Wrażenia z Bazaru

Dyskusja o wszystkim co dotyczy Łowcowego Bazaru
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 72 razy
Podziękowania: 129 razy
Kontakt:

eldawido159 pisze: 19 lis 2021, o 16:46 Nie przesadzam, dostałem kiedyś informacje żeby takich ludzi również podsyłać, to tak zrobiłem.
W jakim celu, poza wątpliwą satysfakcją?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

Skapiradlo pisze: 19 lis 2021, o 16:49
eldawido159 pisze: 19 lis 2021, o 16:46 Nie przesadzam, dostałem kiedyś informacje żeby takich ludzi również podsyłać, to tak zrobiłem.
W jakim celu, poza wątpliwą satysfakcją?
Wątpliwą satysfakcją? Wiele ludzi już pisało że traciło pieniądze przez nieaktywnych użytkowników. Nie dość że pomagam w czymkolwiek to jeszcze masz jakiś z tym problem?
Zasugerowałem tylko wygaszenie ofert, a nie całkowite usunięcie kont bazarowiczów.
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Sam prosiłem o podsyłanie mi takich osób, ale akurat z trochę dłuższym okresem. W jakim celu? Akurat widzę ten bazar z trochę innej strony niż Wy i spora część problemów dot. właśnie tego, że ktoś kupił grę od osobnika, który się dawno nie logował no i ani gry, ani pieniędzy. Swego czasu też pisałem wiadomości do kilkudziesięciu nielogujących się od co najmniej pół roku i... na kilkadziesiąt powiadomień nie zareagował nikt, więc... Lepiej uchronić te kilka osób przed stratą gotówki niż trzymać osoby, które nie logują się od długiego czasu.
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 3):
eldawido159TheLastJediAbsorhen
Awatar użytkownika
Administrator
Kontakt:

Xanthi pisze: 19 lis 2021, o 16:30 Fajnie że ktoś w końcu zajmuje się bazarem, ale kiedy coś z poważniejszych rzeczy będzie robione? Tyle razy było pytanie o zwiększenie limitu wystawianych gier no i dodanie płatności blik :)
Z limitem zapewne na razie nic nie będzie robione, ale wprowadzenie ikonek płatności może być w zasięgu (ale nie obiecuję, ja i czarowanie kodem to tak średnio). Coś jeszcze oprócz blika? Bo jak już mam proponować to raz, a konkretnie, a nie zawracać programiście tyłek co chwilę :P
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 72 razy
Podziękowania: 129 razy
Kontakt:

Seyonne pisze: 19 lis 2021, o 16:59 Sam prosiłem o podsyłanie mi takich osób, ale akurat z trochę dłuższym okresem. W jakim celu? Akurat widzę ten bazar z trochę innej strony niż Wy i spora część problemów dot. właśnie tego, że ktoś kupił grę od osobnika, który się dawno nie logował no i ani gry, ani pieniędzy. Swego czasu też pisałem wiadomości do kilkudziesięciu nielogujących się od co najmniej pół roku i... na kilkadziesiąt powiadomień nie zareagował nikt, więc... Lepiej uchronić te kilka osób przed stratą gotówki niż trzymać osoby, które nie logują się od długiego czasu.
To akurat OK, email przypominający po powiedzmy 6-12 miesiącach i wygaszanie ofert jeśli ktoś nie potwierdzi. Ale nie propozycję by usuwać oferty przy 2 miesiącach braku logowania - nie każdy traktuje bazar jak handlarz - nie takie przecież były zamysły tworzenia bazaru, a wcześniej pchlego targu by robić z tego hurtownię.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 100 razy
Podziękowania: 258 razy
Kontakt:

Seyonne pisze: 19 lis 2021, o 16:21 Tak, oferty nieaktywnych użytkowników będą czyszczone. Robię to po trochę każdego dnia, ale jest tego naprawdę sporo, więc trochę czasu z tym schodzi.
Po co to robić ręcznie?

