Pixel - temat ogólny

Dyskusja o branży
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 12 razy

Minął prawie rok od ostatniego wpisu - kupujecie dalej to czasopismo? Jak z jego poziomem?
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 0
Kontakt:

Ja kupuję. Poziom w miarę taki sam, tematyka też podobna. Jak ci nie podeszło wtedy to teraz raczej zdania też nie zmienisz.
Awatar użytkownika
Łowca

Nie miałem dotychczas styczności z tym periodykiem, stąd moje pytanie :piwo:
Awatar użytkownika
Łowca

Recenzje gier, wywiady z twórcami gier, trochę felietonów, gry retro itp. Kupiłem kilka razy, ale nie miałem za bardzo czasu czytać.
Awatar użytkownika
Łowca
Kontakt:

Dużo tekstów o starych grach i sprzęcie (ale nie same, są też felietony i recenzje nowości napisane przez dinozaury - Borek, Sir Haszak itp.), wywiady z ludźmi, którzy wtedy w tym siedzieli, historie dawno zapomnianych twórców i firm. Ogólnie retro i nostalgia. Pismo raczej dla ludzi dobrze pamiętających tamte czasy, w przeciwieństwie do 'retro' od cd-action, które pokazuje gimbusom starocie, w które grali ich rodzice.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 46 razy
Podziękowania: 41 razy
Kontakt:

Właśnie niedawno przeczytałem kilka kupionych dwa lata temu numerów i naszło mnie kilka spostrzeżeń. Ciekawe są właściwie tylko teksty przekrojowe, dłuższe formy i wywiady, czyli to, co jest tam od połowy numeru.
Sam początek nie nadaje się do niczego, recenzje są wyjątkowo nijakie i bezpłciowe. Nie znalazłem też ani jednego sensownego felietonu. Niektóre nazwiska mogły pozostać w starych dobrych czasach, bo do tych nowych w ogóle nie przystają. Brednie, które wypisuje Krupik, nadają się tylko do kosza.
Widać, że całość to nisza. Oczywiście wciąż to lepsze od wszystkiego, co wyszło spod dłuta CDA, ale czy to taki plus? Ja kupowanie odpuściłem sobie dość szybko, bo już od dawna czytam Retro Gamera, z którym nikt na naszym rynku nie może konkurować.
Awatar użytkownika
Łowca

Sirm pisze: Ogólnie retro i nostalgia. Pismo raczej dla ludzi dobrze pamiętających tamte czasy,
Taki był właśnie zamysł, żeby przyciągnąć ludzi, którzy jeszcze w latach 90. sięgali po Secret Service.
Awatar użytkownika
Łowca

Trochę już wiekowa (bo dwuletnia) rozmowa z Piotrem Mańkowskim (redaktor naczelny) i Robertem Łapińskim (wydawca/właściciel pisma). Paradoksalnie zakres poruszanych tematów wciąż aktualny (m.in. jak to "naprawdę" było z reaktywacją Secret Service).

Dla zainteresowanych podaję link: https://polskigamedev.pl/polska-w-grze-40-pixelmania/
Ci użytkownicy podziękowali mr.rorshack za ten post:
kubicz
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 4 razy

Pixel zakończył żywot.
Ci użytkownicy podziękowali Soyokaze za ten post:
EdmundBA
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 143 razy