Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 122 razy
Podziękowania: 472 razy
Kontakt:

Mam pytanko, bo jakoś nie mogę się dokopać do informacji by otrzymać jednoznanczną odpowiedź... czy DLCki do Grim Dawn na Steamie mają polskie napisy czy tylko podstawka jest po polsku?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 8 razy

Mają, wszystkie.
Ci użytkownicy podziękowali rekin za ten post:
SK4ND4L
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 214 razy
Kontakt:

Tylko pytanie czy wyjdzie jeszcze update spolszczenia pod duży patch 1.2 a potem trzeci dodatek.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Toxiczo pisze: 29 wrz 2023, o 20:07 Zna ktoś jakiś sposób aby steam się na siebie nie focusował gdy się włącza? 3 razy tak robi. Nerwuje mnie to wielce ]:->
Taa, trzykrotnie, w trakcie uruchamiania się, stim ładuje mi się na ekran zasłaniając wszystko. Słabe to jest.
Jedyne panaceum, jakie znalazłem na ten feature, to: alt+tab. Nie jest to odkrywcze ale dodam, iż skrót ten zbindowałem sobie pod jeden z klawiszy myszy. Mysz, to: Logitech G300. I moje życie stało się łatwiejsze :)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 47 razy
Podziękowania: 32 razy
Kontakt:

SK4ND4L pisze: 30 paź 2023, o 08:16 Mam pytanko, bo jakoś nie mogę się dokopać do informacji by otrzymać jednoznanczną odpowiedź... czy DLCki do Grim Dawn na Steamie mają polskie napisy czy tylko podstawka jest po polsku?
O ile wiem to oficjalnie (nawet na karcie steam język PL nie jest zaznaczony) nie ma tam nigdzie języka polskiego.
Mamy tu do czynienia z tłumaczeniem graczy, które chyba zainicjował Broda ty {Youtuber).
Coś mi się obiło o uszy, że się poprztykał z twórcami gry bo gdzieś tam chciał aby było widoczne kto tłumaczył itd... a twórcy chcieli dać to gdzie indziej czy coś. Chyba to porzucił w końcu i zajął się tym ktoś inny - mogę się mylić.
W sumie to nie istotne.
Jest to tłumaczenie nie oficjalne, a więc jak niestety w większości tego rodzaju projektów, trzeba to poprawiać za każdym razem po jakichś zmianach w grze (tym bardziej nowym DLC), a nie zawsze ma kto, lub zostało to kompletnie porzucone.
Często zabiera się wtedy za to ktoś inny, niestety nie może skorzystać z pracy poprzednika i zaczyna od nowa. I znowu się to ciągnie, zapał przemija w życiu tłumacza coś się zmienia i kółeczko się zamyka.

Dawno grałem i nie wiem jak to wygląda na teraz ale jak grałem to chyba jakoś po 1 lub 2 DLC i tłumaczenie było wtedy w stanie tragicznym. Wszystko się rozłaziło (nie mieściło na ekranie i nie dało się przez to przeczytać), było poprzekręcane, opisy itemów/umiejek po polsku potrafiły wręcz mylić co do właściwości. Oczywiście DLC były nieprzetłumaczone, przynajmniej jedno. Było nie dostosowane do danej wersji gry.
Nie mam pojęcia jak to wygląda teraz.
Piszę tylko po to byś wiedział co może Cię spotkać.
Osobiście potrafię przymknąć oko na niedociągnięcia w nieoficjalnych tłumaczeniach, bo to nie proste, czasochłonne, a czasem wręcz nie możliwe by osiągnąć zadowalający poziom, itd... i chwała tym co się tym zajmują ale tu nie dało się z tym grać.

