The Last of Us (seria)

Wszystko co dotyczy gier komputerowych
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 279 razy
Podziękowania: 280 razy

Obrazek

Muszę przyznać, że jestem zaintrygowany tą produkcją/serią. Setting też mi się bardzo podoba. Kiedyś z pewno ogram (jak kupię konsolę). Póki co tylko chłonę informacje o kontrowersjach i serialowej wersji z Pedro Pascalem. ;)
Trzecia odsłona za jakieś 6/7 lat to raczej pewnik.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 1 raz
Podziękowania: 1 raz

Dlaczego uważasz, że pewnik? Prawdę mówiąc nie bardzo wiem co mogliby jeszcze dodać w tej historii, druga gra miała dość przykre zakończenie i chyba z takim poczuciem goryczy autorzy chcieli nas zostawić.
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

Też wątpię, że Sony porzuci kurę znoszącą złote jajka. Nawet jeśli nie jako kontynuację, to jakąś osobną fabułę osadzoną w tym świecie ;)
Ci użytkownicy podziękowali Seyonne za ten post (w sumie 2):
MoonstoneDandyl
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Seyonne pisze: 9 cze 2021, o 10:55 Też wątpię, że Sony porzuci kurę znoszącą złote jajka. Nawet jeśli nie jako kontynuację, to jakąś osobną fabułę osadzoną w tym świecie ;)
Nigdy nie powinni byli tworzyć sequela. Jedynka była perfekcyjną całością. Czasem jakieś dzieło jest na tyle kompletne, że kolejne części tylko je psują i są zwykłym skokiem na kasę. Z reguły marnym. Jak dotąd, jedyny znany mi sequel, który dorównuje lub nawet przebija pierwowzór to Blade Runner 2049.
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

MDA pisze: 9 cze 2021, o 12:22
Seyonne pisze: 9 cze 2021, o 10:55 Też wątpię, że Sony porzuci kurę znoszącą złote jajka. Nawet jeśli nie jako kontynuację, to jakąś osobną fabułę osadzoną w tym świecie ;)
Nigdy nie powinni byli tworzyć sequela. Jedynka była perfekcyjną całością. Czasem jakieś dzieło jest na tyle kompletne, że kolejne części tylko je psują i są zwykłym skokiem na kasę. Z reguły marnym. Jak dotąd, jedyny znany mi sequel, który dorównuje lub nawet przebija pierwowzór to Blade Runner 2049.
Bez przesady. Można (choć coraz ciężej o to) znaleźć wiele kontynuacji, które potrafią utrzymać poziom pierwowzorów. Nawet wśród nowoczesnych blockbusterów znajdą się takie przypadki jak trylogia "Planety małp"
MDA
Awatar użytkownika
MDA
Wiedźmin
Podziękował: 1021 razy
Podziękowania: 365 razy
Kontakt:

Nesus pisze: 9 cze 2021, o 12:31 Bez przesady. Można (choć coraz ciężej o to) znaleźć wiele kontynuacji, które potrafią utrzymać poziom pierwowzorów. Nawet wśród nowoczesnych blockbusterów znajdą się takie przypadki jak trylogia "Planety małp"
To po pierwsze jest reboot. A po drugie, jest to kwestią gustu. Dla mnie Planeta małp była kiepskim filmem, choć oczywiście klasykiem. Tym bardziej rebooty.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Ta dyskusja już była w 2013 roku. Większość krzyczała, że 2 nigdy nie będzie, a ku kompletnemu braku mojego zaskoczenia 2 się pojawiła (ale za to ile oburzenia ta opinia wywoływała to moje).
Moonstone pisze: 9 cze 2021, o 10:13 Dlaczego uważasz, że pewnik? Prawdę mówiąc nie bardzo wiem co mogliby jeszcze dodać w tej historii, druga gra miała dość przykre zakończenie i chyba z takim poczuciem goryczy autorzy chcieli nas zostawić.
Celowo zostawiają otwarte zakończenie, a i tak znajdą się tacy. Ta sama historia, no ale ci, co nie uczą się z przeszłości są skazani na popełnianie tego samego błędu w przyszłości.
MDA pisze: 9 cze 2021, o 12:22 Nigdy nie powinni byli tworzyć sequela.
No ale z czego wtedy by Neil żył?
Czasem jakieś dzieło jest na tyle kompletne, że kolejne części tylko je psują i są zwykłym skokiem na kasę. Z reguły marnym. Jak dotąd, jedyny znany mi sequel, który dorównuje lub nawet przebija pierwowzór to Blade Runner 2049.
Skoki na kasę zawsze kończą się marnie, bo są skokami na kasę i poza kasą nie ma żadnej motywacji do tworzenia, żeby to było coś warte i aby bez wstydu można się pod tym podpisać.
Ale że Terminatora 2 nie lubisz? Przecież to bardzo dobry film, na poziomie jedynki co najmniej.
Jak masz wizję, to wychodzi Resident Evil 2, jak nie masz pomysłu, to jest DMC2.
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 218 razy
Podziękowania: 362 razy
Kontakt:

Ja bym tak ostrożnie rzucił tezą że generalnie z "dwójkami" nie bywa jeszcze tak źle.
Często gęsto autorzy mają jakieś dodatkowe pomysły które odrzucili w swoim końcowym produkcie a które potem mniej lub bardziej sprawnie implementują w dwójeczkach.

Natomiast gdy pojawia się przy danym tytule numerek 3 - o, to już wtedy zaczyna być naprawdę miękko ;)
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 143 razy
Podziękowania: 18 razy

Chyba wolałbym osobną fabułę. Ellie dość już się wycierpiała i tylko czekać aż w trzeciej części uśmiercą Dinę i dziecko.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Obrazek

Myślicie, że serialowe The Last of Us wyjdzie lepiej niż netflixowy Wiedźmin?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Benzacne pisze: 19 lis 2021, o 17:46 Myślicie, że serialowe The Last of Us wyjdzie lepiej niż netflixowy Wiedźmin?
Nie, bo dopuścili Dickmana do sterów.
Ci użytkownicy podziękowali GThoro za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Robin Hood

GThoro pisze: 19 lis 2021, o 19:38
Benzacne pisze: 19 lis 2021, o 17:46 Myślicie, że serialowe The Last of Us wyjdzie lepiej niż netflixowy Wiedźmin?
Nie, bo dopuścili Dickmana do sterów.
Obrazek
Pan reżyser i scenarzysta? Chyba jak już, to tylko wyreżyseruje jeden odcinek.
Nie jestem w temacie, ale gracze nienawidzą go za coś konkretnego w TLoU2 czy tak ogólnie?
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Benzacne pisze: 22 lis 2021, o 12:35 Nie jestem w temacie, ale gracze nienawidzą go za coś konkretnego w TLoU2 czy tak ogólnie?
Sam nie jestem do końca w temacie, ale jest bodajże odpowiedzialny za kiepski scenariusz dwójki, zrobienie go na siłę "postępowym", wstawienie siebie do "pikantnej" scenki i przerośnięte ego. Jak macza palce w serialu to można się spodziewać podobnego gniotu.
Ci użytkownicy podziękowali GThoro za ten post:
MDA
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 81 razy
Podziękowania: 206 razy

Benzacne pisze: 22 lis 2021, o 12:35 Pan reżyser i scenarzysta? Chyba jak już, to tylko wyreżyseruje jeden odcinek.
Nie jestem w temacie, ale gracze nienawidzą go za coś konkretnego w TLoU2 czy tak ogólnie?
Czytałem tylko opisy fabuły, ale ja go nie lubię za tanie szokowanie i za megalomanie. Spoilery z gry niżej, dosyć istotne.
Spoiler:pokaż
A megalomania? Wystarczy poczytać jego Twittera, żeby dowiedzieć się, że będzie z niego Hideo Kojima wersja 2.0
Obrazek

Są jeszcze zarzuty o propagandę trans i homo, ale bądźmy poważni... logiczne one nie są.
Dorzuciłbym to do taniego szokowania. Nośny i kontrowersyjny temat.
Awatar użytkownika
Redaktor
Podziękował: 102 razy
Podziękowania: 371 razy
Kontakt:

GoodLuke pisze: 22 lis 2021, o 13:04 Czytałem tylko opisy fabuły, ale ja go nie lubię za tanie szokowanie i za megalomanie. Spoilery z gry niżej, dosyć istotne.
To co zawarte w spoilerze to chyba idealne podsumowanie całej miałkości fabuły tej gry. Ale widocznie przeciętnemu graczowi to się podoba, kiedy dostaje prosto w twarz ekspozycją, jeszcze brakuje wielkich napisów w nawiasie określających co aktuaknie gracz ma czuć xD Do tego prymitywne budowanie postaci oparte na taniej kontrowersji, które w ckliwy sposób wywołuje konkretne odczucia. No i zakończenie, które w tandetny sposób stara się być swego rodzaju morałem. A potem czytam jaka to genialna fabuła i jakie to katharsis przeżyli gracze, którzy się z nią zapoznali 😅
Ci użytkownicy podziękowali Nesus za ten post (w sumie 7):
GoodLukeRedEvilkamil_999666MDAlewriczinBenzacneNosterex
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 402 razy
Podziękowania: 838 razy

Fabuła klejona wikolem i śliną, widać i czuć, że zabrakło Strayela, który by wybił nadmiar soi z głowy Drukmanna. On sam nie potrafi poprowadzić fabuły i nie miał pomysłu, co i jak zrobić, aby to normalnie szło dalej.
Najlepszy przykład to steryd. Jak doprowadzić do konfrontacji steryda z Ellie? No tak, "przypadkiem" zostawimy mapę z wielkim, czerwonym X, gdzie jest baza! I zrobimy jeszcze, że przychodzi w tym samym momencie, co pozostali wracają! "Pojedynek" to komedia godna bajki dla dzieci i już Indiana Jones zrobił to lepiej.
Zakończenie to legendarna już parodia, tu już nawet nie chodzi o tandetę, ale w ogóle sens i logikę - bo "przypomniała" sobie słowa Joela pod koniec gry... Fajnie, ale od tego zaczęła się gra! Aż tak gandzia wyżarła jej mózg, że zapomniała? I dlaczego nie przypomniała sobie o tym wcześniej, tylko akurat w momencie, kiedy już zabiła setki ludzi, których w ogóle nie musiała? :trollface: Skończyło się jak się skończyło, bo wiadomo, musi być 3.
O lukach w fabule można pisać godzinami. Bardziej smuci zmarnowany potencjał wykreowanego świata.
Ci użytkownicy podziękowali bolesna prawda za ten post (w sumie 6):
kamil_999666RedEvilMDAlewriczinBenzacneNosterex
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 8 razy
Kontakt:

Ja właśnie ukończyłem grę wczoraj po raz pierwszy i też mam dużo do zarzucenia fabule.

O ile gra mi się generalnie podobała, to było to głównie dzięki grafice, animacjom, muzyce, lokacjom i wciągającemu gamepayowi, który chociaż jest jedynie dopieszczoną wersją rozgrywki z jedynki z minimalną ilością nowości, to po prostu był dla mnie grywalny. TLoU 2 to dla mnie takie przeciwieństwo jedynki - o ile w pierwszej części rozgrywka była dla mnie na poziomie "spełnia swoje zadanie", o tyle grałem w nią głównie dla historii i fabuły, to był dla mnie motor napędowy. W dwójce natomiast kompletnie odwrotnie.
Strasznie ambiwalentne odczucia mam po tej grze. Tak jak wspomniałem na początku, ogółem to na plus, ale z dużą dozą krytyki.
Awatar użytkownika
Robin Hood

Jak myślicie seria trafi na PC? Może najpierw TLoU remake PS5, a potem na PC?
Awatar użytkownika
Robin Hood

Czyli remake staje się faktem. I do tego z wersją na PC?
Kto ogra jeszcze raz to samo tylko z lepszą grafiką - ręka do góry ✋
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 4 razy
Podziękowania: 42 razy
Kontakt:

Jaaaa!! na PC, i chyba będę mógł sprzedać PS3 (bo mam tylko tą jedną grę) ;)
ODPOWIEDZ