STEAM DECK - wątek ogólny

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz

@Rejumi
Dzięki za uzupełnienie, nie wspomniałem co generuje to odpalenie maksymalnych obrotów wentylatora. Ja obroty wygenerowałem w Assassin Creed (Origin, Odyssey, Valhalla). testując różne ustawienia graficzne.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 6 razy

Onyx-96 pisze: 9 lip 2023, o 00:34 Hejka,

Chciałem Wam przedstawić mój problem z SD. Posiadam go od października zeszłego roku, wszystko było fajnie aż do środy. Nagle podczas grania w GTA San Andreas, gra zaczęła się niemiłosiernie ciąć, co zdarzyło mi się pierwszy raz na tym sprzęcie. Od tej pory żadna gra nie chodzi płynnie, zacina się nawet menu główne i biblioteka steam, sam SD włącza się bardzo długo (nawet 10 minut). Gry to samo: albo tak długo się ładują, choć wcześniej działały płynnie i bardzo szybko albo wcale się nie włączają (przy tych z serii GTA wyświetla się komunikat: "Gra jest już uruchomiona" czy coś takiego). Wyjąłem kartę microSD i nie pomogło. Zrobiłem reset i też nic. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Trzeba reklamować czy jest jakiś sposób na to? Pozdrawiam Was i czekam na pomoc.
Wlacz nakładkę z wydajnością i zobacz czy nie zablokowalo ci CPU/GPU na niskich zegarach.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 70 razy
Podziękowania: 67 razy

SD'ek będzie lada dzień. Jakie dodatki do niego kupić, kartę SD, szkło ochronne, etui, stacje dokującą?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 4 razy
Kontakt:

Onyx-96 pisze: 9 lip 2023, o 00:34 Hejka,

Chciałem Wam przedstawić mój problem z SD. Posiadam go od października zeszłego roku, wszystko było fajnie aż do środy. Nagle podczas grania w GTA San Andreas, gra zaczęła się niemiłosiernie ciąć, co zdarzyło mi się pierwszy raz na tym sprzęcie. Od tej pory żadna gra nie chodzi płynnie, zacina się nawet menu główne i biblioteka steam, sam SD włącza się bardzo długo (nawet 10 minut). Gry to samo: albo tak długo się ładują, choć wcześniej działały płynnie i bardzo szybko albo wcale się nie włączają (przy tych z serii GTA wyświetla się komunikat: "Gra jest już uruchomiona" czy coś takiego). Wyjąłem kartę microSD i nie pomogło. Zrobiłem reset i też nic. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Trzeba reklamować czy jest jakiś sposób na to? Pozdrawiam Was i czekam na pomoc.
Spróbuj włączyć battery storage mode na kilkanaście minut
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 10 razy
Podziękowania: 303 razy

Grasz w 30 gier naraz? To kup kartę SD. Będziesz grał w plenerze? Kup sobie szkło ochronne. Etui dostaniesz do SD w przesyłce. Stacja dokująca to chyba już dla jakichś entuzjastów i fanów grania w 30 fps i niskiej rozdzielczości na telewizorze, oczywiście nie neguję tego, każdy robi jak uważa, ja to tylko traktuję jako ciekawostkę i do grania na kanapie tego nie potrzebuję.. :D
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 280 razy
Podziękowania: 288 razy
Kontakt:

To już zależy od Ciebie.

Jak nie planujesz upgrade dysku, to raczej że warto kartę SD. Ja żadnego szkła ani etui nie brałem, oryginalny case do przenoszenia jest i tyle mi wystarczy. Zamiast stacji dokującej wolałbym wziąć HUB USB z Power Delivery.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

Ja tam zawsze szkło naklejam. To nie laptop gdzie ekran jest chroniony tylko bardziej duża komórka z szansą, że ktoś na ekran coś położy i go porysuje

