Starsze konsole PlayStation - temat ogólny
- Podziękował: 15 razy
- Podziękowania: 27 razy
- Kontakt:
Odin Sphere - jak dobrze pamiętam to wyszło tylko na PS2 i nie pojawiło się w żadnej reedycji. Natomiast powstała na PS3 gra tego samego studia o tytule Muramasa: The Demon Blade o podobnym stylu graficznym, ale innym systemem walki.
- Podziękował: 102 razy
- Podziękowania: 24 razy
- Kontakt:
Persona 3 FES, Persona 4, Suikoden 3, Suikoden 4, Valkyrie Profile Slimeria, Godhand, Jade Cocoon 2, ogólnie wszystkie gry z serii Shin Megami Tensei, trójwymiarowe Castlevanie, La Pucelle Tactics, Dragon Quest VIII, GrimGrimoire, Odin Sphere
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Uzupełniając listy przedmówców:
- Seria SSX, (1,Tricky, 3)
- Seria TimeSplitters (1, 2, Future Perfect. Od jakiegoś czasu gdyba się o reedycji HD ale na razie zamarło)
- Seria Dark Cloud (1,2)
- Seria Ace Combat (04: Shattered Skies, 5: The Unsung War)
- Seria Maximo (Ghosts to Glory, vs Army of Zin)
- Amplitude oraz Frequency
- Seria Onimusha (Warlords, 2: Samurai's Destiny, 3, 4)
- Xenosaga Episode I, II, III
Jest tego dużo więcej ale nie pamiętam pojedynczych tytułów tak bardzo jak Serii.
- Seria SSX, (1,Tricky, 3)
- Seria TimeSplitters (1, 2, Future Perfect. Od jakiegoś czasu gdyba się o reedycji HD ale na razie zamarło)
- Seria Dark Cloud (1,2)
- Seria Ace Combat (04: Shattered Skies, 5: The Unsung War)
- Seria Maximo (Ghosts to Glory, vs Army of Zin)
- Amplitude oraz Frequency
- Seria Onimusha (Warlords, 2: Samurai's Destiny, 3, 4)
- Xenosaga Episode I, II, III
Jest tego dużo więcej ale nie pamiętam pojedynczych tytułów tak bardzo jak Serii.
Dodałbym do listy Black'a - gra która wyprzedziła generację, grafika wygląda jak wczesne gry z ps3
dodatkowo gra jest naprawdę świetna i mocno wymagająca, polecam!

Dzięki wielkie! Już poluje na dobrą okazję Onimushy i Black-a
Najbardziej spodobały mi się te tytuły patrząc na gameplay na Youtubie. Jak macie jeszcze jakieś tytuły to piszcie 

- Podziękował: 121 razy
- Podziękowania: 2 razy
Ja dodam Killer7, bo na wersję HD raczej już nie ma co liczyć i Burnouta 3 lub Revenge, bo takich gier już nie robią, a Paradise było ostro wykastrowane.
Co do SSXa, to ograniczyłbym się do trójki, bo jest najlepsza, a wszyscy wypisali tyle tytułów, że nigdy tego nie ograsz
.
@PiccoloPL
Odin Sphere jest też dostępne na PS3, ale faktycznie jest to tylko port zrobiony żywcem, bez HD i trofeów. Muramasa to gra na Wii, która nigdy nie wyszła na PS2, ani PS3. Miesiąc temu pojawiła się wersja na Vitę, ale tylko w USA i Azji, więc trzeba sobie sprowadzić. Na szczęście od dłuższego czasu gry na konsolki Sony nie mają blokad regionalnych.
Co do SSXa, to ograniczyłbym się do trójki, bo jest najlepsza, a wszyscy wypisali tyle tytułów, że nigdy tego nie ograsz

@PiccoloPL
Odin Sphere jest też dostępne na PS3, ale faktycznie jest to tylko port zrobiony żywcem, bez HD i trofeów. Muramasa to gra na Wii, która nigdy nie wyszła na PS2, ani PS3. Miesiąc temu pojawiła się wersja na Vitę, ale tylko w USA i Azji, więc trzeba sobie sprowadzić. Na szczęście od dłuższego czasu gry na konsolki Sony nie mają blokad regionalnych.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 0
- Kontakt:
To do zacnych gier na PS2 polecam grę Monster Hunter i Monster Hunter 2 z zangielszczeniem. Greate sword i polujemy na dinusie. Szkoda że jak w to grałem nie było już serwerów, ech zagrałbym w to jeszcze raz ale ps2 sprzedałem dawno temu.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 5 razy
- Kontakt:
A ja dodam ze swojej strony gry na PS2, które mi najabadziej przypadły do gustu:
- Castlevanie
- wszelkie gry z Ratchetem i Jakiem
- Burnouty
- Devil Kings
- God of War
- Soul Calibur 3
- Odin Sphere
- Baldurs Gate 1 i 2
Co do kart pamięci to polecam kupić oryginalną bo z podróbką wiele gier nie chce działać lub gubi sejwy.
