Szukam PSP

Okazyjne ceny gier na urządzenia przenośne z systemem iOS, Android lub Windows Phone.
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 14 razy
Podziękowania: 138 razy
Kontakt:

Cześć :piwo:
Od jakiegoś czasu szukam dobrego PSP ale opinie są bardzo różne.
Zna się tu ktoś na tym, mógłby mi polecić jaki model kupić?
No chyba że jest lepsza opcja niż psp o której nie wiem :D
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 80 razy
Podziękowania: 317 razy
Kontakt:

Podobno PSP 3004 ze względu na wyświetlacz. Możesz jeszcze rozważyć zakup Nintendo DS/2DS/3DS, to podobny koszt.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2022, o 14:40 przez kmpt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Tyczkalive pisze: 20 sie 2022, o 13:48 Cześć :piwo:
Od jakiegoś czasu szukam dobrego PSP ale opinie są bardzo różne.
Zna się tu ktoś na tym, mógłby mi polecić jaki model kupić?
No chyba że jest lepsza opcja niż psp o której nie wiem :D
No, najlepsza opcja to jest PS Vita, bo odpala wszystkie gry z PSP (i oczywiście Vity), a fani ciągle robią na nią porty gier z Androida. Wyszła już większość gier Rockstara - GTA 3, VC, SA, Bully, Max Payne, do tego np. Final Fantasy III i IV, Fahrenheit, a ostatnio dostaliśmy porty Tomb Raidera 1 i 2, które wyglądają znacznie lepiej niż dotychczas dostępne wersje z PS1. "Bóg" sceny homebrew tworzy teraz jeszcze porty KOTORa i Jedi Acadamy, a niedawno wrzucał też gameplay z wczesnej wersji Dooma 3. To ciągle żywa maszynka, mimo że Sony dość wcześnie ją porzuciło.
Jeśli chodzi o oficjalne gry, no to w PS Store jest dość dobrze z cenami gier zarówno na PSP, jak i na Vitę. Na PSP da się kupić sporo fajnych gier do 40 zł, których w pudełku za Chiny nie dostaniesz w takiej cenie - np. MGS Peace Walker, czy Silent Hill Origins. A jak się bawi w zmianę regionu, to nawet eksy na Vitę są niesamowicie tanie - Uncharted czy Little Big Planet w okolicach 30 zł.

Oczywiście, jeśli cię to wszystko nie jara i po prostu chcesz zwykłe PSP i odpalać gierki z pudełek, no to taka opcja też jest. Unikałbym modelu E1000 i GO - ten pierwszy nie ma w ogóle połączenia z internetem, ma tandetny plastik i nie da się w nim wymienić baterii bez rozkręcania. Ten drugi ma wbudowaną pamięć 16 GB i jest dość stylowy wizualnie (wygląda jak rozsuwany telefon), ale nie ma w nim wcale napędu UMD, więc jak chcesz grać w gry legalnie to całkowicie nie ma ta konsola sensu, bo sklep na PSP nie działa i całą funkcjonalność tej konsoli masz na Vicie.

Ja od roku 2010 mam model 3000 i to chyba najlepszy model PSP, chociaż nigdy nie widziałem modeli 1000 i 2000. Z tego co wiem, ma nad nimi taką przewagę, że ma procesor o wyższym taktowaniu i bodaj lepszy ekran (choć tu mogę lekko zmyślać). Niektóre nowsze gry dają wybór, czy korzystać z palety barw 16 bit czy 32 bit, a do tego czy korzystać z wyższego taktowania - chociażby Kingdom Hearts: Birth by Sleep ma tę opcję, chyba MGS Peace Walker też. Nawet niektóre starsze gry, odpalane z przeróbką na trybie wyższego taktowania chodzą o niebo lepiej - Tomb Raider Legend bez tego chodzi praktycznie w slow-motion...

To powiedziawszy, ja bym jednak zachęcał do Vity - jest nieporównywalnie bardziej komfortowa w dłoniach od PSP, do tego ma dwie wypukłe gałki analogowe. Grając na PSP mi osobiście palec odpada od trzymania tego grzyba, jest strasznie niewygodny. Na Vicie do niektórych większych gier powstały też mody umożliwiające kontrolę kamery prawą gałką i gra się w te gry nieporównywalnie lepiej. Ja odkąd mam Vitę, PSP używam wyłącznie do kopiowania płytek UMD.
Ci użytkownicy podziękowali serafek5 za ten post (w sumie 3):
TyczkalivespqplHaazheel
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 89 razy
Podziękowania: 2258 razy

Jeśli nie patrzysz na to aby mieć realną konsolkę w rękach, a tylko aby zagrać w jakąś grę z PSP, to po prostu sięgnij po emulator (PPSSPP). Nie dość że wszystko działa cacy, to jeszcze w zupełności darmowa opcja a i nawet wygodniejsza, bo przecież możesz grać swoim padem.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 14 razy
Podziękowania: 138 razy
Kontakt:

Sorki ze się tak długo nie odzywałem w tym temacie..
Grubo się zastanawiam czy jednak nie kupić nintendo switch.. Mam coś takie jak psp czyli przenośna konsole a na dodatek mogę ją podpiac do telewizora.
Tylko jedyne co mnie powstrzymuje to cena.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 416 razy
Kontakt:

Tyczkalive pisze: 30 sie 2022, o 10:18 Sorki ze się tak długo nie odzywałem w tym temacie..
Grubo się zastanawiam czy jednak nie kupić nintendo switch.. Mam coś takie jak psp czyli przenośna konsole a na dodatek mogę ją podpiac do telewizora.
Tylko jedyne co mnie powstrzymuje to cena.
Jeśli powstrzymuje cię cena samej konsoli, to lepiej się w to nie pchaj bo z grami jest jeszcze gorzej. W każdym razie z pudełkowymi i eksami Nintendo. Te gry na promocjach nie schodzą niżej niż 160 zł, a używane wahają się od 120 do 200 zł. Co prawda większość z nich jest fantastyczna, ale jak się nie lubi odsprzedawać gier to trzeba mieć naprawdę gruby portfel. Ja na moim Switchu ograłem może z 5 eksów, no i kilka mam współdzielone z konta kolegi. Na eShopie są promocje głównie na gry innych wydawców - jeśli jara cię granie w gry multiplatformowe sprzed kilku lat na ekranie tableta, no to jest bajka. Doom, Doom Eternal, BioShock, Borderlands, Final Fantasy, Resident Evil, Metro, Wiedźmin 3, Wolfenstein, Dark Souls - te gry i inne są do kupienia regularnie w przystępnych cenach, i porty zazwyczaj są solidne. Ja tylko powiem tak - mając większość tych multiplatform ograne, i żydząc okropnie na eksy, mój Switch niestety bardzo dużo leży nieużywany.
A, no i musisz doliczyć na pewno kartę pamięci. 32 GB wbudowane starczy na kilka indyków.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 3 razy
Podziękowania: 26 razy

kmpt pisze: 20 sie 2022, o 14:38 Podobno PSP 3004 ze względu na wyświetlacz. Możesz jeszcze rozważyć zakup Nintendo DS/2DS/3DS, to podobny koszt.
3ds to obecnie ~400zł psp (widzę, ze poszło kosmicznie w górę jeszcze nie tak dawno 100zł :P) ~250 więc nie powiedziałbym, ze podobny.
ODPOWIEDZ