Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

Armin pisze: 29 kwie 2023, o 01:05 dobra wez z tym idz sobie na forum pudelka, to nie jest temat o klientach do odtwarzania muzyki
Nikt nie rozmawia o odtwarzaczach muzyki. Pojawił się temat wyglądu i skórek Steama i w odpowiedzi pojawiło się dosłownie kilka postów dotyczących wyglądu i skórek innych aplikacji. Nikt tu nie wchodzi by szukać playerów.
Ludzie okazjonalnie poruszają różne tematy i nie ma sensu by dla odgałęziającego się jednego czy paru postów zakładać osobny wątek.
Jeśli kilka postów tego typu, napisanych przed długim weekendem, jest problemem- nic nie stoi na przeszkodzie by po prostu zgłosić to moderacji do usunięcia. Dokładanie do tego własnego spamu nt. 'nie rozmawiajcie o tym' jest jeszcze mniej przydatne dla społeczności, a jeśli już musimy szeryfować - to można wysłać komuś wiadomość bezpośrednio, po to jest ta funkcja.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0

Gottwald pisze: 1 kwie 2023, o 01:07
ShFil pisze: 1 kwie 2023, o 00:50 2. Czemu w7 jest problemem, a wcześniej nie było?
Czemu nie czytasz postów które sie pojawiają w tym wątku? Przecież to było powtórzone kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy, zaczynając od osoby która opublikowała komunikat o porzuceniu wsparcia:
https://help.steampowered.com/pl/faqs/v ... -1321-800A

This change is required as core features in Steam rely on an embedded version of Google Chrome, which no longer functions on older versions of Windows. In addition, future versions of Steam will require Windows feature and security updates only present in Windows 10 and above.

Windows 7 jest problemem bo jest przestarzały. Jak nie był przestarzały to nie był problemem.
ShFil pisze: 1 kwie 2023, o 00:50 W przeszłości za każdym razem istniała przynajmniej dostateczna opcja migracji.
Migracji czego, gdzie? Nie wiem czy nie mówisz w PL i to jest z tłumacza, ale napisz jeszcze raz co masz na myśli bo nie chcę zgadywać.
Opcja uaktualniania Windowsa 7 działa nadal z tego co mi wiaodmo. Wsparcie Microsoftu dla Windowsa 7 się zakończyło i w tej chwili inne firmy zaczynają wygaszać swoje wsparcie. Przy przejściu z 7 na 10 nie ma żadnych problemów teraz, tak jak nie było kilka lat temu.
są dyskusje na forum Steam na ten temat,takze w nich uczestniczę , po drugie , wywieranie presji na tym,aby zmuszać użytkowników do wymiany windowsa nie jest w porządku lecz podchodzi o szantaż,bo chcą zrobić coś,że Steam przestanie działać na tych systemach i zablokuje to dostęp do gier,które użytkownicy zakupili , i oto sie rozchodzi , przecież można zmienić silnik i odejść od chromium , stworzyć własny ,i wymówka,że Windowsy przestały być wspierane nie oznacza,ze nie działają dobrze lecz przestaly być wydawane aktualizacje , klienta Steam można tak zrobić aby zostawić go dla osób ,które posiadają starsze systemy aby mogli uruchomić gry lecz możliwości już kupna nowych ,wszystko się da się zrobić , i po drugie , nie kazdego stać na nowy system windows warty 1000 zł ,którego także już przestają wspierać od 2025 roku , a aktualizacje już nie wychodzą , ani nie stać na modernizację komputera , da się zrobić wszystko ,tylko trzeba chcieć , pozwolić dalej korzystać i pobierać jedynie aktualizacje do tych gier,które posiadają

i problemem jest chromium , wersja 109 to ostatnia wersja chromium , ale na windows 10 nic jest opisane na stronie google ,więc skoro ja zapłaciłem to ja wymagam aby gra działała u mnie , Steam nie może sobie decydować jakie gry ja mogę uruchamiać ,czy pytali sie wydawców gier o zdanie ? na pewno nie , większość wydawców stworzyła grę z wymaganiami pod windows 7 i nie nie będzie kompatybilna z windows 10 np , wiec z jakiej racji mam mieć zablokowany dostęp do takich gier wymuszając na mnie zmianę systemu ? na dodatek ,to jest szantaż , ponieważ jak mi odpisał support , że jak zaktualizujesz system będziesz miał dostęp ,moment,to nie brzmi jak szantaż ? zmuszenie ciebie do zmiany ? a jeżeli Valve tak postępuje,to neich sprawiedliwie będzie ,iż odda jakąś część pieniędzy za te tytuły i usunie gry z kont użytkownika oraz całkiem konto,skoro ja mając win7 nie uruchomię Steam to po co mi to wszystko nadal ?

