A Detailed Look - przyjrzyjmy się steelbookom

Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

Być może kogoś to tutaj zainteresuje.

Niedawno zacząłem robić zdjęcia swojej kolekcji steelbooków i robić z nich proste filmiki na YT, z podkładem muzycznym z danej gry. Bez gadania, bez intra i próśb o łapki czy subskrypcje. Jeśli uważam, że mam coś ciekawego do powiedzenia o konkretnym pudełku, piszę to w opisie filmu.

Link do aktualnej playlisty.

Całość jest dla mnie (jako autora) przyjemnie relaksująca. Nie mam kalendarza, ale staram się wrzucać coś codziennie, jako że tworzenie takiego filmiku nie zajmuje dużo czasu. Prawdopodobnie kiedy skończą mi się steelbooki przerzucę się na fizyczne wydania albumów muzycznych ;)
Ci użytkownicy podziękowali RenorMirshann za ten post:
Seyonne
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

Podziwiam za pasję, ale czy ta czarna ramka musi być?
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

Genialne. Czasem brakuje takich prostych rzeczy w necie, człowiek chce coś kupić i chciałby sprawdzić jakiś szczegół i nie można się doszukać. Osobiście to bym jeszcze chciał szczegóły na temat każdej edycji - jeśli takowe posiadasz. Jeśli skupujesz same steelbooki to ok, ale jak masz jakieś wydanie kolekcjonerskie, to nakręć szczegółowe filmiki z każdym detalem edycji - dosłownie, papiery i instrukcje też (zasłaniając kody, oczywiście); pudło dookoła ze wszelkimi informacjami. Czasem człowiek szuka jakiegoś info z pudła, to by było świetne. A czego mi tu brakuje - to raczej nie filmiki, tylko zlepki zdjęć. I to jest ok, ale przydałaby się taka "jazda" przez cały steelbook, z góry na dół, powoli, żeby się dało spauzować.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 473 razy
Podziękowania: 161 razy
Kontakt:

Tytuł masz po angielsku dla zasięgu ale też i opis by się przydał po angielsku ;)
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 0
Podziękowania: 2 razy

JasonTodd pisze: 27 kwie 2020, o 20:31 Genialne. Czasem brakuje takich prostych rzeczy w necie, człowiek chce coś kupić i chciałby sprawdzić jakiś szczegół i nie można się doszukać. Osobiście to bym jeszcze chciał szczegóły na temat każdej edycji - jeśli takowe posiadasz. Jeśli skupujesz same steelbooki to ok, ale jak masz jakieś wydanie kolekcjonerskie, to nakręć szczegółowe filmiki z każdym detalem edycji - dosłownie, papiery i instrukcje też (zasłaniając kody, oczywiście); pudło dookoła ze wszelkimi informacjami. Czasem człowiek szuka jakiegoś info z pudła, to by było świetne. A czego mi tu brakuje - to raczej nie filmiki, tylko zlepki zdjęć. I to jest ok, ale przydałaby się taka "jazda" przez cały steelbook, z góry na dół, powoli, żeby się dało spauzować.
Dziękuję za miłe słowa. Myślę bardzo podobnie, czasami chciałbym zobaczyć coś, co mnie interesuje ze szczegółami i nie na PRowych fotkach ani rozpikselowanych filmikach.

Niestety mieszkam w bloku, nie mam zbyt wiele miejsca na kolekcjonowanie, a zbieram... dośc sporo rzeczy, jeśli się nad tym zastanowić (płyty z muzyką / soundtracki, filmy, komiksy, artbooki). Dlatego jakiś czas temu, jesli chodzi o gry, przestawiłem się na digital i steelbooki. Często robię tak, że kupuję jakąś edycję kolekcjonerską, a potem sprzedaję wszystko, co nie jest samą grą / steelbookiem / artbookiem / soundtrackiem. Dlatego nie mam praktycznie żadnych kompletnych edycji kolekcjonerskich.

Co do formy, to zdecydowałem się na "pokazy slajdów" ze względu na prostotę. Próbowałem nagrywać filmiki, nawet z komentarzem, ale szybko stwierdziłem, że to nie to. Ręka mi się trzęsie, język plącze. Wszystko z tej krótkiej fazy eksperymentowania wylądowało w koszu :) Staram się robić dużo zdjęć i nie omijać żadnego istotnego elementu grafiki.
GThoro pisze: 27 kwie 2020, o 20:20 Podziwiam za pasję, ale czy ta czarna ramka musi być?
W takiej rozdzielczości mój telefon robi zdjęcia. Mógłbym je potem konwertować, żeby proporcje były 16:9, ale według mnie te czarne paski niczego nie psują :)
TheLastJedi pisze: 28 kwie 2020, o 08:26 Tytuł masz po angielsku dla zasięgu ale też i opis by się przydał po angielsku ;)
A to już jest tylko i wyłącznie moje lenistwo :D Nie spodziewam się jakiegoś ogromnego zainteresowania, ale jesli jakiś english speaker poprosi, to pewnie zrobię.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 91 razy
Podziękowania: 259 razy
Kontakt:

RenorMirshann pisze: 28 kwie 2020, o 08:33 W takiej rozdzielczości mój telefon robi zdjęcia. Mógłbym je potem konwertować, żeby proporcje były 16:9, ale według mnie te czarne paski niczego nie psują :)
Ale po co konwertować, crop & pan. Możesz nawet ze zdjęcia zrobić animację, np. robisz fotę w ustawieniu portretowym i pomału przemieszczasz ją z góry na dół. To przy okazji doda efektu o jakim JasonTodd pisał.
JasonTodd pisze: 27 kwie 2020, o 20:31ale przydałaby się taka "jazda" przez cały steelbook, z góry na dół, powoli, żeby się dało spauzować.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 87 razy
Podziękowania: 125 razy

TheLastJedi pisze: 28 kwie 2020, o 08:26 Tytuł masz po angielsku dla zasięgu ale też i opis by się przydał po angielsku ;)
Tak jak podane powyżej, koniecznie po angielsku. Opisy możesz mieć dwujęzyczne, ale daj koniecznie angielski, bo ludzie jak szukają takich szczegółów / detali zwykle lecą po angielsku.

I kręć wszystko, co możesz. Jak masz wybrakowane edycje kolekcjonerskie, też kręć i wrzucaj. Nawet taki artbook. Podejrzewam, że same arty mogą chronić prawa autorskie, ale taki przód / tył, 1 strona z informacjami - kręć to i wrzucaj, bo naprawdę czasem się szuka takich szczegółów, a nie ma. Faktem jest, że takie filmiki będą niszowe, a w internecie dobrze, jak jest wszystko.
ODPOWIEDZ