Epic Games - temat ogólny

Okazyjne ceny gier na PC z dystrybucji elektronicznej. Klucze Steam, GOG, Origin, Uplay itd
Regulamin forum
1. Prosimy nie zakładać osobnych tematów dla pojedynczych promocji;
2. Niepospolite promocje opisane wraz z linkiem w odpowiednim temacie mogą zostać nagrodzone dodatnimi punktami reputacji;
3. Zabrania się wklejania prywatnych linków referencyjnych lub linkowania stron trzecich używających refów.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy

Gottwald pisze: Jak zwykle nie ma jednego powodu. Przynajmniej u większości ludzi.

Sam jestem OK z korzystaniu z różnych, osobiście dla mnie 90% to Steam, 10% UPlay. Jest GOG ale dla mnie to trochę inny koszyk.

A ludzie? Wygodniej jest mieć wszystko w jednym miejscu, Steam wygląda i działa bardzo dobrze i ma masę rozwiniętych funkcji, Epic Store na razie prawie ich nie ma i intuicyjność-funkcjonalność pozostawia trochę do życzenia. Do tego przyzwyczajenie, znajomi na Steam, możliwość 'pokazania' się i szpanowania się w tej platformie, fora, masa info na karcie produktu w sklepie itd...

Epic ładnie rzuca grami, ale nie zmienia to niczego dla mnie. Nie sądzę by zdobyli jakąś grę wielkiego kalibru na wyłączność która by spowodowała że dodam go do autostartu.
Kto każe dodawać launchery do autostartu?
Tam się powinno trzymać tylko najbardziej niezbędne programy.

Każdy launcher posiada opcję wyłączenia automatycznego startu z systemem.
Alternatywnie można tego dokonać usuwając niechciany wpis w autostarcie np. poprzez odpowiednią opcję w Ccleaner.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 28 razy
Podziękowania: 239 razy
Kontakt:

Paw79 pisze: Kto każe dodawać launchery do autostartu?
Tam się powinno trzymać tylko najbardziej niezbędne programy.

Każdy launcher posiada opcję wyłączenia automatycznego startu z systemem.
Alternatywnie można tego dokonać usuwając niechciany wpis w autostarcie np. poprzez odpowiednią zakładkę w Ccleaner.

A gdzie ja piszę, że ktoś każe dodawać launchery do autostartu? To skrót myślowy wynikający z kontekstu 'że zacznę go używać regularnie i tak często że może tam trafić'.

Lekka nadinterpretacja i nie wiem jaki to ma związek z tematem czy moimi spostrzeżeniami na temat popularności i stanu aplikacji i sytuacji na rynku.
To nie wątek o problemie z autostartem, tylko o Epic Games i ich nowej inicjatywie. Dziękuję za sugestię cleanera, ale swój system czyszczę od Windy95 i nie potrzebuję pomocy ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 0
Podziękowania: 11 razy

Paw79 pisze: Nie rozumiem ortodoksyjnego przywiązania do Steam jako jedynej słusznej platformy.
Bo cyfrowe karty?
Niewiarygodne co marketing robi z ludźmi.
To wyobraz sobie ludzi, co mają kilka tysięcy gier. I nie pamiętają już - jakie. I teraz wez za każdym razem sprawdzaj te wszystkie platformy, czy czasem nie masz już tej jednej gry, bo tytuł kojarzysz. I tylko nie wiesz, skąd...
Nie myl marketingu z czystym lenistwem
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 7 razy
Podziękowania: 16 razy
Kontakt:

O ile dostęp do danego contentu usługi cyfrowej można uznać za posiadanie. Gaben jako pierwszy na szeroką skalę zagospodarował poletko dystrybucji cyfrowej gier,a ludzie przyzwyczaili się do jednego słusznego garażu. Równie dobrze mógł być to ktoś inny.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2019, o 23:36 przez tigritron, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 280 razy
Podziękowania: 288 razy
Kontakt:

O, i gierka z Listy Życzeń będzie rozdawana.
Mi tam fakt ze mam 5-6 launcherów nie przeszkadza, bo niby czemu miałby. To jest dla nas wszystkich świetna wiadomość, ze Steam dostaje na rynku konkurencję - dla nikogo nie jest dobry monopol na danym polu. Tylko pytanie w jakim stopniu, i czy w ogóle Valve odczuje konkurencje ze stroni rywali. ;)

Ktoś tu kiedyś pisał o jakimś projekcie na GitHub który łączył wszystkie launchery w jeden, więc moze kiedyś.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Paw79 pisze: Nie rozumiem ortodoksyjnego przywiązania do Steam jako jedynej słusznej platformy.
Bo cyfrowe karty?
Żaden tam marketing, tylko funkcje (niektóre z nich unikatowe) Steama takie jak fora dla każdej gry, In Home Streaming, Big Picture, Family Sharing, możliwość dowolnego konfigurowania dowolnego kontrolera dla każdej gry. Ze wszystkich tych funkcjonalności regularnie korzystam, a inne launchery tego nie mają, co praktycznie przekreśla ich użyteczność.

