Witam.
Mam pytanie. Proszę wymienić mi listę ciekawszych tytułów do ogrania na PSP. Udało mi się zakupić wersję Street za 200 PLN i teraz szukam ciekawych tytułów.
Starsze konsole PlayStation - temat ogólny
- Podziękował: 121 razy
- Podziękowania: 2 razy
Patapony, God of Wary, Luminesy, Monster Huntery, MGS: Portable Ops i Peace Walker, GTA, Daxter, Silent Hill: Shattered Memories, God Eater, MotorStorm: Arctic Edge, Ratcher & Clank: Size Matters, Kingdom Hearts: Birth By Sleep, Ridge Racer 2, Tactics Ogre, seria Syphon Filter, Killzone: Liberation, Wipeouty, Tekkeny, Burnout Legends, Castlevania: The Dracula X Chronicles, Midnight Cluby, tony jRPG i odgrzewańców z PSXa.
Zdecyduj się tylko, czy nie wolisz niektórych gier w wersjach na obecne konsole (GOWy, Peace Walker, Wipeouty), co by ich dwukrotnie nie powtarzać.
Zdecyduj się tylko, czy nie wolisz niektórych gier w wersjach na obecne konsole (GOWy, Peace Walker, Wipeouty), co by ich dwukrotnie nie powtarzać.
- Podziękował: 80 razy
- Podziękowania: 317 razy
- Kontakt:
Tak się zastanawiam, warto w dzisiejszych czasach kupować PS2? Za młodu sporo grałem na tej konsoli u kolegi i zastanawiam się czy dziś gry z PS2 sprawiają również dużo frajdy... Zastanawiam się też czy granie na nowych telewizorach LCD/LED jest w miarę komfortowe? Od razu mówię, że nie chcę kupować nic innego (PS3/XBOX/WiiU), bo we współczesne tytuły grywam na PC.
- Podziękował: 96 razy
- Podziękowania: 306 razy
- Kontakt:
Dziś najlepiej jest emulować PS2 (oczywiście z oryginałów które kosztują grosze, a bios z jakiejś uszkodzonej PS2 pobrać) lub kupić używane PS3 i grać z zestawami HD collection: DmC, Jak, R&C oraz Ico&SotC uważa się chyba za najlepsze odświeżenia. Jak czytam specyfikację twojego kompa powinien dać radę. Może opowiem na własnym przykładzie, jeszcze na starym C2D @2,8 Ghz (2008-2012) ukończyłem GoW 1, Kingdom Hearts 1&2 (Emulują się idealnie nawet na lodówkach
Dragon Quest VIII i Onimusha 1&2 i jeszcze w Fatal Frame trochę. Wszystkie tytuły w 1080p lub 1440x1080 z padzikiem od Xklocka. Czy są grywalne ? Jak najbardziej 

- Discord: sergeron#0799
- Podziękował: 139 razy
- Podziękowania: 144 razy
- Kontakt:
Można ewentualnie kupić PS3 ze wsteczną kompatybilnością (lub przerobić PS3 i wgrać aplikację do emulacji PS2, wtedy z oryginałów można tworzyć ISO i grać na PS3).
Nie polecam PS3 FAT z dyskiem 60GB, bo to pierwsza i najbardziej awaryjna wersja konsoli.
Czy warto brać PS2? Zrób sobie listę gier, w które chcesz zagrać i wtedy możesz sprawdzić, które gry mają wersje HD i wtedy pewnie wizja ci się wyklaruje. Bronisz się przed PS3/X360, ale używane slimiki kosztują po 400-600 zł, remastery zapewne wyjdą cię niewiele drożej niż wersje na PS2, a na dzisiejszych telewizorach będzie to przynajmniej jakoś w miarę normalnie wyglądało. W niektórych przypadkach może być nawet taniej, bo takie ICO osiąga dziś kosmiczne ceny, a większość kolekcji HD kosztuje od 40 do 80 zł.
