Baldur’s Gate (seria)
Jestem na początku ostatniego rozdziału (7?) i historia naprawdę nabrała rumieńców. Sarevok jest naprawdę solidnym antagonistą, a jego pamiętnik wiele wyjaśnia. Rozumiem, że wszyscy nasi znajomi i przyjaciele z Candlekeep zostali zabici i podmienieni (no może oprócz tego maga, co nam pomagał). 

- Podziękował: 143 razy
- Podziękowania: 331 razy
- Kontakt:
Jaki jest obecny status rozszerzonych Baldurów? Połatali je już odpowiednio? Czy zmian i tego dodatkowego contentu jest dużo?
Chciałbym w końcu zaliczyć drugą część i przy okazji odświeżyć "jedynkę". Mam oryginalne wydania ale zależałoby mi na ich współpracy z nowymi systemami i rozdzielczościami a z tym było kiepsko dlatego skłaniam się ku remasterom. Z drugiej strony chcę zachować ducha pierwotnych edycji więc te dodatkowe wątki średnio mnie interesują (tym bardziej, że były ponoć średnie). Czy można dodatkową zawartość pominąć lub wyłączyć? Ewentualnie wgrać jakiegoś moda deenhanizującego?
Pytanie to można też rozszerzyć na serię Icewind Dale.
Chciałbym w końcu zaliczyć drugą część i przy okazji odświeżyć "jedynkę". Mam oryginalne wydania ale zależałoby mi na ich współpracy z nowymi systemami i rozdzielczościami a z tym było kiepsko dlatego skłaniam się ku remasterom. Z drugiej strony chcę zachować ducha pierwotnych edycji więc te dodatkowe wątki średnio mnie interesują (tym bardziej, że były ponoć średnie). Czy można dodatkową zawartość pominąć lub wyłączyć? Ewentualnie wgrać jakiegoś moda deenhanizującego?
Pytanie to można też rozszerzyć na serię Icewind Dale.
- Podziękował: 129 razy
- Podziękowania: 287 razy
- Kontakt:
Grałem w Baldury już jakiś czas temu, więc o aktualnym stanie technicznym się nie wypowiem, natomiast jeśli o nowe wątki chodzi - są one ściśle związane z wprowadzonymi w EE postaciami, więc wystarczy ich nie przyjmować do drużyny, zostaje wtedy jedynie kilka dialogów podczas pierwszego spotkania. Samego contentu jest całkiem sporo, bo każda historia ciągnie się się przez obie gry, obejmując wydarzenia zarówno w istniejących, jak i zupełnie nowych lokacjach. Akurat mi się fabularnie całkiem podobało, choć pod względem poziomu trudności momentami przegięli.
W Icewind Dale nawet nie za bardzo pamiętam żeby coś dodali. Jeśli już, to jakieś kosmetyczne detale.
W Icewind Dale nawet nie za bardzo pamiętam żeby coś dodali. Jeśli już, to jakieś kosmetyczne detale.
- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Ograłem BG1 EE + dlc a potem zacząłem BG2EE, nie miałem jakiś problemów, stan techniczny określam na b. dobry, nie trafiłem na bugi, niedziałające questy czy coś w ten deseń- tego nie miałem. Co do dodatkowych wątków i ich wyłączania to ciężko mi się wypowiedzieć, przecież można nie korzystać z tych nowych postaci, to i nic nas nie spotka nowego, bo chyba nie było nic nowego, nigdy nie grałem w oryginała mimo, że mam je od dawna.
Aktualnie jestem w trakcie gry BG2EE. Może w końcu przejdę, ale na razie przerwałem grę, czeka na dysku na "chęci".
Aktualnie jestem w trakcie gry BG2EE. Może w końcu przejdę, ale na razie przerwałem grę, czeka na dysku na "chęci".
- Podziękował: 12 razy
- Podziękowania: 8 razy
Gra jest załatana. Doszły 4 nowe postacie w EE, każda z nich ma swojego questa, a dwie z nich dostają dostęp do małych lokacji w trakcie ich wykonywania, jeśli dobrze pamiętam. Troje z nich jest moim zdaniem potężna i jak najbardziej pasują do gry.Angrenbor pisze: 30 lis 2021, o 17:35 Jaki jest obecny status rozszerzonych Baldurów? Połatali je już odpowiednio? Czy zmian i tego dodatkowego contentu jest dużo?
Nikt nie dołącza do drużyny bez pytania poza Imoen, a zawsze możesz podziękować komuś za współpracę lub po prostu zabić. W zależności od tego, kogo zwalniasz, postać będzie czekała w tym miejscu, którą ja zostawiasz, staję się wrogiem, znika bezpowrotnie z gry lub wędruje w inne miejsce. Jeśli nadal chcesz grać bez nich, to są na to mody, np. ten - https://argent77.github.io/A7-NoEENPCs/index.html
Dodatkowe postacie z "jedynki" zostały również wkomponowane do DLC, troje oferuje swoje usługi w "dwójce".
Więcej różnic między vanillą a EE znajdziesz łatwo w sieci, ale jedną podkreślę, bo rzadko kto o tym wspomina. Otóż BG1: EE dostało system z "dwójki", co daje dostęp do rasy, klas, podklas i umiejętności, których nie było w oryginalnym BG1, przez co gra jest łatwiejsza. Jest też kilka innych udogodnień, które również nieco ułatwiają rozgrywkę. Oczywiście nawet oryginał nie był trudny i ludzie z powodzeniem kończyli swoją przygodę solo. To tak w dużym skrócie, bo ani nie jestem ekspertem, ani nie wiem, na ile jesteś zaznajomiony z zasadami gry, np. niektóre podklasy uchodzą za słabsze od podstawowych klas. Starą wersję BG polecałbym tylko fanatykom, którzy chcą sobie przypomnieć, jak to kiedyś było. Nowa jest pod każdym względem lepsza.
Baldur’s Gate: Dark Alliance też wchodzi w skład serii? To hack'n'slash i pierwsze o nim słyszę 
https://www.gram.pl/news/baldurs-gate-d ... a-pecetach