- Castlevanie
- wszelkie gry z Ratchetem i Jakiem
- Burnouty
- Devil Kings
- God of War
- Soul Calibur 3
- Odin Sphere
- Baldurs Gate 1 i 2
Co do kart pamięci to polecam kupić oryginalną bo z podróbką wiele gier nie chce działać lub gubi sejwy.
- Podziękował: 80 razy
- Podziękowania: 317 razy
- Kontakt:
Warto wymienić "firmowy" dysk twardy w PS3 na dysk SATA2? Czytałem, że nie ma sensu zmieniać na SSD, bo i tak w pełni się go nie wykorzysta, a co w przypadku dysków SATA2 7200rpm (np. WD Black/WD Blue)? Czy różnica będzie odczuwalna przy wczytywaniu gier, włączaniu systemu itp.? Na krótszym czasie instalacji gier mi nie zależy.
- Podziękował: 70 razy
- Podziękowania: 67 razy
szczerze? czy rolnikom z średniowiecza przydałby się ciągniki - tak, ale czy oni potrzebowali ciągników - nie, rośliny nie dawały takich plonów. To samo z PS3 chcesz, wkładaj ale jest to przerost formy nad treścią, btw. jak Ty instalujesz gry na ps3 jak sklep leżykmpt pisze: 2 gru 2022, o 16:51 Warto wymienić "firmowy" dysk twardy w PS3 na dysk SATA2? Czytałem, że nie ma sensu zmieniać na SSD, bo i tak w pełni się go nie wykorzysta, a co w przypadku dysków SATA2 7200rpm (np. WD Black/WD Blue)? Czy różnica będzie odczuwalna przy wczytywaniu gier, włączaniu systemu itp.? Na krótszym czasie instalacji gier mi nie zależy.
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 416 razy
- Kontakt:
Jak sklep leży? Działa normalnie, przecież go nie zamknęli. Regularnie co jakiś czas sobie kupuję jakieś gierki w sklepie i nie ma z tym problemów, to samo na Vicie.badylek pisze: 2 gru 2022, o 17:47szczerze? czy rolnikom z średniowiecza przydałby się ciągniki - tak, ale czy oni potrzebowali ciągników - nie, rośliny nie dawały takich plonów. To samo z PS3 chcesz, wkładaj ale jest to przerost formy nad treścią, btw. jak Ty instalujesz gry na ps3 jak sklep leżykmpt pisze: 2 gru 2022, o 16:51 Warto wymienić "firmowy" dysk twardy w PS3 na dysk SATA2? Czytałem, że nie ma sensu zmieniać na SSD, bo i tak w pełni się go nie wykorzysta, a co w przypadku dysków SATA2 7200rpm (np. WD Black/WD Blue)? Czy różnica będzie odczuwalna przy wczytywaniu gier, włączaniu systemu itp.? Na krótszym czasie instalacji gier mi nie zależy.
- Podziękował: 1021 razy
- Podziękowania: 365 razy
- Kontakt:
Nie, to nic nie da, z wyjątkiem większej ilości miejsca.kmpt pisze: 2 gru 2022, o 16:51 Warto wymienić "firmowy" dysk twardy w PS3 na dysk SATA2? Czytałem, że nie ma sensu zmieniać na SSD, bo i tak w pełni się go nie wykorzysta, a co w przypadku dysków SATA2 7200rpm (np. WD Black/WD Blue)? Czy różnica będzie odczuwalna przy wczytywaniu gier, włączaniu systemu itp.? Na krótszym czasie instalacji gier mi nie zależy.
- Podziękował: 10 razy
- Kontakt:
To ja się podepnę pod temat z tym pytaniem. Zna ktoś sklep (raczej Allegro) gdzie spokojnie można dostać używane oryginalne pady do PS3 (najlepiej te nowsze)? Bo w moim niestety lewy analog siadł i muszę go do naprawy oddać a i tak chciałbym jeszcze drugiego dokupić. Ogólnie strasznie mam problem z kupieniem tego pada bo masa szrotu z Chin jest na Allegro.