Czy warto brać PS2? Zrób sobie listę gier, w które chcesz zagrać i wtedy możesz sprawdzić, które gry mają wersje HD i wtedy pewnie wizja ci się wyklaruje. Bronisz się przed PS3/X360, ale używane slimiki kosztują po 400-600 zł, remastery zapewne wyjdą cię niewiele drożej niż wersje na PS2, a na dzisiejszych telewizorach będzie to przynajmniej jakoś w miarę normalnie wyglądało. W niektórych przypadkach może być nawet taniej, bo takie ICO osiąga dziś kosmiczne ceny, a większość kolekcji HD kosztuje od 40 do 80 zł.
- Kontakt:
W nowsze konsole nie chcę inwestować, bo jak mówiłem we współczesne tytuły grywam na PC, a szkoda żeby konsola za kilka stówek stała i się kurzyła. PS2 kupowałbym raczej dla powspominania starych czasów niż jakiegoś poważnego grania. Poza tym używane PS2 chodzi po ~200 zł, a te nowsze konsole to już jednak większy wydatek.
Ciekawi mnie tylko jak jest dziś z grywalnością tych gierek z PS2 i jak to wygląda na nowych telewizorach...
Muszę też poczytać o tej emulacji PS2, bo może faktycznie jest to dobre rozwiązanie.
Ciekawi mnie tylko jak jest dziś z grywalnością tych gierek z PS2 i jak to wygląda na nowych telewizorach...
Muszę też poczytać o tej emulacji PS2, bo może faktycznie jest to dobre rozwiązanie.
No to jak koniecznie chcesz PS2, to przynajmniej podepnij je do telewizora poprzez kabel component.
Co do emulacji, to przypominam, że jeśli nie masz konsoli i danej gry, to jest to piractwo.
Co do emulacji, to przypominam, że jeśli nie masz konsoli i danej gry, to jest to piractwo.
- Podziękował: 0
- Podziękowania: 12 razy
- Kontakt:
Wcinając się w dyskusję - ja prawdopodobnie będę w czasie wakacji sprzedawał moje PS2 i wszystkie dodatki (a kolekcjonuje różne *klikklak*, więc jest tego sporo), także możemy się dogadać w razie czego.
A ogólnie konsolę polecam - nawet po tylu latach i tak może dawać sporo funu, szczególnie przy posiadówach ze znajomymi w Tekkenie itd. Nie wiem jak to wygląda z nowymi telewizorami, bo swoją konsolę podłączałem do starego TV. Ale gier do ogrania na PS2 jest mnóstwo i część z nich jest naprawdę warta uwagi. Ewentualnie tak jak tutaj piszą - emulator i do dzieła.

A ogólnie konsolę polecam - nawet po tylu latach i tak może dawać sporo funu, szczególnie przy posiadówach ze znajomymi w Tekkenie itd. Nie wiem jak to wygląda z nowymi telewizorami, bo swoją konsolę podłączałem do starego TV. Ale gier do ogrania na PS2 jest mnóstwo i część z nich jest naprawdę warta uwagi. Ewentualnie tak jak tutaj piszą - emulator i do dzieła.
- Kontakt:
Właśnie przejrzałem sobie listę tytułów z wysokimi ocenami na gamerankings i widzę tam kilka gier, które pamiętam i do których chciałbym wrócić... Chyba jednak kupię sobie tę konsolkę, mam w domu jeden stary telewizor, więc najwyżej tam się podepnę. Pytanie do znawców, jaki model konsoli będzie najlepszy? Można kupować używki bez obaw?
@Shav
Napisz mi na PW jaka cena by Cię interesowała i co tam masz w zestawie.
@Shav
Napisz mi na PW jaka cena by Cię interesowała i co tam masz w zestawie.