Co do dodatkowej pamięci to sprawdź sobie ile zajmują gry w które grasz. Ja po zainstalowaniu gry dla dziecka i gry dla siebie zdziwiłem się jak 200gb znikło. Jeśli zdecydujesz się na zakup dużej karty to imho warto się zastanowić czy nie lepiej by było dysk kupić.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Polecacie jakaś konkretną kartę SD i szkło ochronne?
Awatar użytkownika
Zbanowany
Podziękował: 13 razy
Podziękowania: 42 razy

badylek pisze: 11 lip 2023, o 18:25 Polecacie jakaś konkretną kartę SD i szkło ochronne?
512gb samsunga za 200+ zł... szkło ochronne zbędne...
Awatar użytkownika
Robin Hood

salukilep pisze: 11 lip 2023, o 18:45
badylek pisze: 11 lip 2023, o 18:25 Polecacie jakaś konkretną kartę SD i szkło ochronne?
512gb samsunga za 200+ zł... szkło ochronne zbędne...
A jaki ten samsung konkret, evo plus, pro plus ?
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 96 razy
Podziękowania: 306 razy
Kontakt:

Przed wszystkim karta A2, bo będzie musiała sobie radzić z mrowiem małych plików. Amazon ma własny brand samsunga, nie pomne nazwy, ale jeśli A2 i 512G w okolicach 200zł ot ta.
Jeżeli masz monitor/tv z usb-c wideo do dokowania wystarczy kabel usb-c 3.2/3.1 gen 2, okolice 50 zł, ja tak robię + tani zestaw klawa mysz pod bluta. Slim setup prawie bez kabli, w sam raz do neta i przygodówek. Ale jeśli ma być grane coś ambitniejszego, zwykłe huby za 150 ziko wystarczą żeby podpiąć deskkopowe peryferia.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 82 razy
Kontakt:

badylek pisze: 11 lip 2023, o 19:22 A jaki ten samsung konkret, evo plus, pro plus ?
Osobiście mogę polecić tę kartę:
https://allegro.pl/oferta/samsung-evo-p ... 3014886371

Szkło ochronne z JSAUX:
https://www.amazon.pl/dp/B0B55ZD4HL?psc ... ct_details

Oczywiście nie musisz kupować z linków powyżej ;) Ale będziesz mógł sobie sprawdzić modele i poszukać najkorzystniejszych ofert.
Ci użytkownicy podziękowali Christoph za ten post:
badylek
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 49 razy
Kontakt:

Ja używam karty Samsung Evo Select 512GB, to chyba Evo Plus tylko z brandem Amazona,
nie ma z nią żadnych problemów. Poza tym żadnego szkła, folii czy innych zabezpieczeń,
mam aktualnego Decka od jakiegoś roku i używam go dość często, ma jakieś malutkie otarcia ale
raczej nie będę kupował jakiegoś gumowego czy plastikowego pokrowca.
Ci użytkownicy podziękowali Rejumi za ten post:
kamil_999666
Awatar użytkownika
Predator
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

Od czasu zakupu udało się ukończyć 7 gier.
Dusk '82, Shadow Warrior Classic Redux, Katana Zero, Grime, Door Kickers: Action Squad, Katamari Damacy Reroll oraz Earth's Dawn. We wszystko grało się naprawdę dobrze, nawet w klasycznego fpsa. Przy tak mało wymagających grach bateria starczała na naprawdę długo a większość ograne w czasie pracy. Steam Deck pozwolił połączyć hobby z czasem w pracy. Jedyny duży minus jaki mógłbym przytoczyć to brak konsolidacji czasu offline z czasem online. Ostatecznie jest to najlepszy zakup od wielu lat jeżeli chodzi o sprzęt gamingowy.
Ci użytkownicy podziękowali exoixonar za ten post (w sumie 5):
NatanMDAkamil_999666xardasQuoyque
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

System Steam OS 3.5 dla Steam Decka jest już dostępny i jest do przetestowania po przełączeniu się w ustawieniach systemu na: "preview".
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Nie, jeszcze nie jest.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Coś tam jest, ale czy to jest ta wersja o której mówicie to nie mam pojęcia.

Obrazek
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Ano jest, faktycznie 3.5
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Najnowsza wersja na tą chwilę to 3.4.10. pierwsze wersje 3.5 są już od dawna dostępne w testach a teraz weszły do jednej z publicznych odnóg testowych, ale nie jest to finalna wersja 3.5. 3.5 na tą chwilę nie ma.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Ale wiesz, ''preview, beta, non-stable'' to się rozumie samo przez się.
Nie napisał przecież że 3.5 jest oficjalnie dostępne. Nie ma potrzeby precyzować.
Nikt tego przypadkiem nie zainstaluje u siebie, jak już to z czystej ciekawości wiedząc co robi.
Ci użytkownicy podziękowali Natan za ten post (w sumie 2):
TakelotArmin
ODPOWIEDZ