Steam - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 99 razy
Podziękowania: 197 razy
Kontakt:

Mam taki problem.

Zaktualizowałem aplikację w telefonie i mnie wylogowało. Przy próbie zalogowania blokuje mnie Steam Guard. Wyświetla mi się, bym potwierdził logowanie w mobilnej aplikacji (do której próbuję się zalogować :trollface: ). Jest też opcja "I no longer have access to my authenticator". No to biorę ją, wyświetla mi się okienko do wpisania kodu, który zostanie wysłany na mój telefon. Kod przychodzi, wpisuję go, dostaję kolejny kod do odzyskiwania konta i ponownie wracam znów do pola, w którym mogą mi wysłać pierwszy kod na telefon. I tak w kółko.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 6 razy

DonOnion pisze: 8 mar 2023, o 21:20 Mam taki problem.

Zaktualizowałem aplikację w telefonie i mnie wylogowało. Przy próbie zalogowania blokuje mnie Steam Guard. Wyświetla mi się, bym potwierdził logowanie w mobilnej aplikacji (do której próbuję się zalogować :trollface: ). Jest też opcja "I no longer have access to my authenticator". No to biorę ją, wyświetla mi się okienko do wpisania kodu, który zostanie wysłany na mój telefon. Kod przychodzi, wpisuję go, dostaję kolejny kod do odzyskiwania konta i ponownie wracam znów do pola, w którym mogą mi wysłać pierwszy kod na telefon. I tak w kółko.
Polecam tam wybrać inną metode niż telefon wtedy pójdzie kod na email i po stronie web wszystko załatwisz.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Wam też nowe UI we wszystkich grach pokazuje jakieś randomowe gry w pierwzsej kolejności? :mrgreen:

No i pytanie czy ktoś już zrobił aby można było wrócić do starego wyglądu, bo nowy jest niepotrzebnie przeogromny jak dla mnie

EDIT. Znalazłem rozwiązanie zagadki. Z jakiegoś powodu pokazuje zaktualizowane gry tu :gwizdany:
Załączniki
Screenshot 2023-03-09 044047.png
Screenshot 2023-03-09 044047.png (457.38 KiB) Przejrzano 3199 razy
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 242 razy
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Od jakiegoś czasu jak odpalam Steam to w zakładce Downloads nagle pojawiają się już zainstalowane gry. Pobierane są wartości od kilkuset kilobajtów do paru megabajtów. Czy ktoś miał coś podobnego? Próbowałem szukać odpowiedzi na Google, ale bez skutku.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

a to nie są aktualizacje zainstalowanych gier?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 242 razy
Podziękowania: 11 razy
Kontakt:

Armin pisze: 9 mar 2023, o 08:35 a to nie są aktualizacje zainstalowanych gier?
Nie, na pewno nie. Niektóre gry pojawiają się tam przy pierwszym uruchomieniu Steama przez kilka dni.
Awatar użytkownika
Predator
Discord: jojoPL1987#1944
Podziękował: 37 razy
Podziękowania: 244 razy
Kontakt:

Są karty kolekcjonerskie z darmowej licencji:
https://store.steampowered.com/app/1755 ... d_Stadium/
Ci użytkownicy podziękowali jojo87 za ten post (w sumie 2):
HildunioGaberus
Awatar użytkownika
VIP
Discord: sergeron#0799
Podziękował: 139 razy
Podziękowania: 144 razy
Kontakt:

wodny pisze: 9 mar 2023, o 07:45 Od jakiegoś czasu jak odpalam Steam to w zakładce Downloads nagle pojawiają się już zainstalowane gry. Pobierane są wartości od kilkuset kilobajtów do paru megabajtów. Czy ktoś miał coś podobnego? Próbowałem szukać odpowiedzi na Google, ale bez skutku.
Najprawdopodobniej shader pre-caching.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

wodny pisze: 9 mar 2023, o 08:47
Armin pisze: 9 mar 2023, o 08:35 a to nie są aktualizacje zainstalowanych gier?
Nie, na pewno nie. Niektóre gry pojawiają się tam przy pierwszym uruchomieniu Steama przez kilka dni.
Kojarzysz coś takiego jak "steam common redistributables"?
To jest właśnie to. W technikalia nie chcę się wdawać, bo i nie ma sensu, ale to te wszystkie gruzy pokroju c++, które kiedyś trzeba było instalować osobno, które były potrzebne do odpalenia gier. Valve kilka lat temu postanowiło to ujednolicić i teraz jest to częścią sztima, dlatego czasami pokazuje, że niektóre gry mają jakieś małe aktualizacje pokroju kilku kilobajtów, bo ta baza potrzebnych plików została w jakiś sposób zaktualizowana.
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post (w sumie 6):
wodnyMDANatanMaikeruGaberusKaTsuMaRu
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Ci użytkownicy podziękowali jojo87 za ten post:
Gaberus
Awatar użytkownika
Predator
Discord: #7239
Podziękował: 5 razy
Podziękowania: 72 razy
Kontakt:

Codziennie do odbioru jedna naklejka:

Obrazek

Wystarczy wejść w jakąś kategorię i wyskakuje okienko.
Ci użytkownicy podziękowali Darien za ten post (w sumie 5):
wodnyjobjoxPLKutangPanGaberuseldawido159
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 375 razy
Podziękowania: 417 razy
Kontakt:

Steam wprowadził możliwość zmiany konta w aplikacji. Trzeba sie tylko raz zalogować i można dowolnie sie pomiędzy kontami przełączać :macha:
Załączniki
aa.png
aa.png (10.63 KiB) Przejrzano 2175 razy
a.jpg
a.jpg (2.68 KiB) Przejrzano 2175 razy
Ci użytkownicy podziękowali Toxiczo za ten post (w sumie 8):
BrossaGoodLukejojo87jobjoxPLHardkorMerlinPLGaberuseldawido159
Awatar użytkownika
Predator
Kontakt:

Toxiczo pisze: 16 mar 2023, o 19:15 Steam wprowadził możliwość zmiany konta w aplikacji. Trzeba sie tylko raz zalogować i można dowolnie sie pomiędzy kontami przełączać :macha:
https://www.youtube.com/watch?v=5HR71EmthPY

W tej chwili chyba piekło zamarzło... W końcu to jest!
Awatar użytkownika
Robin Hood
Discord: simonstillwater
Podziękował: 292 razy
Podziękowania: 231 razy
Kontakt:

Niestety wygląda, że sezon przecen inflacyjnych chyba się zaczął. Promocje dużo słabsze na niektóre tytuły niż parę miesięcy temu.

Na głównej redakcja pisała z parę lat temu, żeby kupować gry, bo takie tanie już nie będą i zaczyna się powoli sprawdzać.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali xarlo12 za ten post (w sumie 2):
szymon257Gaberus
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 342 razy
Kontakt:

Bitcoin, Lit, Hel3 i Gry. W to warto inwestować w 2023 roku ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Kiedy człowiek myślał, że z klienta steama nie może się zrobić już większe g*$@o właśnie (poniewczasie) zauważyłem że achievmenty kompletnie zdechły.
Kompletnie tzn raz że wczoraj grałem sobie w Baba is You i trochę przeszedłem a nic mi się nogwego nie pojawiło, a dwa że w ogóle nie mam dostępu do żadnych achievek ze wszystkich gierek w biblotece
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 215 razy
Podziękowania: 122 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 18 mar 2023, o 15:36 Kiedy człowiek myślał, że z klienta steama nie może się zrobić już większe g*$@o właśnie (poniewczasie) zauważyłem że achievmenty kompletnie zdechły.
Kompletnie tzn raz że wczoraj grałem sobie w Baba is You i trochę przeszedłem a nic mi się nogwego nie pojawiło, a dwa że w ogóle nie mam dostępu do żadnych achievek ze wszystkich gierek w biblotece
To prawda obecnie wszystko zamula
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

lewriczin pisze: 18 mar 2023, o 15:36 Kiedy człowiek myślał, że z klienta steama nie może się zrobić już większe g*$@o właśnie (poniewczasie) zauważyłem że achievmenty kompletnie zdechły.
Używam klienta prawie codziennie i niczego takiego nie zauważyłem. Przed chwilą przeleciałem randomowych 20+ gier i panele osiągnięć otwierają się normalnie jak zawsze.
Brak ładowania i dostępu do tej funkcjonalności to zwyczajowo albo prace konserwacyjne albo problemy z siecią.

Wyjaśnisz w jaki sposób klient Steam jest 'gównem'?
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 342 razy
Kontakt:

Klient steam jest generalnie najlepszy z wszystkich tego typu programów ale czasami coś developerzy ze steama popsują i potrafi to być irytujące. Oczywiście błędy nie u każdego występują i to nie zawsze zależy od problemów z siecią. Ale generalnie chciałbym aby wszystkie pozostałe aplikacje typu klient platformy gier były takie jak steam :)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Gottwald pisze: 18 mar 2023, o 17:47 Używam klienta prawie codziennie i niczego takiego nie zauważyłem. Przed chwilą przeleciałem randomowych 20+ gier i panele osiągnięć otwierają się normalnie jak zawsze.
Tak, akurat z tymi achievmentami to był chyba jakiś problem z serwerami który już ustąpił - no cóż, jeśli się jest notowanym przestępcą to bez zdziwienia że jest się też pierwszym na liście podejrzanych (tym bardziej że właśnie miałem chyba aż ze dwa updejty klienta wczoraj/dziś).

"Najnowszy" cymesik https://www.reddit.com/r/Steam/comments ... from_them/
Piszę "najnowszy" w cudzysłowiu ponieważ sprawa ma już jakieś kilka miesięcy i oczywiście nie ma żadnego widoku na poprawę tego a posty na reddicie od userów dotkniętych tymże dobrodziejstwem pojawiają się z regularnością szwajcarskiego zegarka. Klient regularnie potrafi mi włączyć wiatrak na procu, mimo że komp leci na kompletnym idlu (i nie, oficjalnie nic nie robi ani nie ściąga wtedy żadnych updateów) - gdybym był bardziej podejrzliwy to zacząłbym podejrzewać że próbuje cichaczem pokopać trochę btc dla wujka Gabena - w sumie by mnie to bardzo nie zdziwiło. A wszystko oczywiście z włączonym, hehehe, low performance mode. Podsumowując zniszczyli normalnie funkcjonalnego klienta, w zamian zrobili jedno wielkie zbloatowane g*#@*o nastawione na wytryski i wodotryski które na samym starcie zżera pół giga pamięci a podczas używania jest tylko gorzej.

Aha, i jak ktoś ma ochotę odpowiadać że u niego na najnowszym Ryzenie 9 z 64giga ramu i RTX4000 hula jak ta lala to ----> tam są drzwi. Mam dosłownie tysiąc gierek na steamie które spokojnie działają na moim kompie - ale już niedługo największym problemem dla grania w nie będzie g**#ny, zbloatowany do granic możliwości klient który niczym rak zeżre wszystkie zasoby kompa nie pozostawiając wiele dla gier.
ODPOWIEDZ