Seria Dragon Age

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 279 razy
Podziękowania: 280 razy

Honest Game Trailers w końcu zrobili filmik o DA :E :macha:
https://www.youtube.com/watch?v=5ElKlHzh-Ww
Ci użytkownicy podziękowali Dandyl za ten post:
Benzacne
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 24 razy
Podziękowania: 66 razy

Przed laty zasiadłem do DAO, ale po tym jak miałem problemy z lapkiem moja przygoda się z tym tytułem skończyła (jak i z kilkoma innymi do których nie wróciłem). Sczytałem ten wątek i coraz bardziej mnie kusi, żeby ponownie przysiąść do niego. Obecnie mam na tapecie kilka innych serii jeszcze do odkurzenia i przejścia, więc może zanim zacznę to jednak zrobią remastery. A jak nie to wezmę tygodniowy urlop, wsiądę na mody i jazda 8-)
Ci użytkownicy podziękowali Turli za ten post:
Benzacne
Awatar użytkownika
VIP
Podziękował: 92 razy
Podziękowania: 123 razy
Kontakt:

Nie chcę kłamać, ale z tego co pamiętam to przy drugim przejściu gry - przy użyciu pada, na Xboxie 360 (pierwsze było niecały rok po premierze gry na PC gdzie gra ledwo chodziła) to Początek, wszystkie DLC (osobne i wbudowane w Początek), oraz dodatek Przebudzenie zajęły mi coś około 80 godzin. Także polecam ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 18 razy

Hemiq pisze: 4 sty 2022, o 19:21
Benzacne pisze: 4 sty 2022, o 18:22
Christoph pisze: 3 sty 2022, o 10:30 Oj, chętnie bym zobaczył remaster trylogii DA na wzór Mass Effecta, byłoby fajnie ograć komplet na PlayStation 4/5.
Remaster DA też jest moim marzeniem. :piwo: Problem w tym, że Inkwizycja była robiona na Frostbite, a Początek i dwójka na innym silniku (Eclipse Engine?). Nawet jak Bioware mieliby w planach remaster trylogii Dragon Age, to nie wiem jak z tego wybrną. :? Sama ewentualna zapowiedź miałaby miejsce raczej po premierze DA4, nieprawdaż?
Też bym z chęcią zobaczył, głównie żeby zagrać w Początek w polskiej wersji językowej ze wszystkimi DLC (a wszystkie nie miały polonizacji). Ponadto wtedy nie musiałbym za horrendalne pieniądze kupować DLC do dwójki :trollface:
W przypadku remastera Mass Effect to było łatwiej, bo całość była robiona na Unreal Engine 3, tak jak ich oryginalne wersje. A w przypadku serii Dragon Age wyglądało to następująco:
1) Początek - Eclipse Engine
2) II - Lycium Engine
3) Inkwizycja - Frostbite 3
Lycium to de facto Eclipse, ale został "zapgrejdowany". A te oba to kolejne wersje Aurory, a raczej Odyssey Engine.
Inaczej rzecz mówiąc:
Aurora Engine (silnik z Neverwinter Nights) -> Odyssey Engine (SW: KotORy, Jade Empire) -> Eclipse Engine (DA: Początek, Przebudzenie) -> Lycium Engine (DA II).
Także więc na moje, to jedyne co idzie z tym zrobić to przenieść na Frostbite DA Początek i dwójkę, o ile uznają że jest to opłacalne (może przed premierą DA4, żeby podkręcić hype :?: ) i wydać jakiś upgrade do grafiki dla Inkwizycji (może na nowszą wersję silnika przenieść :?:), albo pogodzić się z faktem że nic z tego...
W takim razie trzymam kciuki za taki remaster. Myślałem, że Frosbite nie ułatwia Bioware pracy i takie przenoszenie dwóch części Dragon Age na nowy silnik byłoby trudne i czasochłonne, ale kto wie... Dziwniejsze rzeczy działy się w branży. Może opanowali tego Frostbite'a do tej pory do perfekcji (metodą prób i błędów :) ).