- Podziękował: 92 razy
- Podziękowania: 123 razy
- Kontakt:
@kmpt - panie, kumplowi jakieś 3 temu wujek przywiózł PS2 Fat z Niemiec z 2004 roku jak kupił za jakieś 10€. Cały czas śmiga. Miałem ją jakiś czas u siebie (ze 4-5 miesięcy) i było cacy.
BTW - spójrz tutaj KLIK - typek mi pisał że za 130 PLN mi sprzeda. Więc komuś innemu chyba też. Tyle że trzeba by było zagadać by wystawił na jakiś gametrade czy allegro.
BTW - spójrz tutaj KLIK - typek mi pisał że za 130 PLN mi sprzeda. Więc komuś innemu chyba też. Tyle że trzeba by było zagadać by wystawił na jakiś gametrade czy allegro.
Slimka, najlepiej jak najpóźniej kupiona. Raczej ciężko będzie trafić na FAT z niezajechanym napędem, chyba że ktoś sobi go wymienił. Używki można, tylko pamiętaj, że DVD dużo łatwiej się rysują niż bluryje.
- Podziękował: 92 razy
- Podziękowania: 123 razy
- Kontakt:
Powiedziałbym, korzystaj z e-dystrybucji, ale konsola która Cie interesuje nie jest z generacji która to wykorzystuje.
BTW - może mi ktoś wytłumaczyć jak działa program MediaGo dla PSP Street?
- Kontakt:
Gdy sobie kupisz już PS2 i kilka gierek zawsze możesz sprawdzić jak działa ci emulacja. Podbicie rozdziałki jest nie do przecenienia dodatkowo możesz grać na starym padzie z PC no i pod biurkiem nie szwenda się dodatkowe pudło. Podpowiem tylko co w ciemno emuluje się prawie na każdym sprzęcie: wspomniane wcześniej Fatal Frame, Kingdom Hearts, Dragon Quest VIII, Final Fantasy X, Okami, Seria Dark Cloud i Sly. Te tytuły działają praktycznie bez żadnych poprawek, przynajmniej u mnie 

- Kontakt:
Warto brać konsolę z jakimiś dodatkami, bo widzę że na allegro sprzedają zestawy z kierownicami, mikrofonami, gitarkami, pistoletami i czymś tam jeszcze, czy wystarczą tylko 2 pady? Gdzie zapisuję się grę na PS2, muszę mieć specjalną kartę lub jakiś inny nośnik? Znalazłem taką aukcję, nada się? http://allegro.pl/playstation-2-slim-gr ... 93484.html
Witam posiadam psx gry nie pozwalają graficznie, jednak jest wiele grywalnych gier w które możesz zagrać na ps2. (wsteczny kompatybilność) Jako iż nie posiadam tv z kineskopem gram na tv led 26 cali lub LCD 22 cali, sprawdzałem jeszcze na telewizorze plazmowy 50 cali i to już nie było zbyt komfortowe więc telewizory obecne do 32 cali (taki uzyskaliśmy nie wnioski na forum o graniu na takich zabytkach jak psx i sp2) powinny poprawnie wyświetlić obraz. Nie polecam gry na emulatorze jakoś gry na konsole nie mają już tego czegoś na PC do gry wystarczą 2 pady i karta pamięci. A wersje to najlepiej slim i wydaje mi się że w wersji scph-700x. Ewentualnie można dostać nowe scph-900x
- Kontakt:
Gry zawsze są magiczne bez względu czy na ePSX/PCSX2/PS2/PSP/PSX - osobiście gram w Parasite Eve poz domem na PSP a w domu poprzez ePSX, różnica tylko taka że w domu wyższa rozdziałka i pad wygodniejszy, a gra wymiata równo w obu przypadkach

Nie chcę tworzyć specjalnie nowego tematu. Mam takie do Was pytanie. Jakie exclusive-y na PS2, które nie pojawiły się w żadnej reedycji na PS3 polecacie i w co naprawdę warto zagrać.