Gottwald pisze: 1 kwie 2023, o 01:07
ShFil pisze: 1 kwie 2023, o 00:50
2. Czemu w7 jest problemem, a wcześniej nie było?
Czemu nie czytasz postów które sie pojawiają w tym wątku? Przecież to było powtórzone kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy, zaczynając od osoby która opublikowała komunikat o porzuceniu wsparcia:
https://help.steampowered.com/pl/faqs/v ... -1321-800A
This change is required as core features in Steam rely on an embedded version of Google Chrome, which no longer functions on older versions of Windows. In addition, future versions of Steam will require Windows feature and security updates only present in Windows 10 and above.
Windows 7 jest problemem bo jest przestarzały. Jak nie był przestarzały to nie był problemem.
ShFil pisze: 1 kwie 2023, o 00:50
W przeszłości za każdym razem istniała przynajmniej dostateczna opcja migracji.
Migracji czego, gdzie? Nie wiem czy nie mówisz w PL i to jest z tłumacza, ale napisz jeszcze raz co masz na myśli bo nie chcę zgadywać.
Opcja uaktualniania Windowsa 7 działa nadal z tego co mi wiaodmo. Wsparcie Microsoftu dla Windowsa 7 się zakończyło i w tej chwili inne firmy zaczynają wygaszać swoje wsparcie. Przy przejściu z 7 na 10 nie ma żadnych problemów teraz, tak jak nie było kilka lat temu.
są dyskusje na forum Steam na ten temat,takze w nich uczestniczę , po drugie , wywieranie presji na tym,aby zmuszać użytkowników do wymiany windowsa nie jest w porządku lecz podchodzi o szantaż,bo chcą zrobić coś,że Steam przestanie działać na tych systemach i zablokuje to dostęp do gier,które użytkownicy zakupili , i oto sie rozchodzi , przecież można zmienić silnik i odejść od chromium , stworzyć własny ,i wymówka,że Windowsy przestały być wspierane nie oznacza,ze nie działają dobrze lecz przestaly być wydawane aktualizacje , klienta Steam można tak zrobić aby zostawić go dla osób ,które posiadają starsze systemy aby mogli uruchomić gry lecz możliwości już kupna nowych ,wszystko się da się zrobić , i po drugie , nie kazdego stać na nowy system windows warty 1000 zł ,którego także już przestają wspierać od 2025 roku , a aktualizacje już nie wychodzą , ani nie stać na modernizację komputera , da się zrobić wszystko ,tylko trzeba chcieć , pozwolić dalej korzystać i pobierać jedynie aktualizacje do tych gier,które posiadają
i problemem jest chromium , wersja 109 to ostatnia wersja chromium , ale na windows 10 nic jest opisane na stronie google ,więc skoro ja zapłaciłem to ja wymagam aby gra działała u mnie , Steam nie może sobie decydować jakie gry ja mogę uruchamiać ,czy pytali sie wydawców gier o zdanie ? na pewno nie , większość wydawców stworzyła grę z wymaganiami pod windows 7 i nie nie będzie kompatybilna z windows 10 np , wiec z jakiej racji mam mieć zablokowany dostęp do takich gier wymuszając na mnie zmianę systemu ? na dodatek ,to jest szantaż , ponieważ jak mi odpisał support , że jak zaktualizujesz system będziesz miał dostęp ,moment,to nie brzmi jak szantaż ? zmuszenie ciebie do zmiany ? a jeżeli Valve tak postępuje,to neich sprawiedliwie będzie ,iż odda jakąś część pieniędzy za te tytuły i usunie gry z kont użytkownika oraz całkiem konto,skoro ja mając win7 nie uruchomię Steam to po co mi to wszystko nadal ?
i jeszcze jedno , to,że się da pobrać win10 nie oznacza,że jak zainstalujesz to jesteś 100 % pewny,że masz ten system później jako legalny , bo darmowe przejscie było do lata 2016 roku
i jeszcze jest rozwiązanie takie,że Steam mógłby usunąć DRM klucz danego produktu ,wtedy ja posiadając potwierdzenie,ze tak uczynił,mogę do wydawcy zwrócić się licencję abym nadal mógł korzystać z jego produktu na moim komputerze aktywując go online z jego serwerem ,wszystko da się zrobić tylko trzeba chcieć ,więc blokowanie dostępu dla osób ze starszym systemem do gier ,które powstały na win7 max to dla mnie karygodne posunięcie,albo zamiast jak nie chcą oddać kasy to niech dadzą inną grę w zamian ale bez DRM aby było sprawiedliwie
jeszcze powrócę do aktywacji online , to powinno działać jak w przypadku Fallout 3 i innych gier ,instaluję , wpisuje klucz i daję aktywuj,i mam grę odblokowaną,a Steam nie powinien być od tego,aby uruchamiać przy jego pomocy gier ,on jest sklepem ,a nie twórcą gier jak EA chociaż EA nie jest twórcą tylko DICE ale też mają logo ze współpracą
Steam to platforma sklepowa ale przekracza uprawnienia aby decydować na czym mogę uruchomić produkty i tu jest łamanie zasad moralności