Noworoczny update od studia:
https://www.ppe.pl/news/164906/tworcy-m ... tacje.html
Awatar użytkownika
Predator

Hemiq pisze: 3 sty 2022, o 01:07
Dandyl pisze: 1 sty 2022, o 19:34Na PC pakiet DLC do DA2 na tą chwilę, to 5 razy cena gry podstawowej :gwizdany:
Legacy, Znak Zabójcy po 34.99, Książę na wygnaniu 25.99, pakiety przedmiotów I i II po 17.99. To masz łącznie prawie 132 zł. Nawet olewając przedmioty wychodzi prawie stówka :cry: Mówię o wersji na konsolę Xbox.
Za Księcia na wygnaniu tyle bym nie dał. Nie pamiętam ile trwał ten quest, ale wydaje mi się, że nie za długo. ;) Poza tym Sebastian nie jest wcale najbardziej interesującym kompanem. Nie sprzedają tych dodatków jako paczki (jak na PC)? Coś drogo wychodzi.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Dandyl pisze: 8 sty 2022, o 19:42
Hemiq pisze: 3 sty 2022, o 01:07
Dandyl pisze: 1 sty 2022, o 19:34Na PC pakiet DLC do DA2 na tą chwilę, to 5 razy cena gry podstawowej :gwizdany:
Legacy, Znak Zabójcy po 34.99, Książę na wygnaniu 25.99, pakiety przedmiotów I i II po 17.99. To masz łącznie prawie 132 zł. Nawet olewając przedmioty wychodzi prawie stówka :cry: Mówię o wersji na konsolę Xbox.
Za Księcia na wygnaniu tyle bym nie dał. Nie pamiętam ile trwał ten quest, ale wydaje mi się, że nie za długo. ;) Poza tym Sebastian nie jest wcale najbardziej interesującym kompanem. Nie sprzedają tych dodatków jako paczki (jak na PC)? Coś drogo wychodzi.
Dla mnie inne DLC niż fabularne to i tak na doczepkę. Głównie na fabule, nie na dodatkowych przedmiotach (które mogą, a nie muszą być dobre) mi zależy.
Strasznie drogo. Chyba i tak kupię koniec końców, bo chyba nigdy te DLC i tak w promocji nie były. Właśnie na konsoli Xbox (nie wiem jak było na PS3 bo teraz nie ma dostępu do PS Store z poziomu przeglądarki PC, a na PS App nie ma jak sprawdzić) nie ma możliwości kupienia DLC jako paczki - tylko te pakiety przedmiotów można kupić razem.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Dandyl pisze: 5 sty 2022, o 17:46 Honest Game Trailers w końcu zrobili filmik o DA :E :macha:
https://www.youtube.com/watch?v=5ElKlHzh-Ww
Dragon Age jako symulator randkowania? Uczciwa uwaga. :D Niechby Bioware spróbowało nie robić romansów w DA4. Afera byłaby na miarę tej o zakończenie ME3. :E
Awatar użytkownika
Predator

Ponosi mnie wyobraźnia, czy było do Początku DLC z perspektywy pomiotów i postępującej Plagi? Może to dodatek konsolowy? Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że kiedyś czytałem lub oglądałem jak Pomiotami atakowaliśmy Denerim, a potem zabijaliśmy razem z Arcydemonem Alistaira, Lelianę, itd. (naszych kompanów z kampanii) na Forcie Drakon.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Ten dodatek to Kroniki Mrocznych Pomiotów - https://dragonage.fandom.com/wiki/The_D ... Chronicles - pamiętam, że ogrywałem go na PC.
Ci użytkownicy podziękowali bambosz za ten post:
Dandyl
Awatar użytkownika
Predator

bambosz pisze: 26 sty 2022, o 19:51 Ten dodatek to Kroniki Mrocznych Pomiotów - https://dragonage.fandom.com/wiki/The_D ... Chronicles - pamiętam, że ogrywałem go na PC.
O widzisz! A ja nie miałem pojęcia o tym DLC, chociaż najpewniej je mam, bo kupiłem na Święta Ultimate Edition na gogu.
Szkoda, że to tylko szturm Denerim, a nie cała kampania/ albo jakaś jej część z perspektywy pomiotów. Dałoby się tam wpleść kilka intrygujących scen.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Sceptyk we mnie twierdzi, że BioWare nie dorówna ze swoim Dragon Age 4 do innych świetnych, świeżych gier. Pomyślcie: Elden Ring, Horizon: Forbidden West, Hogwarts Legacy... Już w 2015 Wiedźmin 3 przyćmił Inkwizycję. W międzyczasie ostatnim sukcesem BioWare był tylko remaster trylogii. Czy mają w sobie tą 'magię' 😉 żeby zrobić ze swojej nowej gry coś, czym wszyscy będą się znowu jarać? Nie wiem, ale mimo wszystko chciałbym tutaj zobaczyć sukces i skopać tyłek dla łysego elfa w pięknym stylu.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 380 razy
Podziękowania: 518 razy
Kontakt:

Po latach udało mi się przejść Dragon Age Origins. Gra spora ale dałem radę. Dodatki inne niż Przebudzenie były malutkie i w jedno popołudnie mogłem przejść więcej niż jeden taki śmieszny DLCek. Ekipa fajna, trochę żałuję że wybrałem łotrzyka zamiast maga bojowego. Choć poza Leilaną wybór łotrzyków właściwie żaden, widać BW zrobiło powtórkę z BG2 gdzie jakiś łotrzyk nas zdradzał. :o
Wyloty były ale nic poważnego. Gorzej gdy mi ekwipunek wsiąknął w Przebudzeniu jak wylądowałem w lochu. Na szczęście wykombinowałem rozwiązanie.

Jeszcze parę lat temu bym ograł grę znowu ale dzisiaj? Czasu brak mimo że backlogów nie uznaję :dziadek:

O ile często zabieram się za kolejne/poprzednie części jakieś serii tak tutaj odpuszczę - ani akcyjniak z recyklingiem (DA2) ani MMORPG z jakimś singlem (DA Inkwizycja) nie przekonują mnie do zakupu i poświęcenia im czasu. Lubię grać w RPGi ale wolę poświęcić czas na te dobre... :gwizdany:
BioWare nie dorówna ze swoim Dragon Age 4 do innych świetnych, świeżych gier.
Bioware na ten moment to tylko nazwa, ludzie którzy przyszli na miejsce doświadczonych i utalentowanych developerów (którzy odpowiadali za fantastyczne produkcje) nie potrafią wykrzesać niczego dobrego.
EA nie zamknęła studia jak zrobiła w przypadku innych uznanych developerów.
Awatar użytkownika
Robin Hood

EdmundBA pisze: 21 mar 2022, o 20:25 Po latach udało mi się przejść Dragon Age Origins. Gra spora ale dałem radę. Dodatki inne niż Przebudzenie były malutkie i w jedno popołudnie mogłem przejść więcej niż jeden taki śmieszny DLCek. Ekipa fajna, trochę żałuję że wybrałem łotrzyka zamiast maga bojowego. Choć poza Leilaną wybór łotrzyków właściwie żaden, widać BW zrobiło powtórkę z BG2 gdzie jakiś łotrzyk nas zdradzał. :o
Wyloty były ale nic poważnego. Gorzej gdy mi ekwipunek wsiąknął w Przebudzeniu jak wylądowałem w lochu. Na szczęście wykombinowałem rozwiązanie.

Jeszcze parę lat temu bym ograł grę znowu ale dzisiaj? Czasu brak mimo że backlogów nie uznaję :dziadek:

O ile często zabieram się za kolejne/poprzednie części jakieś serii tak tutaj odpuszczę - ani akcyjniak z recyklingiem (DA2) ani MMORPG z jakimś singlem (DA Inkwizycja) nie przekonują mnie do zakupu i poświęcenia im czasu. Lubię grać w RPGi ale wolę poświęcić czas na te dobre... :gwizdany:
O ile Inkwizycja potrafi zamęczyć (zbieractwo i Zaziemie), to nie skreślałbym tak łatwo DA2. Pomimo horrendalnych cen za dodatki, to samą podstawkę można zgarnąć przy promocji za kilka złociszczy.
Mimo recyklingu i paru niedoróbek, fabuła mi się podobała. Główny bohater, a ściślej mówiąc jego fioletowa/sarkastyczna wersja też był bardzo przyjemny. Kompani tak samo.
Z drugiej strony, jeśli nie 'czujesz' tej serii, to może rzeczywiście nie warto tracić czasu na pozostałe gry z serii.
Awatar użytkownika
Predator

W sumie wszystko to już wiedzieliśmy:
https://www.ppe.pl/news/298596/tworca-d ... -i-ea.html
Przeklęty Frostbite.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 0
Podziękowania: 246 razy
Kontakt:

Klasyka, wszyscy winni, silnik, konkurencja, wydawca, stare konsole ale nie programiści/pracownicy.

