ogólny feeling po powrocie do gry od ~v1.05.
Tylko wtedy jak patrzymy na całość- to jeden z większych fuckupów i rozczarowań w jakie dane mi było grać (choć wciąż gra na tyle dobra że przeszedłem całość w okolicy premiery) i ciężko o tym zapomnieć jak niedopracowana to była gra gdy zdecydowali się ją wypuścić. Ciężki orzech do zgryzienia.
Sam dodatek nie wiem czy wybija się wystarczająco przed szereg.

Pod względem osobistych preferencji, to BG3-Dead Space:Remake- Lords of the Fallen
Gdzieś bym wcisnął Phantom Liberty, ale to trochę przekłamana pozycja, bo tak naprawdę PL reprezentował by całość zmian i nowości w CP2077 wprowadzonych z update'em, a tak naprawdę- wszystkie zmiany i patche i ogólny feeling po powrocie do gry od ~v1.05.
Tylko wtedy jak patrzymy na całość- to jeden z większych fuckupów i rozczarowań w jakie dane mi było grać (choć wciąż gra na tyle dobra że przeszedłem całość w okolicy premiery) i ciężko o tym zapomnieć jak niedopracowana to była gra gdy zdecydowali się ją wypuścić. Ciężki orzech do zgryzienia.
Sam dodatek nie wiem czy wybija się wystarczająco przed szereg.
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Właśnie podali informacje odnośnie Golden Joystick Awards:
Baldur's Gate 3 wygrało jako Ultimate GOTY, i PC Goty, plus Neil Newbon jako Astarion otrzymał nagrodę.
Dodatkowo Best Game Community Baldur's Gate 3
Cyberpunk, jako najlepszy dodatek i trailer
edit:
Dodatkowo jako najlepsze studio dostało Larian, jako Best Visual Design Baldur's Gate 3, ba i jeszcze storytelling też wygrał Baldur
Baldur's Gate 3 wygrało jako Ultimate GOTY, i PC Goty, plus Neil Newbon jako Astarion otrzymał nagrodę.
Dodatkowo Best Game Community Baldur's Gate 3
Cyberpunk, jako najlepszy dodatek i trailer
edit:
Dodatkowo jako najlepsze studio dostało Larian, jako Best Visual Design Baldur's Gate 3, ba i jeszcze storytelling też wygrał Baldur
Ostatnio zmieniony 10 lis 2023, o 19:16 przez RedEvil, łącznie zmieniany 1 raz.
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowania: 705 razy
- Kontakt:
Ja tu jeszcze przypomnę, że Dead Space Remake z tego plebiscytu można ograć za jedyne 3 zł w EA Play na Steamie. Promocja obowiązuje do 17 listopada: https://store.steampowered.com/subscriptions/ea Ja się skuszę, żeby ograć ten Remake 

- Ci użytkownicy podziękowali Desolator za ten post:
- spamslovic
- Podziękował: 1287 razy
- Podziękowania: 391 razy
- Kontakt:
Może Łowcy Gier w ramach wdzięczności za wkład społeczości w artykuły na stronie zasponsoruje jedną kopię BG3 i wylosuje spośród osób oddających głoś w tym niekonkursie

- Ci użytkownicy podziękowali Quoyque za ten post (w sumie 4):
- Armin • DonOnion • RussellNash • Greed
- Podziękował: 23 razy
- Podziękowania: 10 razy
- Kontakt:
A gdzie ghostrunner 2?!
- Ci użytkownicy podziękowali Dacia2217 za ten post:
- spamslovic
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowania: 3 razy
- Kontakt:
Z tej listy grałem tylko w dodatek do Cyberpunka, wciąż daleko od ukończenia, ale robiłem zarówno misje główne, jak i kontrakty i misje poboczne i wszystko trzyma niesamowicie wysoki poziom, więc i głos powędrował na dodatek, tym bardziej że w grze stuknęło mi już ponad 200 godzin podczas jednego przejścia gry, a głównego wątku też jeszcze nie skończyłem, za to zrobiłem już wszystkie niefabularne achievementy z podstawki i jeśli będzie mi się chciało bawić w robienie różnych zakończeń, to może nawet zrobię 100% pierwszy raz w jakiejkolwiek grze na GOGu.
Z wydanych w tym roku gier zagrałem tylko w Diablo IV, a i to wyłącznie dlatego, że jestem fanem tej serii i uniwersum świata Sanktuarium, ale jednak nie jest to tytuł zasługujący na grę roku. Serce podpowiada Hogwarts Legacy, bo jest to spełnienie marzeń wszystkich Potteromaniaków, nawet jeśli nie jaram się tym tytułem tak, jak jarałbym się tych 10 czy 15 lat temu
Z kolei rozum opowiada się za Baldur's Gate 3, który to tytuł okazał się godnym następcą serii dopracowanym do perfekcji i pokazał, że kontynuacje wielkich tytułów sprzed lat wcale nie muszą być skokiem na kasę. Żeby nie musieć wybierać pomiędzy sercem a rozumem, to nie zagłosuję wcale, a sobie i Wam życzę więcej takich produkcji jak wyżej wymienione (tak, bawię się w D4 bardzo dobrze) 

- Podziękował: 21 razy
- Podziękowania: 705 razy
- Kontakt:
Chyba ktoś zapomniał zamknąć głosowania, skoro miało być ważne do niedzieli 
Ukończyłem właśnie Dead Space Remake i oddałem głos na tę pozycję. Zdecydowanie jest to jeden z najlepszych remake'ów jakie kiedykolwiek powstały. Gra jest klimatyczna, oprawa audiowizualna jest pierwsza klasa i wprowadzono sporo usprawnień do gameplay'u względem oryginału. Gra jest dostępna w podstawowym abonamencie EA Play, jeśli ktoś nie chce płacić pełnej ceny. Ukończenie gry na normalnym poziomie trudności zajęło mi 18h, bo nie śpieszyłem się i eksplorowałem dokładnie każdą lokację w poszukiwaniu różnych przedmiotów.

Ukończyłem właśnie Dead Space Remake i oddałem głos na tę pozycję. Zdecydowanie jest to jeden z najlepszych remake'ów jakie kiedykolwiek powstały. Gra jest klimatyczna, oprawa audiowizualna jest pierwsza klasa i wprowadzono sporo usprawnień do gameplay'u względem oryginału. Gra jest dostępna w podstawowym abonamencie EA Play, jeśli ktoś nie chce płacić pełnej ceny. Ukończenie gry na normalnym poziomie trudności zajęło mi 18h, bo nie śpieszyłem się i eksplorowałem dokładnie każdą lokację w poszukiwaniu różnych przedmiotów.