i jeszcze jedno , to,że się da pobrać win10 nie oznacza,że jak zainstalujesz to jesteś 100 % pewny,że masz ten system później jako legalny , bo darmowe przejscie było do lata 2016 roku

i jeszcze jest rozwiązanie takie,że Steam mógłby usunąć DRM klucz danego produktu ,wtedy ja posiadając potwierdzenie,ze tak uczynił,mogę do wydawcy zwrócić się licencję abym nadal mógł korzystać z jego produktu na moim komputerze aktywując go online z jego serwerem ,wszystko da się zrobić tylko trzeba chcieć ,więc blokowanie dostępu dla osób ze starszym systemem do gier ,które powstały na win7 max to dla mnie karygodne posunięcie,albo zamiast jak nie chcą oddać kasy to niech dadzą inną grę w zamian ale bez DRM aby było sprawiedliwie

jeszcze powrócę do aktywacji online , to powinno działać jak w przypadku Fallout 3 i innych gier ,instaluję , wpisuje klucz i daję aktywuj,i mam grę odblokowaną,a Steam nie powinien być od tego,aby uruchamiać przy jego pomocy gier ,on jest sklepem ,a nie twórcą gier jak EA chociaż EA nie jest twórcą tylko DICE ale też mają logo ze współpracą
Steam to platforma sklepowa ale przekracza uprawnienia aby decydować na czym mogę uruchomić produkty i tu jest łamanie zasad moralności
Awatar użytkownika
Predator
Discord: jojoPL1987#1944
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 244 razy
Kontakt:

Wpada jakiś/jakieś przedmioty upiększające profil
https://store.steampowered.com/sale/redfall_launch/
Ci użytkownicy podziękowali jojo87 za ten post (w sumie 4):
S1udakjobjoxPLGaberusQuoyque
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Dosłownie piekło zamarzło i zastanawiam się, czy to czasem nie błąd. SEGA zrobiła bandelka, gdzie posiadane gry się odejmują!
https://store.steampowered.com/bundle/2 ... ollection/

Cała paczka kosztuje 166 jak się nie ma nic, jak macie 0, Kiwami 1, 2 i Remastered 3 z choice, to 4-6 kosztują 66,75.
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

https://www.thegamer.com/steam-delays-c ... igh-price/

tl;dr

steam teraz zawiesza kase z walleta dla nietypowych transakcji na markecie

sam dzis kupowalem gre za wallet od kontrahenta placac mu za item warty 0.03$ -> 11zl i mu zawiesilo kase na 1-2 dni

Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Predator
Discord: jojoPL1987#1944
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 244 razy
Kontakt:

Armin pisze: 2 maja 2023, o 01:06 https://www.thegamer.com/steam-delays-c ... igh-price/

tl;dr

steam teraz zawiesza kase z walleta dla nietypowych transakcji na markecie

sam dzis kupowalem gre za wallet od kontrahenta placac mu za item warty 0.03$ -> 11zl i mu zawiesilo kase na 1-2 dni

Obrazek
Słyszałem o tym. Ale wczoraj sprzedawałem 2 skrzynki z CS GO i wstrzymania kasy nie dostałem.

Jeszcze więcej upiększaczy profilu. Trzeba obejrzeć przez 15 minut.
https://steamcommunity.com/broadcast/wa ... 9029183645
Ci użytkownicy podziękowali jojo87 za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 1 raz

Damjano pisze: 29 kwie 2023, o 13:38
Povi^ pisze: 28 kwie 2023, o 01:37 https://steamcommunity.com/games/593110 ... 9529689368

Drobne zmiany.
Dobrze by było jakby dodali funkcję wyświetlania wyłącznie gier, których my nie posiadamy w bibliotece gier znajomych - w ten sposób można by było łatwiej znaleźć jakiś fajny tytuł, którego my nie mamy a ma go nasz znajomy - skoro można zobaczyć gry, które oboje mamy to także powinno działać w drugą stronę.
Przecież możesz wejść w czyjąś bibliotekę na profilu i zaznaczyć opcję ukrycia posiadanych gier.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 206 razy

Gregorious pisze: 4 maja 2023, o 12:36 Przecież możesz wejść w czyjąś bibliotekę na profilu i zaznaczyć opcję ukrycia posiadanych gier.
No właśnie nie ma
Jest opcja Pokaż gry, które posiadamy oboje, ale nie ma opcji Pokaż gry, które on ma, ja nie
Bo pewnie chodzi Ci o ten przycisk
Obrazek
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 62 razy
Podziękowania: 27 razy
Kontakt:

Zgubiłem ostatnio adapter od jednego kontrolera STEAM, ma ktos moze jakis zbedny na sprzedaz ? :D Pytanie dla bardziej ogarnietych tematem czy zwykly adapter bt zadziala z takim padem ? np cos takiego https://allegro.pl/oferta/mini-adapter- ... 3410863042
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 331 razy
Kontakt:

michall0 pisze: 4 maja 2023, o 17:13 Zgubiłem ostatnio adapter od jednego kontrolera STEAM, ma ktos moze jakis zbedny na sprzedaz ? :D Pytanie dla bardziej ogarnietych tematem czy zwykly adapter bt zadziala z takim padem ? np cos takiego https://allegro.pl/oferta/mini-adapter- ... 3410863042
Z tymi tanimi donglami różnie bywa. Ale za ~40 złotych można już kupić pewniaka. Sam miałem Asusa BT-400 i był jak najbardziej ok, choć na 7 trzeba było zainstalować jakieś starsze sterowniki. Od niedawna mam TP-Link UB500 i jest nawet lepszy. Uniwersalne drivery ściąga się ze strony producenta choć ludzie piszą, że czasem na 10 działa nawet out of the box. Jest też wersja z BT 4.0 ale że kosztuje praktycznie tyle samo, to nie zawracałem sobie nią głowy chociaż też ma dobre opinie. Ponoć do muzyki się nie nadaje bo czegoś tam nie obsługuje ale do kontrolera jest świetny.
Jedyną wadą obu modeli jest ich mikroskopijny rozmiar. Ten drugi kupiłem bo Asusa zgubiłem w mieszkaniu a nie opuszczał jednego pokoju, prawdopodobnie spadł na podłogę i został wciągnięty przez odkurzacz :E Jak dongle ma siedzieć w gnieździe to spoko ale jeśli chciałbyś go gdzieś przenosić lub zwyczajnie wyjmować to trzeba uważać. Zwłaszcza, że te nano nie mają miejsca na przyczepienie jakiejś smyczy ani nawet skuwki do ochrony wtyczki.
Ci użytkownicy podziękowali Angrenbor za ten post:
michall0
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękowania: 787 razy

Ci użytkownicy podziękowali murinus za ten post (w sumie 2):
EdmundBAwodny
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 371 razy
Podziękowania: 455 razy

Ktoś kiedyś korzystał z Remote Play Together? Ja próbowałem z ~5 różnymi osobami, w kilkunastu różnych grach i nigdy to nie działa. Z tego co wiem, to osoba dołączająca musi grać na padzie, ale poza tym coś trzeba ustawiać na Steamie? W tej zakładce w ustawieniach.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Obrazek
tylko ta opcja chyba, ale pewnie masz to włączone już?
Awatar użytkownika
Predator

No mam, teoretycznie jak znajomi dołączają to ich widać na liście, ale nic nie mogą zrobić w grze. Raz się chyba jednemu znajomemu udało w menu coś wybrać, ale po rozpoczęciu gry nie mógł nadal sterować.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Obrazek

a czy te gry mają w ogóle takie oznaczenie na karcie gry w stimie?

bo nie we wszystkie da się tak grać
Awatar użytkownika
Predator

Mają, tak samo znajomi dołączają do gry i widać w tym menu remote play, ale praktycznie nic nie mogą zrobić w grze
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 206 razy

pioytyr pisze: 5 maja 2023, o 23:58 Mają, tak samo znajomi dołączają do gry i widać w tym menu remote play, ale praktycznie nic nie mogą zrobić w grze
Musisz przypisać gracza do kontrolera za pomocą interfejsu Steam Overlay (Shift+Tab) podczas gry
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali GoodLuke za ten post (w sumie 6):
MDApioytyrArminAngrenborjobjoxPLGaberus
Awatar użytkownika
Predator

Spróbuję potem, ale wydaje mi się że z automatu przypisywało tam na dole kontrolery. próbowałem zamienić pierwszy z drugim (znaczy znajomy to robił, bo akurat on mnie wtedy zaprosił do Tetrisa) i w drugą stronę też nie działało. Zgaduję, że coś po mojej stronie jest coś nie tak.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 15 razy
Podziękowania: 12 razy
Kontakt:

Takie pytanie mam. Jeśli kupię The Outer Worlds: Non-Mandatory Corporate-Sponsored Bundle, a później dokupię ten upgrade Spacer's Choice Upgrade, to w bibliotece będę miał dwie pozycje czy mi się to przerobi w jedną?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 170 razy
Podziękowania: 125 razy
Kontakt:

Ja mam dwie. Kiedyś kupioną Outer Worlds z dodatkami i OW Spacer's Choice Edition za zakup upgrade'a
Ci użytkownicy podziękowali loginnuss za ten post (w sumie 2):
GregGaberus
ODPOWIEDZ