Inne launchery tak naprawdę tylko przeszkadzają :D Do tego dochodzi stare, dobre "lepiej mieć wszystkie gry w jednym miejscu".

Jeżeli ktoś uważa, że ludzie preferują Steam przez cyfrowe karty oraz marketing, który wyprał im mózgi, to raczej nie rozumie do końca o co się rozchodzi.

Oczywiście wezmę grę za darmo z Epica, ale korzystać z niego na dłuższą metę i kupować tam gry? Nie ma mowy. Może jak za 20 lat nadgonią Steam pod względem oferowanych funkcji, może wtedy :D
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Pod względem estetyki to już dawno dogonili. Za ładny klient steama to nie jest.
Awatar użytkownika
Hitman
Podziękował: 280 razy
Podziękowania: 288 razy
Kontakt:

Ale jest lekki. Jak dla mnie tutaj to ogromna przewaga.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 34 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Bo cyfrowe karty?
Myślę, że to kwestia dotycząca pierwszeństwa. Zauważ, że kiedyś był tylko Steam, który był odbierany wtedy jako coś nowego. Dopiero po kilku latach dostaliśmy resztę platform. Poza tym popularność też zaczęła się od gier Valve - HL czy CS 1.6. Potem inne gry wymagały Steam i już zaczęła się era kolekcjonowania gier, a kupowanie gry ponownie w najnowszym wytworze EG mimo posiadania tytuły na Steam i może na czymś innym, bo dostaliśmy za darmo itp. to też bez sensu. EG charakteryzuje się obecnie rozdawaniem paru gierek, które w chwili obecnej można wyrwać za parę złotych np.: super meat boy. Mamy dziś GOG Galaxy, Origin, Uplay, Bethesda, Battle.net, Rockstar Social Club i prócz GOGa nie widzę, aby ktoś przeszkodził popularności Steam. Ba, nawet umieszczenie gry powiedzmy od Ubi na Steam pomimo posiadania własnej platformy też o czymś świadczy.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 2 razy
Podziękowania: 12 razy

Ależ ja nie kwestionuję pierwszeństwa, popularności, użyteczności i funkcjonalności Steam.
Zdziwienie budzi tylko traktowanie go jako jedynego słusznego launchera i automatyczne odrzucanie pozostałych.

Tym bardziej że inne platformy również mają sporo do zaoferowania.
Origin ma bardzo opłacalny abonament, GOG ma Connecta, bazę oryginalnych starszych tytułów i DRM-free, Ubisoft potrafi od czasu do czasu wrzucić całkiem świeży tytuł AAA gratis na swoją platfromę.
Epic ma rozdawać kolejne tytuły co dwa tygodnie do końca roku, i już dwie z tych gier to bardzo wysoko oceniane i nieprzebundle'owane pozycje.
Jak widać konkurencja wychodzi nam tylko na dobre i pozwala zaoszczędzić środków w portfelu.

Wiadomo że lepiej byłoby mieć wszystko w jednym miejscu, ale z drugiej strony tych platform nie jest aż tyle żeby się w nich gubić.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 30 razy
Podziękowania: 107 razy
Kontakt:

Paw79 napisał(a):
Bo cyfrowe karty?
Zgadzam się z tobą dobry marketing mami i miesza ludziom w głowach.
Ale fakt faktem, zbieram gry i co wyprzedaż na steamie to mam 100-250 zł z kart.
Tak jak nie mogę się przemóc, by z normalnej kasy wydać na jedną grę 40 zł, tak z uzbieranych mogłem kupić fajne AAA typu GTA 5 czy Elex. Wiem, wiem - masz rację pewnie kupując tę "drobnicę" w bundlach też się sporo wydaje.
Awatar użytkownika
Robin Hood
Podziękował: 34 razy
Podziękowania: 24 razy
Kontakt:

Wszystko zależy od kwestii podejścia, posiadanego czasu i pieniędzy. Abonament jest dobry jeżeli ktoś ma czas na granie i nie ma gier na Origin. Connect GOGa jak sam widzisz też łączy się tylko ze Steam, bo z czym innym. Ubi ostatnio co dało z AAA to bodajże For Honor w wersji startera, a kiedyś "Pirackiego Asasyna". Reszta gier to np.: stare Anno czy WoC. Także bym polemizował nad dawaniem za darmo AAA. Origin też daje, ale praktycznie same klasyki jak SimCity czy MOH:PA. Epic tak naprawdę ma historie podobną do Valve - najwięcej dorobili się za czasów popularności CSa:GO i tych operacji jak Epic z Fortnite. Mają kasę, aby dać gry, a nie będą dawać ich w nieskończoność, a potem co? raczej nic, po staremu i każdy pójdzie tam gdzie dadzą coś innego za darmo. Dla mnie tworzenie tych nowych platform przypomina mi proces ponownego wynalezienia koła na nowo tylko z innym logiem.
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 235 razy
Podziękowania: 219 razy
Kontakt:

borubar pisze: Żaden tam marketing, tylko funkcje (niektóre z nich unikatowe) Steama takie jak fora dla każdej gry, In Home Streaming, Big Picture, Family Sharing, możliwość dowolnego konfigurowania dowolnego kontrolera dla każdej gry. Ze wszystkich tych funkcjonalności regularnie korzystam,
A ja z żadnej z tych funkcjonalności nie korzystam.
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Ja również, Big Picture, konfigurowanie kontrolera dla każdej gry, to prawie jak "kąsola" :trollface: Co do dyskusji dla każdej gry, to pewnie na game specific forums na gogu to są posty o płatkach kukurydzianych.
Awatar użytkownika
Predator
Podziękował: 45 razy
Podziękowania: 134 razy
Kontakt:

tigritron pisze: Ja również, Big Picture, konfigurowanie kontrolera dla każdej gry, to prawie jak "kąsola" :trollface:
Kiedy to akurat chyba dwie najlepsze funkcje Steam. I tak jakby mniej brakuje sprzedanych konsol, kiedy wszystko można sobie wygodnie przez PieCa puścić ;)

A gadka tych "graczy", że nie potrzebują kolejnego klienta i nie będą go używać... Do czasu, aż nie będą chcieli zagrać w coś z tej platformy. "Wygrać" ze Steam raczej się nie da, chyba że nastąpi Epic-Connect i będzie można całą bibliotekę przenieść, do tego Humble Bundle zacznie wydawać Epic-Monthly-Bundle, a na samym Epicu pojawią się karty i ten cały rynek - i pyk, mamy remis na rynku usług wypożyczania licencji na gry. I być może wtedy Valve wyda w końcu tego HL3... i wszystko wróci do normy ;)

Bo na niższe ceny liczyć raczej nie ma co, co pokazały już Uplay, Origin, Battle.net i co tam jeszcze jest. Najwyżej jakiś abonament może wydać się fajną opcją (przy ewentualnej dużej bazie tytułów), ale to imo pozorne oszczędności - jak już ktoś wspomniał, z prostej przyczyny - braku czasu, żeby wszystko ograć. Znowu płacimy, żeby "mieć".
Awatar użytkownika
Hitman
Kontakt:

Ja bym wolał episode 3 do Half-life 2, cliffhangerem zakończyli.
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękowania: 0

Na pc kolejny sklep... to prawie jak kolejna konsola, niby to nic ale teraz by z kimś znajomym pograć to trzeba mieć grę na daną platformę na dodatek ten znajomy musi zainstalować taki sklep. Niby co to jest zainstalować jakiś kolejną apkę np ten Epic store ehe, wytłumaczcie to twardogłowym.
Jak startował Origin, ludzie dostali jeszcze większej awersji do EA, wtedy część znajomych grała np w Battlefielda, a część nie bo mieli blokadę jaką sponsorował internet informacjami o szpiegostwie właśnie przez apkę Origin. Tak wiem czasy się zmieniły ale i tak na Orgin prawie nikogo nie ma online, steam zawsze.
Konkurencja konkurencją fajnie bo będzie taniej, najgorsze w tym jest to, że jest segmentacja graczy na swoje platformy. Dla mnie kolejny sklep jak epic, bethesda czy tam jeszcze coś nie mają racji bytu. Darmowe gry oczywiście przypiszę do konta ale czy kupię w ich sklepie jakiś tytuł, no nie bo to nie jest moja główna platforma jak np Steam czy nawet GOG chociażby ze względu na politykę drmfree
Awatar użytkownika
Łowca
Podziękował: 6 razy
Podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Steam stracił własnie następną sporą grę https://www.ppe.pl/news/128799/the-divi ... store.html

Jak widać ubi stwierdziło że im się nie opłaca tego wypuszczać na steam ;)
Awatar użytkownika
Wiedźmin
Podziękował: 12 razy
Podziękowania: 95 razy
Kontakt:

Sidroff pisze: Konkurencja konkurencją fajnie bo będzie taniej
Taniej nie będzie, już w kilku postach wyżej Łowcy wyjaśniali czemu.
Awatar użytkownika
Administrator
Podziękował: 289 razy
Podziękowania: 459 razy
Kontakt:

OrsonES pisze: Steam stracił własnie następną sporą grę https://www.ppe.pl/news/128799/the-divi ... store.html

Jak widać ubi stwierdziło że im się nie opłaca tego wypuszczać na steam ;)
Nie ma to jak wydawać ambitniejszą produkcję na sklep, który jest jeszcze bardziej ubogi i niedorobiony niż Uplay, a grono odbiorców jest przyzwyczajone do skakania i stawiania klocków gdzie popadnie xD Zresztą i tak zanim gra się uruchomi to odpali nam się Uplay, więc ja tu nie widzę żadnego sensu.

Wydaje mi się po prostu, że większe firmy sobie na razie testują jak to wszystko będzie wyglądać i są w stanie poświęcić tę jedną czy dwie gry, żeby zbadać rynek. Jak za rok czy dwa tytuły od Ubi będą tam dalej wychodzić to znak, że się opłaca, jeśli nie to odpowiedź będzie prosta.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2019, o 20:03 przez Seyonne, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