Mój komentarz z konkurencyjnego portalu.

Ta gra wygląda jak wyjęta z generatora RPG, wszystko wygląda dokładnie jak w innych grach, wszystko tutaj wygląda generycznie, sztampowo wręcz tworzone z jakiegoś gotowego szablonu.
Grimrock 2 z 2014 robi dużo większe wrażenie na mnie niż ten generyczny parch.

Silnik nie nadaje się do gier RPG? ale i tak im udało się zrobić najbardziej generyczne RPG jakie można zagrać... hmm ciekawe kogo to wina, na pewno wydawcy i konkurencji która wyszła pół roku później

Generalnie bardzo rzadko porzucam singleplayery, ukończyłem nawet takie breje jak I Am Alive, History Civil War: Secret Missions czy polskiego Snajpera z 2002 natomiast Dragon Age 2 porzuciłem po 30 minutach na piracie a i tak uważam, że to oni mnie okradli z czasu. Dragon Age 1 kupiłem ale nie w wersji ultimate i przy niektórych znajdowanych notatkach zawierających misje z dodatków, nie pamiętam jak dokładnie ale gra się minimalizowała i przekierowywała na stronę sklepu z dodatkami? Fajna imersja, 10/10. Już lepiej wspominam gothica 3 bo akurat wtedy miałem mocny sprzęt i mi nie cięło
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Benzacne pisze: 22 mar 2022, o 19:24Pomimo horrendalnych cen za dodatki, to samą podstawkę można zgarnąć przy promocji za kilka złociszczy.
Dragon Age 2 Complete kupiłem na wyprzedaży na steam za około 20 zł, więc idzie na PC kupić tanio.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Hemiq pisze: 3 kwie 2022, o 21:20
Benzacne pisze: 22 mar 2022, o 19:24Pomimo horrendalnych cen za dodatki, to samą podstawkę można zgarnąć przy promocji za kilka złociszczy.
Dragon Age 2 Complete kupiłem na wyprzedaży na steam za około 20 zł, więc idzie na PC kupić tanio.
Ano idzie. 20 zł to przyzwoita cena. Dla mnie wyszło drożej, ale też kupowałem te kilka lat temu.
Zacna gierka. Sponiewierana przez krótki czas produkcji wymuszony przez EA, ale ma przynajmniej angażującą fabułę i barwnych bohaterów. To, że (prawie) wszyscy nasi kompani są biseksualni nigdy mi nie przeszkadzało. :roll:
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Benzacne pisze: 4 kwie 2022, o 19:55
Ano idzie. 20 zł to przyzwoita cena. Dla mnie wyszło drożej, ale też kupowałem te kilka lat temu.
Zacna gierka. Sponiewierana przez krótki czas produkcji wymuszony przez EA, ale ma przynajmniej angażującą fabułę i barwnych bohaterów. To, że (prawie) wszyscy nasi kompani są biseksualni nigdy mi nie przeszkadzało. :roll:
Chyba się w końcu skusze i wydam tą stówkę na DLC do dwójki na Xboxie i przejdę 🤣
Ci użytkownicy podziękowali Hemiq za ten post:
Benzacne
Awatar użytkownika
Robin Hood

Hemiq pisze: 4 kwie 2022, o 22:38

Chyba się w końcu skusze i wydam tą stówkę na DLC do dwójki na Xboxie i przejdę 🤣
DA2 będzie w Xbox Game Passie w kwietniu.
Awatar użytkownika
VIP
Kontakt:

Benzacne pisze: 6 kwie 2022, o 09:56
Hemiq pisze: 4 kwie 2022, o 22:38

DA2 będzie w Xbox Game Passie w kwietniu.
Podkreślam - na DLC. Dwójkę swego czasu albo kupiłem za niecałe 20 zł albo mam z Games with Gold.
ODPOWIEDZ