Nie jestem pewien, ale ktoś proponował, aby oferty sprzedaży gier znikały po jakimś czasie z bazaru. Tak jest na steamtrades. I Tobie zaoszczędzi czas w wyłuskiwaniu "śpiochów" i zwiększy ruch na stronie (reklamy) bo wymusi od usera aby co jakiś tam okres (tydzień? rok?) zalogował się na bazar, a także i co najważniejsze zabezpieczy innych userów - kupujących przed utratą pieniędzy.

Może taki kod byłby spoko?
1.
HARD ONE: jeżeli obecna data minus ostatnie logowanie usera jest większa niż (31/366 dni czy jakieś inny okres) jego wszystkie/aktywne oferty otrzymują parametr null (parametr należałoby dodać do bazy) i nie będą wyświetlać się. Zablokować bazę przed userami na minutę/godzinę i odpalić skrypt modyfikujący parametr co tydzień albo raz na miesiąc. jeżeli user zalogował się to wszystkie jego oferty z null (0) zmieniają się na true (1) oczywiście, jeżeli były null.

2.
EASY ONE: Ewentualnie zrobić ostrzeżenie na karcie gry, że dany user nie logował się od roku i nie zdziw się, że nie otrzymasz gry ani nie zostaną ci zwrócone pieniądze. Zanim prześlesz kase, skontaktuj się ze sprzedającym. Robisz to na własne ryzyko.

Właściwie to ja zawsze kontaktuję się ze sprzedającym, który dawno nie logował się na bazarze z pytaniem czy oferta aktualna no i przy okazji sprawdzam, czy żyje ;)
Ci użytkownicy podziękowali Kuwejt za ten post (w sumie 2):
HitokiriTheLastJedi
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 114 razy
Kontakt:

I to jest sensowna propozycja. Jeśli ktoś się nie logował na bazar od miesiąca - to powinno mu przełączyć wszystkie oferty na nieaktualne. A na maila wysłać spis by wiedział co w razie czego odkręcić. Plus powiadomienie z tydzień przed nim to nastąpi.
Awatar użytkownika
VIP
Discord: #2540
Podziękował: 125 razy
Podziękowania: 1273 razy
Kontakt:

Seyonne pisze: 19 lis 2021, o 17:03
Xanthi pisze: 19 lis 2021, o 16:30 Fajnie że ktoś w końcu zajmuje się bazarem, ale kiedy coś z poważniejszych rzeczy będzie robione? Tyle razy było pytanie o zwiększenie limitu wystawianych gier no i dodanie płatności blik :)
Z limitem zapewne na razie nic nie będzie robione, ale wprowadzenie ikonek płatności może być w zasięgu (ale nie obiecuję, ja i czarowanie kodem to tak średnio). Coś jeszcze oprócz blika? Bo jak już mam proponować to raz, a konkretnie, a nie zawracać programiście tyłek co chwilę :P
Zwiększenie limitu to akurat najważniejsza i najbardziej wyczekiwana opcja :E Przydałaby się jeszcze opcja "Wystaw ponownie" :( Chodzi oczywiście o kolejną sztukę, żeby nie wpisywać znowu ręcznie oferty ;)
Ci użytkownicy podziękowali Xanthi za ten post:
Kadaj
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 2090 razy
Podziękowania: 443 razy
Kontakt:

Może jak już blika dodajemy to może jeszcze ikonkę Revoluta.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

TheLastJedi pisze: 17 lis 2021, o 08:48 Od razu proponuję dodać metody płatności: Revolut/Przelew BLIK na fon/Zen
Awatar użytkownika
Administrator
Kontakt:

Uprzejmie proszę o zgłaszanie transakcji mi transakcji/użytkowników poprzez system dostępny na bazarze, a nie wysyłanie maili. To znacznie ułatwi sprawę. By zgłosić problem, wystarczy kliknąć przycisk z flagą. Zazwyczaj wtedy ruszę to w przeciągu 24h, a jak wysyłacie mi wiadomości na prywatną skrzynkę mailową, to zdarza mi się, że mi to umyka, tak jak dzisiaj zauwuażyłem mail z poniedziałku :D

Z góry dzięki!
Załączniki
zgłoszenie.JPG
zgłoszenie.JPG (23.65 KiB) Przejrzano 4658 razy
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 64 razy
Kontakt:

Mam Pytanie, Jeden Bazarowicz zarezerwował gre, fajnie, No ale ma kilka negatywów, że ogólnie zawraca gitarę, nie płaci, nie odzywa się. Większość komentarzy to pozytywy, więc mogę chwile poczekać. Pytaniem jest ile czasu mam czekać, aby nie wywalił mi negatywa , że anulowałem transakcje, 4 Dni to chyba dobry czas?
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

woda85 pisze: 21 gru 2021, o 14:01 Mam Pytanie, Jeden Bazarowicz zarezerwował gre, fajnie, No ale ma kilka negatywów, że ogólnie zawraca gitarę, nie płaci, nie odzywa się. Większość komentarzy to pozytywy, więc mogę chwile poczekać. Pytaniem jest ile czasu mam czekać, aby nie wywalił mi negatywa , że anulowałem transakcje, 4 Dni to chyba dobry czas?
Myślę, że w razie wystawienia negatywa za anulowanie, jeśli ktoś nie wpłaci w 24h, administracja bazaru powinna negatywy usuwać. Bazar nie jest sklepem. To dobrowolny targ wymiany. Jak ktoś się rozmyśli to może anulować. Tak samo, jak z różnych przyczyn, ktoś utracił klucz czy komuś podarował, jeśli zwróci wpłacone pieniądze to wg mnie nie ma problemu. Wszyscy muszą to zrozumieć, że bazar polega na dobrowolności i konsensusie. Może warto doprecyzować zasady.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 17 razy
Podziękowania: 64 razy
Kontakt:

MDA pisze: 21 gru 2021, o 14:37
woda85 pisze: 21 gru 2021, o 14:01 Mam Pytanie, Jeden Bazarowicz zarezerwował gre, fajnie, No ale ma kilka negatywów, że ogólnie zawraca gitarę, nie płaci, nie odzywa się. Większość komentarzy to pozytywy, więc mogę chwile poczekać. Pytaniem jest ile czasu mam czekać, aby nie wywalił mi negatywa , że anulowałem transakcje, 4 Dni to chyba dobry czas?
Myślę, że w razie wystawienia negatywa za anulowanie, jeśli ktoś nie wpłaci w 24h, administracja bazaru powinna negatywy usuwać. Bazar nie jest sklepem. To dobrowolny targ wymiany. Jak ktoś się rozmyśli to może anulować. Tak samo, jak z różnych przyczyn, ktoś utracił klucz czy komuś podarował, jeśli zwróci wpłacone pieniądze to wg mnie nie ma problemu. Wszyscy muszą to zrozumieć, że bazar polega na dobrowolności i konsensusie. Może warto doprecyzować zasady.
Zgadzam się z Tobą, nie miałbym nic ap ropo drugiej strony, jeśli by się rozmyśliła. Po prostu napisze , że czekam do Piątku, inaczej rozumiem to jako rezygnacje i tyle.
Awatar użytkownika
Administrator
Kontakt:

W razie czego zgłosisz mi ten odwetowy. Co jak co, ale powyżej 48h to już trochę przeginka, zwłaszcza, że jak mówisz, osoba ta jest w tej kwestii recydywistą :)
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 3):
woda85Maikerueldawido159
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 1377 razy
Podziękowania: 1315 razy
Kontakt:

Obrazek
wyższa szkoła januszexu
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post (w sumie 4):
jobjoxPLPrawieeldawido159Hardkor
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 489 razy
Podziękowania: 111 razy
Kontakt:

Januszex z Allegro dopadł w końcu nasz Bazarek xD
Ci użytkownicy podziękowali Maikeru za ten post (w sumie 4):
Patryk.PLArmineldawido159Hardkor
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

dodałem go na czarną listę i nie chce mieć z takimi nic wspólnego
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
Maikeru
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

A jest w ogóle inny sposób aktywacji?
Poza tradycyjnym "dej login i hasło do konta" to chyba nie, więc jak afera, to dość późno.
Regulamin bazaru chyba też jest na nie w tym temacie.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Kontakt:

Maikeru pisze: 5 cze 2022, o 23:57 Januszex z Allegro dopadł w końcu nasz Bazarek xD
Obrazek
Ci użytkownicy podziękowali Armin za ten post:
Maikeru
ODPOWIEDZ