To młodzik

USB 3.0 lub 3.1 i nie masz spowolnien a nie trzeba sie martwić ze komputer z zajechanym dysliem nioe wstaniekeiran pisze: W SMART w teorii bedzie informacja ile godzins. I tak hirens boot i skanowanie na bad sectory to dobry pomysl. Tylko to moze trwac godzinami. Ale w teorii po skanowaniu powinno byc juz z dyskiem ok (bo zapisane zostanie gdzie sa uszkodzenia i nie bedzie tam probowal robic operacji), chyba ze jest jakies powazniejsze uszkodzenie dysku. Mozna profilaktycznie zmienic port sata i zasilania i wymienic kable, zeby wykluczyc problem polaczenia.
Polaczenia przez kieszen USB bym unikal, to dodatkowa warstwa polaczeniowa, ktora spowolni dysk i moze powodowac swoje problemy.
Niestety, to by bylo zbyt proste. Laptop sie nie odpala poza trybem awaryjnym, bo po zaladowaniu win bluescreenuje od razu. Poza tym obraz jest "poskrecany" na kazdym etapie ladowania laptopa, jak po nacisnieciu wlacznika jest napis i logo Toshiba, to jest to samo. Po wejsciu w biosa jest tez to samo. Trudno w ogole mowic o ustawianiu ozdzielczosci, jak odpala sie tylko tryb awaryjny, ktory na to nie pozwala.
Miałem tak gdy mi padł GF serii 8 w lapku z 2008, te same objawy i artefakty graficzne również występowały w biosie, w trybie awaryjnym jeszcze jako tako działał ale poza to już był gwarantowany bluescreen.JasonTodd pisze:Niestety, to by bylo zbyt proste. Laptop sie nie odpala poza trybem awaryjnym, bo po zaladowaniu win bluescreenuje od razu. Poza tym obraz jest "poskrecany" na kazdym etapie ladowania laptopa, jak po nacisnieciu wlacznika jest napis i logo Toshiba, to jest to samo. Po wejsciu w biosa jest tez to samo. Trudno w ogole mowic o ustawianiu ozdzielczosci, jak odpala sie tylko tryb awaryjny, ktory na to nie pozwala.
@bolesna: nie podlaczalem, bo akurat nie mialem monitora pod reka. W srodku tez nie grzebalem jeszcze. No i tak jak pisalem, sam raczej nie obstawiam na system, bo przed systemem tez jest zle.
Tak po prawdzie to ja z dosyc duza doza pewnosci zakladam, ze padla karta, ale pytam, bo noze czegos nie wiem / na cos nie zwracam uwagi i ktos mi cos podpowie. Jak mi w stacjonarnym padla karta, to bylo podobnie. Zmiany temperatur i pamieci na karcie sie odlutowaly, tak mi to ktos tlumaczyl.