- Podziękował: 70 razy
- Podziękowania: 67 razy
serafek5 pisze: 2 gru 2022, o 19:02Jak sklep leży? Działa normalnie, przecież go nie zamknęli. Regularnie co jakiś czas sobie kupuję jakieś gierki w sklepie i nie ma z tym problemów, to samo na Vicie.badylek pisze: 2 gru 2022, o 17:47szczerze? czy rolnikom z średniowiecza przydałby się ciągniki - tak, ale czy oni potrzebowali ciągników - nie, rośliny nie dawały takich plonów. To samo z PS3 chcesz, wkładaj ale jest to przerost formy nad treścią, btw. jak Ty instalujesz gry na ps3 jak sklep leżykmpt pisze: 2 gru 2022, o 16:51 Warto wymienić "firmowy" dysk twardy w PS3 na dysk SATA2? Czytałem, że nie ma sensu zmieniać na SSD, bo i tak w pełni się go nie wykorzysta, a co w przypadku dysków SATA2 7200rpm (np. WD Black/WD Blue)? Czy różnica będzie odczuwalna przy wczytywaniu gier, włączaniu systemu itp.? Na krótszym czasie instalacji gier mi nie zależy.
to na czym playstation zamknęło sklepy? na PSP tylko? PS 3 nadal możesz kupić grę przez neta?
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowania: 416 razy
- Kontakt:
Tak, a i na PSP zamknięta jest wyłącznie aplikacja sklepu. Jak kupisz sobie grę z poziomu PS3 albo Vity, to nadal pobierzesz ją sobie przez PSP - jeśli tylko uda ci się połączyć ją z jakimś współczesnym Wi-Fi.badylek pisze: 2 gru 2022, o 23:04serafek5 pisze: 2 gru 2022, o 19:02Jak sklep leży? Działa normalnie, przecież go nie zamknęli. Regularnie co jakiś czas sobie kupuję jakieś gierki w sklepie i nie ma z tym problemów, to samo na Vicie.badylek pisze: 2 gru 2022, o 17:47
szczerze? czy rolnikom z średniowiecza przydałby się ciągniki - tak, ale czy oni potrzebowali ciągników - nie, rośliny nie dawały takich plonów. To samo z PS3 chcesz, wkładaj ale jest to przerost formy nad treścią, btw. jak Ty instalujesz gry na ps3 jak sklep leży
to na czym playstation zamknęło sklepy? na PSP tylko? PS 3 nadal możesz kupić grę przez neta?
- Kontakt:
Analog możesz sobie wymienić, są nawet takie które można zainstalować bez lutowania, ale trzeba mieć konkretną wersję pada, bo nie do wszystkich pasuje. Co do zakupu oryginalnego pada to jest to loteria, ja kupiłem sobie zamiennik Trust GXT 540 i po przegraniu na nim kilkudziesięciu godzin jestem zadowolony.SKODR pisze: 2 gru 2022, o 22:06 To ja się podepnę pod temat z tym pytaniem. Zna ktoś sklep (raczej Allegro) gdzie spokojnie można dostać używane oryginalne pady do PS3 (najlepiej te nowsze)? Bo w moim niestety lewy analog siadł i muszę go do naprawy oddać a i tak chciałbym jeszcze drugiego dokupić. Ogólnie strasznie mam problem z kupieniem tego pada bo masa szrotu z Chin jest na Allegro.
- Podziękował: 10 razy
- Kontakt:
Tak, wiem o tym, ale i tak chciałem mieć drugiego pada. Z zamiennikami jest ten problem, że nie mają tego czujnika ruchu (czy jak to się tam nazywało) i niektóre gry przez to są niegrywalne lub uciążliwe.
Ja się dołączę do tematu co do zamienników, szukam jakiegoś pada co będzie działać na PS2/PS3. Miałem kiedyś pada firmy Saitek i działał na obu konsolach, ma ktoś coś ciekawego do polecenia? Starałem się też grać na tych tanich zamiennikach ale po prostu ta kupa plastiku bardziej denerwuje niż cieszy.
- Kontakt:
Warto kupować PS Vita jeśli nie interesuje mnie wsteczna kompatybilność i nie mam zamiaru grać w tytuły, które ukazały się na PC? Większość interesujących mnie gier na PSP/PSX zaliczyłem na PSP i nie wiem czy biblioteka Vity jest na tyle bogata, aby zainteresować się tą konsolą :> Przejrzałem listę wysoko ocenianych gier i w 1/4 grałem już na PC, a spora część mnie nie interesuje... co sądzicie? Pytam, bo chyba ceny trochę spadły i da się upolować używaną konsolę w dobrym stanie za 400-500 zł.