- Podziękowania: 331 razy
- Kontakt:
To spin-off serii pierwotnie wydany tylko na komsole. Teraz po 20 latach powraca jako remaster na nowe platformy. To osobna historia rozgrywająca się w tym samym uniwersum.Dandyl pisze: 17 gru 2021, o 19:07 Baldur’s Gate: Dark Alliance też wchodzi w skład serii? To hack'n'slash i pierwsze o nim słyszę
- Podziękował: 91 razy
- Podziękowania: 259 razy
- Kontakt:
Jeżeli podobało Ci się D:OS 1 i 2 to Divinity: Baldurs Sin 3 też Ci się spodoba. Osobiście nie wiem skąd te nawiązania do Dragon Age.Benzacne pisze: 10 sie 2023, o 22:12 Ktoś już gra w trójkę? Zaspokoi fana Dragon Age'a, który porzucił nadzieję na doczekanie się czwartej części serii?
Reddit wyprodukował też mema odnośnie tego co pytasz

- Podziękował: 5 razy
- Podziękowania: 10 razy
Original Sin jak i dwójka mi nie za bardzo podeszły, za to Baldurs Gate 3 wciągnęło na maksa. Tak bardzo jest podobne do tych poprzednich gier LarianaGThoro pisze: 11 sie 2023, o 08:08Jeżeli podobało Ci się D:OS 1 i 2 to Divinity: Baldurs Sin 3 też Ci się spodoba. Osobiście nie wiem skąd te nawiązania do Dragon Age.Benzacne pisze: 10 sie 2023, o 22:12 Ktoś już gra w trójkę? Zaspokoi fana Dragon Age'a, który porzucił nadzieję na doczekanie się czwartej części serii?

- Podziękował: 254 razy
- Podziękowania: 194 razy
- Kontakt:
Sam ogrywam BG3, jeszcze nie skończyłem 1 aktu, gram na najtrudniejszym poziomie.
Według mnie jest to wyciągnięcie wszystkiego co najlepsze z Divinity OS2 + system DnD 5e.
Gra ma ogrom możliwości, wyborów, podejść do walki na różny sposób, relacje z towarzyszami, które mogą nas zaskoczyć i niespodziewanie skończyć.
Wybory, które mają swoje konsekwencje, już bym chciał pewne zadania rozegrać w inny sposób czy to dobry czy w zły.
Dla mnie to gra na GOTY i jak nie dostanie nagród, to nie wiem co dalej będzie z tą branżą.
DA Origin jak mnie pamięć nie myli nie ma startu do BG3, to jest jeszcze większa gra niż DA, którego sam kiedyś kilka razy ograłem.
Według mnie jest to wyciągnięcie wszystkiego co najlepsze z Divinity OS2 + system DnD 5e.
Gra ma ogrom możliwości, wyborów, podejść do walki na różny sposób, relacje z towarzyszami, które mogą nas zaskoczyć i niespodziewanie skończyć.
Wybory, które mają swoje konsekwencje, już bym chciał pewne zadania rozegrać w inny sposób czy to dobry czy w zły.
Dla mnie to gra na GOTY i jak nie dostanie nagród, to nie wiem co dalej będzie z tą branżą.
DA Origin jak mnie pamięć nie myli nie ma startu do BG3, to jest jeszcze większa gra niż DA, którego sam kiedyś kilka razy ograłem.
- Podziękowania: 18 razy
Romanse są takie jak w grach BioWare czyli jeden kompan jest hetero, drugi gejem, z trzecią można romansować obiema płciami?
Alternatywą tego jest chyba podejście gdzie każdy NPC jest playersexual czyli wchodzisz związki z kim chcesz niezależnie od tego jakim bohaterem grasz. Chyba Dragon Age 2 to miał.
Alternatywą tego jest chyba podejście gdzie każdy NPC jest playersexual czyli wchodzisz związki z kim chcesz niezależnie od tego jakim bohaterem grasz. Chyba Dragon Age 2 to miał.
W rzeczy samej. Za wspomniane rozwiązanie wcześniej wspomniany drugi Dragon Age zebrał baty, a to chyba najbardziej optymalne podejście do tematu.xarlo12 pisze: 22 wrz 2023, o 22:46 Wszyscy są chętni, tylko gracz decyduje, kim jest zainteresowany /-a.