DJSurprise pisze: 6 paź 2022, o 16:24
VenomSNK pisze: 6 paź 2022, o 13:33
W oczekiwaniu na listopadowy Götterdämmerung wróciłem ostatnio do dwóch ostatnich GoWów, które mi zalegały. Teraz jestem gotowy na Ragnarok.
ragnarok.jpg
Ło panie, faktycznie wszystko ograł i to na platynę POGGERS.
Skoro jest Pan specjalistą od serii, to jakby Pan ugrupował od najgorszej do najlepszej części? Jestem ciekaw opinii.
Jeśli ten komentarz jest nie zgodny z tematem tego działu, to proszę go wykasować.
Ja do tablicy nie zostałem co prawda przywołany, ale też kilka części splatynowałem (1, 2, CoO i GoS) i mam w zamiarze zrobić resztę, no i chętnie bym z kimś podyskutował o serii

IMO z klasycznej serii:
1. GoW 2
2. GoW 3
3. GoW: Ascension
4. GoW: Ghost of Sparta
5. GoW 1
6. GoW: Chains of Olympus
W skrócie, każda gra jest fantastyczna, ale w CoO bardzo widać kieszonkowy rodowód, a 1 po prostu została ulepszona w każdym względzie przez następne części, stąd tak niskie ich pozycje w rankingu. GoS to za to gra, która nie ustępuje na krok jedynce, właściwie ją przebijając, i wyciskająca wszystkie soki z PSP. Trójka jest odsłoną najładniejszą, ale to dwójka ma dla mnie najlepszy balans między zagadkami środowiskowymi a epicką nawalanką, no i ma też dla mnie najlepsze walki z bossami i widoczki, które na Vicie (bo tam ogrywałem) zapierały dech w piersiach. Ascension dla mnie byłoby grą lepszą od trójki, bo dodaje kilka ciekawych mechanik, gdyby nie strasznie zmieniony system walki, który dostał mnóstwo ograniczeń i nie pozwala na tak tożsame z serią, efektowne (i efektywne!) kombosy siejące zniszczenie. Graficznie to już prawie PS4 i istny łabędzi śpiew PS3, aż dziw że nie poczekali pół roku z premierą, żeby wrzucić ją na PS4 w 60 FPS.
W ostatnią odsłonę grałem tylko chwilę; nie podeszła mi i nie powinno się jej wcale grupować z poprzednimi. To zupełnie inny typ gry i porównania byłyby tu nie na miejscu. Może kiedyś przejdę.