..:: PzD ::..
Ci użytkownicy podziękowali Absorhen za ten post (w sumie 5):
jobjoxPLArminwitek666EdmundBAGaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Parę dobrych przecen (HL) na steamie:
Zero Hour za 22 zł (50% off): https://store.steampowered.com/app/1359090/Zero_Hour/
Psychonauts 2 za 53,74 zł (75% off): https://store.steampowered.com/app/6070 ... honauts_2/
Iratus: Lord of the Dead za 15,47 zł (87% off): https://store.steampowered.com/app/8071 ... _the_Dead/
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 453 razy
Podziękowania: 379 razy
Kontakt:

Ledwo 4 miesiące po premierze Epickowej, a The Expanse od Telltale pojawi się na Steamie 20 listopada
https://store.steampowered.com/app/1708 ... le_Series/
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Rapisher za ten post (w sumie 2):
MDAGaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

widać dobrą umowę zawarli, że tak szybko i nie trzymali ich cały rok
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
MDA
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Rapisher pisze: 6 lis 2023, o 11:35 Ledwo 4 miesiące po premierze Epickowej, a The Expanse od Telltale pojawi się na Steamie 20 listopada
https://store.steampowered.com/app/1708 ... le_Series/
Obrazek
To dlatego, że Telltale znowu jest na skraju upadłości a zainteresowanie The Expanse jest podobno fatalnie niskie. Także albo zdobędą kasę z większej liczby klientów albo znowu studio upadnie. Tym razem na dobre.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post (w sumie 3):
Arminbolesna prawdaRedEvil
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Mały off top. Nie rozumiem czemu rzucili się na Expanse właśnie. Przecież to serial z 6 sezonami. Kto spamięta to wszystko i wróci potem do gry, w dodatku to serial który chyba z raz był anulowany, czyli stabilny grunt :) Sam jako osoba która docenia gry TT, nawet te słabsze, miałem całkowicie wywalone, bo przecież nie nadrobię ponad 60 odcinków serialu. Nie miałem kontaktu z marką więc nawet nie mam motywacji sprawdzić czy jest to wymagane. Powinni pójść w Stranger Thing które jest murowanym hitem, albo zagrać na nostalgii i cisną najpierw wilka pośród nas, albo nawet po najniższej lini oporu i napisać kolejną historię w świecie TWD.
Ci użytkownicy podziękowali kamil_999666 za ten post (w sumie 3):
TakelotNatanGaberus
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Pomijajac fakt, że The Expanse jest świetnym serialem chociaż nie dla każdego to też nie wiem czemu akurat weszli w ten świat, może ta marka była względnie tania żeby wykupić na nią licencję a przy tym jak napisałem jest pewna jakość tego serialu.

Sama akcja gry rozgrywa się przed wydarzeniami z serialu, tak tylko dodam : )
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post (w sumie 2):
MDAGaberus
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

kamil_999666 pisze: 6 lis 2023, o 13:17 Mały off top. Nie rozumiem czemu rzucili się na Expanse właśnie. Przecież to serial z 6 sezonami. Kto spamięta to wszystko i wróci potem do gry, w dodatku to serial który chyba z raz był anulowany, czyli stabilny grunt :) Sam jako osoba która docenia gry TT, nawet te słabsze, miałem całkowicie wywalone, bo przecież nie nadrobię ponad 60 odcinków serialu. Nie miałem kontaktu z marką więc nawet nie mam motywacji sprawdzić czy jest to wymagane. Powinni pójść w Stranger Thing które jest murowanym hitem, albo zagrać na nostalgii i cisną najpierw wilka pośród nas, albo nawet po najniższej lini oporu i napisać kolejną historię w świecie TWD.
Zrobili Grę o Tron a miała z 8 sezonów. I wyszło im bardzo dobrze, fajnie uzupełniało lore. Fakt, że The Expanse to dość niszowe SF. Serial nie był anulowany, tylko 4 sezony były na bazie książek. Kolejne 2 wymyślono i były słabe.
Ci użytkownicy podziękowali MDA za ten post (w sumie 2):
ArminGaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 16 razy
Podziękowania: 44 razy
Kontakt:

MDA pisze: Serial nie był anulowany, tylko 4 sezony były na bazie książek. Kolejne 2 wymyślono i były słabe.
Był anulowany. Serial był początkowo kręcony dla stacji Sci Fi Channel, która anulowała go po 3 sezonie. Wtedy uratować go zdecydował się Amazon, który odkupił licencję na niego i kontynuował robiąc kolejne 3 sezony.
Ci użytkownicy podziękowali Noir za ten post (w sumie 2):
kamil_999666Gaberus
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

Noir pisze: 6 lis 2023, o 14:21
MDA pisze: Serial nie był anulowany, tylko 4 sezony były na bazie książek. Kolejne 2 wymyślono i były słabe.
Był anulowany. Serial był początkowo kręcony dla stacji Sci Fi Channel, która anulowała go po 3 sezonie. Wtedy uratować go zdecydował się Amazon, który odkupił licencję na niego i kontynuował robiąc kolejne 3 sezony.
Możliwe. I tak materiału z książek nie było na tyle sezonów.
Awatar użytkownika
Webmaster
Discord: rob006
Podziękował: 166 razy
Podziękowania: 205 razy
Kontakt:

MDA pisze: 6 lis 2023, o 13:35 Serial nie był anulowany, tylko 4 sezony były na bazie książek. Kolejne 2 wymyślono i były słabe.
Coś ci się chyba pomieszało. Seria książek ma 10 tomów. Serial zekranizował mniej więcej 6 pierwszych tomów. Więc nie tylko wszystkie nakręcone sezony bazowały na książkach, ale materiału było też na 3-4 dodatkowe sezony.
Ci użytkownicy podziękowali rob006 za ten post:
Gaberus
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

rob006 pisze: 6 lis 2023, o 17:22
MDA pisze: 6 lis 2023, o 13:35 Serial nie był anulowany, tylko 4 sezony były na bazie książek. Kolejne 2 wymyślono i były słabe.
Coś ci się chyba pomieszało. Seria książek ma 10 tomów. Serial zekranizował mniej więcej 6 pierwszych tomów. Więc nie tylko wszystkie nakręcone sezony bazowały na książkach, ale materiału było też na 3-4 dodatkowe sezony.
Może mi się i pomieszało ale wydawało mi się, że 4 sezony objęły wszystkie książki wydane w czasie produkcji serialu.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Wy tu żadnego upadku Telltale nie zapowiadajcie, muszą mi wypuścić The Wolf Among Us 2 choćby nie wiem co. ]:->
Ci użytkownicy podziękowali Greg za ten post (w sumie 2):
Ejdrien.Natan
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 41 razy
Podziękowania: 20 razy

MDA pisze: 6 lis 2023, o 18:26 Może mi się i pomieszało ale wydawało mi się, że 4 sezony objęły wszystkie książki wydane w czasie produkcji serialu.
6sty i ostatni sezon wyszedł w 2021 jest ekranizacją tomu Prochy Babilonu, który to miał swoją datę publikacji w 2016. Następny 7 tom (2017) ma na początku fabuły przeskok o 28 lat, to był główny powód dla którego nie zrobili następnych sezonów, musieli by albo sztucznie postarzeć aktorów albo zmienić obsadę.
Ci użytkownicy podziękowali Xsaw za ten post (w sumie 3):
MDAkamil_999666rob006
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Kontakt:

Xsaw pisze: 6 lis 2023, o 21:02
MDA pisze: 6 lis 2023, o 18:26 Może mi się i pomieszało ale wydawało mi się, że 4 sezony objęły wszystkie książki wydane w czasie produkcji serialu.
6sty i ostatni sezon wyszedł w 2021 jest ekranizacją tomu Prochy Babilonu, który to miał swoją datę publikacji w 2016. Następny 7 tom (2017) ma na początku fabuły przeskok o 28 lat, to był główny powód dla którego nie zrobili następnych sezonów, musieli by albo sztucznie postarzeć aktorów albo zmienić obsadę.
Dzięki za info. :piwo:
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 0
Podziękowania: 787 razy

Steam Deck 64 GB za 1699 zł, 256GB za 1899 zł, 512GB za 2099 zł w sklepie Steam: https://store.steampowered.com/steamdeck/
ODPOWIEDZ